Nie spotka³em traktatów o szermierce konnej, poza wstawkami o zrêcznosciówkach/ ale i tak powy¿erj XVIego/.
Od do¶æ dawna /1994r./ uprawiamy szermierkê konn± / szabla, miecz /.
Walczymy i zwalamy siê w p³ytach na miecze i kopie;wielokrotnie mocniejsze prze¿ycia ni¿ na piechotê.
Mam kilka uwag do walk konnych/ to apropo ró¿nych postów na temat szermierki konnej/
B£AGAM WAS!: nie wsiadajcie na konia z broni± w rêku, je¿eli nie opanowaliscie naprawdê dobrze jazdy konnej / minimum dwa lata REGULARNYCH JAZD/.Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak± krzywdê mo¿ecie wyrz±dziæ swojemu koniowi!
£atwiej jest nauczyæ walki konnej dtresa¿yste ni¿ pieszego szermierza.
Pamiêtajcie tak¿e o tym , ¿e szermierka konna sk³ada sie z ostrych zwrotów, zahamowañ, nag³ych zrywów galopem, wykonywanych przez konia, a po¶rednio przez was.
Jest to cholernie kontuzyjne dla tych zwierzaków.
Mam w swojej grupie konie które maja niesamowite predyspozycje psychiczne i fizyczne do szermierki konnej, ale z perspektywy czasu widze,¿e w³a¶nie one odnosz± najwiêcej kontuzji/ nie chodzi tu o kontuzje zadane bronia, te przy do¶wiadczonych konnych szermierzach praktycznie siê nie zdarzaj±/,mam na mysli kontuzje ¶ciêgnowe, trzeszczkowe i drobne pêkniecia ko¶ci / g³ównie rysikowe/
Je¿eli walczycie na kopie starajcie siê u¿ywaæ metalowych naczu³ków!/ nie jest to przyjemne gdy koñ od wydawa³oby siê niezbyt mocnego uderzenia/musniêcia wrêcz/ traci w kilka miesiêcy wzrok w kontuzjowanym oku.
Przy walkach na kopie arajcie siê u¿ywac poprêgów z guma /oszczedzicie koniom zapoprê¿eñ/, chyba,¿e macie niskie tylne ³êki.
Nastêpnym problemem przy walkach na kopie jest pysk konia. Rêka która przyjmuje udetrzenie trzyma tak¿e wodze.Niestety stopieñ podniecenia koni przy tych walklach wymaga czêsto ostrego kie³zna/ osobi¶cie u¿ywam pustego pelhamu lub wêdzid³a z hackamore na d³ugich czankach , oba kie³zna na podwójnych wodzach, pelham oczywiscie z ³añcuszkiem/ Podwójnych wodzy nie trzymam / tak jak powinno sie trzymaæ poprawnie/kolejno pomiedzy palcami na zaci¶niêtej d³oni, ale sk³adam je tak jak do jazdy na wy¶cigach/
tylko podwójnie/
, s³absze/wedzid³owe/ wy¿ej, ostrzejsze/ czankowe/ ni¿ej, co przy wypchniêciu mnie z siod³a podczas walki pozwala mi na ³atwiejsze wypuszczenie wodzy z mniejszym szarpniêciem za pysk konia.
Temat rzeka...
Podstaw± szermierki konnej jest klasyczna jazda konna.
Je¿eli nie czujecie siê pewnie i swobodnie na grzbiecie konia / nie chodzi mi o frywolno¶æ i beztroske / nawet nie my¶lcie o tym aby wzi±æ do rêki broñ drewniana, nie mówi±c o metalowej!
Uff! Jak na mnie to prawie traktat szermierczy...