Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ile Polityki w Ruchu ile Ruchu w Polityce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Jakub Zieliñski
http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162...EM=1092486&MP=1
Je¶li kto¶ nie czyta³ to smacznego. Artyku³ pojawi³ siê w Polityce 32/2002 (2362) wiêc do¶æ dawno temu ale zawsze.
EwKa
No nie!!!!!! Jak ktos zaczyna od wloczkowego rymcerstwa z Golubia to szkoda czytac dalej! Polityka lubi ten temat, bo tera kazdy "bizmesmen" chce byc full metal rymcerz (stac go!). Swego czasu widzialam w poczytnym pismie dla inteligencji i biznesmenow "cennik" w ktorym miecz kosztowal 80zl a plyta pelna 60000zl...Oczywiscie byl tez przepis na sredniowieczna kolczuge z podkladek i porada zeby pojsc do najblizszego bractwa w okolicy i sie zapisac.

A podawanie, ze Kwiatkowski cheroicznie w latach 70tych wskrzeszal RR jest raczej...niesmaczne (moim zdaniem). Zastanawiajace jest to, ze nikt nie zastanowi sie czemu akurat On stworzyl bractwo dysponujace calkiem pokazna prywatna zbrojownia w czasach gdy kazdy naboj do sportowej broni pneumatycznej byl scisle ewidencjonowany a kluby strzeleckie mialy ustawiczne naloty roznych smutnych panow...Ja tu nie widze zadnego cheroizmu.
To tak w temacie polityki przez male "p".
Aiuto
Nie ma litosci !! smile.gif Mozna ten artykulik skwitowac tylko tytu³em filmu " I kto to mowi ?? "ew. starym powiedzeniem "zeby to jeszcze byla prawda" bigsmile2.gif
Pamiwetac tez trzeba,ze najczesciej panowie dziennikarze mocno manipuluja wypowiedziami, skracaja , dodaja od siebie i ogolnie takie sztuczki .... nie zamierzam bron Boze bronic kogokolwiek z cytowanych Herosow , ale zawsze mozna im zostawic takie wyt³umaczonko, ze to pan Redaktor cos pop....e³ni³.
pOzdr.
Aiuto
Jaros³aw (Gêsik)
Witam...

Nie dalej jak wczoraj pan Kwiatkowski wyst±pi³ w "go¶ciu jedynki" po teleexpresie reklamuj±c i zapowiadaj±c turniej w Golubiu.
Ubrany by³ w jak±¶ plastikow± karacenê ponoæ wykonan± do jakiego¶ teatru dla Kazimierza Wielkiego, oczywi¶cie by³ z tego dumny bo fajnie ¶wieci siê na z³oto i jest lekka.
Jednym z ciekawych wniosków z tego programu by³o to ¿e to pan Kwiatkowski stworzy³ ideê turniejów rycerskich nie tylko w Polsce ale tak¿e w Europie i na ca³ym ¶wiecie !! Dopiero pó¼niej ¶wiat zacz±l braæ przyk³ad z Polski, wiêc mamy jednak jaki¶ wk³ad w ¶wiatowy rozwój RR.
Pozatym zapowiedzia³ przyjazd do Golubia przyjazd kilku grup kaskaderskich m.in z Czech i Bia³orusi, o ¿adnch bractwach polskich nie wspomnial. Zapowiada siê kolejny radosny festyn w stylu rycerskim..... a go¶cie maj± taki potencja³.... taki zamek..... i tak nie potrafi± tego w odpowiedni sposób wykorzystaæ.

