Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Koszt belki jesionowej na ³uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Artoor
orjentuje sie ktos moze ile moze kosztowac jedna belka o wymiarach szeroko¶æ - 60mm, grubo¶æ - 45mm, d³ugo¶æ - 2000mm bo wiem ze jesion jest bardzo dobrym materia³em na wykonanie ³uku niestety tylko mozna tak zrobic z jesiona chyba ze macie jakies propozycje albo wiecie z jakiego drewna mozna tez zrobic dobry wytrzyma³y luk ktory bedzie mial dobre osiogi !?
Malkolm
Witaj

Poszukaj na forum jest ju¿ kilka tematów (wci±¿ aktywnych), na temat. Taka belka powinna byæ dostêpna w cenie 10z³ do 15z³ (gdzie niegdzie mo¿e byæ nawet dro¿ej zale¿y od regionu). Poza tym jak masz gdzie kupiæ, to daj znaæ na PM.

Pozdrawiam.
Czarny Rycerz
A belka wi±zowa?? I ma ktos moze namiary na jakis sklad drewna w woj. maz. w którym by to bylo?? bum.gif
siemko2
Pmyim haayu!! bum.gif

Mo¿e kto¶ z szanownych frehowiczów ma namiary, wie gdzie lub ma listwy/szczapy/belki nadaj±ce siê do wyrobu ³uków (jesion, wi±z, robinia pseudoacacia etc.). W razie czego waliæ na priva lub siemko@tlen.pl lub tu, na forum- nie jestem taki sk±py hehe... Na Festynie w Biskupinie w 2005r, rozmawia³em z mi³ym jegomo¶ciem, który traktowa³ co¶ o beleczkach cisowych ze Stanów... je¶li mnie pamiêæ nie myli chyba z Oregonu... a mo¿e kto¶ waszmo¶ciów wie sk±d (dok³adnie) kochane cisowe drewienko sprowadziæ??? Szlag wzi±³ moj± kochan± weapon... icon_cry.gif
djdomin
Do pytañ o drewno i ja siê przy³±czam.
Daniel Bochra
Witam!
faktycznie, obecnie wiekszosc dobrego cisu pochodzi z Oregonu (najlepszy cedr tez)
jeszcze rok temu widzialem takie beleczki w ofercie "Raptor Archery", z siedziba wlasnie w Oregonie za okolo 200 USD/szt okolo 74 cali dlugosci; gdybys nawet chcial cos takiego zamowic, to musisz sie liczyc z tym, ze placisz dodatkowo jakies 80 USD za przesylke
RA mial tez w ofercie inne popularne gatunki drewna jak Osage i Hickory
jezeli powaznie myslicie o zakupie, moge zadzwonic i wypytac, znam goscia bo zaopatruje sie u Niego w swierkowe promiene (swietna jakosc!)
pozdrawiam
panzernacker
po ile te promienie?? pisz na panzernacker@o2.pl chêtnie kupie bum.gif
Junior
Witam
A wiecie czy mo¿na kupiæ deske/belke jesionow± w OBI?
djdomin
Nie mozna. Wystarczy zajrzeæ do OBI, nie trzeba pytac na Freha.
Junior
A gdzie mo¿na kupiæ (najlepiej Lublin)?
Zbigniew Smolik
Witam wszystkich.
Kupi³em deskê jesionow± d³ug±na 3,5 metra i grub± na 4cm sezonowan± ok 2 lat,za bagatela 1200z³ z metra sze¶ciennego w tartaku.
By³em zadowolony tak ze 2 dni ,dopuki nie wystruga³em z grubsza ³uku( 2 m d³ugo¶ci).
Przy próbie naci±gniêcia szlak go trafi³(mnie te¿),z³ama³ siê.
Dochodzenie ,oglêdziny ,mam winnego ,ma³y ``ROBASZEK``.
Na ca³ej d³ugo¶ci naliczy³em 3 dziurki.
Strze¿cie siê dziurawego materia³u!!!!!!!!!!!!!!! no.gif
Husarz90
1200z³ ??!! chyba co¶ ci siê pomiesza³o chopie moze 120z³ ,bo za 1200z³ to by¶ se Grozery kupi³
synek
ale kolega pisze o metrze sze¶ciennym drewna a nie o koszcie samej pojedyñczej belki smile.gif

przynajmniej ja tak zrozumia³em

i tu pytanie ile kosztowa³a ta belka?
Zbigniew Smolik
Witam.
1200z³ za 1 m3 to nie jest za 1 deskê.
Wzór na objêto¶ to chyba znasz?
Za deskê zap³aci³em chyba ze 40 z³
Saladyn
W tym tygodniu kupowa³em deskê dêbow± 320cm d³ugo¶ci, 4 cm grubo¶ci, ok 30-35 cm szeroko¶æ cena z VAt 91 z³. Jesion by³ o oko³o 1/3 tanszy
nieczar
eeee....sorry ,ze tak off topic ,ale mam dwa dorodne jesionki ,srednica jednego ok. 15-20cm, wysezonowane-sciete jakies 3 lata temu,proste jak strzala ,bo scinalem je wlasnie z mysl± o long bowach
zainteresowanych zapraszam na priva
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.