Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pismiennictwo XV wieczne (nauka i przybory)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Czarny Rycerz
Zastanawialem sie gdzie to umiescic ale stwierdzilem ze nadaje sie to do dzialu sztuka:) Czy ktos z was zna jakies materialy dotycz±ce pisma w XV wieku (chodzi mi o np. lacine). I czy wie ktos gdzie mozna kupic art.pismiennicze (pióra,papier czerpany)?? Z góry dziêki za odpowiedz
Vlasta
Hej! Rzuæ okiem tutaj http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8779 , co nieco przy okazji dyskusji nad strojem zosta³o omówione. Pozdrawiam!
Vlasta
Czarny Rycerz
Vlasta przed napisalem posta korzystalem z opcji szukaj bum.gif i ten temat takze znalazlem bum.gif jednak nie ma tam odpowiedzi na moje pytania crazy.gif devil.gif
Vlasta
Hej, ja siê nie czepiam absolutnie, po prostu my¶la³am, ¿e mo¿e Ciê zainteresuje. Co do piêtnastowiecznego pisma, to spróbuj znale¼æ jak±¶ ksi±¿kê o liternictwie (np. Pismo i styl Tibora Szanto), a nu¿ w bibliografii co¶ przydatnego bêdzie. A papier czerpany widywa³am czasem w sklepach dla plastyków.
Pozdrawiam!
Vlasta
Czarny Rycerz
A gêsie pióra do pisania?? bigsmile2.gif
Vlasta
http://www.matuls.pl/pismo.html
Tylko fotki siê otwieraæ nie chc±...
Czarny Rycerz
Matulsa znam szczerba.gif a moze cos innego?? I moze jakies materialy o pismiennictwie w sieci icon_wink.gif ?
A i czy ktos mógl by mi dac zdjêcia jak wygl±daly ksiêgi pisane w sredniwieczu (chodzi o styl pisma ozdby itd) ? I czy kto¶ ma moze dostêp do ksi±zki "Paleografia ³aciñska" ??
Edit: Poniewa¿ dostalem upomnienie precyzuje. Chodzi mi glównie o nauke kaligrafii (czy jak to tam sie nazywa) i przybory do tego:)
P.S ma ktos moze zdjêcia jakis sredniowiecznych kalamarzy?? szukalem troszke ale niestety nie znalazlem icon_sad.gif
KubaT
Witam

Jesli chodzi o oryginalne średniowieczne księgi to zapraszam na te strony:

http://www.ub.uni-heidelberg.de/helios/dig...dschriften.html
http://image.ox.ac.uk/list?collection=all

Masa wysokiej jakości skanów.
Bartosz
Hej
hm...
Ja polecam udaæ siê na kurs kaligrafii. Mo¿na trafiæ na taki w liceach plastycznych lub "kó³kach plastycznych". Ludzie zwi±zani z takimi o¶rodkami czêsto i gêsto maj± du¿o ciekawych ksi±¿ek po¶wiêconych sztuce pisania.
Ze swej strony moge poleciæ zajêcia liternictwa odbywaj±ce siê w Zak±³dzie Konserwacji Papieru i Skóry na UMK w Toruniu:)
dzia³a
smile.gif
oto próbka mojej pracy
po lewej orgnia³ po prawej i na dole kopia
kopia liternictwa (z XV wieku)

pozdrawiam
Bartosz
Viator
Zastanawiam siê nad przeniesieniem niniejszego tematu do Rzemios³a i ew. scaleniem z tematem Papier czerpany, atrament, pióra, czyli o pisaniu.

Je¶li zatem pewnego dnia ten temat zniknie, proszê go szukaæ tam¿e.

