Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Chudów 2006
> Prywatne Inicjatywy > Bo¿y Bojownicy
Borg
Czo³em
Jak siê ludziska zapatrujecie by pojechaæ tam jako BB
Mo¿e jakie¶ obwarowania dadza zrobiæ ostatnio sta³y tam wozy drabiniaste mo¿na dokonaæ ma³ej pozyczki
Teoretycznie ostatni dzien bedzie poswiecony wlasnie nam smile.gif
Owen
Jo³
No ja bardzo chêtnie bym pojecha³ jako Bozi Bojownicy. Kwesti± jest czy ludziom siê nie odwidzia³o i czy da³oby siê stworzyæ jaki¶ obozik.
Mo¿e ci co mieliby fantazjê tak± niech dadz± zn±æ.
Pozdrawiam
Borg
Na dzien dzisiejszy, mysle ze sie nie obrazi ze wspominam, mamy wsparcie Andrzeja naszego Karczmarza wiec i zapewne calego LAS
Andrzej Siejeñski
Nie obra¿ê siê :-).
Owen
Hej
To na ile osób mo¿emy liczyæ??
Marcus Aurelius Carnifex
Tam jest piekielnie daleko. icon_neutral.gif

A mo¿e jakiego¶ busa z okolic Warszawy wynajmiemy?
Owen
Hej no my¶lê ¿e wszystko mo¿na zorganizowaæ o ile bêdzie taka potrzeba.
Rozumiem ¿e Rota ¶w. Jakuba popar³aby inicjatywê husyck± na tej imprezie?? smile.gif
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Z chêci±, ale bez busa ciê¿ko z dojazdem. W zesz³ym roku tylko jeden plecak zabra³em z ciuchami i z paroma przesiadkami musia³em jechaæ. Do Warszawy to prosta droga, jednak np. w Warszawie przyda³oby siê co¶ zorganizowanego np. jaki¶ autokar czy cu¶. Na pewno bêdzie te¿ trochê ludzi z Warszawy co bêd± chcieli tam jechaæ. Mo¿e jakie¶ przedp³aty na autokar czy cu¶.

Pa
Owen
Hej
No wszystko zale¿y od ilo¶ci ludzi. Ja mogê wzi±¶æ na siebie poszukanie transportu, ale muszê wiedzieæ ile osób siê wybiera. Bo czy to bêdzie 10 czy 30 czy 50 to jest ogromna ró¿nica za jakim transportem siê rozgl±daæ. Ale tak czy tak je¶li mamy jechaæ to z du¿± ilo¶ci± sprzêtu wiêc i transport musi byæ pakowny.
pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Dopisa³em Chudów do kalendarium 2006 R¦J, bêdziemy wspieraæ projekt Bo¿y Bojownicy. Ile osób przyjedzie to nie mam pojêcia. Jeszcze ¶nieg na dworze, a misie w zimie ¶pi±. tongue.gif
Borg
Hej
Kto jest glownym dowodzacym/ negocjatorem z organizatorami?
Dwa co planujemy?
Jak pisaly Puszczaki bedziemy mieli wydzielic fragment obozu. fajnie by bylo zrobic cos wiecej niz zwykly kawalek plotu, moze druga brame lub obwarowac lepiej ta co tam stac bedzie (Hausbuch- Mars und Wenus)
Przydaloby sie cos strzelajacego...
Owen
Hej
No porozmowach z Wojtkiem stwierdzili¶my ¿e jednak drugi obóz to se ne da. Wiêc spróbujemy siê jako¶ lekko wyalienowaæ w ramach samego obozu smile.gif. My¶lê ¿e podstaw± bêdzie wóz, którego napewno u¿yjemy do inscenizacji. Szkoda ¿e tylko jeden, ale có¿ trzeba siê cieszyæ z tego co jest. My¶lê ¿e z obu jego stron zrobimy fortyfikacja drewniano ziemne, na ile nam kopaæ i budowaæ pozwol± organizatorzy smile.gif. Ten obóz z pewno¶ci± bêdzie sporo mniejszy od g³ównego wiêc jako¶ powinni¶my daæ radê.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Palisada drewniana a wóz/wozy jako brama wjazdowa. ¯eby wej¶æ do obozu - to trzeba bêdzie odsun±æ wóz. bigsmile2.gif Nikt nie mówi³, ¿e wojna z rycerzykami to ³atwa rzecz. icon_wink.gif

