Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦rodki psychoaktywne w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
ant7
Jak w temacie!!! co wiemy na ten temat ?? jak to wydlada³o u wikingów?? z gory dziekuje za pomoc
Rabiega
Grzybki psylocybki.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nastêpny eksperymentator. By³o niejednokrotnie. Pozdrawiam
Gwyn
Rabiega
Otó¿ to w³a¶nie.
W twoim, jak mniemam, niezaawansowanym wieku, to Coca-Cola najwy¿ej.
Neospasmina w ostateczno¶ci ( moje koty od tego wariuj±, wiesz ? ).
Pozdrawiam.
Rabbi.
ant7
M³ody to mo¿e i jestem, ale napewno nie esperymantator. Poprostu muszê napisaæ refera na ten temat wiêc jeszcze raz proszê o pomoc a je¿eli taki temat juz istnieje to poprosze linka, bo ja go nie potrafie znale¶æ. Jeszcze jedno proszê o podanie ¼róde³ waszej wiedzy np. wykopaliska. Pozdrowiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Brzmi lepiej, ale i tak niewiele jest do dodania- bardzo ma³o w temacie wiadomo, choæ oczywi¶cie prze¶cigaj± siê wszyscy w domys³ach. Je¿eli co¶ wci±gali, to raczej wszelkie plugastwo które jest dostêpne w naszej strefie klimatycznej. Co te¿ nie jest pewne. Pozdrawiam
Gwyn
Rabiega
Kolego, jest opcja "szukaj" - u góry, w lewym rogu i jest mo¿liwo¶æ spokojnego, systematycznego przegl±dniêcia zawarto¶ci forum. Np. dzia³u "Ogólne". Wszystko o co pytasz, ju¿ by³o, tak odno¶nie kuchni jak i u¿ywek/trucizn.
A jakich "wykopalisk" oczekujesz ? Berserkera najaranego grzybem w pozie malowniczej utrwalonego w wyniku przemiany woskowej ? Który pomyliwszy kierunki ataku wpierdzieli³ siê by³ w bagienko ?
Garnca z wywarem jeszcze ciep³ym ? ¯e nic tylko chochelk± zaczerpn±æ ?
face4.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Berserkerzy i Ulfhednarzy zarli specjalny rodzaj muchomorow, potem pili swoj mocz po zjedzeniu tychze muchomorow - ponoc stanowil substance bardzo pobudzajaca. Nie probuj tego w domu, bo grozi smiertelne zatrucie.
Ale zasdniczo na terenie Europy ze wszystkich srodkow psychoaktywnych najbardziej popularny byl alkohol smile.gif
Halfgar
Muzu³manie w XIII wieku znali opium, ale u¿ywali go jako ¶rodka znieczulaj±cego a nie odurzaj±cego
Liadain
O maku - dobrze i ¼le / W³odzimierz Janiszewski // Problemy Narkomanii. - 2003, nr 4, s. 41-43
Historia maku i jego opiatowych pochodnych.

Wikingowie i halucynogeny / Jerzy Tomasz B±bel. - Bibliogr. // Albo Albo : problemy psychologii i kultury. - 2003, [nr] 2, s. 69-83
Historia stosowania ¶rodków halucynogennych.

Narkotyki w kulturze / Beata Hoffman // Problemy Opiekuñczo-Wychowawcze. - 2002, nr 9, s. 7-11
Historia narkotyków na przestrzeni wieków.

Krótka historia narkotyków / Jerzy Vetulani // Wszech¶wiat. - 2001, nr 1/3, s. 37-42
Narkotyki Starego ¦wiata. Narkotyki Nowego ¦wiata. Narkotyki syntetyczne.
Vislav
Witam

Megality,opium,konopie, A przy okazji ujawni³o siê ...
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=3281
Jerzy Tomasz B±bel WIKINGOWIE, WILKO£AKI I HALUCYNOGENY http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/4595
ant7
niestety pierwszy link nie dzia³a icon_sad.gif
Vislav
No, nie wiem - u mnie dzia³a
Black_Knight
W wielu krajach zw³aszcza s³owiañskich, stosowano bieluñ, co do narkotyku berserkerów, to sekret przyrz±dzania ich narkotyku umar³ w raz z ich kap³anami, a forem pisemnych niewiele siê osta³o. Wiem tyle ¿e by³a to mieszanina wielu ro¶lin niestety w wiêkszo¶ci truj±cych, u¿ywano grzybków halucynków i chyba tojadu mocnego- choæ w tojad wiary nie dam gdy¿ zawiera alkaloid akonitynê substancjê zdoln± ukatrupiæ krowê, a co dopiero cz³owieka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.