Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Surowa komisja, czyli co "przejdzie" a co nie?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Sumirianna
Oto krawieckie i stylowe w±tpliwo¶ci, jakie ostatnio mnie prze¶laduj±:

Czy takie odmiany jedwabiu (100% !) jak satyna czy at³as s± akceptowane przy strojach pó¼nego XIII- tego wieku jako podszewka? Co robiæ w sytuacji, kiedy kto¶ np. nie mo¿e u¿ywaæ lnu (alergia, podra¿nienia skóry)? Czy w takim wypadku cote bez podszewki jest traktowane przychylnie czy te¿ mo¿na siê spodziewaæ reprymendy?

Pozdrawiam

---
Niech ten temat, o ile nie ma drugiego takiego (nie biæ, jestem tu nowa! ;)), pozostanie miejscem na 'pytania do surowych 'oceniaczy" jako¶ci strojów. Mam nadziejê, ¿e jest to praktyczne rozwi±zanie. smile.gif Tell me if I'm wrong. :D
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Mysle, ze w przypadku takiej sprawy jak alergia, na podszewke najlepiej uzywac bawelny o splocie krzyzykowym - na pierwszy rzut oka niewiele sie rozni, poza tym kwestia uzywania bawelny w sredniowieczu wciaz jest dyskusyjna i w tym konkretnym wypadku, nie zawinionym wszak jakims lenistwem, czy chodzeniem na skroty, mozna moim zdaniem nagiac sprawe bawelny na swoja korzysc .

Byle oczywiscie, nie przesadzac z tym naginaniem ze wzgledu na zdrowie, tak jak np przegina sie wspolczesnie na egzaminach z dysleksja...

Jak ktos ma slaby kregoslup niech lepiej nie zaklada kolczugi, niz chodzi w kolczudze z wloczki np:)
Halfgar
Bryan ma racjê, lepiej u¿yæ bawe³ny, która na Bliskim Wschodzie by³a znana ju¿ od czasów podboju Sindu. By³y manufaktury zdaje siê w Syrii (Egipt s³yn±³ z lnu), wiêc je¶li celujesz w Bliski Wschód to jak najbardziej.
Sumirianna
Celujê akurat na Europê Zachodni±, wiêc tak troszkê nie bardzo z t± "historyczno¶ci±" bawe³ny. ;) Ale zasatanawiam siê, czy nie by³oby bezpieczniej po prostu nie robiæ z podszewk±? Zw³aszcza, ¿e "letnia" alternatywa stroju musia³a istnieæ. smile.gif Ostatecznie, s³ysza³am nie raz, ¿e zda¿a³o siê do¶æ czêsto, i¿ damy (popularna tendencja wsród kobiet, jak widzê ;D) mia³y cote lub surcote bez podszewki.

Jak to wiêc jest z t± historyczno¶ci± i brakiem podszewki?

Pozdrawiam i dziêkujê za odzew. smile.gif
Halfgar
ale Akka jest na bliskim wschodzie ... wiêc jako obroñcy Akki mo¿ecie korzystaæ z regionalnych materia³ów. Krucjatowcy, a zw³aszcza Pulanie ubierali siê czêsto z regionaln± mod±, która lepiej ni¿ zachodnia pasowa³a do klimatu smile.gif
Sumirianna
Niby troszkê wygl±da mi to na naginanie "byle by by³o". ;) Choæ jak na to spojrzeæ z drugiej strony, to jest to na tyle, na ile dobty argument. Problem w tym, ¿e nie do koñca zale¿y nam na propagowaniu wschodniego stylu, wyniesionego wraz z drog± krzy¿ow±. ;)

Jednak ca³y czas nie znam odpowiedzi, czy mo¿e byæ strój BEZ podszewki (b³agam, nie ka¿cie mi pytaæ po raz czwarty :P).
Ukasz Spode £ba
Witam!

Odpowied¼ znajdziesz na stronie www.freha.pl bigsmile2.gif na pewno tam pad³o co¶ takiego.
Ja my¶lê, ¿e potrzewka najlepiej, ¿eby by³a. Ja nie wiem jak to w sukniach by³o, ale np wertuj±c Maciejowskiego co i rusz natrafia siê na podszewkê. Podszewka mog³a byæ np domen± mo¿nych (bo w koñcu potrzeba 2 razy wiêcej materia³u), jest z ni± wygodniej i w ogóle. Ja stawiam na tak, ale pewno¶ci nie mam. Je¶li chodzi o mnie to podszewkê do surcoat robiæ bêdê. Dok³adnie czy to jest wymogiem, czy nie - nie wiem

Pozdrawiam
Ukasz.
Bart
W Maciejowskim równie dobrze mo¿na spotkaæ stroje bez podszewki. Czy to domena mo¿nych... no nie by³ bym pewien, chyba raczej kwestia wygody. ¦miem twierdziæ, ¿e to raczej materia³, z którego podszewkê wykonano ¶wiadczy³ o zamo¿no¶ci a nie sam fakt jej posiadania. Wystarczy przejrzeæ Maciejowskiego. Byle ³achudra i ¿ebrak te¿ mo¿e mieæ podszewkê. A z kolei niektórzy królowie jej nie maj±. (w za³±cznikach)
Czyli spokojnie mo¿na sobie strzeliæ ciuch bez podszewki a jeszcze nie s³ysza³em, ¿eby kogo¶ goniono "bo jego surcote, czy inna tunika, nie ma podszewki". Chocia¿, oczywi¶cie podszewka w kontrastuj±cym kolorze o¿ywia strój....