Ten motyw z odsuwaniem wozu mo¿na wykorzystaæ do ataków piechoty husyckiej. Najpierw wychodz± harcownicy (ciê¿kozbrojni), nastêpnie wóz siê odsuwa i wypadaj± lekkozbrojni (tutaj ju¿ nie powinno byæ walki hardcorowej lecz forma przepychanki (kto trzyma³ mój cep lub widzia³ naostrzone glewie wie o co chodzi bum.gif ).
Owen
Hej
Ja mam tak± koncepcjê pokazu, który trzebaby dogadaæ z rycerzami, jako przyk³ad standardowej taktyki husyckiej:

1) My za wozem, rycerze daj± bohatersk± szar¿ê
2) Witamy ich ostrzalem z hakownic i wogóle wszystkiego co strzela, kilku z nich pada.
3)Dobiegaj± do wozu, t³uczemy siê z nimi trochê, g³ównie drzewcówki id± w ruch.
4) Rycerstwo siê wycofuje
5) wypadamy z za wozu i gonimy i lejemy smile.gif

W ten sposób mniej wiêcej husyci wygrali wiêkszo¶æ bitew smile.gif. W innym pokazie rycerze mog± nas zlaæ dla odmiany ;)
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Pomys³ taki te¿ i w mojej g³owie siê gnie¼dzi - w³a¶nie to tak powinno wygl±daæ. yes.gif
vroobell
No to ja siê zg³aszam do tego ostrza³u prochowego. Za jaki¶ miesi±c bêdê mia³ hakownicê wiêc narobimy trochê ha³asu i dymu smile.gif
S³odziutki
CYTAT
2) Witamy ich ostrzalem z hakownic i wogóle wszystkiego co strzela, kilku z nich pada.  
3)Dobiegaj± do wozu, t³uczemy siê z nimi trochê, g³ównie drzewcówki id± w ruch.

Dobry pomys³. Basia bêdzie szczê¶liwa z giwer±, a ja z drzewcówk± smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Marcus Aurelius Carnifex
A ja z moim dwuosobowym cepem. icon_wink.gif
Rabiega
Witajcie.

Podam i ja pewien pomys³.
Naprzeciw hradby stoj± papie¿nicy, czekaj±c na sygna³ do szturmu.
Nagle silny, mêski g³os intonuje "Kto jsu bozi bojovnici", ca³a za³oga podchwytuje pie¶ñ, która jak grzmot toczy siê nad majdanem ... w papie¿nikach malej± serca. Pie¶ñ trwa a¿ do salwy.
Szczêk orê¿a, krzyki walcz±cych.
I ci±gle jeden g³os intonuj±cy pie¶ñ. Brodaty kaznodzieja, z kielichem na piersi, dzier¿±cy sztandar.

Niniejszym skromnie zg³aszam swój akces do projektu, jako dysponuj±cego wy¿ej wzmiankowanymi : g³osem, brod± itd.

Prijimate mne, bratrzy ?
Borg
Witam kolejnego piekarskiego Braciszka
Nie wiem jak reszta ja jestem za!

kogos potrzeba co by nie tylko oficjalnie gadal i komenderowal ale tez potrzeba pismiennego bysmy wiedzieli ilu mamy ludzi i z jakim sprzetem do dyspozycji
Owen
Ahoj
Rabiega o ile czujesz w sobie moc Krysta, to dobry kaznodzieja napewno nam siê przyda, wszak to S³owo Pañskie broni nas przed wrogimi zastêpami Antychrysta smile.gif.
Pozdrawiam smile.gif
Rabiega
Pozdraveni Borgu a Owenowi !

