Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kapalin datowany na ok. 1250r
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Arytm
Witam Wszystkich!
Tematem tego postu s± kapaliny. Chcia³bym zapytaæ siê Was - drodzy przyjaciele - jakie kapaliny istnia³y w po³owie XIIIw. Prosi³bym o ikonografiê. Zastanawia mnie, czy he³my te mia³y wtedy "maski" na twarz, czy po prostu by³y to zwyczajne, stalowe kapelusze:)
Pozdrawiam
Arytm
Roberto
K³ania sie Biblia Maciejowskiego , jest tak kilka kapalinów , jest z czego wybraæ. http://www.medievaltymes.com/courtyard/mac...wski_images.htm
Warto przejrzeæ ca³osc i zapoznaæ sie z realiami epoki. Kapaliny ówczesnie i wogle nie posiada³y "Maski" Dopiero w 14 i 15 wieku pojawiaja sie Kapaliny z nisko opuszczonym rondem chroniace w stopniu porównywalnym z przy³bica.
Arytm
Dziêkujê za odpowied¼ smile.gif a orientuje sie mo¿e kto¶, gdzie za rozs±dn± cenê moge kupiæ takowy he³m?
Pozdrawiam
Arytm
Arytm
Jeszcze jedno pytanie; czy obydwa he³my, które ikonografiê za³±czy³em do tej wypowiedzi, to kapaliny?
Roberto
Tak , obydwa przedstawienia to Kapaliny i je¿eli dobrze pamiêtam to tylko te 2 formy wystêpuj± w Bibli Maciejowskiegoz drobymi róznicami. Namiary na dobrego p³atnerza który mo¿e ci wykonaæ taki he³mik to Jacek Matera z Sopotu, mail jacekmatera@o2.pl
pozdro,
Arytm
Dobrze w takim razie dziêkujê i ¿yczê mi³ej zabawy na turniejach smile.gif
Pozdrawiam
Arytm
Slavu
apropo kapalina2.gif
z taka forma spotkalem sie przy terenach rusi, litwy
nie jest to moze wschodni typ kapalinu ??????
pytam sie bo chce uzupelnic moja wiedze
Borg
moze tam byly ja sie tam nie znam, ten konkretny napewno jest zachodni
z wschodnich kojarze tylko taki bizantyjski(?) stozek
Bart
Mo¿na chyba powiedzieæ, ¿e to zachodnioeuropeski typ kapalina. Biblia Maciejowskiego powta³a przecie¿ we Francji, a he³m jest prezentowany wsród innego uzbrojenia zachodniego. Ale skoro pojawia siê równie¿ w ¼ród³ach ruskich to moze byl bardziej rozpowszechniony.
Dodaje jeszcze trochê ionografii z kapalinami z ¯ywotu Edwarda Wyznawcy.

Zdrufko
Bartek
Arytm
Hmm... zastanawiali¶cie siê mo¿e, czemu ludzie przedstawieni na rycinach nie maj± tej (nie pamiêtam jak to siê nazywa) kominiarki kolczej na twarzy? Przecie¿ bez niej, mo¿na ³adnie dostaæ.
Pozdrawiam
Arytm
Marcin Surdel
Czo³em!

Wbrew pozorom, zebraæ po twarzy w kapalinie, jak tylko wie siê jak go u¿ywaæ, jest do¶æ trudno. Oprócz praktyki icon_wink.gif polecam materia³ porównawczy - analizê obra¿eñ szkieletów spod Visby, gdzie procent czaszek z uszkodzeniami ko¶ci twarzoczaszki jest zastanawiaj±co ma³y.
Zwróæ te¿ uwagê na wysokie i najwyra¼niej grube ko³nierze, zas³aniaj±ce szyjê i prawie dó³ twarzy.

Pozdrowienia
Slavu
Arytm'ie :wychodzac do walki bedac full historic otwarzajac piechote - twarz nie byla chroniona tak bardoz jak ci sie wydaje !!!
zauwaz ze w bitwie sporo ciosow idzie z gory - iec kapalin bardoz dobrze sie tu sprawdza zapewniajac widocznosc
a co powiesz na otwarta lepke ??z samym czepcem kolczym, to tez bylo w sredniowieczu bardzo popularne, mimoze dawalo mniejsza olone na twarz niz kapalin

dopelniajac wypowiedz Marcina S :Visby , glownie obrazenia konczyn
masz tez do niego pytanie : jaki sposob uzywania kapalina masz na mysli ?? pochylona glowa i trzymanie gardy tarcz na poziomie brody ??
Marcin Surdel
CYTAT
masz tez do niego pytanie : jaki sposob uzywania kapalina masz na mysli ?? pochylona glowa i trzymanie gardy tarcz na poziomie brody ??