Ludzie czy mo¿ecie znale¼æ jeszcze jakie¶ ¼ród³o na ten XIII wiek poza Maciejowskim!!!!
Zdrufko
Ela
jesli chodzi o zrodlo to polecam Cantigas de Santa Maria-troszke pozniej ale niewiele i w ogole zrodla hiszpanskie ( linki znajdziesz na freha jak troche pogrzebiesz-chyba Ewka podawala)
Ukasz Spode £ba
CYTAT
Ludzie czy mo¿ecie znale¼æ jeszcze jakie¶ ¼ród³o na ten XIII wiek poza Maciejowskim!!!!
Codex, rze¼by i wiele innych. Na Maciejowskim opiera siê wiele ludzi dlatego, ¿e to jest stricte XIIIw, porusza wiele aspektów codziennego ¿ycia i jest zawsze pod rêk±. Ja poza tym przyzwyczai³em siê do niego. Nie znaczy to, ¿e nie u¿ywam innych.
Co do podszewki.. mo¿e masz racjê, ¿e to nie musi byæ domena mo¿nych, sam fakt posiadania jej. Wcze¶niej tak o tym nie my¶la³em, dziêki na naprowadzenie na inny tok my¶lenia crazy.gif

Pozdrawiam
Ukasz.
Sumirianna
Bart, jestem ci bardzo wdziêczna za odpowied¼. Dos³ownie z niebios mi spad³e¶ (byle miêkko ;D). Co do ¼róde³ z kolei, mog³abym jeszcze poleciæ Manuskrypt z Manesse. Jest sporo spekulacji i rozbie¿no¶æi w datowaniu (czy XIII czy XIV wiek), jednak jest on z kolei bardzo wdziêcznym i urodziwym ¼ród³em tego jak damy i rycerze siê nosili. smile.gif

Mam natomiast kolejne pytanko, tym razem co do haftów - czy mo¿na wykonaæ je technik± polegaj±c± na zarysowywaniu nici± ("nitka za nitk±" lub "backstitch" - jak± kto woli nazwê typu ¶ciegu) konkretnego wzoru? By³oby to, moim zdaniem, urodziwe przeniesienie w rzeczywisto¶æ bia³ych hafcików z Maciejewskiego. smile.gif

A tak na koniec- czy ma kto¶ mo¿e zdjêcia (zbli¿enia) na zszycia poszczególnych czê¶ci stroju? Np. zszycia wstawek (gore/klinów) w cote lub surcote? By³abym niezmiernie wdziêczna, bo zastanawiam siê, jak szerokie pole do popisu mogê mieæ przy zwyk³ym zszywaniu, oraz jakie zszycia s±... "najbezpieczniejsze" w kwestii poprawno¶ci historycznej; stylowej równie¿. smile.gif

Pozdrawiam cieplutko. :D

A, zapomnia³am wywalczyæ odpowied¼ - co z tym 100%-owym at³asem na podszewkê?
Ukasz Spode £ba
Witam

W za³±cznikach sposoby ³±czenia 2 kawa³ków materia³u. Ja sam, szyj±c bieliznê ³±czy³em kawa³ki okrêtk±, a potem jeszcze za ig³±, tak jak w bodaj¿e za³±czniku 3 (zszywanie 2 kawa³ków).

Pozdrawiam
Ukasz.
Sumirianna
Jak zwykle - bardzo dziêkujê za odpowied¼. smile.gif Ja równie¿ pozwoli³am sobie na zszywanie ig³a za nitk±, podwójnie, a tam, gdzie szwy musz± byæ mocniejsze jeszcze na okrêtkê. smile.gif Mam nadziejê, ¿e tak mo¿e byæ, choæ jest to ju¿ raczej mój prywatny pragmatyzm.

Co do wszelkiego rodzaju szwów, wykrojów i ogólnie strojów polecam niezniszczaln± stronê Marca Carlsona.
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/bockhome.html
A z innych ciekawych ¼róde³ na XIII wiek, ¯ywot Edwarda Wyznawcy:
http://www.lib.cam.ac.uk/MSS/Ee.3.59/
Obawiam siê niestety, ¿e Kodeks Manesse to I po³owa XIV wieku.

Zdrufko
Bartek
Sumirianna
Tak siê sk³ada, ¿e nie miewam problemów z dziêkowaniem. ;)

A co do szwów - chyba kiepsko siê wyrazi³am - chodzi³o mi o Wasze, Frehowiczów, wykonane stroje i przyk³ad, jak wam te szwy wysz³y. smile.gif Jestem pocz±tkuj±c± krawcow± (w tym formacie, bo bluzeczki dla misiów nie licz± siê ;D) i chcia³abym byæ przygotowana za wczasu na starcie z rzeczywsto¶ci± (perfekcj± wykonania). :P

Mam nadziejê, ¿e w miarê jasno to poda³am TYM razem. :P

Pozdrawiam.
Mateos
mam pytanko - czy taki krój ujdzie na koszulê s³owiañsk± wczesn±? chodzi mi konkretnie o szew wzd³uz korpusu z przodu i szwy na barkach?
Rabiega
A po co wymy¶laæ co¶, co ju¿ wymy¶lono ?
Na forum znajdziesz wyczerpujace informacje.
Pzdr.
Mateos
problem w tym, ze cz³owiek który mi to szy³ r±bn±³ siê w krojach i zrobi³ wlasnie tak - to znaczy, ze mam juz gotowa koszulê. i ja sie zastanawiam, czy to przejdzie?
Snaewar
Wybacz, ale o jakich S³owian Ci chodzi? Je¿eli masz na my¶li giez³o, to nie spotka³em siê nigdy ze szwem z przodu, szwy na barkach jak najbardziej tak. Chocia¿, powtórzê na tym forum po raz n-ty, je¿eli chodzi o S³owian zachodnich i ¶rodkowych to mo¿emy tylko snuæ przypuszczenia jak wygl±dali.
Mateos
chodzi mi o cos w stylu ruskiej rubachy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.