Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szukam ksi±¿ek Maronia i ¦wiêtos³awskiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Damian
Poszukujê nastêpuj±cych ksi±¿ek lub informacji gdzie je mo¿na jeszcze dostaæ:

1. JERZY MAROÑ „KOCZOWNICY I RYCERZE. Najazd Mongo³ów na Polskê w 1241 roku na tle sztuki wojennej Europy XII i XIII w.” Instytut Historyczny Uniwersytetu Wroc³awskiego Wroc³aw 2001
lub
2. J. Maroñ - "Legnica 1241" (s³ysza³em, ¿e s± miêdzy obiema ksi±zkami sa niewielkie róznice - to prawda?)

3. Witold ¦wiêtos³awski - "Archeologiczne ¶lady najazdów tatarskich na Europê ¦rodkow± w XIII w."

4. Witold ¦wiêtos³awski - "Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w czasie ekspansji mongolskiej" (oj, tê to po¿±dam)

Z góry dziêki za informacje.
Tomaszek
obydwa Maronie s± do dostania we Wroc³awiu, ale tylko w ksiêgarni uniwersyteckiej (tylko tam widzia³em przynajmniej)... to tyle co wiem...

Allah Akbar!!
Damian
A jak z zawarto¶ci± obu ksi±zek? Faktycznie to jest to samo? (bo tak± opiniê widzia³em w internecie). A jesli tak to któr± z nich warto kupiæ bardziej?
Tomaszek
prawdê mówi±c to nie wiem... nie czyta³em "Legnicy..."
wiem tylko, ¿e jest... nalezy poczekaæ na g³os "znawców tematu koczowniczego" mad.gif

papa
Aegir_einarsson
jak mi siê uda to pozyczê od Maronia te jego 2 ksi±¿ki.. powinien je mieæ w domu:) skoro s± jego i zeskanujêsmile.gif a potem mogê rozpocz±æ dystrybucjêsmile.gif
Piotr Niemir Kotowicz
¦wiêtos³±wski jeszcze do niedawna by³ dostêpny we wszystkich Instytutach Archeologii i Etnologii PAN (Warszawa, £ód¼, Kraków). Mo¿na te¿ spróbowaæ szukaæ internetowo.

Niemir
Damian
Niestety, ¦wiêtos³awskiego "Uzbrojenie..." nie ma nigdzie (w sprzeda¿y). Szuka³em w Internecie - "zero" icon_neutral.gif , W Instytucie AiE PAN w Warszawie - powiedzieli mi, ¿e nie maj± - posiadaj± tylko "Archeologiczne..." bo wyda³ to u nich smile.gif . Wybieram siê w tym tygodniu to kupiê. Do Krakowa i £odzi nie dzwoni³em bo nie mam namiarów. Skontaktowa³em siê nawet z samym ¦wiêtos³awskim i te¿ mi nie móg³ pomóc. Odes³a³ mnie do jednej ksiêgarni w W-wie gdzie mia³ jeszcze ponoæ byæ jaki¶ egzelmparz w wersji angielskiej, ale tak¿e pud³o. icon_sad.gif Oferowali mi za to jakie¶ dzie³o w jêzyku rosyjskim pt. "Tataro-mongo³y" (?). Jak siê tam wybiorê, to je zobaczê. Kto¶ co¶ mo¿e wie o nim?
Co do Maronia, poprosi³em kolegê z Wroc±³wia, ¿eby mi go poszuka³ - nie mam jeszcze wiadomo¶ci z jakim skutkiem.

Ergo, w dlaszym ci±gu szukam ksi±zki ¦wiêtos³awskiego "Uzbrojenie..." - kto¶ mo¿e mi pomóc? Ewentualnie po¿yczyæ ksi±¿kê na klika dni? (najlepiej w Warszawie).
Tomaszek
w ksiêgarni uniwersyteckiej mo¿na siê dogadaæ - sprowadz± / wy¶l± - tylko trza podac namiary itp...
Damian
CYTAT(Tomaszek)
w ksiêgarni uniwersyteckiej mo¿na siê dogadaæ - sprowadz± / wy¶l± - tylko trza podac namiary itp...

Rozumiem, ¿e chodzi o Wroc³aw. Mo¿esz mi podaæ namiary tej ksiêgarni (telefon, stronê web, e-mail)?
Tomaszek
jezusicku!! sorry chodzui o wroc³aw, ale ¿adnego nawet g³upiego telefonu nie mam... przejde siê tami wezmê, ale niestety dopiero odezwe siê w przysz³ym tyg. - (jeszcze wpiateczek ostatni egzaminek niestety )...
tyle - papa
Damian
MAM JU¯ "Uzbrojenie..." ¦wiêtos³awskiego!! blinkie.gif Powiem tylko, ¿e Prof. ¦. jest po prostu go¶æ, bo mam ksi±zkê w³a¶nie od niego.
Damian
Po dobrych wie¶ciach mam niestety mniej dobre. Mój kumpel z Wroc³awia doniós³ mi, ¿e ca³y nak³ad siê rozszed³ i nie ma nawet mo¿liwo¶ci zamówienia... Ponoæ sam Moroñ chcia³ kupiæ i nie uda³o mu siê... dunno.gif

Tak wiêc w dalszym ci±gu poszukujê:
JERZY MAROÑ „KOCZOWNICY I RYCERZE. Najazd Mongo³ów na Polskê w 1241 roku na tle sztuki wojennej Europy XII i XIII w.” Instytut Historyczny Uniwersytetu Wroc³awskiego Wroc³aw 2001

Je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc to proszê o wiadomo¶æ.
Tomaszek
chcesz ca³± ksi±¿kê, czy wybrane zagadnienia? moge skserowaæ, ale o trochê zajmie, bo wyje¿d¿am na wakacje :D...
Damian
¯eby decydowaæ siê na wybrane zagadnienia to musia³bym wiedzieæ co zawiera ta pozycja. Mo¿e zróbmy tak: Przez wakacje (za 3 dni zaczynam urlop blinkie.gif ) bêdê trochê podró¿owa³ po Polsce, mo¿e gdzie¶ j± znajdê. Jesli nie, to we wrze¶niu poproszê Ciê o opis zawarto¶ci i wtedy zadecydujê co bym chcia³ i bêdê Ci wielce wdziêczny za pomoc. Wielkie dziêki za inicjatywê i mi³ych wakacji.
Tomaszek
fakt...
ok no problem bede czeka³
papa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.