W dniach 19 - 21 maja organizujemy w Toruniu impreze , na której 19 maja zagra Stary Olsa którego reklamowaæ chyba nie trzeba. Pragniemy równie¿ przedstawiæ wydarzenia maj±ce miejsce na Pomorzu Zachodnim w X - XII wieku i tocz±cymi siê tu nieustannie walkami na pograniczu wieleckim. "Pogranicze w ogniu". Oprócz zaprezentowania wyk³adu dotycz±cego historii Pomorza, pragniemy w sposób obrazowy przedstawiæ zarówno szereg pokazów o charakterze turniejowym, obudowanych opraw± muzyczn±, jak i inscenizacjê ¶redniowiecznej bitwy, stanowi±c± element kulminacyjny imprezy. Bêdzie ona oparta na wydarzeniach z 1160 roku, kiedy to po³±czone si³y duñsko- niemieckie zada³y Obodrytom ogromn± klêskê. W inscenizacji wezm± udzia³ przedstawiciele wojów z ca³ej Polski. Elementem wieñcz±cym ca³o¶æ przedsiêwziêcia bêdzie koncert zespo³u Stary Olsa. Potrzebujemy jak najwiêkszej liczby osób zdolnych do walki : wikingów, s³owian oraz wojów odtwarzajacych XI - XIII wiek.szczególy na priva lub maila danjel@wp.pl , zainteresowanych prosimy o jak najszybszy kontakt
W którym dok³adnie miejscu bêdzie siê to odbywaæ?
Odbywaæ siê to bêdzie w Toruniu na Jordankach
Prosze o bli¿sze info. Zw³aszcza, ze w Toruniu jak na razie o tym projekcie cicho.
Przypadkiem w instytucie archeologii obi³o mi siê o uszy ¿e bêdzie w Toruniu jaka¶ WIELKA BITWA (s³owa pad³y przy okazji relacji z kupowania ¶redniowiecznych ciuchow w lumpeksie
) Czy to o to chodzi?
Wielka Bitwa to chyba przedsiêwziêcie miejskie, w wakacje, stylizacja niestety pó¼no¶redniowieczna.
Jordanki to niezbyt ciekawe miejsce... ale nie mi decydowac;p a wlasnie odziwo w toruniu cicho o wszystkim ,a wszyscy z poza wiedza co ma sie u nas dziac :] moze sie dowiem jeszcze czegos ciekawego...
W Toruniu faktycznie cisza bo wszystko jest w trakcie za³atwiania z Urzêdami a ta Wielka Bitwa to faktycznie nasz projekt tak ponoæ sie nazywa. Wielk± Bitwe a i owszem mozemy zrobiæ je¶li zg³osi sie wystarczaj±co du¿o chêtnych do walki.
Przypomnia³o mi siê, ¿e dosta³em jaki¶ przydzia³ w organizacji. Taki z przymruzeniem oka bo oraganizatorzy nie bardzo czaj± jak to je¶æ. Ale jakby co, to ¿eby by³o fajnie zrobimy bohurt.
Witam!
Czy organizatorzy przewiduj± turniej ³uczniczy w ramach swojej imprezy?
Pozdrawiam
Moze kilka s³ow na temat zakwaterowania, wyzywienia etc ?
Co do turnieju ³uczzniczego to hmm pewno ¿e mo¿na zrobiæ o ile znajd± siê chêtni i znajdziemy w bud¿ecie kase na jak±±¶ naagrode.W sprawie wy¿ywienia to ¿arcie bedzie, kombinujemy z piciem no i zakwaterowaanie jest tak¿e. ¯adnych specjaalnych wymogów co do stroju i uzbrojenia czzy stylu waalki nie ma { byle by³o bezzzpiecznie } poniewa¿ imprezzy nie daatujemy specjalniie, jedynie faajnie by by³o gdzzyby sie mie¶ci³o do XIII wieku ccoby sie za bardzo nie wyró¿zniaæ choæ to i tak ma byæ teoretyczznie bitwa Obodrytów z niemcami czyli llepiej uzzbrojeni itp.