W skrócie - "ryj ku ziemi i na ¿ó³wika" icon_wink.gif, czyli:
- lekko skulona sylwetka;
- g³owa lekko pochylona i wtulona miêdzy barki;
- rondo kapalina zas³ania widok na twarz przeciwnka - wszystko co musisz wiedzieæ o jego ruchu i tak zczytasz z barków, a jak nie wystarczy, zawsze mo¿esz szybko rzuciæ okiem.

Trzymanie tarczy rantem na poziomie brody zafundowa³o mi z³amany z±b po popchnêciu tej¿e - nie polecam, to trochê tak jak ze zbyt blisko trzyman± gard± w boksie. Teraz albo wrêcz opieram tarczê o dzwon (jak jest ciasno i gor±co), albo trzymam j± ni¿ej, ¿eby nie oberwaæ w³asnym rantem.

To wszystko ³atwiej pokazaæ, ni¿ opisaæ.

Pozdrowienia
Slavu
zawsze lepiej pokazac smile.gif
kapalin fajny helmik, ale zauwazylem ze ludzie niektorzy bali by sie - coz, nauczeni na "ksiazecym stylu )
dzieki za wyjasnienie

a wracajac do tematu :Arytm - w tych wiekach jak chcesz olony twarzy to tylko siatka kolcza z kapura , nachodzaca na twarz, podbita przeszywanica/pikowancem
jak jeszcze chcesz - mroczny wynalazek - szczeka bokserska
Arytm
Hehe... bez przesady z t± szczêk± szczerba.gif ale pewnie bêdê musia³ troszkê potrenowaæ walkê w kapalinie. W sumie to jest w niej wiêcej "filozofii" ni¿ w walce z he³mem garnczkowym na g³owie. Ogólnie mo¿ecie poleciæ mi kapalin, czy raczej odradziliby¶cie kupienie go, a zainwestowanie np. w zwyk³y he³m z nosalem lub garnczkowy?
Pozdrawiam
Arytm
Slavu
jaki helm .. wsyzstko zalezy kogo chcesz odtwarzac i jaka masz wlasna osobista wizje swojej zbroi
kapalin naprawde fajna sprawa, duza widocznosc
a jesli 1250... myslales nad helmem krucjatowym ?? tez fajna sprawa
Bart
Lito¶ci. Nad terminem "he³m krucjatwy" toczy siê ju¿ jedna ciê¿ka dyskusja. icon_cool.gif
Osobi¶cie polecam he³my z nosalem. Przejrzy¿ Bibliê Maciejowskiego, nawet konne rycerstwo ¶miga w takich he³mach. (no chyba, ze chcesz byæ bogatym go¶ciem, ale to zupe³nie inna dyskusja)