Jaros³aw
MacDwain
a My juz kolejny rok nie dostajemy zaproszenia na te wspanialy turniej angsad.gif
no ale jedno co Un losiagnal to ze za kazdym razem jak gadam ze zwyklym smiertelnikiem to sie mnie pyta: "a do golubia to jezdzicie?"
no i czy Un nie jest wielki????
Aiuto
Historie wyczynow Magistra Kwiatkowskiego opisano juz w ksazce , ktor mozna nabyc w kiosku przy Golubskim zamku(polecam wszystkim te pouczajaca lektore) , natomiast twierdzenie,jakoby od gOlubia zaczela sie zabawa takze na zachodzie ,jest chrum ,chrum .... powiedzmy duzym ubarwieniem ( bo tam zaczeli w latach 60-tych )
Ale to wszystko opisze w Mojej ksiazce pt" Blam sekretarka Kwiatkowskiego , czyli Portet Hetmana przerywa milczenie "
Tomaszek
ojoj... nieeeno - doskona³e - Kasztelan Magister Kwiatkowski, kawaler tego i tamtego etc etc etc pionierem ruchu rycerskiego w Europie... to mo¿e i od razu na ¶wiecie???? w naszej galaktyce???? jeszcze jakie¶ ciekawe tytu³y???? to ju¿ jest TURBOMROKNAMAXA!!!! Ciekawe, co by by³o, jakby pokazaæ taki okaz panow np. z Anglii, którzy te zbawy rozkrêcali ( o ile ¿yj± jeszcze w ogóle...) ubaw po pachy gwarantowany... o bosz... Ajut - pisz t± ksi±¿kê - zakupiê z autografem autora hehehe.gif
ale mrok... jestem zdegustowany cicho.gif
Agata Witkowska
Jako wierna i zdeklarowana fanka plastikowej karaceny Pana Kasztelana deklarujê ¿e od razu wykupiê pó³ nak³adu ksia¿ki Ajuta i spalê na stosie aby postac Kwiatkowskiego dalej wielk± pozosta³a... bigsmile2.gif
Powaznie teraz bedzie - dlaczego z ca³ego RR tylko ich sie dostrzega??? W sytuacji kiedy praktycznie w kazdym zamku na terenie kraju odbywaj± sie jakie¶ imprezy( o ró¿nym zreszta poziomie, nie twierdzê ¿e wszystkie sa super, ale ¶miem twierdzic ¿e nawet te najgorsze s± o ca³e niebo lepsze ni¿ te z G-D) dlaczego tylko oni s± dostrzegani, i ka¿dy artyku³ o naszym ruchu jest okraszany zdjêciem panów we w³óczkowych kolczugach? To przeciez tak, jakby relacje z wojny w Iraku by³y ilustrowane zdjeciami z Wietnamu Anno 1967, albo artyku³ o motoryzacji wspó³czesnej fotami buicków i hewlett - packardów jakimi rozbijali sie gangsterzy w dobie prohibicji icon_cry.gif Rozmawia³am kiedy¶ z osob± która tam by³a na imprezie. us³ysza³±m ¿e do miejscowych zwyczajów nalezy m.in. niezapewnianie KRAJOWYM uczestnikom jakiegokolwiek wyzywienia, skutkiem czego uczta jest tylko dla zagranicznich - maja full wszystkiego, a nasi schodz± na dó³ kupiæ sobie browca w sklepie.
Pozdrawiam! blinkie.gif
Agatka
Tomaszek
Po prostu s± cholernie medialni (maja mo¿e dobre PR - jak w kawale o szczurach i karaluchach devil.gif ), i - czy siê to nam podoba czy nie - maja ustalona markê... tyle... dopóki nie zostanie wypromowana impreza na tyle du¿a, klimatyczna (klimaktryjna mad.gif face4.gif: ) to bêda mi w telewizorze pokazywaæ plastikowe karaceny, go¶ci w legginsach na konikach (bo przecie¿ sa na konikach), i tym podobne bzdury, od których chce mi siê rzygaæ, a o których mówi³ nie bêdê...

Pzostaje problem - jak tylko jaka¶ impreza zacznie powolutku co¶ przypominaæ, to zaraz zaczynaja siê wokól niej takie "kwasy i syfilis", ¿e impreza robi siê biedna, zamiera, tudzie¿ popada w turbomrok... Przyk³adów podawa³ nie bêdê, dyplomatycznie nie chc±c ura¿aæ nadwra¿liwych...

Pozostaje wiêc tylko chwaliæ organizatorów np. za akcentowanie "medievalno¶ci" turnieju
(wiadomo, ze trudno pogodziæ sukces komercyjny z w miarê wysokim odwzorowaniem historii - patrz: os³awiony balon "Telekomuny Polskiej" na Grunwaldzie diabel.gif (nie wbijam nikomu szpili - przypominam jedynie zdarzenia), a z drugiej strony patrz: ostatnie £êczyca - gdzie ewentualne "komercyjne" zagrania by³y na tyle sprytnie rozstawione / ukryte ¿e ich nie widzia³em (a mo¿e w ogóle ich nie by³o...)...

