Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czersk - recepta na brak historycznej dyscypliny na zamku?
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jak wiadomo, w warunkach zamkowo-hotelowych jakie meilismy w Gniewie, ciezko bylo zachowac dyscypline, no bo byly lozka z posciela, prad, kibelki, prysznice etc, etc. Znacznie latwiej nam jest zachowac ja w spartanskich warunkach obozowych.

Istnieje jednak sprawdzony zamek, dajacy suchy kat i dach nad glowa, a nie kuszacy zbyt wieloma cywilizacyjnymi odogodnieniami.

Takim zamkiem jest Czersk pod Warszawa.

Oto jego plusy:
* Trzy suche,duze czyste i zadaszone komnaty w wiezy bramnej, dwie z oszklonymi oknami. Maja posadzke (niestety tez swiatlo elektryczne:( ) ale nie maja juz zadnych innych udogodnien, przez co warunki sa w nich przasne i nie przysparzaja zbytnich pokus. Sa zamykane na klucz!
* Duzy dziedziniec zamkowy, idelany do cwiczen musztry, mozna tez na nim porozbijac namioty i zrobic palenisko
* Zamek jest przetestowany w warunkach poznojesiennych (choc komnaty nie sa ogrzewane, da sie przezyc i normalnie spac)
*Obok jest dobrze zaopatrzony sklep i knajpa, a jednoczesnie zamek lezy na stosunkowym bezludziu, sa tam fajne tereny na marsze.
* Jest woda i kibel, ale pod postaca jednego kranu na zewnatrz i tojki
* Zamek jest polozony 50 km od Warszawy, w centrum Polski - co niektorym ulatwi dojazd
* W sklad Roty wchodzi osoba, ktora ma dojscia do zamku - Nina:)

Dla spragnionych pieknych widokow, zdjecia z husyckiej imprezy w Czersku (tak by z grubsza obejrzec zamek):
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_bpocz.htm

Co Wy na to (a zwlaszcza Nina:))?
Wojciech Radzki
By³em w Czersku w lecie, po cywilnemu, i jak tylko zobaczylem okolice, to od tamtej pory marzy mi sie tam impreza rotowa. crazy.gif. Zw³aszcza ze w porownaniu z takim Gniewem, to mam rzut beretem.
Z tego co zas³ysza³em na spotkaniu w Gniewie, to zamek nie jest w stanie pomiescic duzej ilosci osob, wiec sezon zimno-jesienno-zimowy odpada. Ale jesli daloby sie zorganizowac tam impreze w lecie albo wczesna jesienia, to ja jestem jak najbardziej za. Ale co ja bede gadal... niech sie gospodarze zamku wypowiedz±... smile.gif
Pozdr
WR
Z tego co pamietam, moze tam sie zmeiscic przy odpowiedniej komasacji nawet z trzydziescikilka osob... I to tak bez wchodzenia sobie na glowe... I zamek ma taka konstrukcje, ze przy takiej ilosci osob jest cieplo (mury zarzymuja cieplo cial i oddechow, nawet w sali najnizszej, gdzie jest male nieoszklone okienko) - co pozwolio mi przezyc tam na poczatku chlodnego listopada.

No, ale niech sie wypowie Nina i inni zamkowi szefowie smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Celem zapobie¿enia k³opotom z dyscyplin± na rok przysz³y w Gniewie propopujê co nastêpuje:

Prócz piêtra na którym wszyscy mieszkamy wynajmujemy ju¿ od pocz±tku jeden pokój na piêtrze ni¿ej.

Pokój ten s³u¿yæ bêdzie za przebieralniê i kwarantannê- po wyj¶ciu z niego zabieramy ze sob± wy¿ej jedynie stroje i osprzêt historyczny.

Z WSZYSTKICH pokoi wynosimy WSZYSTKIE sto³y i ³awy na korytarz, gdzie ma siê odbywaæ mniej lub bardziej zaawansowana integracja. W tym roku nie dopilnowa³em tego, jak i ¶wiate³. Mea maxima culpa.

W Rycerskiej jest pono funkcjonalny, choæ dymi±cy kominek. Je¿eli bêdzie mo¿na skorzystamy z niego jako podstawowego paleniska kuchennego. W czasie zimy jeden ciep³y posi³ek to chyba jednak obowi±zek.