Na dzieñ dzisiejszy ¿adnego regulaaminu ani konkretnego planu imprezy niie ma jestem otwarty na pomys³y
CYTAT
jedynie faajnie by by³o gdzzyby sie mie¶ci³o do XIII wieku ccoby sie za bardzo nie wyró¿zniaæ choæ to i tak ma byæ teoretyczznie bitwa Obodrytów z niemcami czyli llepiej uzzbrojeni itp.
Od razu zamknijcie datowanie bitwy na XIII wieku. Je¶li ma byæ walka z ch³opakami od wczesnego to im mniej bêdzie pó¼nych tym bezpieczniej dla wczesnych. I tak po jednej stronie zbierze siê tylu trzynastkowców, ¿e bêdzie widaæ kto jest Niemcami ;D
Poza bitw± mo¿na zrobiæ buhurt dla wszystkich pó¼nych i wtedy siê wyszalejemy.
Zapowiada siê ciekawa bijatyka
Liczê ¿e odwrócimy bieg dziejów i Obodryci zatriumfuj±
Czemu zamykaæ daaatowanie? wcze¶niacy bólu sie nie bol± a i biæ sie potrafi±, a je¶li ktos zacznie niebezpiecznie dokazywaæ oberwie z duñskiego toporka
,
Wiesz w sumie bolu moze i sie nei boicie, ale stracic oko albo zeby to juz chyba jest nie fajnie a nei wszystkie wczesne helmy sa z maska :] pozniejsi maja jakas dziwna tendencje to ciecia na twarz a helmy bez maski skutecznie to uniemozliwiaja. Jezeli sie trafia jacys hardkorwcy (a brak regulaminu i takich pierdul tego nei wyklucza) to beda to helmy typu "zabij mnie" wiec ja bym sie bal... ;] Jezeli zamkniecie datowanie na wieku XIII to unikniecie sciagniecia okolicznych mrokow z mieczami dwurecznymi ;p <¿art>
Obserwuj±c dyskusjê stwierdzam, ¿e datowanie imrezy powoli siê rozmywa
CYTAT
pozniejsi maja jakas dziwna tendencje to ciecia na twarz a helmy bez maski skutecznie to uniemozliwiaja
- w Zalesiu pod Che³m¿± mia³em takie ma³e do¶wiadczenie
i wolê go nie powtarzaæ.
Ivar, mo¿e siê i nie boj± bólu, ale kaleka ma³o kto lubi zostawaæ. Z jakiej ty jeste¶ bandy? Z "wikingów", æwicz±cych w lasku na Rubinkowie?
Po pierwsze: nie jest dobrze je¶li na imprezie z publiczno¶ci± leje siê krew, kogo¶ trzeba wie¼æ karetk± do szpitala, drzeæ siê na turystów ¿eby nie filmowali jak nasz kolega le¿y na ziemi z uszkodzeniami. Je¶li dojdzie do powa¿nego wypadku to raczej zapomnijcie ¿e Urz±d Miasta bêdzie chcia³ w³±czyæ siê w organizacjê w najbli¿szym czasie jakiej¶ imprezy historycznej po³±czonej z biciem. Im nie chodzi o to ¿eby w Faktach pokazywali Toruñ w kontek¶cie ofiar odtwórstwa.
Po drugie: poza tym ¿e chcemy siê poklepaæ p³askownikami po g³owach, chyba przede wszystkim mo¿emy pokazaæ ludziom - turystom kawa³ek historii, wygl±d ¶redniowiecznego uzbrojenia itd. nie wydaje mi siê ¿eby wiking lej±cy toporem duñskim rycerza z wojny 13 letniej wydatnie podniós³ walory edukacyjne imprezy. Im wê¿sze datowanie tym wy¿szy presti¿. Chcecie ¿eby za rok przyjechali lepsi odtwórcy? Zawê¿ajcie datowanie.