Dwa g³osy "za",to ju¿ co¶, mam nadziejê ¿e i wiêcej siê pojawi, jednakowo¿ ja rychtujê siê na Chudovsko...
Borg
Wysuwamy projekt zmiany nazwy imprezy na Chudovsko?
Marcus Aurelius Carnifex
Nie ma co siê zastanawiaæ - dobry kaznodzieja doda klimatu. Liczymy na duchowe wsparcie. icon_wink.gif
Owen
Hej
Musimy powa¿nie pomy¶leæ nad nasz± organizacj± na Chudowie. Ostatni dzieñ nale¿y do husytów smile.gif. Trzeba zaplanowaæ jakie¶ trzy akty scenariusza powi±zane fabularnie. Postaram siê co¶ napisaæ, i przedstawiæ tutaj pod obrady smile.gif. Generalnie narazie w mojej ¶wiadomo¶ci podczas rozmowy z Wojtkiem, pojawi³ sie taki pomys³:
Akt I - Przybywa ma³a kolumna husycka wraz z wozem pod wierzê rycersk± by ¶ci±gn±æ haracz, i ukaraæ niepokornego Pana i jego wie¶niaków, oraz rozliczyæ siê ze znanym z antyhusyckich kazañ ksiêdzem.
Rozbija ma³± stra¿ zamkow±, Rycerz zamyka siê w wierzy i rozsy³a wici do okolicznego rycerstwa po pomoc. Husyci pobieraj± zapasy z wioski smile.gif, ³api± przebranego za wie¶niaka ksiêdza i szykuj± stos dla niego smile.gif.
Akt II - Trwaj± negocjacje z panem, który to chce ocaliæ swego ksiêdza, i swe zapasy. W okolicy zbieraj± siê pierwsze oddzia³y okolicznego rycerstwa. Nasz kaznodzieja nawo³uje do spalenia antychrysta smile.gif. I wobec p³omiennej przemowy a sk±pstwa Pana na zamku, decydujemy siê ksiêdza spaliæ smile.gif. Wtedy wpadaj± oddzia³y katolickie a my siê cofamy do wozu.
Akt III - Po wycofaniu siê i wystrzeleniu zza wozu do rycerzy, fortyfikujemy siê, a oni czekaj± na reszte posi³ków. Trzeba by tu wykorzystaæ jakie¶ belki itp, bo jeden wóz to trochê za ma³o smile.gif.
Pan na zamku zbiera rycerstwo i szykuje siê do ataku. Ksi±dz odpuszcza winy rycerstwu, a nasz kaznodzieja wyg³asza nam kazanie (i najchêtniej, choæ nie wiem czy siê organizatorzy zgodz±, udziela (naniby) komunii pod obiema postaciami). £ucznicy katoliccy wal± do nas, ale nie wyrz±dzaj± nam krzywdy za wozem. Rycerstwo rusza frontalnie, jak to ma w zwyczaju, a my ich witamy, palb± z broni palnej. Czê¶æ pada. Reszta dociera, ale po chwili siê cofa i formuje na nowo szyki. Uderza znowu dociera do wozów tu toczy siê walka g³ównie z drzewcówk±, Ranni po obu stronach, ale w koñcu rycerstwo zaczyna s³abn±æ i siê wycofywaæ. Wtedy odsówamy wóz i reszta wypada zza niego i grzmocimy uciekaj±cych rycerzy. Po pokonaniu bierzemy ³upy, z wioski i od pokonanych rycerzy, kogo¶ z bogatszych panów w niewolê, i odje¿d¿amy smile.gif.

To taki wstêpny scenariusz, trzeba dopracowaæ szczegó³y i go dok³adniej rozpisaæ, le my¶lê ¿e jest dosyæ barwny i zawiera kwintesencjê husyckich rejz smile.gif.

Pozdrawiam
Rabiega
Brawo, Bracie Owenie.
Kaznodzieja przygotuje siê nale¿ycie.
Co do kumunii sub utraque species by³bym ostro¿ny .
Spo³eczeñstwo rozfanatyzowane z leksza.
Mo¿e wystarczy tylko wspólna modlitwa, b³ogos³awieñstwo kaznodziei ?
Ze swojej strony uwa¿am ¿e w oczekiwaniu na szar¿ê rycerstwa winni¶my wspólnie od¶piewaæ "Kto jsu".

