Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur w ubiorze ch³opskim pocz. XIV w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Pelias I
Witam!!!
Prosi³ bym was o udzielenie informajci w którym wieku móg³ pojawiæ siê taki kapturek.
Mam ten sam problem co kiedy¶.
A mianowiciei pyta³em siê z którego wieku móg³ pochodziæ taki kaptur.
Cz³ek który go szy³ stwierdzi³ ¿e 13/14w a mój kumpel ¿e 14/15w. (zresztom to tylko 100 lat ru¿nicy cool.gif cool.gif )
Niewiem mo¿e to oczywiste ale ja siê poprostu nieznam.

Z góry dziêkuje.

Pozdrawiam.
Pelias.
Parlan
Tak...mnie to wygl±da na XIII w.sam taki kiedy¶ mia³em i robiony by³ wg wykroju na XIII devil.gif je¶li siê mylê to mnie poprawcie :D
Pozdrawiam
Czarny
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To jest bardzo ¼le wykrojony kaptur mieszcz±cy siê w przedziale XIII-XV (pocz±tek). Oto przypuszczalny wzór:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/hoodtp1.html
Proszê sobie spojrzeæ na kszta³t kaptura w³a¶ciwego (nie krezy)- tylko tak skrojony nie bêdzie spadal z g³owy i ¶ci±ga³ ca³ego tego ustrojstwa na plecy tudzie¿ zadziera³ siê z przodu. Pozdrawiam
Gwyn
Pelias I
OOOO Dziêki za odpowied¼.
Heh w takim razie zrobiê nowy. bum.gif
Mam pro¶bê a niebêdê tworzy³ nowego tematu wiêc poproszê teraz.
A mianowicie.
Prosi³ bym was o krój na typowo XIIIw kaptur taki biedny (bez ogona).

Pozrawiam.
Pelias.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Eeee...Nie wszywaj ogona (liripipe)? Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Wiêcej kapturów z wykopalisk: przytnij link jaki da³em w poprzednim po¶cie.
Pelias I
Dobra poszukam sobiê tam.
My¶lê ¿e dowiedzia³em siê ju¿ wszystkiego.
A wiêc zamknac-temat.gif .
'maska'
ja mia³em kaptur z bardzo dlugim ogonem, i nigdy mi sie nie wala³ po ziemi, ogon mozna zawi±zac wkó³ szyji
jest w nim wtedy cieplej. devil.gif
belaiza
Jestem nowa na forum i nie bardzo w temacie, nie wiem czy dobrze sie tu poruszam i czuje sie jeszcze niepewnie. Wspolnie z mezem przygotowujemy sie do festynu sredniowiecznego w Arnstorfie na Bawarii. Wlasnie jestem w trakcie farbowania i szycia ubran. Kaptur dla meza juz prawie gotowy. Ale po przeczytaniu tego watku zaczelam miec watpliwosci, czy maz moze go zalozyc. Bedziemy w grupie ludzi reprezentujacych pospolstwo XIV wieczne. Czy tacy biedni ludzie nosili kaptury? czy taki kaptur powinien miec ogonek, czy moze powinnam go odciac?

Wczoraj napisalam juz podobny post w tym watku ale nie wiem dlaczego zostal wykasowany.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pewnie dlatego, ¿e w±tków o kapturach jest kilka. Polecam bez ogona, szczególnie jak pospólstwo, no i im g³êbiej w XIV, tym bardziej bez. Pozdrawiam
Gwyn
belaiza
dzieki smile.gif to bedziem ciac ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.