Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Instruktor szermierki na szable poszukiwany
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
SAMUEL77
Hej
ma ktos moze namiar na cz³owieka, który by machania szabl± nauczy³, najlepiej z województwa podlaskiego/
ile kosztuja tego typu nauki?
a moze lepiej z ksi±¿ek sie uczyc?
Krzywonos
Co prawda szabla to nie moja dzia³ka, ale pewne sprawy w nauce szermierki dla ka¿dej broni wygl±daj± tak samo...
Nauka z ksi±¿ek nie dzia³a. Nie nauczysz siê walczyæ z podrêcznika. Mo¿na ¶wietnie znaæ wszystkie podrêcznikowe akcje, techniki i Mroczne Magiczne Piruety, ale je¿eli ta wiedza nie bêdzie poparta odpowiednim treningiem, to dostaniesz ³omot od cz³owieka, który nigdy o nich nie s³ysza³, a po prostu du¿o siê t³ucze...
Je¿eli natomiast chodzi o trenera, to by³bym bardzo ostro¿ny... Bo jako¶ nie mam dobrego zdania na temat ludzi, którzy mówi±, ¿e "naucz± Ciê walczyæ szabl±" i bêd± chcieli braæ za to kasê. Od razu nasuwa siê okre¶lenie czêsto tu ostatnio wspominanych Miszczuf Miecza, Fechtmeisterów i innych Maestrów...
SAMUEL77
a zdarzaja sie tacy oszu¶ci?
chodzi nam o nauke podstaw,
wiekszo¶c ludzi z którymi gadalem twierdzi natomiast, ze jednak szermierka szabla to zupe³nie co innego niz np mieczem
Krzywonos
Poleca³bym znale¼æ najbli¿sz± Wam grupê, która zajmuje siê fechtunkiem interesuj±c± Was broni±. I poprzygl±daæ siê, jak robi± to grupy takie jak Lorica, by mieæ jakie¶ porównanie. I zacz±æ ostro trenowaæ... bum.gif mad.gif
Krzywonos
Najlepiej by by³o, gdyby wypowiedzieli siê tu szabli¶ci. Ja tylko moje skromne zdanie zamieszczê...
Oczywi¶cie, ¿e szabl± walczy siê inaczej, ni¿ mieczem. Jednak w walce ka¿d± broni± bia³± pierwszorzêdne znaczenie odgrywa umiejêtno¶æ pracy dystansem, timing, refleks, wytrzyma³o¶æ, ogólna sprawno¶æ ruchowa, trochê si³a. Znam ludzi trenuj±cych szermierkê sportow±, maj±cych powy¿sze cechy wspaniale doszlifowane, którzy radz± sobie ¶wietnie ka¿d± broni±, jak± wezm± do rêki, nie maj±c pojêcia o technice pos³ugiwania siê ni±.
I od æwiczenia tych w³a¶nie form sprawno¶ci powinno siê zacz±æ trening. Oczywi¶cie jednocze¶nie z nauk± podstawowych akcji i postaw- ale w³a¶nie jednocze¶nie.
Co do oszustów... Przypuszczam, ¿e spotkasz niejednego, który bêdzie wiedzia³, jak siê na kilka niezbyt zmy¶lnych sposobów zas³aniaæ i uderzaæ i powie Ci, ¿e nauczy Ciê walczyæ. Polecam uraczyæ go jak±¶ furmañsk± wi±zank±. mad.gif A potem, jak ju¿ wspomnia³em wcze¶niej, skontaktowaæ siê z ludzmi, którzy maj± na temat walki szabl± jak±¶ wiedzê, znaj± sensowne metody treningowe i mog± Was czego¶ naprawdê nauczyæ. Trochê takich znajdziesz nawet na tym forum. Powodzenia!
SAMUEL77
dzieki serdeczneco do loriki to jaki¶ czlowiek wczoraj ze mna o nauce gada³
ale zaraz sie zmy³, jak mu powiedzia³em szczegó³y
czy towarzystwo z bractw i z kompaniji ma tendencje do tworzenia kast zamknietych??
Woo
Od razu "zmy³"... Chyba nie mam obowi±zku siedzieæ 24h przy kompie i klepaæ maile, prawda?
SAMUEL77
oczywiscie ¿e nie masz takiego obowiazku
pozdrawiam
Kali
Zawsze mozesz sprobowac w jakims klubie sportowym szablistow popytac smile.gif Nauczy was podstaw chodzenia, ataku zaslon(oprucz zaslon na nogi:))
BelDantos
Moim skromnym zdaniem walka szabl± sportow± a szabl± historyczn± to dwie zupe³nie ró¿ne bajki. Raczej odradzam t± metodê. dunno.gif
Kali
Jasne ale na bezrybiu i rak ryba. Mysmy tak zrobili i nie zaluje, facet jest akurat milosnikiem i dawnej walki na szable i staral sie przekazywac wiedze i myki tak by dalo sie ich uzywac w naszej walce.
AdamS
na szabli sportowej nauczysz sie kroczkow i podstaw ...
reszte to juz u kogos kto troszke "macha" ...;)
ciezka sprawa bo w waszych okolicach chyba nie ma nikogo kto sie tym zajmuje .......
Jenifer
ja jestem instruktorem szermierki ale tylko moglabym cie nauczyc podstaw bo nauczam dzieci
faktycznie nie nauczysz sie szermierki bez kogos kto ci pokaze jakie bledy robisz lub jakie postawy przybrac by wykonywac wszystko poprawnie
pracuje w Anglii z angielksimi dziecmi wiec na dodatek moge nauczyc cie zwrotów angielskich jak i polskich wiele w tym zachodu nie ma
jednka musialbys poczekac jakby wrocila do Polski
proponuje ci poczytac lektury na ten temat co bardzo sie przydaje
nie wiem jak dlugo bede w Anglii ale chetnie sama poszukalabym pracy jako trener szermierki bo bardzo mi sie to podoba
pozdrawiam
jak ktos z was wie cos na ten temat prosze o wszelkie informacje
certyfikat mam wazny przez rok chcialabym go przedluzac a do tego potrzebne tez sa pieniadze
Lord_Tyranus
Odgrzewając temat...jeśli nadal poszukujesz kogoś do nauki Szabli, a byłbyś kiedyś w okolicach Krakowa, to zapraszam do SFA - Szkoła Fechtunku Aramis Treningi prowadzi Marek Jeziorski - uczy walki na Szpady, Szable i Rapiery. Co do Szabli to zarówno treningowa jak i dawna.

Miałem okazję obserwować jak walczy, osobiście fechtować z Nim na treningowe i dawne, więc mam jakieś doświadczenia. Uważam, że można się wiele nauczyć, poza tym nie tylko pokaże, ale i wytłumaczy Ci dlaczego tak a nie inaczej, a to też czasem potrafi dużo rozjaśnić.
Pozdrawiam i zapraszam
Losu
Witam!

Czy na terenie Szczecina, ew. okolic s± jakie¶ grupy zajmuj±ce siê szermierk± "tradycyjn±" (oczywi¶cie na szable)?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.