Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rumfaja -- Roomphai -- bizantyjskie mi±chanie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Gere
Drodzy umi³owani ...potrzebuje wiêcej informacji na temat tego tajemniczego orê¿a z czasów Bizancjum...jedyne informacje znalazlem w ospreyu i gdzies na necie ma³± wzmiankê...hilfe!!!

z wyrazami szacunku gereNORD
Magnus
Na forum historycy.org byla w swoim czasie rozmowa na temat tej broni w temacie uzbrojenie gwardii wareskiej, link tutaj: Uzbrojenie Gwardii Wareskiej oraz drugi: Co to bylo rhompai Sadze rowniez, ze cos sie znajdzie w odnosnikach w tych tematach na stronki zagraniczne, szczegolnie na stronki New Varangian Guard, czesc z tamtejszych artykulow jest naprawde na poziomie. A nie jest przypadkiem toto na zdjeciu, choc z gory chcialbym powiedziec, ze nie jestem bronioznawca, z opisow z tych tematow jest mi to troche podobne, a noz widelec, zdjecie pochodzi z pewnego maila reklamowego Valhalli.
Smokomir
Tutaj jest dyskusja o broni z Biblii Maciejowskiego.
http://freha.pl/viewtopic.php?p=7144#7144

Mo¿na przeczytaæ tam, ¿e owa broñ zaczyna siê pojawiaæ w spisach uzbrojenia w XII wieku i wywodzi siê od dackiego falxa, lub trackiej rumpii.
W pierwszym po¶cie obrazek z wygl±dem.

Sk±d wiadomo¶ci o u¿ywaniu takiego wspania³ego badziewka w Bizancjum?
Baaaaaardzo to ciekawe.

Pozdrawiam
Rabiega
Witam.
Sporo ciekawych informacji na : Myarmoury - wystarczy wpisaæ rhomphaia w okienku "search".
W za³±cznikach parê fotek.
Pozdrawiam.
Snorri
http://www.museumreplicas.com/WebStore/Sho...00342_L_000.jpg

Tutaj jest link do rekondstrukcjii tego z Maciejowskiego. Jest tam te¿ opis jaki¶ jak siê poszuka. Tak tylko da³em, mo¿e siê przyda.

Pozdro
Wotawa
Tylko, ze to same domys³y. £±cznie ze skojarzeniem siekaczy z Maciejowskiego z antyczn± broni±. Wrzuci³bym nieco na hamulec. Zw³aszca w kontek¶cie tych "kosynierów wareskich" z jednego z pierwszych postów.

Gladius i katanê te¿ nazywa siê mieczami, a jako¶ nikt z "wikingów" z gladiusem ani z katan± nie biega. Zapiski nie zawsze musz± dotyczyæ tego samego, zw³aszcza na przestrzeni setek, setek lat. Wiêc odtwarzanie czego¶ co znamy z dwóch (o ile pamiêtam) wzmianek w tek¶cie za pomoc± wzorów o tysi±c lat starszych (albo na podstawie kosy po dziadku), wymaga pewnego dystansu :-). Jest spora ró¿nica miêdzy rekonstrukcj± a eksperymentem.

Marudzê, bo ju¿ kr±¿y legenda, ¿e ta kosa po dziaku to replika potwierdzonej broni icon_wink.gif
Rabiega
Domys³y ? Nie tak do koñca. Jest to umocowane ikonograficznie i wykopaliskowo na zachód i wschód od Bosforu. Cesarstwo Wschodnie trwa³o jednakowo¿ parêset lat.I rozci±ga³o siê od Bu³garii po Antiochiê.
Domys³em jest na pewno hipotetyczne adaptowanie rhomphai przez równie hipotetyczn± "gwardiê waresk±", której hipotetyczny profil i idea czêsto bywaj± stosowane przez wielu wcze¶niaków, niestety bez potwierdzenia w udokumentowanej rzeczywisto¶ci.

