Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jakie noze i sztylety byly uzywane w polsce w XVII i XVIII
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
perkun28
Witam,
Czy moze dysponujecie jakimis informacjami na ten temat? Ikonografia?
Jestem w trakcie zbierania ekwipunku pancernego, a jakies koziki musieli chlopaki miec...
Pozdrawiam,
Adam
Ptack
raczej kind¿a³y.
Parufka
Od¶wie¿ê temat.
Czy ma kto¶ jakie¶ informacje na temat jakich¶ wiêkszych no¿y ni¿ te u¿ywane do jedzenia przez ¿o³nierzy Rzeczypospolitej Obojga Narodów?? No¿e wschodnie chand¿ary, kind¿a³y itp, mo¿e jakie¶ my¶liwskie?? Interesuj± mnie jakiê¶ zród³a pisane lub ikonograficzne, a nie prywatne przypuszczenia typu "wszyscy biegali z kind¿a³ami" itp.
Przypuszczam, ¿e jakie¶ wiêksze koziki mog³y byæ u¿yteczne ale przyznaje, ¿e nie mam ¿adnych konkretów na ten temat wiêc je¿eli któ¶ co¶ wie i podzieli³ by siê tymi informacjami by³ bym bardzo zobowi±zany za pomoc.
m_q
Odpowiem nie na temat icon_wink.gif

Co do no¿y "jedzeniowych" to kind¿a³ów u¿ywano zamiast sztyletów, wiêc nie wiem, czy chêtnie krojono jedzenie tym samym, co "ludzinê" (abstrahuj±c od Moskwy A.D. 1612).

Na polu bitwy pod Beresteczkiem wykopano sporo sztuæców z epoki wygl±daj±cych prawie wspó³cze¶nie - mogli ich u¿ywaæ zarowno Kozacy jak i ¿o³nierze Rzeczypospolitej, wiec nie przypuszczam, by kind¿a³y by³y w u¿yciu do jedzenia, zw³aszcza u tych drugich. O wykopanych sztyletach lub kind¿a³ach nic mi nie wiadomo, ale sprawê znam z najbardziej dostêpnego ¼ród³a: Krzysztofa Wolskiego "Polskie pola bitew w ¶wietle archeologii" (jest w ksiêgarniach). Wolski powo³uje siê na Swiesznikowa "Bitwa pid beresteczkom" wydan± w jêzyku rusiñskim we Lwowie w 1992 roku (tam mo¿e byæ wiêcej o innych znaleziskach - nie czyta³em).

A co do "wiêkszych no¿y", to, poza £oziñskim (który pisa³ o kind¿a³ach), niewiele kojarzê...
Parufka
W³a¶nie dlatego pojawi³o siê moje pytanie. Co innego sztuæce, a co innego majherki my¶liwskie czy te¿ do szlachtowania ludzi. Bior±c pod uwagê popularno¶æ sztyletopodnych w innych wiekach a¿ niechce mi siê wierzyc, ¿e nie by³o czego¶ takiego u nas w XVII wieku (zaznaczam, ¿e_chodzi mi o czysto u¿ytkowe egzemplarze).
Dosta³em namiar na jeden obraz w Kielcach. Jak zobaczê nie omieszkam siê podzieliæ informacjami.

Troszkê poza tematem, zatem sk±d u pó¼niejszych pisarzy wziê³y siê te kind¿a³y za pasami???

EDIT: Parufka, zwróæ proszê uwagê JAK piszesz.... [A. ¯uk]
Krzysztof
z romantyzmu i s³abej znajomo¶ci broni
plus w XVII wieku jak ju¿ kto¶ dawa³ siê portretowaæ zazwyczaj chcia³ wypa¶æ jak najlepiej
st±d portrety dostojne, osoby pozuj±, ubieraj± co najlepsze
a no¿e u¿ytkowe to margines
jedynie na grafikach Dahlberga i kilki innych grafików jest wiecej takich drobnych przedmiotów jak obozowe toporki, no¿e za pasem czy miot³a ;)

u mnie w muzeum jest portret Aleksandra Jab³onowskiego
ma przy sobie zawieszony na pasie no¿yk w³asnie taki do wszystkiego
na broñ za krótkie bo na oko liczy ca³o¶æ oko³o 20 cm, wiêc mozna ¶mia³o powiedzieæ ze to w³a¶nei taki no¿yk smile.gif
a taki jak na portrecie znajdziesz potem w wielu formach i odmianach na bardziej ludycznych obrazach mistrzów holenderskich, którzy portretowali zwyk³yc ludzi przy codziennych czynno¶ciach

+ siedzisz dziadu w warszawie smile.gif masz pod bokiem Biblioteke Narodow±, rusz ty³ek i szukaj smile.gif
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam!
Jakich no¿y u¿ywano w obozie, do jedzenia i tak generalnie u¿ytkowo, bo rozumiem, ¿e by³y osobne no¿e do "pomocy" w walce i do jedzonka. Gdzie mo¿na kupiæ no¿e u¿ytkowe (obozowe) XVII wiek (lata 30 i 40)? Pozdrawiam smile.gif
Gabol z Lasa
Witam, niechcia³em robiæ nowego tematu, wiec pozwole sobie tutaj napisac:)
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ czy co¶ takiego by³o u¿ywane w czasach jak w temacie, i czy mo¿e byæ noszone jako nó¿(?) funkcyjny przy stroju szlacheckim?

Gabol z Lasa
czyli mam rozumieæ ¿e to cu¶ wy¿ej to totalny mrok? bum.gif devil.gif
Pinior
Tak. Tak mo¿esz to rozumieæsmile.gif
Pozdrawiam
Gabol z Lasa
Dziekuje Piniorze smile.gif
AndrzejM
Gabolu z Lasa,
po no¿e zajrzyj do s±siadów --- wykopaliska spod Beresteczka w wersji obrazkowej i skanów ze Swiesznikowa.

http://www.czernichowski.fora.pl/oryginaly,11/noze,97.html

Pozdrawiam, AM.
Laser
Wrzuca³em jaki¶ czas temu odno¶nik w innym temacie do zdjêæ z muzeum w Beresteczku mojego autorstwa. Niestety, z racji kiepskiego aparatu nie mog³em sobie pozwoliæ na szczegó³owe zdjêcia (bo by nie starczy³o na wszystkie zabytki), ale lepszy cyc ni¿ nic.
No¿e
Nó¿

Galeria
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.