Po trzecie: kiedy "pó¼ny" piszê ¿e mo¿e doj¶æ do wypadku to nie koniecznie chodzi o to ¿e kto¶ chce zrobiæ krzywdê koledze odtwarzaj±cemu wczesne ¶redniowiecze. We¼cie pod uwagê to ¿e pó¼nym he³mie czêsto widoczno¶æ jest trochê mniejsza ni¿ w normanie z nosalem i nie zawsze wie siê co dzieje siê za plecami wiêc czê¶æ wypadków mo¿e mieæ miejsce nieumy¶lnie.
Szansa na ró¿nego rodzaju kalectwo jest podobna je¶li walcz± wcze¶ni z XIII czy te¿ wcze¶ni z wczesnymi.
Chyba ka¿dy wychodz±c do walki ma tego ¶wiadomo¶æ.
Ryzysko jednak jest znikome kiedy obie strony naszego wyimaginowanego konfliktu (poza oczywi¶cie dopowiednim opancerzeniem( maj± wysokie umiejêtno¶ci oraz panuj± nad emocjami.
Zawê¿anie datowania - owszem, ale w tym wypadku pasuje to w miarê, bo wcze¶niacy robi± za pogan-barbarzyñców-Obodrytów, a pó¼niejsi za chrze¶cijañskich-"ucywilizowanych"-najdzie¼d¼ców.
PS:
CYTAT
Po pierwsze: nie jest dobrze je¶li na imprezie z publiczno¶ci± leje siê krew, kogo¶ trzeba wie¼æ karetk± do szpitala,
Dla ofiary, jego przyjació³ i Urzêdu Miasta pewnie nie jest to dobrze.
Ale dla widowni to gratka, niezpominajmy ¿e jak ¶wiat ¶wiatem lud kocha igrzyska
1. Do Ziemowita.
W naszych he³mach mamy spor± widoczno¶ci (trochê nosal lub okular j± ograniczaj±).
Ale jak Kuba napisa³
CYTAT
pó¼nym he³mie czêsto widoczno¶æ jest trochê mniejsza
W wiêkszo¶ci "wczesnych zabaw" ¿elazn± regu³± jest by uwa¿aæ na twarz i szyjê przeciwnika. Trenuj±c jeste¶my tego ¶wiadomi i podczas walki pozostaje to ci±gle w g³owie. Wypadki siê zdarzaj± i nie da siê ich unikn±æ. "Pó¼ni" tej ¶wiadomo¶æi mog± nie mieæ.
Impreza podobnie datowana jest ju¿ na Freha
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=9357 i organizator wspomina³, ¿e maj± treningi wczesnych z pó¼nymi i obie strony wiedz± na co mo¿na sobie pozwoliæ.
2. W temacie jest [Maj] Toruñ 19 - 21 maja wczesno¶redniowieczna bijatyka - a powoli wychodzi z tego
CYTAT
wiking lej±cy toporem duñskim rycerza z wojny 13 letniej
Nie o to chyba chodzi organizatorom.
Hej
Pomysl imprezy jest ¶wietny,ale miejsce?Jordanki?Ludzie Toruñ ma takie mo¿liwo¶ci ,tyle klimatycznym miejsc,a Wy chcecie robiæ na jordankach?Tam mo¿na robiæ jarmark,wata cukrowa itp.Mo¿e lepiej gdzie¶ gdzie bêdzie klimat,ujêcia do zdiêæ itp.Mam takie miejsce,moze fosa ko³o zamku?ludzi mo¿na porozstawiac na murach a w dole rycerstwo.Walka bêdzie pod nimi,bend± jakby zaanga¿owani,a my poczujemy siê jak gladiatorzy.Pomy¶lcie o tym ,pozatym po bitwie blisko do knajpy.Poprostu je¶li impreza ma zaistnieæ to musi byc na staruwce.Pozdrawiam.