to chyba tyle...
hail medieval!!
MacDwain
a ja pamietam jak z cala moja RR grup± ogl±dali¶my relacje z zesz³orocznego GD, gdzie to tabun wspania³ych rycerzy konnych (tuniki + miecze) dokona³ spektakularnego ataku na zamkowa brame dziabi±c j± mieczami. Uczcili¶my to minut± ciszy... spac.gif
ale w chwili gdy komentarzu dokonywa³ czo³owy prowadz±cy prezenter jedynki (nazwiska nie wspomne) to ca³a batalia uros³a wrêcz rozmiarami do oblê¿enia Akki... I o to w³a¶nie chodzi... jester.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ale! Powsta³ w Gdañsku plan szatañski: pojechaæ do Golubia-Dobrzynia z ca³ym wypasem, mo¿e nawet podaj±c siê za go¶ci zagranicznych. I dokonaæ ostentacyjnej demonstracji medievalno¶ci z równie ostentacyjn± krytyk± prowadzon± w tym¿e obcym jêzyku. Mo¿e uda siê za³apaæ do telewizorni... Takie kl;asyczne pod³o¿enie swinka.gif w tradycyjnym polskim stylu. Co powiecie na to? Na przysz³y rok? Pozdrawiam
Gwyn
Piotr Paruch
Robi±c trochê pokazów dla szerokiej publiki zd±¿yli¶my ju¿ przygotowaæ sobie swoisty FASQ (Frequently Asked Stupid Questions):
1. Nie, ta zbroja nie jest z plastiku.
2. Nie, to nie jest kolczatka tylko kolczuga.
3. Tak, nasze walki s± w pe³ni bezpieczne bum.gif
I wreszcie koronne:
4. Nie, nie byli¶my w Golubiu-Dobrzyniu crazy.gif
KhaToo
Ja, swym skromnym g³osem popar³bym dywersantów devil.gif
Mo¿naby tak stan±æ ko³o kamery i dosyæ g³o¶no skrytykowaæ zabawe i bawiacych siê wielkich panów...Albo mo¿e zaprosiæ reporterów na ma³± rozmowe z jednym z takowych WielkichPanów i wypytac go o historiê, pochodzenie opancerzenia, jakie nosi itd...Na pewno go zamuruje, albo conajmniej zrobi buraka. I wyjdzie szyd³o z worka.

A tak na powa¿nie. poco siê przejmowaæ? Miejmy ich w dup..Mog± nam tylko pomóc. Rycerstwo bedzie popularniejsze, bêd± mniejsze jajca z mieczami i policjantami...
Takich motocyklistów-polityków i prezesów jest na pêczki( tez nowa moda). Nikt ich nie lubi, wszyscy maj± ich gdzie¶. Ale sprowadzaj± nowe motorki do kraju, widoczny jest kontrast miedzy zlotami owych dupk... i normalnych ludzi dzieki czemu wiadomo, na którym zlocie mo¿e byc fajno, a na którym nie, jest ktos, kto w TV powie o problemach, jakie ma na drodze, a jego koledzy je rozwi±¿±...rzemie¶lnicy nie upadn±...
Bardzo to optymistyczne blinkie.gif Oczywiscie nigdy nic nie ejst czarne, albo bia³e.

Moje zdanie: Olaæ, niech se robi± co chc±. Skoro Was (Nas) nie chc± u siebie, to poco siê tam ci¶æ? Zapewne lepiej bawilibyscie siê z w³asnym bractwem na ognisku z kie³baskami i winkiem, ni¿ w ich towarzystwie.
A prasa? Prasa zawsze bêdzie wypisywac co chce. TEgo sie nie zmieni, chyba,¿e bêdzie wydawana ogólnopolska, apolityczna (nie anty polityczna), ogólno dostêpna ( w kioskach, dla ¶miertelników) gazeta rycerska, do której pisywali bêd± "m±drzy ludzie", a nie m±drale, prezesy i fani Kwiatkowskiego. Wtedy jest szansa pokazaæ prawdê, inaczej takiej szansy nie widzê. ZAinteresowani dowiedz± sie, co jest grane, "prezesy" podkul± ogonek, a ¶wiat bêdzie lepszym miejscem. Gor±czkowanie sie z tekich powodów jest nierozs±dne. Ludzie z zagranicy pewnie te¿ wiedz±, jak by³o i jest na prawde, bo te¿ znaj± "klimat" od d³u¿szego czasu.

PS: A o czym bedziemy gadaæ na imprezach, je¶li zabraknie takich artyku³ów? shocked.gif
A moze te "prezesy"maja w³asna liste dyskusyjn±?...

Koniec na dzisiaj.
Pozdrawiam!!

