Informujemy, ¿e w tym roku "Rodowa Chor±giew Herbu D±browa" planuje na Grunwaldzie "Warsztaty Gregoriañskie"- na terenie Polski jest tylko dwóch ksiê¿y którzy maj± prawo prowadzenia Mszy Sw. wg Sredniowiecznych przekazów po lacinie a co siê z tym te¿ wi±¿e, podczas mszy s± spiewane ¶redniowieczne Hora³y i pie¶ni gregorianskie. Proponujemy zainteresowanym warsztaty pie¶ni Gregoriañskich prowadzone w³a¶nie przez tych ksiê¿y a w Sobotê udzia³ w Mszy Swiêtej wg. sredniowiecznych zasad.
Program warsztatów chora³u gregoriañskiego obejmuje nauczenie spiewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶wiêtej w rycie trydenckim: Kyrie, Gloria, Credo III, Sanctus i Agnus Dei. Najprawdopodobniej wybierzemy mszê VIII De Angelis. Do æwiczenia ¶piewu chora³u gregoriañskiego nie sa potrzebne ¿adne specjalne kwalifikacje. Jako organizatorzy zapewnimy zarówno "si³ê fachow±" jak i materia³y w postaci neum. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych ¶redniowieczn± liturgi± i muzyk±. Celem wstêpnego rozeznania zainteresowania prosze przesy³ac zg³oszenia na adres piotr@koc.pl
Msza trydencka w istocie zachowa³a niemal niezmieniona formê od czasów Grzegorz Wielkiego czyli w szczególno¶ci mo¿emy powiedzieæ ¿e jest to "Msza ¶redniowieczna". Papieski przywilej celebry Mszy ¶wiêtej trydenckiej maj± ksiê¿a z Bractwa Kap³añskiego ¦wiêtego Piotra których w Polsce bêdzie w lipcu dwóch. Naturaln± oprawê muzyczn± Mszy trydenckiej stanowi chora³ gregoriañski. St±d plan odprawienia na polach Grunwaldu Mszy trydenckiej i co siê z tym wi±¿e przygotowania w postaci warsztatów gregoriañskich.
Witam!
Sprawa Mszy ¦w. w klasycznym rycie rzymskim na polach Grunwaldu by³a poruszona podczas zimowego spotkania dowódców chor±gwi na zakmu w Gniewie. Zosta³± wyra¿ona wstêpna zgoda. Jedyny zgrzyt wynika z tego, ¿e do tej pory msza ¶w. na grunwaldzie by³a odprawia (wg Novus Ordo Paw³a VI) w kaplicy Wlk. Mistrza przez miejscowego ksiêdza.
Inicjatywa na spotkaniu z Orgami wysz³a z Chor±gwi ks. Siemowita i w naszej chor±gwi trwaj± zaawansowane przygotowania do ca³ego przedsiêwziêcia, do udzia³u zaprosili¶my tak¿e osoby z innych chor±gwi. Jako, ¿e dosz³o do niezamierzonego rozdzielenia organizacyjnego ca³ego przedsiêwziêcia na dwa ró¿ne w±tki, proponujê powróciæ do wspólnej realizacji pomys³u i po³aczyæ si³y drogi Zdzichu i Piotrze. Jak mawiaj± - w jedno¶ci si³a!
Bardzo dobrze, ¿e warsztaty gregoriañskie bêd± otwarte dla osób z innych chor±gwi. w razie czego w imieniu mojego bractwa deklaruje pomoc w ich organizacji.
Z Bogiem!
Pawe³
Jestem jak najbardziej za. Skontaktujê siê jako¶ z Tob± w tym tygodniu i uzgodnimy szczegó³y.Nie obiecujê, ale mo¿e nawet uda mi siê z³apaæ Ciê na jutrzejszej lub wtorkowej mszy na Smoleñsku.
Przyznam, ¿e w ZKRZP pomys³ wspó³organizacji mszy trydenckiej na grunwaldzie spotka³ siê z entuzjastycznym przyjêciem i rozpoczêlismy próby ¶piewu, spora czê¶æ cz³onków aktywnie uczestniczy we mszy w ko¶ciele O.O. bonifratrów.