K³aniam nisko.
Czarny
Hej
Zapowiada sie niesamowicie W sumie mamy w planach przyjazd, ale czy sie uda czas pokaze A inicjatywê przedmówcow popieram Móg³bym wziaæ udzia³ w walce, ale niestety z he³mem jeszcze nie wyrobie Za bardzo poszed³em w drug± po³owê XV wieku bum.gif Kasiorki nie styka Ale moze cos sie wymysli...
Pozdro
Seba
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Stanowczo odradzam "udawane" odprawianie mszy swietej, przez osobe nie bedaca duchownym. Zostanie to odebrane jako profanacja (zreszta nia w sumie bedzie) i moze tylko BARDZO zaszkodzic. Co do inscenizowania blogoslawienstw - spoko. Blogoslawic moze osoba swiecka.
Pamietajcie, ze w zalozeniach projektu jest, ze nie popularyzuje ideologii.
Owen
Hej
Pracujê nad scenariuszem, naszej husyckiej czê¶ci Chudowa. Bardzo proszê o zg³aszanie siê osób które planuj± tam byæ i to po s³usznej stronie. Role g³ównych postaci z w±tków fabularnych muszê rozdzieliæ miêdzy osoby z projektu.
Pozdrawiam i proszê niezwlekajcie.
Marcus Aurelius Carnifex
Spoza BB planuje te¿ byæ reszta R¦J. Górno¶l±ska wiadomo powinni byæ - mam cich± nadziejê, ¿e nas wspomog± w dzia³aniach husyckich. Mam te¿ cich± nadziejê, ¿e OGRHy nas te¿ wspomog± - na Wojnie Stuletniej pokazali na co ich staæ. Ale jak bêdzie to zobaczymy. Dobrze ¿eby sami zainteresowani siê wypowiedzieli.

Na jaki dzieñ s± planowane dzia³ania husyckie?
watman
CYTAT
Bardzo proszê o zg³aszanie siê osób które planuj± tam byæ i to po s³usznej stronie.

ja bede w obozie braci czechow - z moim opancerzeniem raczej ani nie do konca dobry czech ani nie rycerz - raczej fabularnie-najemniczo, znaczysie z czyms strzelajacym (o ile sie zwierz wyrobi do tego czasu) :>

CYTAT
Na jaki dzieñ s± planowane dzia³ania husyckie?

sobota to interregnum, niedizela to arturiany, poniedizalek odpoczynek, a wtorek to schylek rycerstwa i husyci...
Marcus Aurelius Carnifex
We Wtorek to ju¿ ludzie bêd± siê rozje¿d¿aæ. Lepszy by³by Poniedzia³ek.
Rabiega
Poniedzia³ek, jako dzieñ raczej roboczy,nie obdarzy nas zbyt liczna widowni± - a uwa¿am ¿e aspekt husycki wart jest szerszego wyeksponowania - w tym dniu robiliby¶my to raczej tylko dla siebie samych.
Wtorek - tak jak napisa³ Rze¼niczek.
Mia³em nadziejê, ¿e organizatorzy racz± Bo¿ych Bojowników umie¶ciæ w sam weekend icon_cry.gif .
Taki uk³ad programowy jest niestety zepchniêciem nas na margines...
Nie ujmujê absolutnie niczego kwestii grzymalicko-na³êczowskiej,to motyw ciekawy i wa¿ny, ale moim zdaniem spójniejsze by³oby jego ³±czenie raczej z wojnami husyckimi, jakby nie patrzeæ bardzo powi±zanymi z histori± Polski i ¦l±ska ni¿ bajeczkami arturiañskimi, o których nijak siê tego powiedzieæ nie da ...
Tak uwa¿am.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Okazalo sie ku mojemu nieslabnacemu zaskoczeniu, ze bede na Chudowie.
Bede jednak w ramach Grzymalitow i Naleczow, ale oczywiscie, w razie potrzeby wespre husycka brac na bitwach/inscenizacjach husyckich, na co mam blogoslawienstwo organizatora.
Pozdrawiam!
Maciek
watman
CYTAT(Rabiega)
Nie ujmujê absolutnie niczego kwestii grzymalicko-na³êczowskiej,to motyw ciekawy i wa¿ny, ale moim zdaniem spójniejsze by³oby jego ³±czenie raczej z wojnami husyckimi, jakby nie patrzeæ bardzo powi±zanymi z histori± Polski i ¦l±ska ni¿ bajeczkami arturiañskimi, o których nijak siê tego powiedzieæ nie da ...
Tak uwa¿am.

'arturiany' to nasza nazwa robocza - chodzi nam o utrzymanie chronologii - interregnum, przelom xiv/xv, husyci...
Marcus Aurelius Carnifex
Wtorek jest z³± dat±. Ci co w ¶rodê maj± do pracy a s± z pó³nocy Polski to z rana bêd± musieli wyjechaæ. Kiepsko to widzê. Ju¿ lepszy by³by Poniedzia³ek nawet popo³udniu lub wieczorem. Proszê orgów o przemy¶lenie tematu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.