A co do HP, motoryzacji i iñszych historyjek... Jeden z wikiñskich odkrywców-rzeglarzy nazywa³ sie chyba Erickson (??) mia³ zasiêg od Skandynawi po Ameryke Pó³nocn± smile.gifA antenke mia³ pewnie wieeelk±...
Marcin Waszkielis
A ja to bym siê ich nie czepia³. To inna impreza, teatrzyk i zostawmy j± tym aktorzynom. Nic i tak siê tam nie zmieni, oni po prostu maj± zupe³nie inne podej¶cie do tej sprawy.
Przecie¿ prawdziwi mi³o¶nicy ostwarzania kultury ¶redniowiecza maj± swoje imprezy. I niech tak zostanie.
Smok Migu¶
Zgadzam sie calkowicie z przedmowca. Zamiast narzekac i psioczyc, trzeba spuscic na GD zaslone milczenia. Nie tykac, nie jezdzic, nie obgadywac, a robic swoje. Majac przy tym nadzieje, ze komus w koncu uda sie dorownac Kwiatkowi, nie poziomem oczywiscie, ale rozglosem imprezy.
Robert £aziñski
Pomys³y wszelkich dywersji s± o tyle poronione, ¿e do ¶wiadomo¶ci Ja¶nie Wielmo¿nego Kasztelana i tak prawdopodobnie nie dotrze sens tych dzia³añ. Poza tym, raczcie pamietaæ, ¿e cz³owiek rzeczywi¶cie by³ w Polsce pierwszy, wiêc mo¿e jednak mimo ¿e prawdziwy mrok, mo¿e zostawiæ go w spokoju i niech sobie do¿yje swoich dni w rezerwacie GD. W koñcu o ile wiem facet nie robi wbrew innym imprezom i grup±, a znakomita ekipa z GD chyba ju¿ nigdzie nie je¼dzi, a w koñcu nikt nikomu nie ka¿e je¿dziæ do GD. Osobi¶cie s±dzê, ¿e prowadzenie akcji dywersyjnych w stlu opisanym w postach Szanownych Poprzedników ¶wiadczy³by negatywnie przede wszystkim o poziomie ludzi prowadz±cych taka akcjê, to¿ to jak wy¶miewanie siê z niepe³nosprawnych.
Hildr
Oj, z³o¶liwy mój przedmówca...
Bez z³ych intencji, tylko dla porz±dku: przypomnijcie proszê, bo ja mam sklerozê: Golub-D to tam, gdzie ze 2 latka temu zamek atakowali Jad¼wingowie w kraciastych spódnicach i z armat±? Widzia³am taki reporta¿ w tv.
¯e dziennikarze nic nie wiedz±, niczego nie rozumieja i na niczym siê nie znaj±, to norma (przepraszam obecnych w RR dziennikarzy).
Zaciekawi³o mnie co innego: sk±d takie emocje nad zesz³orocznym artyku³em?
I, na bogi, postêpujmy rozwa¿nie, bo liczba imprez, na których _wypada_ (!) siê pokazywaæ, coraz to maleje... ;)
Pati
Szkoda ¿e nie widzi±³em tego"ataku" Jad¼wingów na t± bramê- mo¿e bym siê czego¶ "nauczy³" ale za to czyta³em t± s³awn± ksi±¿kê o poczynaniach Kasztelana{chyba dobrze tyt³ujê}G-D i tak sobie pomy¶la³em-kórcze ¿eby nie ten pan to i ja dzi¶ nie bawi³ siê w to co my wszyscy i zaraz w ruch posz³y wymiany polemik na temat Zamku{i tu moje si³y mnie opu¶ci³y}¿e to Zamek Zakonu N.M.P a on uparcie ¿e nie, twierdzi³ ¿e to jest Polski Zamek...i ¿e ¿adnego Zakonnika tu nigdy nie by³o, chyba ¿e w charakterze pojmanego.By³ tak uparty w tej swojej "s³awnej" teori ¿e nawet kiedy przychodzi³o jakie¶ Bractwo odtwarzaj±ce Zakon N.M z chêci± uczestnictwa w turniejach,nigdy nie by³o dla nich miejsc± na tym Zamku,trwa³o to do¶c d³ugo a¿ kiedy¶{sam nie wiem dlaczego} zmieni³ zdanie i stwierdzi³ ¿e "Krzy¿ak" mo¿e byæ ale ¿eby szybko "poleg³" w pojedynku!Ja z tego wyci±gno³em jeden wniosek-nigdy ju¿ kontaktów z takimi rymcerzami,ksi±¿kê wywali³em i dalej robiê swoje a do G-D pojadê jako turysta.
Pozdrawaiam Pati.
Motrax
Przeczyta³em dwa ostatnie posty i siê trochê wystraszy³em - z racji tego, ¿e jestem z Bractwa Jaæwieskiego. Je¶li siê dobrze orientujê, jeste¶my jedyn± grup± odtwarzaj±c± Jaæwingów (nie Jad¼wingów!) a nigdy nie byli¶my w GD, nie mamy kraciastych spódniczek (!) ani armaty (!!!). Zgroza shocked.gif
Piotr Paruch
CYTAT(Motrax)
Przeczyta³em dwa ostatnie posty i siê trochê wystraszy³em - z racji tego, ¿e jestem z Bractwa Jaæwieskiego. Je¶li siê dobrze orientujê, jeste¶my jedyn± grup± odtwarzaj±c± Jaæwingów (nie Jad¼wingów!) a nigdy nie byli¶my w GD, nie mamy kraciastych spódniczek (!) ani  armaty (!!!). Zgroza  8-O

No to nic dziwnego, ¿e nie by³o was w G-D !
Po prostu Jaæwing bez armaty lub chocia¿ porz±dnej hakownicy to ¿aden Jaæwing bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.