CYTAT(Unik)
Ja wiem, ¿e dostarczy³em Wotawie nowej, dobrej zabawy. Tym niemniej, czujê siê w obowi±zku przekazania tego, czego siê dowiedzia³em niezale¿nie od tego, kto i jak sobie bêdzie z tego kpi³. Muszê tylko odzyskaæ tê ksi±¿kê, gdzie jest napisane o koczownikach buduj±cych ³odzie. Wiem, ¿e zakrawa to na absurd, ale przecie¿ ci ludzie nie musieli od zawsze byæ koczownikami. Wystarczy, ¿e jakie¶ plemiê rybaków zosta³o zepchniête przez wrogów w step, zdo³a³o jako¶ prze¿yæ i przystosowaæ siê do nowych warunków. Za¶ obyczaj zosta³.
Tylko co z tego? Dajmy ju¿ spokój, Alanowie to nie Asowie i du¶my ju¿ tego tematu przyez nastêpny rok.
Tak, oczywiscie, ze Sarmaci u¿ywali prostych mieczów. Tak, szabla pojawi³a sie dopiero pó¼niej, w Europie dziêki Awarom.
Co do przemieszania S³owian i Sarmatów - Niestety Awarowie nie byli pierwszymi koczownikami korzystaj±cymi z dóbr "szyszkojadów" z pó³nocy (nie pamiêtam w tej chwili któ¶y az autorów staro¿ytnych wspomina o wykorzystywaniu przez koczowników tajemniczych ludów mieszkaj±cych na pó³noc od Stepu). Du¿o te¿ mówi siê o iranizacji S³owian, a tak¿e o slawizacji niektórych plemion sarmackich.
Dawni Antowie wed³ug niektórych mieli byc tak± w³a¶nie mieszank± s³owiañsko - irañsk±, czy wrêcz zeslawizowanymi "sarmatami" o podobne korzenie dosyæ g³o¶no pos±dza sie Serbów i Chorwatów. Nie sprawdza³em tego ¶ladu, ale zachecam do sprawdzenia, bo czyta³em to u powa¿nych autorów.
Analizy jêzykoznawcze nie potwierdzaj± teggo ¶ladu, ale one zazwyczaj s± bardzo ³atwo manipulowalne, a jak wiadomo, Polacy nie lubi± sie przyznawaæ do wschodnich powi±zañ. Ja akurat lubiê.
Hasintus s³usznie jednak zauwa¿y³, ¿e tak samo mo¿na doklejaæ nam genealogiê gock±, bo i ¶lady jêzykowe s± wyra¼ne, i pewne zwi±zki archeologiczne (miejscami sposób budowania domów). Podobnie bywa i z innymi ludami.
CYTAT(Purvis)
chodzi³o mi o sarmackie korzenie NASZYCH przodków, tj. S³owian. S³owianie raczej z konnicy nie s³yneli, wiêc jak mogli pochodzic od Sarmatów?
Moim skromnym zdaniem to nie rozstrzyga. To tylko sposób walki. Poza tym w £odzi, z daleka od morza wykszta³ci³o siê swego czasu bardzo silne ¶rodowisko ¿eglarskie. W ci±gu jednego pokolenia
.
CYTAT(Purvis)
w przeciwienstwie do Skandynawii, teren nie usprawiedliwia porzucenia koni.
Usprawiedliwia ca³kowicie, ale to nawet nie ma nic do rzeczy. Nikt nie twierdzi (mam nadziejê), ¿e S³owianie to byli wprost jacy¶ "Sarmaci". Mowa jest co najwy¿ej o mieszaniu sie z nimi, tudzie¿ o slawizacji niektórych. Byæ moze jeszcze w dorzeczu Dniepru, w tamtejszych kryjówkach S³owian (spekulacje), albo wcze¶niej.
CYTAT(Purvis)
Chyba trzeba nam sie po¿egnac z legenda o dzikich i walecznych przodkach <chlip>
Za cze¶nie jeszcze na po¿egnania. Jestem pewien, ¿e Step i pó³nocne Naddnieprze maj± nam jeszcze wiele do powiedzenia. Mysle, ze wszystkim nam marzy³y by siê szerokie badania nad genez± S³owian. Tylko do tego potrzeba wielkich badañ z terenów na wschód od Wis³y, Bia³orusi, Ukrainy i Rosji. Nie wiem co by z nich wysz³o, ale nie zbadaæ tego sladu to grzech :-)
Jestem w tej szczesliwej sytuacji, ¿e ka¿dy wynik badañ mnie zadowoli. Jestem po prostu ciekaw.
Na koniec - zróbmy sobie listê znanych plemion sarmackich i rys historyczny. Jazygowie, Roksolanowie, Aorsowie, czy wreszcie rózne od³amy Alanów etc. Sarmackie korzenie Antów te¿ mog± byæ ciekawe do omówienia, podobnie jak Pañstwo Bosporañskie. Nie chcia³bym monopolizowaæ dyskusji, wiec tylko to zaznaczam. Autorzy staro¿ytni zostawili ca³kiem spory materia³ na ten tematNa razie tyle, postaram sie co¶ czasem podrzuciæ.