Zdrufko
Bartek
Slavu
no w tamtych czasach rycerstwo gustowalo we wszelakich typach helmow, nawet w helmach walcowych , tkore zdaja sie dawac najmniejsza ochrone
Arytm
He³m walcowy? Jak on wygl±da³? Szczerze, to nigdy o takim nie s³ysza³em. W sumie kapalin mi siê podoba i kusi mnie dobr± widoczno¶ci±. Wed³ug Bibli Maciejowskiego istnia³y one w 1250r. wiêc pod I³¿ê te¿ by mnie pewnie w pu¶cili (przy odrobinie szczê¶cia pod Grunwald te¿ w tym samym he³mie - do kapalinów ogólnie siê nie czepiaj±). crazy.gif
Roberto
Nie polecam podej¶cia "w³asna wizja zbroi", najwa¿niejsza jest ikonografia i to wed³ug niej wszystko powinno byæ realizowane. wybór he³mu zale¿y od tego czy zamierzasz bawiæ sie w Rycerza czy piechura.
Piechur - Tu raczej tylko kapalin , przeszywka
Rycerz - mo¿e byæ kapalinlub wypa¶ny he³m Garnczkowy, tylko ¿e w zwiazku z tym wyborem powiniene¶ reprezentowaæ resztê uzbrojenia ochronnego tak¿e rycerza tzn kolcza z rêkawami i rêkawicami , kapturem. Nieprawid³owa jest wersja pszeszywanica i do tego garnek , ikonografia nie przedstawia takiego rozwiazania i i prosze nie wymyslajmy kolejnej wersji , biednego rycerza lub bogatego piechura. Garnek to he³m typowo rycerski ( oczywi¶cie stworzony do walki konnej lecz nie wszyscy mamy mo¿liwo¶ci by bawiæ sie na konikach ) i niech takim pozostanie. Schodzac w rozwa¿ania praktyczne dotyczace m³ocek np na I³zy to goraco polecam garnek jezeli chcesz byæ dobrze chroniony i móc bawiæ sie " na pierwszej lini ", tu w kapalinie mo¿e byæ ³atwo o wypadek a nie mo¿esz ¿adaæ od wszystkich by uwazali bo ty idziesz tu w kapalinie. Jezeli kapalin to raczej opcja ¿o³nierska i drzewcówka ( np glewia) tzn pukanie z drugiej lini i wsparcie "kolegów rycerzy" z dystansu. Na koniec jeszcze jedna sprawa Co to jest he³m Krucjatowy ????? przecie¿ to jest jaki¶ bezsens nazywaæ tak he³my która maja swoje konkretne nazwy!!
Slavu
wlasna wizja zbroi - oczywiscie zawsze poparta historycznoscia, a nie projektowanie "z nieba"
Arytm
Panie Roberto, a co s±dzisz o he³mach z nosalem pod I³¿ê?
Pozdrawiam
Arytm
Roberto
No nie bez "panowania " proszêsmile.gif Tak jak napisa³em do m³ocki polecam garnek a norman niezbyt. oczywi¶cie historycznie pasuj± oba lecz ja stawiam na wiêksze bezpieczeñsto a w normanie odczuwa³bym du¿y dyskomfort. Wg mnie do m³ócek nadaje siê garnek norman trochê mniej.
Slavu
no i znowu ladujemy na pytanie historycznosc czy bezpieczenstwo
ale popieram roberto, jak mlocka - nikomu nie mozna kazac wychodzic w otwartych helmie jesli jest historyczna alternatywa pozwalajaca na wieksze bezpieczenstwo, decyzja osobista
Arytm
garnki te¿ s± fajne, ale nie wejdzie siê w nich pod I³¿ê i Grunwald face4.gif Ogólnie lubie zarówno garnki jak i kapaliny, jednak te drugie kusz± ¶wietn± widoczno¶ci±, która jest bardzo du¿ym plusem w chaosie walki. Jednak upatrzy³em sobie te¿ he³m z tych, które mi polecacie. Jego ikonografia jest w za³±czniku. Napewno ka¿dy z Was go zna smile.gif
Pozdrawiam
Arytm
Roberto
Drogi kolego NIE MA takiego he³mu w którym wejdziesz na obydwie imprezy i jest on bezpieczny. Jezeli zaczynasz swoja przygodê z odtwórstwem zdecyduj sie na jeden okres na poczatku, np wiek 13 i konkretnie rok 1250. Grunwald i I³za to dwie zupe³nie rózne bajki !!!!!!!!! i Usci¶lijmy pod grunwaldem nie by³o he³mów garneczkowych.
Arytm
to ¿e nie by³o garnków to dobrze wiem smile.gif ale mojego kolegê wpuszczono w kapalinie, w którym by³ te¿ pod I³¿± smile.gif
Slavu
hehe
ale zauwaz ze nie tylko z tym samym garnczkiem nie wyjdziesz na ilze i na grunwald
to odnosi sie takze do calego uzbrojenia na 13-nastke, wiec nie patrz e kategoriach - robie sprze wieloepokowy
Thorgal
Wiem, ¿e to nie na temat, ale Roberto napisa³, ¿e dla pichura z XIII w. najbardziej nadaje siê kapalin i glewia. Czy wiecie jakiej innej broni drzewcowej móg³by u¿ywaæ taki piechur? Czy gizarmy te¿ wchodz± w grê?
Jakub Zieliñski
dobry wszystkim
do koptura kolczego noszonego pod kapalinem mo¿na do³±czyæ klapkê (co widaæ poni¿ej), ca³kiem spor± zreszt±. Na podstawie do¶wiadczenia szczerze polecam u¿ywanie szczêki bokserskiej.
Tatar
Kilku bardzo milyh kapalinuv na XIII: http://www.berwelf.de/wehr_waffen/mil_stru...e13Jh_Mainz.jpg
Zuchwa³y
a czy istnia³o co¶ takiego, jak kapalin z nosalem?? mam na my¶li oczywi¶cie 13. wiek.
Pan Tomasz
Mam pytanie
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m27va&b.gif
czy takie kapaliny jak ten, tego pana siedz±cego na wozie wystêpowa³y na Mazowszu?