Udzia³ w przedsiêwziêciu zadeklarowa³y równie¿ inne bractwa z Krakowa, które uczestniczyæ bêda w Grunwaldzie 2006, wiêc my¶lê, ¿e zorganizujemy jakie¶ szerokie spotkanie "na szczycie", a mo¿e nawet cykl takich spotkañ w Sto³êcznym Królewskim Krakowie. Bardzo mnie cieszy szerokie zainteresowanie tematem nawet w¶ród osób, od kórych nies podziewa³bym siê ¿arliwo¶ci wiary.
pozdrawiam
P.
Przekazuje Informacje od Piotra:
Msza trydencka na Grunwaldzie
Jak pisa³em wcze¶niej warsztaty bêd± mia³y na celu upiêkszenie oprawy muzycznej Mszy trydenckiej na Grunwaldzie. Organizacj± Mszy trydenckiej na Grunwaldzie zajmuj± siê ludzie z Chor±gwi Goñczej i Chor±gwi Siemowita. Uzyskali¶my ju¿ zgodê organizatorów i ksiê¿y z Bractwa sw. Piotra (jeszcze nie wiadomo który konkretnie z kap³anów bêdzie celebrowa³ mszê). Plan jest taki by Msza trydencka by³a odprawiona na polach Grunwaldu bezpo¶rednio przed inscenizacj± (udzia³ w zbrojach :-))). Oczywi¶cie bêdzie te¿ Msza trydencka w niedzielê oko³o po³udnia albo wczesnym popo³udniem.
Msza trydencka w³a¶ciwie w niemal niezmienionej formie by³a celebrowana od IV wieku do 1969 roku (po soborze trydenckim dokonano tylko formalnej kodyfikacji). ¦redniowiecze zosta³o duchowo ukszta³towane w³a¶nie przez t± Mszê w klasycznym obrz±dku rzymskim (trydenck±). St±d wynika pomys³ i motywacja dla ca³ego przedsiêwziêcia.
Wiêcej na temat Mszy w rycie trydenckim mo¿na poczytaæ na stronach:
www.christianiatas.pl
www.tradycja.koc.pl
Warsztaty chora³u gregoriañskiego
Plan jest nastêpuj±cy. Chcemy nauczyæ ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy trydenckiej czyli:
Aspersja (opcjonalnie),
Kyrie,
Gloria,
Credo,
Sanctus
Agnus Dei.
Najpewniej wybierzemy chora³ z VIII Mszy De Angelis. Wybór taki wynika z kilku przes³anek. Jest to najbardziej znany chora³, relatywnie ³atwy i, co do¶æ wa¿ne, melodia pochodzi w³a¶nie z pocz±tków XV wieku wiêc nie pope³nimy ¿adnego mroku - nie za¶piewamy nic co wyra¼nie wykracza poza ramy prze³omu XIV / XV wieku.
Ka¿dy z uczestników warsztatów otrzyma od organizatorów materia³y z neumami i ³aciñskimi tekstami. Na pocz±tek nauczymy sie rozumieæ neumy co jest znacznie ³atwiejsze ni¿ czytanie zwyk³ych nut. Nastêpnie po kilkana¶cie (kilkadziesi±t razy) prze¶piewamy wspólnie nasz "program". Warsztaty poprowadzi albo jeden z naszych ksiê¿y albo ni¿ej podpisany. Zasadniczo nie jest potrzebne ¿adne wcze¶niejsze przygotowanie ani wiedza muzyczna. Chora³ gregoriañski to prosta ¶redniowieczna muzyka.
W najbli¿szych tygodniach umieszczê w internecie stronê na której bêd± informacje na temat warsztatów tudzie¿ materia³y z którymi mo¿na sie wcze¶niej zapoznaæ tzn. mp3 z chora³ami i neumy. Oczywi¶cie udzia³ w warsztatach jest nieodp³atny.
Proszê o przekazanie powy¿szej informacji o Mszy i warsztatach wszystkim potencjalnie zainteresowanym.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
Poni¿ej zamieszczam linki do nagrañ sta³ych czê¶ci Mszy De Angelis. Je¿eli powstanie strona internetowa o samej Mszy na Grunwaldzie post zostanie usuniêty. Dla pocz±tkuj±cyh pewnie siê przyda.
