Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Syberia
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Snorri
Ostatnio mnie zaciekawi³o co siê dzia³o na Syberii w ¶redniowieczu. Chodzi³oby mi o zachodni± Syberiê. Okolice Uralu. Czy w ogóle kto¶ tam ¿y³ czy tylko drzewa i zwierzaczki? Mo¿e jakie¶ ludy koczownicze? O ile siê nie mylê, to kiedy¶ egzystowali tam Scytowie ale to nie ten czas o który mi chodzi. Jak kto¶ ma jakie¶ ksi±¿ki, opracowania, fotki, cokolwiek proszê o odpowied¼, bo moim zdaniem temat ciekawy.

Pozdro
Rabiega
Nie tylko drzewka i zwierzaczki smile.gif .
Polecam zajrzeæ tutaj
Pozdrawiam.
Snorri
Niestety wszystko po rosyjsku a ja ruskiego ani w z±b szczerba.gif . Jako¶ znajdê mo¿e kogo¶ kto odcyfruje ten kod read.gif W ka¿dym razie dziêki ;).

Pozdro
Kitajec
Zalezy w jakim okresie. od XIII wieku panoszyli sie tam Mongo³owie, potem po rozpadzie Z³otej Ordy powsta³ Chatan Syberyjskii (XVw)
A wcze¶niej? Zdaje mi siê ¿e w tych rejonach mo¿na mówiæ o Bu³garach i ogólnie o wszystkich tych ludach koczowniczych pochodzenia turackiego (Kipczacy?) oraz ludy Ugro-Fiñskie.
Snorri
Chodzi mi max do XIII wieku, wiêc przed najazdem Mongo³ów. Ta strona od Rabiegi ma w lewym, górnym rogu link do t³umaczenia. Tak jakby kto¶ nie zauwa¿y³ tak jak ja ;).

Pozdro
Ulfr
Nie mam pewno¶ci, ale z tego co s³ysza³em to nieñcy (nie myliæ z niemcami szczerba.gif ) oko³o wieku XII rozpanoszali siê na teren syberii- równie¿ zachodniej. Dopiero eksansja rosji zrpchne³a wiêkrzo¶æ plemion spowrotem na wschód.
Godfryd
mi sie wydaje ze mogla tam byc lekka mieszanaka kulturowa ... mongo³owie ... rusini ... sami .... moze nawet jakis wiking by sie znalaz³ ... bo polacy to dopiero puzniej zdominowali region ...
WRzewuski
Witam
"¦ladami cywilizacji wielkigo stepu" Lew Gimi³ow - ta ksi±¿ka na 80% odpowie na twoje pytanie, a na bank naprowadzi cie na dalsze poszukiwania
Ale "okolice uralu" to stanowczo za ogólnie.
nieczar
te tereny tetnily zyciem (i nie chodzi mi tu o zwierzatka) ...ale w zasadzie cala kompetentna wiedza na ten temat jest w jezyku rosyjskim,a materialow jest calkiem sporo...rzekl bym mnóstwo
Dir
CYTAT(Snorri)
Okolice Uralu.  
Pozdro

http://ccat.sas.upenn.edu/~rs143/map4.jpg XI wiek smile.gif
http://www.fordham.edu/halsall/sbookmap.html - polecam
Snorri
Problemem dla mnie jest jêzyk rosyjski ale poszukam. Co do "¦ladami cywilizacji wielkigo stepu" Lew Gimi³ow to szukam. A co do mapek, to przestudiowa³em. Dziêki za pomoc.

Pozdro
Unik
Polecam te¿ pracê zbiorow± "¦ladami dawnych kultur. Od Wo³gi do Oceanu Spokojnego", PWN, Warszawa 1958 (wprawdzie trochê star±). Co ciekawe, z ksi±¿ki tej wynika (s. 247-249), ¿e na pó³nocnym krañcu Syberii ¿y³y ludy typu eskimoskiego, siêgaj±ce a¿ po Now± Ziemiê. Ludy te, zwane przez Neñców Siirtia, zosta³y podbite przez Neñców i zasymilowany jêzykowo. ¦lady jego przetwa³y w odludnych miejscach wybrze¿a do XVI-XVII w. Natomiast resztki ich kultury przetrwa³y znacznie d³u¿ej. Wp³ywy jêzykowe obecne s± do dzi¶, a kajaków u¿ywano na tamtych terenach przynajmniej do pocz±tków XIX w.
Niewykluczone, ¿e Normanowie mogli wiêc spotykaæ Skraelingów, jak nazywali ludy eskimoskie, tak¿e na wschód od Skandynawii. Czy nie wiecie o tym czego¶?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.