Reasumuj±c - taki orê¿ istnia³, by³ w czêstym u¿yciu na terenach Cesarstwa Wschodniego.
I nic ponad to.
Pozdrawiam.
Wotawa
CYTAT
Domys³y ? Nie tak do koñca. Jest to umocowane ikonograficznie i wykopaliskowo na zachód i wschód od Bosforu. Cesarstwo Wschodnie trwa³o jednakowo¿ parêset lat.I rozci±ga³o siê od Bu³garii po Antiochiê.
Chêtnie siê zapoznam, zw³aszcza z zabytkami i ikonografi±. Trackie i dackie - odpu¶æmy.

CYTAT
Reasumuj±c - taki orê¿ istnia³, by³ w czêstym u¿yciu na terenach Cesarstwa Wschodniego.

Proszê o jeden choæby dowód pokazujacy tê broñ z okolic Xw. Ok? icon_wink.gif Rumpie by³y w staro¿ytno¶ci - tysi±c lat pó¼niej? Moze tak, a mo¿e chodzi o co¶ podobnego. Dopóki nie zobaczymy jednoznacznych dowodów - nie mówmy takich rzeczy.

Choæby z zapisków polskich wiemy jak czêsto okreslenia broni s± umowne. Chyba nikt nie bêdzie odtwarza³ "kopijników" z rot pieszych z II po³owy XVw z kopi± turniejow±, rycersk± i to z np. XVIw... A dok³adnie robi siê tu takie co¶ z ow± rumpi±.

Tak samo mo¿na "odtworzyc" miecz "wikingowski" za pomoc± gladiusa. Patrz - wykopaliska z Illerup i wogóle popularnosæ mieczy rzymskich w pó³nocnym barbaricum u schy³ku latenu i w pocz±takch wp³ywów rzymskich. Niby i jedno i drugie to miecz, niby znajduje siê miecze w typie gladiusa na pó³nocy, niby Tacyt pisuje o krótkich mieczach Gotów (Skandynawowie w koñcu) i ich okr±g³ych tarczach, a jako¶ ok. tysi±c lat pó¼niej miecze na pó³nocy wygl±daj± ju¿ zupe³nie inaczej...

Przy okazji pro¶ba:
Unas lepiej by by³o u¿yc okre¶leñ "rhomphaia" (greckie) albo "rumpia" (³aciñskie), angielskie "fonetyzmy" bym zarzuci³. Mo¿emy uznaæ, ¿e przyjmujemy te dwa terminy jako poprawne?
Rabiega
Ano racja, Wotawo, mój b³±d.
Grzeba³em i nie wygrzeba³em. Dowodów na wystêpowanie rumfai w ¶redniowieczu jednak nie ma.
Ale, o dziwo, roomphaiê widzia³em na ostatnim wcze¶niackim Ogrodzieñcu smile.gif .
Tak jakby na inscenizacji Wrze¶nia '39 w rêce dzier¿yæ jedynkê z inskrypcj± "Ulfberth" zamiast wz.29 z punc± "F.B.Radom".
Fajnie.

K³aniam.
Hildr
Dobrze siê sk³ada, mo¿e Panowie mi w g³owie rozja¶ni±. Niezale¿nie od datowania, jakie by³y/s± argumenty na funkcjonaln± korzy¶æ z takiej broni (w danej epoce i krainie)? Babskiemu oku wydaje siê ona jaka¶ taka niewydarzona. Do k³ucia siê nie nadaje (za krótki trzonek, zagiêty czubek), do r±bania - nie wiadomo - tu oczekujê o¶wiecenia. Co sk³ania³o do jej u¿ycia?
Przy okazji r±bania: poniewa¿ nie mam wiêkszego pojêcia o uzbrojeniu z ¿adnego etapu dziejów Bizancjum, czy u¿ywano tam jakiej¶ formy toporów bojowych?
Borg
wiekszosc jakie udalo mi sie widziec na zdjeciach byla zdecydowanie mniej wygieta i wezsza niz to cos dziwnego w rekach pana z kobiecym wisiorkiem i kolegami z wiedzmina
ja bym to porownal do dlugiego miecza, nie jestem pewien ale pewnie zaraz mnie Wojtek W poprawi ze z powodu tego wynalazku rzymscy legionisci zaczeli nosic oslony rak... tak czy inaczej fajna bron, potencjalnie szybsza od duna, do odcinania konczyn ew w wypadku tych prostych tez do klucia
Mi¶ z Brochowa
...tylko nadal nie maj±ca nic wspólnego z Xw. ass.gif