Na pocz±tek- wersja z organami- jest ³atwiej siê nauczyæ, bo jest linia melodyczna grana przez organistê.
a wiêc- organowe:
Agnus DeiVIII
CredoIII
SanctusVIII
Gloria
Tutaj zapisy nurtowe " dla kumatych"
Kyrie
Gloria
Sanctus
Agnus Dei
I zapisy Midi linii melodycznej
Kyrie
Gloria
Sanctus
Agnus Dei
I na koniec Credo (III)
Zapis midi ,
Zapis nutowy
Witam
Od czasu jak przestalismy na Forum pisac,dostaje na priva sporo poczty z zapytaniami co z tymi Warsztatami, wiec wyjasniam. Czy beda to Warsztaty czy cos innego niewiem, napewno cos bedzie zorganizowane poniewaz mamy wspanialych ludzi ktorzy chca sie tym zajac bez wzgledu na to co w trawie piszczy ;))) W kazdym razie ani ja ani Choragiew Rodowa Herbu Dabrowa sie tym tematem juz nie zajmujemy poniewaz nie jestesmy pewni czy sie wogole pojawimy pod Grunwaldem i w jakim charakterze. Z pytaniami o dalszy los Warsztatow i Mszy trydenckiej zwracajcie sie prosze do Pawla z Krosna i Piotra Koca.
Pozdrawiam
W±tek oczyszczony i dostosowany do obecnej sytuacji. Zachêcam do dalszej dyskusji, bo inicjatywa warta jest zainteresowania.
Sam choæ jestem dyplomowanym beztalenciem muzycznym do³±czam do inicjatywy.
Po odczyszczeniu w±tek wygl±da znacznie lepiej!!! Na prawdê kawa³ dobrej roboty!!! Inne kwestie zwi±zane z organizacj± Mszy trydenckiej wymagaj± te¿ akceptacji odpowiednich w³adz ko¶cielnych wiêc mo¿e ten temat mo¿na bardzie ³atwiej kontynuowaæ po dograniu i tej kwestii …
Chora³u gregoriañskiego i tak nale¿y sie bezwzglêdnie uczyæ bo jest ultrahistoryczny (no i jest nadal pierwszym oficjalnym ¶piewem Ko¶cio³a).
Witam!
Informacyjnie podajê, ¿e ca³o¶æ projektu jest w chwili obecnej realizowana "w pe³nej ³acznosci" z Organizatorami Grunwaldu. Wspólpracê w organizacji mszy i warsztatów zadeklarowa³ wstêpnie p. Struczyñski, ¿yczliwie o projekcie wypowiedzia³ siê rownie¿ Krzysztof Górecki. Zgoda Orgów zosta³a wyra¿ona. Teraz kolej na nas , zeby dograæ wszystko na linii ko¶cielnej i rozwa¿yæ np. mo¿liwo¶c uroczystej mszy z asyst±.
Msza ¶w. w klasycznym rycie rzymskim mo¿e zostaæ odprawiona jedynie w czsie mszy dotychczas odprawianej w pi±tek w godzinach wieczornych. Tak wiec ostateczny termin - pi±tek 14 lipca ok. godz. 21.
pozdrawiam
Pawe³
Bardzo siê ciesze, ¿e ta arcyciekawa incjatywa nabra³a nieco oficjalnego t³a.
Ja równie¿ chêtnie wezmê udzia³ w tym przedsiêwziêciu. Wspania³a inicjatywa.
Pozdrawiam
Czy p³eæ "nie-mnisia", niemêska te¿ siê mo¿e do owych warsztatów do³±czyæ, bo... gdzie ¶piewaj± i ucz± ¶piewaæ, to ja baaardzo chêtnie
tatsu..alez oczywiscie
nikogo nie wykluczamy
))))
Dziêkujê
Tego mi w³a¶nie na Grunwie ostatnim zbrak³o - ¶piewania (nie sobie a muzom
)
Kobiety? Do ¶piewu gregoriañskiego? Na Mszy?
Piêkna idea i ciesze siê, ¿e od ostatniego w±tku w "Karczmie" tak siê rozwinê³a i nabiera realnych kszta³tów.