Pad³ taki pomys³ zorganizowania ca³ej bitwy na zamku i spróbujemy to tam zorganizowaæ. Co do bezpieczeñstwa na bitwie to ryzyko jest zawsze a ludzi z mieczami dwurêcznymi ani inny niebezpiecznym dziadostwem nie wpu¶cimy a gdyby kto¶ sie upiera³ przy swoim to znajd± siê cepy i m³oty bojowe i w³ocznie 2-3 metrowe u lekko zbrojnych wcze¶niaków
z tym nie ma problemu tylko po co? i zabawa wtedy kiepska. A i nie znam zadnych wikingów z Rubinkowa. A i jaak to Jawor zauwa¿y³ my mamy ¶wiadomo¶æ ¿e nale¿y unikaæ strza³ów na szyje i twarz czego "pó¼nym" w ich wiadrach na g³owach brakuje , widro na g³owie przeszywa wypchana rurkami albo szlauchem {s³ysza³em o taakich wynalazkach} i wtedy mo¿na sie nawet ³omami "ok³adaæ" delikatnie mówi±c.
po prostu ma byæ dobra zabawa a to chiba rozumiecie na czym polega? nie poci±æ nikomu twarzy i rêki ani palcow nie odr±baæ.
Odwied¼ w sobotê ko³o 11 lasek ko³o OBI, ostatnio tam æwiczy³a banda wikingów. Nie mam pojecia, jak siê nazywaj±. To nowa grupa, æwicz± od wrze¶nia 2005.
Z³oty srodek to chyba lajtowa bitwa ponad podzia³ami i bohurt dla pó¼nych.
ps. Jak kto¶ chce potrenowaæ przed imprez± i jest z Torunia, to mo¿e sie skontaktowaæ.
Zdrówko
Niechcê psuæ datowania imprezy ale z chêcia wpad³bym na buhurt.. móg³bym dowiedziec sie kiedy i gdzie ie stawiæ? B troszku cicho o imprezie jak na dwa i pó³ tygodnia przed.
zaraz...dobrze zrozumia³em?
koncert bêdzie pierwszego dnia imprezy?
pozdrawiam.
Jak organizacja bêdzie tak jak dzisiaj to cienko to widzê. Mia³o kurwa przyjechaæ 300 wcze¶niaków po czym zesz³o do 15 z czego zdolnych do walki by³o ze 4 i mieli jakie¶ tam swoje sprawy. Dodatkowo bitwa zosta³a prze³o¿ona o dzieñ, bo wcze¶ni nie mieli czasu w pi±tek. Musieli¶my ich obraziæ, ¿eby chcieli z nami walczyæ, ale jak zobaczyli nas stwierdzili, ¿e nie maj± odpowiedniego sprzêtu
CYTAT
znajd± siê cepy i m³oty bojowe i w³ocznie 2-3 metrowe u lekko zbrojnych wcze¶niaków z tym nie ma problemu
Jak jeste¶ taki odwa¿ny Ivar to dlaczego przyszed³e¶ po cywilnemu cieniaku?
dla Niewtajemniczonych:
dzis mia³ siê odbyc ma³y meeting ogólno¶redniowieczny z okazji Juwenaliów. Ze starcia wczesniaki vs blaszaki wyszed³ guzik. na moje dziêki organizatororwi..ale guzik wyszed³, i taka prawda...