Pozdrawiam
mod. Andrzej / Viator
Lecheor
Lekka kaszana w tym temacie, a po translacji bêdzie wiêksza. Raczej nale¿a³oby oddzieliæ tematy dotycz±ce paleografii, kodykologii, æwiczeñ praktycznych... a przed zadaniem pytania siêgn±æ do Semkowicza, Gieysztora czy nawet Szymañskiego (bibliografia ca³kiem zno¶na), to u³atwi ¿ycie. A jak kogo¶ od ksi±¿eczek bol± ³apki i oczki, to TUTAJ. Lekko archaicznie i czasem z b³êdami, ale przydaje siê. I jeszcze Steffens, czyli podstawy.
EwKa
Lecheorze-mógłbyś podać takie swoiste ABC dla chcących zgłębić temat "jak i co pisać" w polskich warunkach, tzn. naszą lokalną literaturę dla początkujących na temat paleografii?

Do ćwiczeń dłoni ślepe przepisywanie stanów magazynowych komturii gdańskiej, listu Pastona do żony czy petycji do mieszczan miasta X wystarczy. Tylko co potem zrobić z nabytą już wprawą, jak się nie zna języka sprzed 600 lat?
Lecheor
CYTAT
ABC dla chc±cych zg³êbiæ temat "jak i co pisaæ" w polskich warunkach, tzn. nasz± lokaln± literaturê dla pocz±tkuj±cych na temat paleografii?
Oj, trochê nie tak! Paleografia to raczej "co i jak czytaæ" smile.gif

Jak wspomnia³em, dwa najwa¿niejsze polskie podrêczniki to:
Aleksander Gieysztor, Zarys dziejów pisma ³aciñskiego, Warszawa 1973
W³adys³aw Semkowicz, Paleografia ³aciñska, Kraków 1951 (wznawiane)

Ja wolê oczywi¶cie Gieysztora (swój ch³op i to jeszcze jaki, a Semkowicz to ze smoczej jamy).

Szersza bibliografia u Szymañskiego, Nauki pomocnicze historii, Warszawa 1983 (i nast.) po rozdziale dotycz±cym paleografii.

Z tablic Steffens, do którego da³em linka, i polskie tablice Krzy¿anowskiego.

Na brachygrafiê, abrewiatury i takie inne jest: Adriano Capelli, Lexicon Abbreviaturarum. Dizionario di Abbreviature Latine ed Italiane, Milano 1912

A nie lepiej wej¶æ na byle który akademicki sylabusik do NPHów lub samej paleografii (ju¿ nie bêdê mówi³ na który najlepiej icon_wink.gif ) i zobaczyæ, jakie tam daj± lektury? Pozostaje jeszcze przemycenie siê na jakie¶ zajêcia...

¦ciskam,
L.
Woyewoda
Potrzebuję zdjęć z księg turniejowych (najlepiej Z XV w.). Jak wyglądły , jak były zdobione? A przede wszystkim co było w nich najbardziej charakterystycznego? (wybaczcie że proszę was o pomoc ale jakoś nie wiele moge znaleźć)
Viator
Zajrzyj tutaj: http://www.s-gabriel.org/heraldry/german.shtml

Jest tu np. najstarszy bodaj zachowany w oryginale Zurychski Zwój Herbowy z 1340 r., patrz za³±cznik (wziêty z innej stronki), i wiele innych linków.

Wiêkszo¶c zwojów mia³a zdaje siê tylko zanotowane blazonowanie, acz u¿yteczno¶æ ilustrowanych by³a wiêksza, zw³aszcza w warunkach turnieju wymagaj±cych od herolda refleksu i "materia³ów szybkiego dostêpu", jak od sprawozdawcy na dzisiejszych zawodach sportowych, zw³aszcza podczas walk grupowych.

Pozdrawiam!
Morrigan
Kubrisówna B. Rozwój oisma gotyckiego, Sprawozdania Poznañskiego Towarzystwa Przyjació³ Nauk, niestety nie mam podane który to tom ale nr 2,1955.

Cohen M. Pismo zarys dziejów, Wawa, 1954.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.