Musz± byæ warty itp, bo to pozwala poczuæ ca³y temat imprezy. Spotkali¶my siê, poimprezowali¶my raz, wystarczy. Jaki widzê moich jak¿e bliskich kolegów r¿n±cych we wspó³czesne karty przy pe³nym swietle elektrycznym, to mam wra¿enie, ¿e gdzie¶ kto¶ (czyt. ja) pope³ni³ b³±d. W dowolnej chwili mogê wyci±gn±æ karty z szuflady w domu, nie musze siê w tym celu przebieraæ za rycerza icon_wink.gif. Szczê¶ciem drzeworytnicy przygotowuj± ju¿ stosowne karciêta na przysz³o¶æ.

W kwestii ilo¶ci imprez: Skoro mamy Gniew Zimowy, wiosenny Oporów, letnie ¦wiecino, to Czersk, jak rozumiem pa¼dziernik/listopad?

Z do¶wiadczenia- trudno skrzykn±æ porz±dn± frekwencjê na wiêcej ni¿ 3 imprezy tematyczne jednej grupy. Pozdrawiam
Gwyn
Dobre pomysly, popieram! W Czersku w te dni da sie wytrzymac bez wiekszych perturbacji, jesli ma sie cieple ciuchy i dobry koc- sprawdzalem osobiscie.
Aha - z kominkiem w Gniewie jest problem, bowiem jest (a w kazdym razie byl) zapchany i niedrozny, przez co pewnego razu malo sie nie podusilismy....

Pozdrawiam!
EwKa
Jak juz nadmienil Bryan, kominek w Gniewie jest niedrozny, dokladniej to nie ma on wogole przewodu kominowego:) Po prostu kurna chata. Jedyny sposob na palenisko to organizowanie go albo w tej smiesznej patelni albo na podzamczu, w czesci zajmowanej przez Komturie Gniewska.
Przyznam sie, ze gdy zobaczylam "rozprezenie" to tez sobie odpuscilam historycznosc. Gdyby ktos na mnie nakrzyczal to bym sie doprowadzila do porzadku. Nie potrzebuje do tego zamku bez pradu, wody ani kanalizy.
Czersk z listopadzie moze byc zbyt ekstremalnym sportem przy jednym Toi-toiu i kranie na swiezym powietrzu.
Pozna wiosna lub latem jak najbardziej TAK. Mamy miejsce na nastepny sezon gdyby cos sie zmienilo z Gniewem lub Oporowem. Od przybytku glowa nie boli.
Cedric
Szczesciem faktycznie sa ludzie ktorzy robia karty ale nie wyrobili sie z terminem wiec sugeruje sie odstosunkowac od kart i motywacji naszych - "jakze bliskich kolegow" - przebierania sie za rycerzy.
Tunia
ja mam niejasne wra¿enie, ¿e problemem nie by³ brak dyscypliny - tylko ciê¿kie pragnienie na ciê¿k± imprezê - wiêkszo¶ci z nas jak nie wszystkich.
notorstwo i takie tam (nie ¿ebym sie czego¶ wypiera³a)
s³owo by kto¶ rzek³ by¶my siê uhistorycznili zapewne..
a poza tym to kwestia organizacji li i jedynie devil.gif
Tomaszek
CYTAT(Cedric)
Szczesciem faktycznie sa ludzie ktorzy robia karty ale nie wyrobili sie z terminem wiec sugeruje sie odstosunkowac od kart i motywacji naszych - "jakze bliskich kolegow" - przebierania sie za rycerzy.

spoko Cedron - pe³en luz... nastêpnym razem palimy tylko w kiblu...
eej - nie zamierzam precyzyjnie stosowaæ do zaleceñi rozkazów które nie zosta³y wydane... jak jest komenda "przerwa na papierosa" to co mam robiæ???? TRAWE PALIÆ?! bez sensu... dunno.gif dunno.gif dunno.gif

dont worry maj libes cedron...
(foch)
Marcus Aurelius Carnifex
Gwyn ma racjê - jako¶ wszyscy poczuli luz zamkowego hotelu. Z tym piêtrem ni¿ej jest dobry pomys³. Ze ¶wiat³em??? Mo¿e da siê na piêtrze wykrêciæ korki? Ale czy to da wiele? Chyba nie. Jest kibel wypa¶ny. Jest pos³anie wypa¶ne. Jako¶ w Gniewie zawsze bêdzie wiêkszy luz ze wzglêdu na otoczenie hotelowe. Bardzo ciê¿ko nad tym zapanowaæ...

