Ave !
konkterniej chodzi mi czy wsadzanie "klejnocikow" w mieczyk :
-jest historyczne
-i jakie wsadzano [cos mi sie onyksy obily o uszy] i jakiez mialy znaczenie
z gory dzieki !
"klejnociki" to móg³by¶ co najwy¿ej nabiæ albo obciaæ mieczykiem, Koguciku
Mo¿na wsadziæ materie
co do wsadzenia klejnocików to mnie rozbawi³o...mnie siê obi³o o uszy ¿e to fantasy jest i tr±ca mrokiem...je¶li siê mylê proszê wyprowad¼cie mnie z b³êdu
Ja bardzo proszê wszystkich, którzy nie maj± nic konkretnego do powiedzenia i tylko usi³uja byc "dowcipni" - dajcie sobie spokój...
Vlasta
Vlasto, czy uwa¿asz, ¿e tak sformu³owany temat mo¿na potraktowaæ powa¿nie?
CYTAT
Vlasto, czy uwa¿asz, ¿e tak sformu³owany temat mo¿na potraktowaæ powa¿nie?
Zawsze mo¿na zignorowaæ.
Pozdrawiam
Tradycyjnie sugerujê zg³oszenie siê do grupy któr± masz w podpisie, czyli ARMA. Czy w Trójmie¶cie jest jaka¶ alternatywna grupa treningowa, czy te¿ to moje nieobecno¶ci na zajêciach nie pozwoli³y mi Ciê poznaæ? Pozdrawiam
Gwyn
Jedyne, co choæ trochê pasuje do opisu, to miecze z g³owicami z kamieni pó³szlachetnych - na rosyjskim forum omawiano
(tutaj), s± ilustracje.
Pozdrawiam!
Vlasta
Jatagan z XVIII wieku:
Broñ u¿yteczna - bojowa raczej rzadko sadzona by³a szlachetnymi (pó³szlachetnymi) kamieniami.
Co innego sztuki broni paradnej lub wotywnej - tego znajdziesz trochê np w skarbcu watykañskim, trochê w muzeach (niestety niewiele, wiêkszo¶æ zaginê³a w czasie II Wojny ¦wiatowej...)
W pó¼niejszych czasach (XVI, XVII, XVIII ) zw³aszcza u Arabów, Turków - i Polaków 'Sarmatów' nastêpuje niez³y 'wysyp' broni paradnej, inkrustowanej, z³oconej i sadzonej 'kamieniami'.
Wsadzano -- a w³a¶ciwie Oprawiano to by³o dostêpne pod rêka dla danego regionu lecz przewaga kaboszonów turkusy , granaty , pre³y i inne kamienie których twardo¶c by³o ponizej 6 w skali mosa najczê¶ciej.
pzdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.