Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak to by³o z tymi ¶wiêtymi w nazwach?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Andrzej Siejeñski
Kiedy zaczêto nazywaæ piesze oddzia³y nazwami ¶wiêtych? Czy jest to wymys³ drugiej po³owy XV w?
Pozdrawiam
Pawe³ Lipnicki
Mo¿e nies³usznie, ale obija mi siê po g³owie wzmianka w podobnym stylu dotycz±ca wypraw krzy¿owych. Nie wiem, czy by³y to nazwy, czy tzw. "wezwania" ( czyli "pod wezwaniem ¶w. NN).
Halfgar
A ¦wiêty Hufiec Tebañski z³o¿ony z chyba 150 par kochanków??

Buziaczki
Owen
Hej
Prawde mówi±c nie kojarzê ¿adnego ¶redniowiecznego oddzia³u pod wezwaniem ¶wiêtego. Pomijaj±c oczywi¶cie zakony. Bractwa pod takimi wezwaniami by³y miejskimi bractwami religijnymi i nie s±dzê by pe³ni³y jak±¶ rolê militarn± poza obron± danego miasta. Zdaje siê ¿e wszystkie polskie roty XVw. o których wiemy z podatków mia³y w nazwie dowódcê, np Marka czy Bart³omieja. Wiêc w sumie ciekawa uaga z tymi ¶wiêtymi smile.gif.
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Na drug± po³owê piêtnastego, Zachód, nie ma problemu. Istania³y zarówno np. Gildia ¶w Olafa w Sztokholmie czy Kompania ¶w Jerzego w Burgundii (sk±din±d i dzi¶ znajome) albo Bractwo ¶w Marka w Cesarstwie itp. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Kompania ¶w. Jerzego jest nazw± historyczn± o ile siê nie mylê.

Ubieg³ mnie Gwyn.
Andrzej Siejeñski
To przy okazji okazji aby nie tworzyæ nowego tematu (skoro ju¿ siê pojawi³a nazwa Rota). Kiedy pojawi³o siê okre¶lenie Rota?
Pozdrawiam
Owen
Hej
Gwyn czy jeste¶ pewien co do charakteru tych historycznych stowarzyszeñ :
CYTAT
Na drug± po³owê piêtnastego, Zachód, nie ma problemu. Istania³y zarówno np. Gildia ¶w Olafa w Sztokholmie czy Kompania ¶w Jerzego w Burgundii (sk±din±d i dzi¶ znajome) albo Bractwo ¶w Marka w Cesarstwie itp

Poniewa¿ zarówno nazwa Gildia jak i Bractwo wg mnie dosyæ jednoznacznie mog± byæ rozumiane jako stowarzyszenia mieszczan. Kompania ¶w. Jerzego wydawa³oby suiê w tym przypadku jedynym przyk³adem, ale chêtnie bym czego¶ wiêcej siê o nim dowiedzia³.
Pozdrawiam
Szymon Piotr
Witam!

A czy zwyczaj, o którym mowa, nie jest przypadkiem efektem nazywania w podobny sposób chor±gwii - jak choæby oba grunwaldzkie ¦wiête Jerze?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.