pozdrawiam
Tomal
Czy na Mazowszu to niewiadomo, bo niema takowych znalezisk, ale kapaliny szczególnie w 2po³ XIII by³y ju¿ na tyle rozpowszechnione w Europie ¿e na Mazowszu prawdopodobnie te¿.
Pan Tomasz
No w³a¶nie niestety te¿ nie natrafi³em na znaleziska takowych kapalinów z Mazowsza.
Chcia³em co¶ wiêcej ni¿ prawdopodobnie, bêdê dalej szuka³.
dziêki za pomoc

pozdrawiam
Sextus Furius Pavo
jesli chodzi o kapaliny wogole w Polsce to na XIII w nie ma takowych znalezisk. Oczywiscie mozemy sie domyslac ze byly one uzywane ale co do mazowsza to raczej bylbym zdania ze w XIIIw nie byly one uzywane. wielkopolska, slask, pomorze (gdansk) byly owiele bardziej rozwiniete kulturowo niz mazowsze wiec mysle ze tam mogly byc uzwane kapaliny ale to tylko moje zdanie i nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac...
Micha³ ¯elazo
Kapaliny wystêpowa³y nie tylko na zachód od ziem polskich, ale i na wschód, pogranicze polsko - ruskie to ziemie na których mog³y one wystêpowaæ, choæ nie w materia³ach archeologicznych nie ma po tym ¿adnego ¶ladu.

Pozdr.
M.
Borg
Zastanawia mnie sk±d takie radykalne twierdzenia? Mo¿e jakie¶ dowody a nie wydaje mi siê...bo wiesz mnie siê wydaje ¿e nosili

A Michale tu masz dwa ruskie orygina³y:
http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...y.htm#30_peshki
Sextus Furius Pavo
CYTAT(Borg @ 22:45 14.01.2008) *
Zastanawia mnie sk±d takie radykalne twierdzenia? Mo¿e jakie¶ dowody a nie wydaje mi siê...bo wiesz mnie siê wydaje ¿e nosili

A Michale tu masz dwa ruskie orygina³y:
http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...y.htm#30_peshki

ok moze troche przesadzilem ale chodzilo mi o to ze jesli w polsce nie ma zadnych znalezisk kapalinow, przedstawien ikonograficznych czy tez pieczeci to jesli zakladamy ze noszono je na ziemiach Polskich to o wiele bardziej prawdopodobne jest ich wystepowanie np. w wielkopolsce

a co do mazowsza to wystarczy obejrzec pieczeci ksiazat maowieckich na ktorych z tego co sie dopatrzylem nie widzialem zadnego w garnku a przeciez gary byly tak rozpowszechnione w europie...

jeszcze raz zaznaczam ze to tylko moje przemyslenia bo dowodow nikt nie ma...
Borg
skoro nie znasz ¿adnego znaleziska kapalinu z ziem polskich to mi przykro...tym bardziej je¶li nie widzia³e¶ w ikonografii
Ksi±¿e Wszebor
CYTAT(Borg @ 10:23 15.01.2008) *
skoro nie znasz ¿adnego znaleziska kapalinu z ziem polskich to mi przykro...tym bardziej je¶li nie widzia³e¶ w ikonografii

A s± jakie¶ znaleziska kapalinów datowane na XIII w. z ziem polskich?
Indar
CYTAT
a co do mazowsza to wystarczy obejrzec pieczeci ksiazat maowieckich na ktorych z tego co sie dopatrzylem nie widzialem zadnego w garnku a przeciez gary byly tak rozpowszechnione w europie...

Tu siê Pawciu z Tob± nie zgodzê. Pieczêæ piesza Konrada II (druga po³owa XIIIw) przedstawia nam rymcerzyka w garze.
I.

edycja:
niestety na sieci znalaz³em tylko przerys:
Micha³ ¯elazo
Co do garnków:

Mo¿e nie Mazowsze, ale okolice - pieczêæ ksiêcia Kazimierza I kujawskiego (ok. 1250 - 1260) to te¿ przedstawienie he³mu garnczkowego, w dodatku o wiele wyra¼niejsze ni¿ w przypadku Konrada II.
Nie mam pod rêk± skanu, pieczêæ jest w II tomie Wielkiej Historii Polski autorstwa J. Wyrozumskiego, na 243 stronie u do³u smile.gif

Pozdr.
M.
Sextus Furius Pavo
w takim razie zwracam honor i przyznaje wam racje. a co do pieczeci Konrada II to widzialem ja jeszcze w gorszej wersji i nawet nie skojarzylem ze to moze byc gar...

wersja o pieczeci o ktorej mowie w zalaczniku
Pan Tomasz
to wystêpowanie gara mamy z g³owy...
a kapalin??

pozdrawiam
Bartosz
Hej
Dorzucam zdjêcie pieczêci Konrada II w innym ¶wietle oraz he³my garnczkowe z okolicy.

Pozdrawiam
Bartosz
Micha³ ¯elazo
Trzecia pieczêæ to ta, o której pisa³em wy¿ej.

Pozdr.
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.