Ale siwadcze, ¿e rycerstwo stanê³o na wysokosci zadania, nawet spariingi z nudów by³y ( pieczo³owicie nagrywane) , ale z powdu niedoborów organizacyjnych (nawet deszcz spad³ na koniec...)wyszed³ guuuzik
i na konncert trza poczekaæ
PS: je¶³i mogê offtopic: wszyscy wiedza, ¿e tak naprawde to wina tego, ktory zgodzi³ siê na Juwenalia na Bulwarach, a nie na Bielanach..daaawno temu ( taki ma³y wyrzyg)
pozdrawiam
Edit: gwoli wyja¶nienia: post zamie¶ci³em o godz. 1.00 AM, przy ca 1.5 promila alkohiolu we krwi (taaa...krwi....we¼ sie tak pocieszaj...- [duch mojego wroga])
nadal pozsdtrawiam ( 2.16 AM)
nadal purvis
Jako jeden z tych wcze¶niaków co z wami walczyæ nie chcieli, nie s³ysza³em nic o ¿adnym obiecanym sparingu z pó¼nymi. Po zesz³orocznym Zalesiu nikt z wami walczyæ nie chce
Mi na zdrowiu zale¿y. Innym te¿.
A co do juwenaliów to z roku na rok jest coraz gorzej.
To ju¿ jest tylko miejski festyn.
I nasze obozowisko odwiedza³y w wiêkszo¶ci rodziny z dzieæmi a nie studenci - tak w 70%.
Pozdrawiam
CYTAT
Jako jeden z tych wcze¶niaków co z wami walczyæ nie chcieli, nie s³ysza³em nic o ¿adnym obiecanym sparingu z pó¼nymi. Po zesz³orocznym Zalesiu nikt z wami walczyæ nie chce Mi na zdrowiu zale¿y. Innym te¿.
Mo¿naby³o sie dogadaæ na jaki¶ lajcik. Mogli¶my po¿yczyæ wam he³my. Warto jest æwiczyæ z lud¼mi reprezentujacymi inny styl. S± naszczê¶cie wczesni, którzy doceniaj± nasz± technikê, uwa¿aj± j± za duzo skuteczniejsz± i chetnie siê jej ucz±. Szkoda, ¿e inni sa tacy zamknieci w sobie.
Przysz³a te¿ grupka wczesnych, która jak pamietam mia³a to organizowaæ i tez nie byli panowie skorzy do walki. Lepiej popatrzyæ i pokomentowaæ.
My tez pilismy poprzedniego dnia, pijemy zawsze na imprezach i jako¶ zachowujemy zdolno¶ci bojowe. Kiepska wymówka.
CYTAT
My tez pilismy poprzedniego dnia, pijemy zawsze na imprezach i jako¶ zachowujemy zdolno¶ci bojowe. Kiepska wymówka.
a kto mówi³ o walce po przepiciu
Pad³a propozycja aby pó¼ni przenie¶li sie ko³o naszego obozowiska (miejsce wyznaczyli nam organizatorzy), mo¿na by³o publice pokazaæ ró¿nice w wyposa¿eniu i nie tylko. Ale odzewu nie by³o.
Poza tym wszyskie moje wypowiedzi s± nieautoryzowane, bo wodzem jest kto inny a demokracji i wolno¶ci s³owa nie uznajemy.
Nasze wypowiedzi chyba trochê odbiegaj± od tematu: Toruñ 19 - 20 maja Koncert Stary Olsa + bijatyka
CYTAT
a kto mówi³ o walce po przepiciu
nie chodzi o Was tylko o inn± wczesn± grupê.
Ró¿nice w uzbronie znamy, a przyszli¶my powalczyæ bo , z tego co nam by³o wiadomo, takie by³o za³o¿enie imprezy. Miejsce, w którym siê roz³o¿yli¶my lepiej siê do tego nadawa³o.
CYTAT
Pad³a propozycja aby pó¼ni przenie¶li sie ko³o naszego obozowiska (miejsce wyznaczyli nam organizatorzy), mo¿na by³o publice pokazaæ ró¿nice w wyposa¿eniu i nie tylko. Ale odzewu nie by³o.
Poza tym wszyskie moje wypowiedzi s± nieautoryzowane, bo wodzem jest kto inny a demokracji i wolno¶ci s³owa nie uznajemy.