Co do zalet - pfff.... Takie jak ka¿dej du¿ej i ostrej broni :-) przeciwko pó³nagiemu wrogowi - robi³o pewnie krzywdê. Pamiêtaæ trzeba ¿e to okres pó¿nego antyku, wiêc ma³o który 'barbarzyñca' chodzi³ tam do boju w czym¶ wiêcej ni¿ majtochach i koszuli :-)
Poza tym podobno ³adnie obcina³o ³apki rzymskim legionistom.
A tak od siebie - pojêcia nie mam... Broñ 'okresu b³edów i wypaczeñ', ot co - z jakiego¶ pewnie powodu wysz³o toto z u¿ycia w IV wieku n.e. tongue.gif
Halfgar
Wiem, ¿e nie mia³o byæ powo³ywania siê na ¼ród³a internetowe, ale trafi³em na do¶æ ciekaw± analizê:

http://web.missouri.edu/~tm104/other/rhomphaia.htm#1

Warto przeczytaæ, zw³aszcza, ¿e moim skromnym zdaniem zrobiona do¶æ rzeczowo:) z odniesieniami do materia³ów ¼ród³owych ...

Buziaczki
Sigurd
(...)The conclusion is clear. The Varangian rhomphaia is a fiction, a literary contivance. So, Guardsmen, cast aside those iron hockey-sticks and shoulder your axes! (...) - to stwierdzenie chyba przekre¶la istnienie tego wynalazku w interesuj±cym nas okresie.
Morgoth
odrazu mowie ze to troche oftopicowo do tego o czym teraz rozmawiacie, taka w sumie ciekawostka: na dalekim wsochdzie wystepowa³a w sumie podobana bron do tej któr± posiada Gere, jedynie d³ugosc ostrza jest mniejsza w stosunku do kosy Gerego http://en.wikipedia.org/wiki/Naginata

P.S nie musicie pisac ze ma sie to jak do wregów jak tr±ba do koziej czosnka o kulistych kszta³tach, to wiem, jednak wygl±d jest dosc podobny, moze sie to jakos przyda:)

Pozdrawiam Hofik-Tofik crazy.gif
Halfgar
CYTAT
nie musicie pisac ze ma sie to jak do wregów jak tr±ba do koziej czosnki, to wiem, jednak wygl±d jest dosc podobny, moze sie to jakos przyda:)

... przyda?? do czego?? Zupe³nie nie rozumiem jaki sens posta ... Rhumphaia nie by³a uzywana w XI wieku i koniec a naginata to zupe³nie inna bajka i nie wiem po co kolega tu miesza crazy.gif

