Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zdjêcia psiego pyska z Wawelu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Andrzej Siejeñski
Szukam zdjêæ psiego pyska wystawianego na Wawelu. Interesuje mnie zw³aszcza to tajemnicze co¶ na czubku dzwonu.
Pozdrawiam
Borg
tyle mam
Owen
Hej
To ja dam kolor psiaka z Wawelu i zdjêcie z Wiednia.
Andrzej Siejeñski
Dziêki za zdjêcia.

Czy kto¶ siê przygl±da³ temu he³mowi dok³adnie?
Nurtuj± mnie dwie kwestie:
Czy zdjêcie z Wawelu które zamie¶ci³ Owen jest przez przypadek odbiciem lustrzanym czy te¿ ten he³m faktycznie posiada otworki po obu stronach zas³ony?
Co jest na czubku dzwonu? Czy to co¶ ma mo¿e otworek (w koñcu znalaz³ by siê historyczny zaczep do mocowania piór)?
Pozdrawiam
Tomasz Nejman
To ja dam fotografie tak¿e z Wiednia, gdzie takowych otworów nie ma.
Gregor
CYTAT(Andrzej z Sielca)
Dziêki za zdjêcia.

Czy kto¶ siê przygl±da³ temu he³mowi dok³adnie?
Nurtuj± mnie dwie kwestie:
Czy zdjêcie z Wawelu które zamie¶ci³ Owen jest przez przypadek odbiciem lustrzanym czy te¿ ten he³m faktycznie posiada otworki po obu stronach zas³ony?
Co jest na czubku dzwonu? Czy to co¶ ma mo¿e otworek (w koñcu znalaz³ by siê historyczny zaczep do mocowania piór)?
Pozdrawiam

Co do pierwszej kwestii... wygl±da na to, ¿e posiada on otworki po obu stronach zas³ony. Widac wyra¼nie otworki z drugiej strony, przez otworki z przodu... w zalaczniku powiekszenie.

Co do drugiej kwestii, moje pierwsze skojarzenie by³o takie samo smile.gif

Ale ja siê tam na he³mach nie znam, nie moja dziedzina zainteresowañ ;)
Andrzej Siejeñski
Te¿ zauwa¿y³em te prze¶wity ale dlaczego s± tylko na dole? W he³mie którego zdjêcie umie¶ci³ w temacie Tomasz, po prawej stronie otworki s± tylko na dole. Widzia³em to zdjêcie ju¿ wcze¶niej st±d moja sugestia, ¿e zdjêcie z Wawelu mo¿e byæ odbiciem lustrzanym (w koñcu to po prawej powinno byæ wiêcej otworków).
Pozdrawiam
Tomasz Rajtar
Ja dodam tylko, ¿e po oglêdzinach na miejscu w Krakowie mam silne przekonanie, ¿e dzwon i zas³ona z innych pochodz± parafii...

-
osa
Moj zbior bascinetow nadal nie gotowy bo ciagle wpada mi w lapki cos nowego, ale podsylam moje zdjecia psiego z Wawelu. Oprocz tego egzemplarza (gdzie faktycznie nie ma otworow wentylacyjnych w lewej gornej czesci zaslony), podobna jest jeszcze zaslona z Muzeum Wojska Polskiego (oprocz wizurow), owe 2 hundgugle z Kunsthistorisches Museum w Wiedniu oraz jeden z Museo Civico L. Marzoli w Mediolanie datowany na 1400 rok (ten rozni sie od jednego z Wiednia tylko i wylacznie wystepowaniem lancuszkow chroniacych przed zgubieniem trzpieni do zawiasow skroniowych). Wszystkie wymienione bascinety nie maja otworow wentylacyjnych w wymienionej czesci zaslony.
Borg
sruuu
A mnie cos tak jakos dziwnie sie skojarzylo ze gdzies widzialem przy tym pysku napis kopia
i to by sie zgadzalo on ma nawet takie same naciecia na zawiasach bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.