Nasze wypowiedzi chyba trochê odbiegaj± od tematu: Toruñ 19 - 20 maja Koncert Stary Olsa + bijatyka
Nasze wypowiedzi nie s± skierowane bezpo¶rednio do was, wy przynajmniej przybyli¶cie, fakt, ¿e walczyæ nie mogli¶cie z braku sprzêtu
, ale czy za tydzieñ inni wcze¶ni te¿ stwierdz± ¿e nie chce im siê nic robiæ a do walki nie maj± sprzêtu?
http://www.torun.pl/portal/index.php?tit=&...fset=0&Kod=4144 :
CYTAT
Turniej hanzeatycki
Wielki Turniej Strzelania z Kuszy „O z³ot± strza³ê Prezydenta Miasta Torunia” przygotowa³ na Europejski Dzieñ Hanzy Urz±d Miasta Torunia. 20 maja 2006 r. w godz. 15.00-19.00 w fosie zamkowej torunianie bêd± mogli wzi±æ udzia³ w konkursach i pokazach.
Imprezê prowadziæ bêd± rycerze z oddzia³u PTTK na zamku w Golubiu-Dobrzyniu. Go¶cie zostan± przywitani przez miecznika, a nastêpnie podziwiaæ bêdzie mo¿na sprawno¶æ rycerzy konnych. Odbêdzie siê tak¿e pokaz turnieju kuszniczego. Od 16.30 publiczno¶æ bêdzie mog³a skorzystaæ z konnych przeja¿d¿ek i rozpocznie siê Wielki Turniej Kuszniczy, do którego mog± stan±æ wszyscy chêtni. Widzowie, którzy nie bêd± chcieli braæ udzia³u w zmaganiach, mog± obejrzeæ palenie hakownic ³adowanych czarnym prochem wg ¶redniowiecznej receptury, a tak¿e rycerskie szranki i konkury. Bêdzie tak¿e co¶ dla mi³o¶ników tañca. Znawcy naucz± chêtnych kilku dawnych uk³adów tanecznych. Wspó³cze¶ni gentelmani zobacz± jak kiedy¶ ¶lubowano wybrance serca, za¶ dobrej rozrywki dostarcz± z pewno¶ci± zabawy plebejskie. Turniej bêdzie tak¿e okazj± do podziwiania w³oskich sbandieratori ¿ongluj±cych flagami. Wyst±pi± oni o godz. 17.00.
[16.05.2006]
podkre¶lenie moje.
Co jest grane? Mia³a byæ impreza ¶redniowieczna a przyje¿d¿a Golub-Dobrzyñ.
Czy ja czego¶ nie rozumiem i bêd± 2 turnieje w tym samym czasie?
dzi¶ w radio s³ysza³em zaproszenie na sobotni "festyn rodzinny" na Zamku.
To chyba rozwiewa resztki z³udzen.
Czy jesli szczerze napiszê co o tym my¶le, to dostane bana?
......
Jednoczesnie chcia³em wyraziæ ubolewanie, ¿e nasze miasto, dawniej znane z Kopirringa, torunianek i pierników teraz s³ynie Rydzyjkiem, kaszl±cym drobiem i imprezami w stylu dark-cepelia-gumofilec-mrok-disco.
Pewnie komu¶ ma³o jednego festynu, w jaki zamieni³y siê Juwenalia (vide post Jawora).
jo³
ta ekipa z Golubia Dobrzynia nie robi turnieju a zwyk³y pokaz... badziewny pokaz.
Galeria z roku ubieg³ego:
http://www.brzozowka.info/photogallery.php?album=23
jedno trzeba im przyznaæ, w ubieg³ym roku mnie jako widza rozbawili niemal do ³ez - wygl±dem i walk±.