Buziaczki
Mi¶ z Brochowa
Rabiega s³usznie mówi - chyba zbyt szybko ferujecie wyroki.
Nie mo¿ecie wychodziæ z za³o¿enia ¿e czego¶ nie by³o tyko dlatego ¿e *my* nie mamy na to dowodów.
A mo¿e akurat Gere ma dowody na istnienie rumfii w Xw? Dali¶cie mu co¶ powiedzieæ? No nie.
Wiêc mo¿e dajcie...
Gere, tylko bez dziecinady z wehiku³em czasu - dawaj co masz.
Smokomir
Witam,
Moim skromnym zdaniem u¿ywanie romphai jest bardzo dyskusyjne i w Bizancjum raczej nie wystêpowa³a w XIw, ale czemu ca³y czas o tych plemionach dackich? icon_wink.gif Ju¿ pisa³em na Halli, ¿e je¿eli kogo¶ bardzo ci¶cnie, to lepiej pój¶æ w drug± stronê. Czyli skorzystaæ z pó¼niejszych przedstawieñ tej broni. Na pierwsz± po³owê XII wieku na przyk³ad. Czasowo jest ju¿ ca³kiem niedaleko. Szkopu³ w tym, ¿e wszystkie przedstawienia jakie widzia³em pochodz± z Francji.
Pozdrawiam
Mi¶ z Brochowa
Niedaleko jak niedaleko - tak jakby na Olszynce Grochowskiej pu¶ciæ gaz musztardowy... angshock.gif
Smokomir
"Niedaleko" w sensie: "na pewno bli¿ej ni¿ ze staro¿ytno¶ci" icon_wink.gif
Tak jak napisa³em - wed³ug mnie takiej broni w Bizancjum w XI w. nie u¿ywali. To by³a podpowied¼ dla tych, którzy pomimo tego bardzo chc± z rumpi± pobiegaæ. A je¿eli kto¶ ma przedstawienia wcze¶niejsze ni¿ XII wieczne i dodatkowo z terenów bli¿szych Bizancjum to ja chêtnie popatrzê.
Pozdrawiam
Rudy
No dobra mia³o byæ z konkretami, jako¶ tego nie widzia³em, wyci±³em czat. Jak kto¶ bêdzie dalej próbowa³ sobie gadaæ bez sensu, to bêde wycina³ + ostrze¿enie.
Morgoth
halfgar widze ze nie rozumiesz o co chopdzi w poscie, bo gdybys rozumia³, to skuma³bys ze to tylko przyk³ad podobnej broni, przeciez nie pisze ze wystepowa³a w X czy XI wieku ani ze pochodzi³a z terenów nas interesuj±cych wiec po cholere ta docinka?????

nic nie wnosisz do dyskusji to lepiej nic nie pisz.
Halfgar
CYTAT(Morgoth)
halfgar widze ze nie rozumiesz o co chopdzi w poscie, bo gdybys rozumia³, to skuma³bys ze to tylko przyk³ad podobnej broni, przeciez K**** nie pisze ze wystepowa³a w X czy XI wieku ani ze pochodzi³a z terenów nas interesuj±cych wiec po cholere ta docinka?????

nic nie wnosisz do dyskusji to lepiej nic nie pisz.

OT ... ale¿ doskonale rozumiem ale co ma piernik do wiatraka?? Po co kolega m±ci w dyskusji o historyczno¶ci pewnego rodzaju broni jakimis ciekawostkami które NIC DO DYSKUSJI NIE WNOSZ¡???

Ale skoro ju¿ zabra³em g³os to poci±gnê watek naginaty i rhompai ...

"Rhompaia" (³ac. rumpia) - tracka broñ o podobnym schemacie konstrukcji jak kopis (falcata) i ewidentnie spokrewniona z dackim flaxem. Z tym, ¿e sierpowate ostrze osadzone jest tu na króciutkim drzewcu. Bardzo podobna do dackiego flaxa, znanego z wojen dackich.

Ostrze jak w sierpie (ostrzona jest wewnêtrzny ³uk wygiêcia), albo proste d³ugo¶ci-przyk³adowo- ok.60cm, rêkoje¶æ/drzewce ok. 50cm. Bywa, ¿e rêkoje¶æ jest rozpoznawana jako równa d³ugo¶ci ostrza.

Najwcze¶niejsze egzeplarze datowane s± na IV w.p.n.e.

(za Christopherem Webberem)

natomiast Naginata (なぎなた/長刀/薙刀) jest to japoñska broñ drzewcowa u¿ywana w sztuce walki naginata-do. Naginata tradycyjna sk³ada siê z drzewca o d³ugo¶ci ok. 180 cm oraz elastycznie zamocowanego na nim ¿ele¼ca o d³ugo¶ci ok. 40 cm i kszta³cie zbli¿onym do ostrza japoñskiego miecza - katany b±d¼ tachi, dziêki czemu mog³a s³u¿yæ zarówno do k³ucia jak i ciêcia. D³ugo¶æ drzewca podana powy¿ej jest jedynie u¶rednion± d³ugo¶ci±, bowiem przez wieki u¿ywania waha³a siê od 60 cm do oko³o 3 metrów. Podobnie jest z ¿ele¼cem - jego d³ugo¶æ waha³a siê od 15 cm do oko³o 60 cm, ró¿ne by³y tak¿e szeroko¶ci ostrza i stopieñ zakrzywienia.