Ja tylko z inkwizytorskim zaciêciem pozwolê sobie wtr±ciæ kilka uwag co do ³aciñskiej wymowy:
[list]S³uchaj±c nagrañ zauwa¿y³em wymawianie "qui" jako "k³i" (z angielska), podczas gdy po lacinie wymawia siê "kwi".
[*]W Credo "genitum non factum" wymawiamy "genitum" a nie "d¿enitum" a "ex Maria Virgine" to nie "wird¿ine".[list]
Co prawda angielszczyzna wlewa nam sie drzwiami i oknami, ale ³acina to ³acina i nie warto ulegaæ bez walki
...
"Rymcerzy" z Krakowa i okolic nieobdarzonych dobrym g³osem zachêcam do regularnego uczestnictwa w Mszach ¶w. trydenckich odprawianych w ko¶ciele oo. Bonifratrów na Kazimierzu (ka¿da niedziela, godz 13:15) przez ks. Wojciecha Grygiela FSSP. Ko¶ció³ (w przeciwieñstwie do dotychczasowego ¶w. Wojciecha) jest tak du¿y, ¿e wszyscy sie pomieszcz±.
Choæ bior±c pod uwagê zaanga¿owanie p. Piotra Koca chyba nie muszê tego pisaæ
Warto te¿ zadbaæ o co¶ takiego:
http://msza.net/m/doc/msza_sw.pdf dla pozosta³ych uczestników Mszy na polach Grunwaldu.
Razem z Paw³em z Krosna i p. Piotrem Kocem organizujemy idee Mszy na polach Grunwaldu, ale aby inicjatywa jakiej siê podjêli¶my spe³ni³a nasze oczekiwania, czeka nas sporo pracy....
Du¿a cze¶c ZKRZP stale i regularnie uczêszcza na msze to wspomnianego ko¶cio³a oo. Bonifratrów na Kazimierzu.
Wcze¶niejsze nabo¿eñstwa w ko¶ciele ¦w. Wojciecha na rynku równie¿ odwiedzili¶my...
Do projektu przychylnie nastawi³a sie równie¿ inna grupa Krakowska- Konfraternia Rycerska na której pomoc i zaanga¿owanie liczymy.
tak wiêc przygotowania id± pe³n± par±...
ten projekt i jego wykonanie musi spe³niæ oczekiwania najbardziej dociekliwego uczestnika, s³uchacza, widza- s³owem musi byæ godny idei jak± reprezentuje, a jak wielka ona jest wszyscy wiemy.
Kobiety, równie¿ zapraszamy do uczestnictwa w warsztatach gregoriañskich jakie na pewno bêd± organizowane ju¿ na imprezie grunwaldzkiej.
W trakcie rozwoju tego tematu, czynione s± kolejne przygotowania tak organizacyjne, jak i przygotowawcze tak wiêc wszelkie nowinki wspomniani przeze mnie wy¿ej panowie bêd± sukcesywnie umieszczaæ...
Mysle, ze do wykorzystania na Mszy grunwaldzkiej bedzie oltarz polowy , wykonwny przez naszego towarzysza Paszczaka ( o ile oczywiscie organizatorzy beda zainteresowani)
http://img125.imageshack.us/img125/3075/kapl0jn.jpg
To mo¿e jeszcze dla przypomnienia lista Mszy trydenckich w Polsce:
http://www.tradycja.koc.pl/budowa.htm
I uzupe³nienie dla Górnego ¦l±ska:
http://tradycja.org/bytom.html
http://tradycja.org/chorzow.html
djdomin - tote¿ w³a¶nie siê pyta³am, czy dopuszczona bêdzie p³eæ "nie-mnisia", która z chórami gregoriañskimi nie mia³a nic wspólnego.
