CYTAT(Ptack)
pocz±tkuj±cy uwa¿aj±, ¿e jak komu¶ zrobi± QQ to s± super. Szczególnie ciesz± siê kobiety. dziwne
Opowiadasz, Ptackoo, totalne bzbury. Jak ja komu¶ zrobiê kuku, czujê sie bardzo g³upio i przepraszam baaaardzo baardzo d³ugo. A z tego, co siê orientujê, moje kole¿anki te¿ dbaj± o bezpieczeñstwo sparringparntera, a pisze to kobiecina, ktora potrafi walczyæ aresywnie
. Bezpiecznie i agresywnie.
Ale có¿ ja poradzê, ¿e z Ciebie taka Malusia Szownistyczna Mêska Ró¿owa ¦winka
.
Pozdrówka Monika
PS Tê propozyzjê turnieju na szable bez udzia³u kobiet bedê Ci d³ugo pamiêtaæ. Trzeba by³o przynajmniej dla formalno¶ci dopu¶ciæ i postawiæ p³ci zwanej s³ab± twardy warunek co do ochraniczy i sprzêtu.
Ja ostatnio uczestniczy³am w dwóch koodeukacyjnych zawodach/turniejach i jako¶ mnie nie uby³o i krzywdy nikomu nie zrobi³am, co najwy¿ej wesz³am w pó³dystans i zaszlachtowa³am przeciwnika broni± krótk±
. Regulaminowo
. A jak mia³am doczynienia z przeciwnikami, o których wiedzia³am, ¿e bij± mocno, wsadzi³am na siebie grubsz± kufajkê i stara³am sie do¿yæ do koñca pojedynku
.
CYTAT(ms.sfh.maximus)
O!!! potwierdzam i zgadzam siê z Tob±
Chocia¿ jak dot±d to mnie negowa³e¶!
Od kobiety to mam bliznê nad okiem (wiem mój b³±d:)
Ale zjawisko jest zauwa¿alne! Czê¶æ dojrza³a do tego by walczyæ bia³± broni±, a czê¶æ nie.
Pytanie co dalej z tym zrobimy??
Ty widocznie nie dojrza³e¶. Blizna pod okiem? Walczysz bia³± broni± bez maski? Bez he³mu? Pozwalasz atakowac siê bia³± broni± pocz±tkuj±cemu bez zabezpieczenia? By³e¶ pewien, ¿e jestes taki dobry, ¿e obronisz siê przed ka¿dym atakiem i pó¿niej zwalasz swoje b³êdy na innych? W dododatku potwornie uogólniasz. Swój b³±d przypisuj±c wszystkim operuj±cym broni± paniom. Gdybym my¶la³a podobnie, powidzia³abym, ¿e bliznê na kolanie i przedramieniu mam, bo walczy³am z robi±cymi kuku i ciesz±cymi siê z tego Panami. a to totalna bzdura.
PS walczê zawsze maj±c co¶ na g³owie ( i oczywi¶cie tego samego wymagam od przeciwnika). Blizna na twarzy mnie ani jemu nie grozi. Chyba, ¿e dostanê tak silno rapierem, ¿e maska zrani mi ³uk brwiowy, ale to bêdzie zaledwie powierzochwna rana. a pretensjê bedê mia³a tylko do siebie, ¿e biorê siê za podobne rodzaje "rozrywki".
I jeszcze gowoli uzupe³nienia, walka z du¿o s³abszym przeciwnikiem, wbrew pozorom, wymaga wysokiego poziomu wyszkolenia. By nie zrobiæ powa¿nego kuku jemu i sobie. Pamiêtajcie o tym, Panowie, gdy czepiacie siê kobiet
. I popracujcie lepiej nad kontrolowaniem w³asnej agresji, a wtedy bêdzie dobrze.
Jeszcze raz pozdrówka
Nieco Rozdra¿niona Kobieta
CYTAT(Kane)
Publiczo¶æ (tury¶ci itp.) raczej lubi± ogl±daæ r±banie siê po tarczach bo "g³o¶no i ³adnie wygl±da". Chocia¿ wiem ¿e ARMA robi³a jakie¶ pokazy z uwzglêdnieniem technik traktatowych. Mogliby¶cie napisaæ jak to by³o odbierane?
Ja wiem o dwóch pokazach, które dawa³a krakowska ARMA, pierwszy by³ dawany razem z pokazami jakiego¶ bractwa rycerskiego, drugi kenokami i iaido. Mimo ¿e ARMA nie u¿ywy³a broni stalowej tylko drewnane wastery d³ugiego miecza, pozakazy publice siê podoba³y. W porównaniu z tym, co odstawi³y "puszki", by³ bardzo dynamiczny. Najpierw trochê teorii (pokaz mia³ walory edukacyjne, nikt publice nie wmawia³ jakie to miecze s± ciê¿kie
) i demonstracja paru rozbrojeñ, pó¼niej walka na drewno. Do tego drugiego pokazu dawanego razem z sekcj± kedo nikt siê nie przygotowa³ (zbyt ma³o czasu, wyjaz prawie z marszu). Po prostu ch³opaki chwycili za wastery i zacze³y walczyæ. W zwi±zku z tym, ¿e robi± to standartowo na treningach i dobrze siê znaj±, walka wyglad³a efektownie. W ka¿m b±d¿ razie publice siê podoba³a. a taka nieumawiana ³adna traktatowa walka jest mo¿liwa w³asnie wtedy, gdy spêdza sie ze sob± du¿o czasu na wspólnych treningach
. I jest siê w miare przyzwoitym technikiem
.
CYTAT(Marcin Surdel)
Wasze g±bki do p³ywania s± prawdopodobnie miêksze od ichniego ekwipunku - nie maj± sztywnego rdzenia.EDIT: Dagorhir jest no headshots.
Ale nasi panowie siê nimi naprawdê ostro nap....
I s± headshoty. Co do czego¶ sztywnego wewn±trz, facio z Arnisa zademonstrowa³ mi co¶ takiego, si³ê uderzenia, na moim udzie
(g±bka z prêtem szklanym w ¶rodku). Wielkie dziêki. Jak kto¶ ma wyæwiczone nadgarstki (kije ratanowe, maczety) i wzostu co¶ kole 2 metrów, i godzinami seriami kijami wywija, wystarczy ze smagnie wcale nie tak mocna, a boli, oj boli. Gdyby siê tym ok³adac tak jak "p³ywackimi g±bkami" tylko w tee-shirtcie, po podobnej zabawie wyglada³by¶, jakby¶ wyszed³ spod prêgierza
. A lekkimi ratnowymi kijaszkami "filipiñczycy" rozwlaj± skorupê kokosa. Zdaje sie, ¿e twardo¶æ czaszki niewiele ustêpuje podobnej skorupce.