Podobieñstwo jest z³udne

Buziaczki
Mi¶ z Brochowa
A swoj± drog±, Morgoth b±d¼ trochê grzeczniejszy dla starszych devil.gif nie kazê ci wstawaæ ani dygaæ jak piszesz posta do osoby starszej od ciebie o 10 lat, ale elementarn± kultur± mo¿esz siê wykazaæ...
Atakan al Vefa
a tak wogole to przed wypowiadaniem sie polecil bym poczytac troszke o Bizancjum ... sama Roomphai w formie podanej - ciezko by powiedziec ze wystepowala jako Roomphai, ale podobne drzewcowki wystepuja miedzy innymi na przedstawieniach z kosciola ¶w.Marka w Wenecji .......... oraz licznych przedstawieniach ormianskich

pozdro Atakan
Mi¶ z Brochowa
A jak datowane s± te freski w ¶w. Marku? Bo najwiêkszy wypas tam pojawia siê jednak w XIIIw, wiêc... trochê pó¼no.
Masz co¶ z tych ormiañskich w formie cyfrowej?
Sighrolf
Generalnie na przedstawieniach bizantyñskich pojawia siê wiele dziwnych broni drzewcowych- dziwne, powykrêcane glewie, haki!, topory dwusieczne, buzdyganopodobne etc.

W katedrze ¦w. Marka w Wenecji znajduje siê mozaika z XII w. pokazuj±ca zdrade Judasza na którym s± glewie, topory dwusieczne i buzdygany.
Innym przyk³adem jest Poca³unek Judasza te¿ z XII w. na którym znajduj± siê m.in. wid³y bojowe i haki.

Przyk³adów jest pe³no.

Pozdr.
Atakan al Vefa
ormianskie przedstawienia sa ladnie przedstawione w ksiazce
Arms and Armour of the Crusading Era 1050-1350 : Islam, Eastern Europe and Asia David'a Nicolle'a
Sighrolf
Zapomnia³em, Poca³unek Judasza jest we Florencji.
Wotawa
Radio Erewan z t± rumpi±.
Wenecja we Florencji, Judasz i oprawcy Chrystusa z XIIIw jako przyk³ad uzbrojenia Waregów z XIw, rekonstrukcja flaksa z dalekowschodnimi dodatkami jako rekonstrukcja rumpii, jakie¶ zdjêcia fantasy z netu...
A poza tym to wszystko siê zgadza... crazy.gif Jak tak dalej pójdzie zaczniemy tu ogl±daæ gizarmy...
Mo¿e wydzieliæ z tego osobny temat o broni miêdzy dzrewcówk± a broni± boczn±? Bo nie wszystko co dziwne musi od razu byæ rumpi±. Robi siê ba³agan.

Aha - je¶li kto¶ pisze ,,roomphai" zamiast ,,rumpia" czy ,,rhomphaia" wprowadza zamêt i z³e terminy do obiegu. Szanujcie jêzyk polski. Zamieszczaj±c z³± terminologiê tylko zani¿acie poziom rozmowy. By³a ju¿ pro¶ba o skorygowanie tego b³êdu, wiêc kontynuowanie go jest po prostu niestosowne.

P.S. David Nicolle zamieszcza tam linearne przerysy o ile siê nie mylê, nie za¶ reprodukcje, czy tak?
Mi¶ z Brochowa
Temat trochê ju¿ nie¶wie¿y, odgrzewany, ale musztarda po obiedzie zawsze dobra :-)

Cytat z ksi±¿ki Paula Stephensona "The legend of Basil the Bulgar-Slayer" Cambridge University Press 2003, strona 53, mowa o ilustracji z Psa³terza Bazylego II (w za³±czniku):

"The emperor is handed not a sword, which is the usual English translation for romfaia, by Archangel Michael, but a lance (...). Moreover, while romfaia does refer most frequently to a sword, it can also mean spear. See T.G. Kolias, Byzantinische Waffen (...)"