Po¶piewaæ, to ja chêtnie, ale je¶li co¶ nie tak, co¶ komu¶ bêdzie siê nie podoba³o, ust±piê pola. Pos³ucham. S³uchaæ te¿ lubiê
CYTAT(Aiuto)
Mysle, ze do wykorzystania na Mszy grunwaldzkiej bedzie oltarz polowy , wykonwny przez naszego towarzysza Paszczaka ( o ile oczywiscie organizatorzy beda zainteresowani)
http://img125.imageshack.us/img125/3075/kapl0jn.jpg
Ja my¶lê, ¿e o. Paszczak sam we¼nie czynny udzia³ w celebracji tej mszy. Skonatktowa³em siê z nim drog± mailow± i wyrazi³ zaiteresowanie, obeica³ pomoc itp. Co do szczegó³ów wspó³pracy z celebransem ks. W.Grygielem skierowa³em go pod w³a¶ciwy adres.Teraz maj± czas na obgadanie spraw przynale¿nych ich profesji. A ja muszê wreszcie napisaæ obiecanego dawno maial do o. Wygnañskiego
No do dobra
Tu ojciec Paszczak...... g³os w ka¿dym domu ;)
Tylko na razie nie Ojciec tak do koñca bo jedynie diakon.
To fajnie ¿e wreszcie co¶ porz±dnego siê szykuje. Wygl±da to na jakie¶ przebudzenie.
Ale zeby nie by³o za s³odko - TASMA zobowi±zuje ...
Termin - w pi±tek wieczorem pewna nielicha czê¶æ potencjanych uczestników mo¿e byæ jeszcze mocno " w drodze" lub zaraz po. Je¿eli chcemy byæ tacy ¶redniowieczni w tej celebrze to sobota rano by³aby znacznie lepsza, choæ mo¿e rzeczywi¶cie nie ³atwiejsza. Ale s±dzac z zapa³u to nie to jest przeszkod±.
Niech te¿ ojciec m_q znajdzie nieco wiecej wyrozumia³o¶ci dla wymowy "ze zgni³ego zachodu" bo to nie jest wcale angielska wymowa tylko raczej w³oska i tak samo uprawniona jak ta "NASZA". Odrobina luzu nie zaszkodzi.
Podobnie z kobietami. Rozumiem ¿e Ojciec Wojciech Grygiel mo¿e nie widzieæ miejsca dla nich w prezbiterium, ale to nie wyklucza ich z udzia³u w ¶piewie. Wzglêdy poprawno¶ci historycznej te¿ nie wykluczj± ich udzia³u.
To tyle na razie.
Jezeli bêdzie mo¿³iwo¶æ to ja tak¿e chêtnie wezmê udzia³ w warsztatach. Tylko wydaje mi siê ¿e obecno¶æ niewiast bêdzie mia³a sens gdy bedzie ich nieco wiêcej tzn porównywalnie ilosciowo do mê¿czyzn.... glos 2 pañ przy ilu¶tam panach zaniknie i moze popsuæ wrazenie. Albo mniej wiêcej porówno, albo wcale (tzn wcale pañ).
Pozdrawiam
Monika
Witam ponownie!
podajê ma³± porcjê empetrójek sta³ych czê¶ci mszy w wersji a'capella
Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Agnus Dei
Na nadchodz±ce ¦wiêta Zmartwychwstania Pañskiego przyjmijcie moje serdeczne ¿yczenia!
¯e tak z wschodnia pozdrowiê Chrystos Woskres! Woistinu Woskres!
Christus resurrexit! Vere resurrexit!
Witam!
Mam pytanko: jak tam mianowicie sprawa warsztatów gregoriañskich stoi, bo ucich³o co¶?? Na stronie grunwaldu w programie pojawi³a siê informacja, ze msza jest w piatek wieczorem. Co, wobec tego, z warsztatami; którego dnia siê zaczynaj±??
Pozdrawiam
Witam!
W celu rozwiania ew. watpliwosci pdajê wyci±g z maila do Krzysztofa Góreckiego wys³anego w dnu 18 maja br.
"Nawi±zuj±c do ostatniej rozmowy przeprowadzonej z Panem i z P.