Pozdrawiam
Mo¿e nie na miejscu ale... Zapraszam wszystkich zatem na "Wielk± Bitwê pod P³owcami" tam mo¿na siê z tymi ludzmi pobiæ
W zesz³ym roku jak zaczeli¶my siê z nimi bawiæ to nazwali nas poyebami bo walili¶my ich po korpusach a tam akurat nie mieli przeszywek
Zastanawia³em sie przez momen czy nie wpa¶æ do Oslztyna po blachy, ale widzê ze nie ma sensu. Organizacja.. ech, przyda³by siê plan, miejsce docelowe na namioty, ogólnie jakie¶c szczegó³y. W³a¶ciwie to cokolwiek precyzyjnego. Na wozenie sie ze wszystkim tam i spowrotem, bez cienia pewnosci co to beðzie za show nie mam czasu, si³y ani chêci. Szkoda tylko tego buhurtu...
Baron, czy mo¿esz daæ jakiego¶ linka do tej imprezy?
Czego¶ takiego nie mo¿na przegapiæ.
ohh...widzia³em to. Smiesznie by³o. Nie wiedzia³em, ¿e panowie z Golubia s± mistrzami Europy w walkach pieszych
. Powiedzieli, ¿e s±. Makabra jak za dawnych lat.
Musia³em t³umaczyæ dziewczynie, ¿e Grunwald i inne imprezy tak nie wygl±daj±.
To by³o ... straszne. "Pokazy rycerskie" gdzie dwoje ludzi na koniach (facet i baba) pojecha³o kawa³ek stepa, a kawa³ek k³usem. "Atak", który równa³ sie lekkiej je¼dzie k³usem.
Kolczuga za³o¿ona na go³e cia³o (no, koszula tam jaka¶ chyba by³a, ale nic wiêcej).
Jak s³ysza³em od prowadz±cego okreslenie "rycerka", to szlag mnie trafia³.
"Mistrzowie kuszy" z 10 kroków ledwo w tarczê trafiali. A jednego z nich to wzi±æ i po pysku praæ, za strój. Cote z herbem Topór, a na p³aszczu Gozdawa...
Ale przynajmniej byli ludzie z W³och i dali fajny pokaz machania flagami.
A w³osi potrafi± co¶ jeszcze innego robiæ?
Nie mam pojêcia, tam prezentowali machanie flagami. Byli bez broni, wiêc na walke sie nie nastawiali.
CYTAT
Nie wiedzia³em, ¿e panowie z Golubia s± mistrzami Europy w walkach pieszych . Powiedzieli, ¿e s±. Makabra jak za dawnych lat.
Pewnie ze s± ! Mistrzami wolty¿erki te¿!
Tytu³ zdobyli na "turnieju" w .....Golubiu w³a¶nie.
Kiedy¶ dziwi³o mnie , ¿e w G-D wszystko wygrywaj± gospodarze....
CYTAT
nazwali nas poyebami bo walili¶my ich po korpusach a tam akurat nie mieli przeszywek
Mnie nazwali poyebem, bo wali³em ich po he³mach, które mieli za³o¿one metalem na go³e g³owy (a dok³adniej na szare kominiarki
)
A jednego dzieciaka bym zabi³, bo machn±³em ju¿ cios w g³owê i w ostatniej chwili zauwa¿y³em, ¿e he³m ma jaki¶ dziwny. Okaza³o siê, ¿e jest z czego¶na kszta³t tektury czy masy papierowej malowanej srebrolem.
Ech do tej pory prze¿ywam imprezy z Gollumami (bez urazy dla w³a¶ciwego Golluma) a szczególnie jedn± na ich zamku. Po prostu RZONDZOM.
No có¿, rym-cym-cym-cerze z Golubia mieli kaptury kolcze na g³owie wk³adane wprost na w³oski. Wytrzyma³o¶æ na uderzenie mieczem pewnie podobna do tej tektury... no, ale to s± mistrzowie Polski i Europy, wiêc nikt ich mieczem w g³owê nie uderzy...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.