Dla nieangieslkich: najkrócej mówi±c, s³owo romfaja oznacza po prostu miecz, albo czasem w³óczniê. Na pewno nie po³±czenie tych dwóch.

Ot, zamiast wielkiej mrocznej rumfai, wysz³a z tego faja hehehe.gif

PS Je¶li kto¶ ma ¿yczenie, chêtnie podrzucê skan ze strony i ok³adki, a i p. Stephenson bardzo chêtnie odpowiada na pytania, jego mail jest na stronie Cambridge.

Mi¶
Storm
Romfaia we wspolczesnej grece znaczy wlasnie tyle co "dlugi miecz".

Pozdrawiam.
Jurcy¶
Kurcze, nie wiem czemu przegapi³em wcze¶niej ten temat (bo jest stary jak ¶wiat). Niemniej, mocno przeskoczyli¶cie zasadniczy aspekt, który prawie zosta³ napomkniêty - otó¿ okreslenie romphaia, jest czêsto wspominane w modlitwach i laudacjach z pocz±tku naszej ery - jako okre¶lenie miecza sprawiedliwosci micha³a archanio³a. To jest zasadniczo ciekaawy trop.

Co wiêcej - wspmniany artyku³ (pod nowym adresem: http://www.levantia.com.au/theory/rhomfaia.html ) , wykluczajacy istnienie takowej jest nieco wyssany z palca. Wspomniane postacie jak Komnenna, czy Psellus (³atwo w internecie dorwaæ porz±dne transkrypcje) jedynie utwierdzaja nas w fakcie, ¿e broñ ta nie jest ani w³óczni±, ani toporem, ani zwyk³ym mieczem (typu xiphos).

Niemniej id±c tropem wspomnianym przeze mnie i faktem, ¿e w tych czasach powoli rezygnowano z dawnego, grecko rzymskiego typu uzbrojenia i przejmowano na przyk³ad zachodni model miecza, mozna zauwazyæ, na ikonach micha³a archanio³a dzier¿acego w rekach nie Xiphos, ale co¶ bardziej przygodnego klasyfikacjom Oakesshota.

Problem jaki siê pojawia, to terminy u¿yte przez Psellusa oraz Eustachiusza z Thessalonik, "heterostomos". A co wiêcej ca³a trójka (razem z Komnenn±) wspomiina o tym, ze nosili je na ramieniu, kiedy wspominane przez nich osobno xiphosy noszono w pochwach.
Mo¿e to znowu sugerowaæ, ¿e albo broñ mia³a jeszcze inny kszta³t (brak wykopalisk - trudno siê dobraæ do wykopalisk) czy formê albo byæ te¿ po prostu symbolem jakiej¶ pozycji i mieæ tylko funkcjê reprezentacyjn± (³atwo przywo³aæ ikonografie, gdzie praktycznie zawsze Micha³ stoi ze swoj± Rhomphai± dobyt± i po³o¿on± na ramieniu.)

Osobi¶cie nie zdziwilbym siê, ¿e jednosieczne wielkie miecze, przedstawiane to w biblii Maciejowskiego, to przedstawiane w Tesalonikach, czy znajdywane w¶ród nieco oddalonych od europy miejscach (Sarmaci) s± jako¶ powi±zane i mo¿na domniemywaæ wygl±d tej broni.

Nie mam konkluzji - pytanie jest dalej otwarte. Ma kto¶ co¶ jeszcze?
karelinatus
Poniewa¿ nie wiedzia³em, gdzie to wstawiæ, a nie chcia³em nowego tematu, wstawiam tutaj, chyba pasuje:

Jak my¶licie, co dok³adnie trzyma tutaj Boles³aw Wysoki?

http://effigiesandbrasses.com/monuments/bo...e/528/original/

I przede wszystkim, czy tak wygl±daj±ca p³yta faktycznie jest z 1305, czy ten rysunek to trochê licencja artystyczna?

Z tego co widzê, obecnie jest niestety mocno zniszczona, ale nie mogê znale¼æ lepszego zdjêcia.

http://www.poczet.com/foto/grafika/Wysoki.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.