Struczyñskim podaje datê rozpoczêcia warsztatów gregoriañskich
organizowanych ostatecznie przez cz³onków Choragwi Ks. Siemowita
Mazowieckiego na Dniach Grunwaldzkich AD 2006 i ich krótki program:
1. ¶roda 12.07 wieczorem: wprowadzenie do mszy trydenckiej, nauka czytania
neum oraz ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Kyrie i Gloria)
2. czwartek 13.07 w wygodnym terminie: nauka ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy
¶w. (Credo, Sanctus i Agnus Dei)
3. pi±tek 14.07 przed msz± w kaplicy: powtórka i próba generalna
kontakt: Piotr Koc (piotr@koc.pl) Pawe³ Jêdrusiak
(roscislav@poczta.fm) "
dotychczas, nie otrzyma³em odpowiedzi,ale my¶le, ¿e zostanie to wpisane do oficjalnego programu lada chwila, wszak orgi maja teraz urwanie g³owy z organziacja dni grunwladzkich A.D. 2006.
Teraz w kwestii technicznej.
Msza, która bêdzie odprawiona w piatkowy wieczór bêdzie miala miejsce w kaplicy wlk. mistrza (o szczegó³ach mszy napisze Piotrek Koc jutro), która,patrz±c w strone dawnego prezbiterium (a wschód) od dawnego wej¶cia wygl±d mniej wiecej tak:
http://www.monkiewicz.medi.net.pl/big_grun...20pobitewna.jpg
(lepszego zdjecia nie uda³o mi sie znale¼æ.
W zwiazku z tym wyniak sprawa rozstawienia namiotu nad prezbiterium, w którym znajdzie siê o³tarz i relikwiarz.
Znalaz³em takie rozwiazanie
(obraz z XiX w. ale oddaje dobrze ideê), jesli kto¶ znalaz³by lepsze przedstawienie tematu z interesuj±cego ans okresu by³bym wdzeczny.
Nawet jesli w ostatecznosci czynniki decyzjne uznaj± ¿e nie ma potzreby roztawiaæ takiego namiotu to posu¿y to wenualnie innym mszom polowym odprawianym w kalsycznym ycie rzymskim na imprezach historycznych.
z Bogiem
P.J.
Sprawy zwi±zane z organizacj± Mszy trydenckiej na Grunwaldzie 2006 id± do przodu. Mszê bêdzie celebrowa³ ks. Wojciech Grygiel z Bractwa Kap³añskiego ¶w. Piotra. Mamy te¿ ju¿ zgodê proboszcza Stêbarku - tu serdeczne Bóg zap³aæ!
Przygotowania do Mszy trydenckiej obejmuj± naukê podstaw chora³u gregoriañskiego - "warsztaty gregoriañskie". Plan podany przez Paw³a Jêdrusiaka wydaje sie optymalny :-):
1. ¶roda 12.07 wieczorem: wprowadzenie do mszy trydenckiej, nauka czytania
neum oraz ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Kyrie i Gloria)
2. czwartek 13.07 w wygodnym terminie: nauka ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy
¶w. (Credo, Sanctus i Agnus Dei)
3. pi±tek 14.07 wieczorem przed msz± w kaplicy: powtórka i próba generalna
Nie ma ¿adnych kosztów zwi±zanych z udzia³em w warsztatach. Ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³.
Kontakt: Piotr Koc (piotr@koc.pl) Pawe³ Jêdrusiak
(roscislav@poczta.fm)
W najbli¿szych dniach odpowiem na wszystkie liczne otrzymane ju¿ zg³oszenia.
witajcie Ludkowie Mili.
S± ludzie o piêknym g³osie, których a¿ grzech nie s³uchaæ. ale s± i tacy którzy jak za¶piwaj±, to pusto robi siê dooko³a - uciekn± wszyscy. ja zaliczam siê w³a¶nie do tej drugiej grupy i dbaj±c o Wasze doznania estetyczne nie bêdê móg³ braæ udzia³u w warsztatach
.
no dobra, powiem prawdê: tak ¼le nie jest i chcia³bym bardzo wzi±æ udzia³, ale funkcje i zadania które mnie czekaj± na polach Grunwaldu nie pozwol± mi czasowo na te warsztaty. I tu mam pytanie: czy nie wygonicie mnie gdy przyjdê Was w pi±tkowy wieczór pos³uchaæ i pomodliæ siê za razem?
pozdrawiam z Chor±gwi Goñczej
Ijon, Trupa Teatralna "Waganci"
Witam!
Msza na poach Grunwaldu by³a i jest oczywi¶cie otwarta dla wszystkich chêtnych, zawsze tak by³o i zawsze tak bêdzie.