Bryan ma racjê - zamek jest naprawdê wypa¶ny. Jak dobrze pamiêtam jest w wie¿y mieszkalnej sala zamykana na klucz, powy¿ej sala sypialna, powy¿ej sala sypialna, powy¿ej niebo (w lato mo¿na tam spaæ). Do sali zamykanej na klucz mo¿na wpakowaæ wszystkie wspó³czesne rzeczy. Plac zamkowy rzeczywi¶cie nadaje siê na musztrê. Ognisko te¿ mo¿na paliæ. Je¿eli chodzi o wyj¶cie na piwo to jest przetestowana karczma z kozami (prawda Basia?) icon_wink.gif Chocia¿ nie mam blisko to uwa¿am, ¿e miejsce jest warte przyjazdu. Jedyny problem to ten, ¿e trzeba siê dogadaæ z dozorczyni± ¿eby klientów nie wpuszcza³a do dormitorium (kto by³ wie o co chodzi) - w zamian mo¿na zaoferowaæ dla zwiedzaj±cych pokaz ¿ycia obozowego np. gotowania posi³ków przy ognisku itp.
Wojciech Radzki
CYTAT
W kwestii ilo¶ci imprez: Skoro mamy Gniew Zimowy, wiosenny Oporów, letnie ¦wiecino, to Czersk, jak rozumiem pa¼dziernik/listopad?

Panie i Panowie od Wojny 100 letniej, przeoczy³em gdzies termin, czy jeszcze nie zosta³ ustalony?
Pozdr
WR
Tunia
sierpieñ sierpieñ dzieci drogie
info next week :D
Flavia
My¶lê, ¿e Czersk (wczesna jesieñ) to Dobry pomys³ min dlatego, ¿e ³atwo tam dojechaæ. Skromnymi zdaniami popieramy z Krzysiem ideê imprezy.
smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
A poza tym jest to centrum Polski i ka¿demu jest w miarê z dojazdem. 250 km to nie to co 500 km (vide Chudów). szczerba.gif
Nina
impreza w Czersku jest ca³kiem realna

pozostaje tylko kwestia jak bardzo chcielibysmy sie odciac od turystow

zamkniecie na weekend zamku raczej nie wchodzi w gre bo to spore koszty
zamkniecie calej wiezy jest bardziej realne
a zamkniecie jednej z 4 komnat bylo jak dotad najczesciej praktykowane

zamek jast czynny w godzinach 9-18 i w tym czasie moga krecic sie turysci
pozniej mozna zamknac brame ( co jednak nie gwarantuje spokoju bo miejscowe typki i tak moga wejsc przez ogrodzenie)

Moge porozmawiec z kierownikiem domu kultury w Gorze kalwari/ zarzadca zamku, nie wiem co z tego wyjdzie bo od kilku tygodni jest to jakas nowa kobieta ktorej na oczy nie widzialam

jezeli nie udaloby sie przekonac na zamkniecie na weekend wiezy nieodplatnie -argumentem bedzie to ze na dziedzincu bedziemy atrakcja dla turystow ( nielicznych)
to mozna sprobowac ustalic jakas cene od osoby - tu pytanie ile jestesmy sklonni zaplacic

a warunki:
-terenow niemal nieskalanych cywilizacja smile.gif wookol zamku jest mnostwo
-2 sklepy i stacje benzynowa 1km od zamku
-3 knajpy w poblizu
-toy -toy szt2 -
-jeden kran z bierzaca zimna woda przy zamku
( choc 300m od zamku jest gospodarstwo agroturystyczne gdzie pewnie mozna sie wykapac w cieplej wodzie)
-mozna palic ognisko na dziedzincu
-mozna rozstawiac namioty
-wieza moze pomiescic... spokojnie 30 osob ze sprzetem ( moze i wiecej)
sa 4 komnaty tak 5x5m i jeszcze na samej gorze wiezy pod chmurka

a zdjecie zamku tutaj
i wiezy gdzie mozna nocowac tu
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Stawia³bym na pó¼niejsz± jesieñ, je¿eli cokolwiek w tym roku, albo wiosnê w przysz³ym. Moje mozliwo¶ci wyjazdów (urlopy) osi±gnê³y ju¿ warto¶æ krytyczn±. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.