Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Corpse Painting - w ¶redniowieczu
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Fryzury i makija¿
Malkolm
Czo³em!
Dzi¶ napad³a mnie taka my¶l, od czasu do czasu mo¿na siê spotkaæ z wy¿ej wymienionym corpse paintingiem - czyli po prostu malowaniem twarzy, jako ¿e odtwarzam (lub przynajmniej próbujê szczerba.gif ) kulturê i obyczaje wczesno ¶redniowiecznych Wikingów, interesuj± mnie dwie kwestie. Pierwsza to czy jest to w ogóle zgodne z histori± (mowa o obszarze Skandynawii), i czy nie by³by mrok pokazaæ siê z czym¶ takim na jakim¶ zlocie. Druga zale¿na od pierwszej - je¶li tak to jakie by³y to wzory, i z czego by³y wykonywane owe ¶rodki do wykonywania makija¿u. Gdzie¶ obi³o mi siê o uszy ze Wikingowie malowali oczy (powieki), i jakie¶ wzorki na policzkach, tak te¿ szli na wojnê. Lakonicznie u¶ci¶laj±c temat - czy malowanie twarzy we wczesnym ¶redniowieczu to prawda czy czyj¶ (nawet widowiskowy, i jak¿e ³adny u niektórych) wymys³.

Pozdrawiam.
DrzewiaK
Gwoli ¶cis³o¶ci:

Corpse paint stary, to masz w Black Metalu. Morda na bia³o i czarne zacieki z oczu. devil.gif
Ang corpse - zw³oki.

Cia³a (¿ywe i w³asne) malowali celtowie. Ale to grubo przed wikingami.
Vislav
Witam

Kraje arabskie i tatua¿e z wykorzystaniem henny. Dotyczy to jednak g³ównie i w³a¶ciwie wy³±cznie kobiet - nazwa mehndi.

http://www.kenzi.com/HENNA/HTML/hennahistory.htm
Parlan
Celtowie to zawsze mieli facjaty pomazane w zielone czy tam niebieskie smugi...o wikingach nic niewiem nt...a co do tego to Harcerzu uwa¿aj bo jak mi kot zniknie to wiem gdzie szukaæ cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.