Zapraszam wszystkich nie tylko uczestników warsztatw d wspólnej modlitwy!
Tak.. no warsztaty odbywaj± sie w Karkowie... a co z osobami spoza... czy przed sam± imprez± bêd± jakie¶ próby ju¿ pod Grunawldem,¿eby wtedy do³±czyæ??
edit. dobra przepraszamumkn± mi jeden post... ¶roda aktualna tak??
pozdrawiam
N.N.
CYTAT(Nammah)
Tak.. no warsztaty odbywaj± sie w Karkowie... a co z osobami spoza... czy przed sam± imprez± bêd± jakie¶ próby ju¿ pod Grunawldem,¿eby wtedy do³±czyæ??
edit. dobra przepraszamumkn± mi jeden post... ¶roda aktualna tak??
pozdrawiam
N.N.
ech.....
Leniwym wyja¶niam: W Krakowie æwiczymy we w³asnym gronie a
warsztaty odbywaj± sie na Polach Grunwaldu zaczynamy w ¶rodê wieczorem. Msza jest w piatek w godzianch wieczornych po wiciach grunwaldzkich.
Serdeczne podziêkowania dla wszystkich uczestników warsztatów gregoriañskich. Wydaje siê ¿e w tak krótkim czasie zrobili¶my do¶æ du¿o. Dziêkujê te¿ za wszelk± pomoc przy organizacji Mszy trydenckiej (w szczególno¶ci budowa o³tarza!). Liturgia rzeczywi¶cie wygl±da³a ¶redniowiecznie.
Wiele osób wyra¿a³o nadzieje ze w przysz³ym roku tak¿e zorganizujemy podobne przedsiêwziêcie. Ksi±dz Wojciech Grygiel jest zainteresowany. Bêdziemy wiêc zabiegaæ u organizatorów o powtórzenie warsztatów gregoriañskich i Mszy trydenckiej tak by by³y sta³ym elementem obchodów rocznicy Bitwy.
Mo¿e te¿ bêdzie okazja by sie spotkaæ na mszy trydenckiej np. w Krakowie (co niedzielê o 13.15 u Bonifratrów na Krakowskiej)
Witam!
Miejmy nadzieje, ¿e w przysz³ym roku uda siê za¶piewaæ lepiej, choæ ¼le to nam chyba nie wysz³o. Wiem, ¿e zaraz powiecie, ¿e narzekam, ale mimo, i¿ ¶piewanie, jak i sama msza, by³a dla mnie niema³ym prze¿yciem to szkoda trochê, ¿e byli¶my zag³uszani przez piknikowe disco polo. Skupienie i klimat (u mnie przynajmniej) co chwila siada³y.
Ale mo¿e w przysz³ym roku bêdzie troche inaczej. Bêde czeka³ na wie¶ci.
Pozdrawiam
Na disco polo nie mielismy ¿adnego wp³ywu - to by³a bodaj dyskoteka w Stêbarku. Trudno sie przejmowac czyms na co siê nie ma wp³ywu. ¦piew by³ OK - na przysz³y rok trzeba tylko poprawiæ emisje g³osu by nas by³o lepiej s³ychaæ.
Warto te¿ doceniæ dyplomatyczne zdolno¶ci Zdzicha Dudy który sam wynegocjowa³ (skutecznie) ciche zachowanie Excalibura. Dziekujemy tez wiêc Excaliburowi ....
z moich informacji zachowanie irokezów wcale nie by³o take ciche.By³y szczêki butelek i przeklinanie w trakcie mszy. Dziêki Zdzichowi za misje, bo gdyby nie on to moze lemiê irokezów rozbui³o by se obozem w ruinach zakrystii.
mijey nadzieje ze msza w nasepnym roku wypadnie jszcze lepiej i wejdze na sale d programu imprezy.
Dziekuje Piotrkowi za warsztaty, ks. Wojciechowi i ministrantowi Piotrkowi za mszê.Proszê wszystkich ludzi w strojach historycznych, by w nastepny roku ubrali sie na msze godniej, bez opuszczonych nogawic z gaciami na wierzchu a kobiety w nakryciach g³owy lub przynajmnij w upietych w³osach.
pozdrawiam
Pawe³
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.