Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Budujê gród w Czaplinku!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka > Budujemy nowy gród...
Maromba
S£AWA!

Buduje gród wczesno¶redniowieczny w Miejscowo¶ci Czaplinek (Zachodniopomorskie) Osoby zainteresowane wspó³prac± prosze o kontakt tel- 602 424 690

potrzebuje rzemie¶lników, wojów, pieknych niewiast, kozy, konie, kury, kaczki i reszte ¿wywego inwentarzu icon_wink.gif

Ruszam z koksem koniec marca pocz±tek kwietnia!

PRACY DU¯O CZASU MA£O!
Razoslaw
Ech... powiedz, ¿e ten gród, to bêdzie normalny gród otoczony wa³ami a nie kolejny z killkumetrow± palisad±... tongue.gif
djdomin
Napisz cos wiêcej o tym, tutaj, publicznie!

Jaka technologia (stosujecie gwo¿dzie i pi³e mechaniczn±, czy nie), jaka wierno¶æ realiom, jakie mozliwo¶ci wspó³pracy. No i na który wiek siê nastawiacie, i jaki zakres narodowo¶ciowy?
Maromba
pozwolilem sobie skopiowac zagadnienia za naruszenie praw autorskich przepraszam z gory szczerba.gif

Ech... powiedz, ¿e ten gród, to bêdzie normalny gród otoczony wa³ami a nie kolejny z killkumetrow± palisad±...

Napisz cos wiêcej o tym, tutaj, publicznie!

Jaka technologia (stosujecie gwo¿dzie i pi³e mechaniczn±, czy nie), jaka wierno¶æ realiom, jakie mozliwo¶ci wspó³pracy. No i na który wiek siê nastawiacie, i jaki zakres narodowo¶ciowy?

to odpisuje...
Indar
Powitaæ
W zwi±zku z tym pytanie - fundusze w³asne, czy te¿ korzystasz z dobroci UE, b±dz lokalnych w³adz?
pozdrawiam
I.

No i na koniec - je¶li chcecie prowadziæ dyskusjê w tym temacie, i innych zwi±zanych z budowaniem, pozyskiwaniem funduszy itp, to wystarczy wys³aæ zg³oszenie o chêci do³±czenia do grupy Budowniczowie. Zapisujemy niemal od rêki :)
pozdrawiam
Wielki Budowniczy Indar
Maromba
SLAWA!!!

Grod powstanie w miejscowosci Czaplinek na drodze wylotowej na Koszalin/Mielno. Ma to byc produkt turystyczny i mam takze nadzieje ze centrum kulturowe icon_wink.gif . Pomysl zrodzil sie na wykladach o muzeach na otwartym powietrzu (patrz tez w slowniku slowo skansen icon_mrgreen.gif ). Moja fantazja jakims sposobem dotarla do przewodniczacej rady miasta Czaplinek i wtedy sprawy potoczyly sie bardzo szybko... Audiencie u Burmistrza, prezenatacja wirtualna w Urzedzie Miasta i reszta spraw, ktorymi moge was zanudzac w nieskonczonosc. Urzad Miasta bardzo przychylnie ustosunkowal sie do mojego projektu i zaproponowal calkiem spory kawalek ziemi do dzierzawy (ok 2,2 hektara) po bardzo przystepnej cenie. Co wiecej wladze Czaplinka widza w moim projekcie mozliwosc promowania naszego miasteczka, a wrecz ma to byc nasza sztandarowa atrakcja turystyczna smile.gif . Obecnie jestem na etapie zalatwiania wszystkich formalnosci bez ktorych nawet nie mam zamiaru ruszyc malym palcem u nogi...Wszystko ma byc zapiete na ostatni guzik za dwa dni i obiecuje ze bede informowal na biezaco. Fundusze mam walsne i mam duze szanse na pozyskanie pieniedzy z Unii. Przy pomocy stolarni, ktora posiadam i paru zaprzyjaznionych ciesli mysle ze sie uwiniemy dosc sprawniez z ta konstrukcja. Wsparcie mam takze w Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaiu za co bardzo serdecznie dziekuje smile.gif (tutaj specjalne podziekowania dla mistrza ktory rzadzi biblioteka na archeologii). Co do konstrukcji rzeczywiscie bedzie to kolejna palisada a nie wal... Bardzo bym chial zbudowac 2-gi biskupin ale niestety nie mam az tyle pieniedzy... Podobne przedsiewziecia mozna znalezc pod tymi adresami:

http://www.jomsborg.pl/album.html

http://www.grod.civ.pl/

Co do podwalin historycznych bede upieral sie, ze bedzie to rekonstrukcja plemienia slowianskiego Thafnezi (zwanych takze Drawianie) o ktorych wspominal geograf Bawarski w IX w.

Grod w pierwszym rzucie bedzie mial 50 metrow srednicy, 4 bramy wjazdowe, fose, chate, swiatowida, salne i czesc rzemieslinacza. Trzeba tutaj wspomniec o zagospodarowaniu terenu, ktory jest dosc pokazny. Bedzie miejsce na wszelkiego rodzaju pokazy,miejsce aktyewnej rekreacji (strzelanie z luku rzucanie toprami itp. bum.gif ), miejsce z zywym inwentarzem, wieza widokowa i pare innych niespodzianek icon_cool.gif.

Jako ze grod ma zarabiac na siebie bedzie czynny 24 h w sezonie letnim a gdy ten sezon sie skonczy bedzie zarabial na siebie jako centrum zywej historii dla szkol podstawowych gimnazjow itp. Organizowane beda takze modne w dzisiejszych czasach (gdzie nie ma miejsca na prawdziwa milosc heart.gif ) imprezy integracyjne dla firm... Dodajac do tego jeszcze imprezy cykliczne kaledarz zapelnia sie dosc szybko yes.gif .Czaplinek posiada duza baze noclegowa i kateringowa. Miejscowosc jest piekna a grod bedzie znajdowac sie 2 min drogi od miejskiej plazy. Kto wypoczywal nad J Drawskim tem doskonale zna jego walory estetyczne i turystyczne. Maza mi sie skrycie wyscigi lodzi wczesnosredniowiecznych tongue.gif ...

Wiecej o samej miejscowosci:

http://www.czaplinek.pl/

Zapraszam wszystkich do zadawania pytan
Indar
Dzia³asz jako stowarzyszenie, czy poprostu jako osoba fizyczna? Jak±¶ formê prawn± musisz posiadaæ, jak liczysz na dotacje z UE.
Pytanie techniczne, wa³ bêdzie skrzyniowy czy te¿ konstrukcja przek³adkowa? Natomiast fosa... Sami planujemy otoczyæ gród fos± i zastanawiam siê nad rozwi±zaniami. Masz jakie¶ koncepcje co do tego? Bo z tego co czytam to zbiornik wodny jest oddalony od miejsca gdzie budowla powstanie.
pozdrawiam serdecznie
Wielki Budowniczy Indar
Maromba
Jestem osoba fizyczna ( chodzilo sie na silownie cool.gif ) Wysatarczy sie rozejrzec a pieniadze sie zawsze znajda z Unii tylko trzeba sledzic na biezaco
Ciekawostka- sa firmy ktore sie specjalizuja pozykiwaniem pieniedzy z Unii (oczywiscie za dpowiedni procent)
Nie stac mnie na wal skrzyniowy icon_sad.gif a co do fosy to bedzie oszukana (ja osobiscie proponuje technike budowania stawow z rybkami w ogrodkach cool.gif ), czego oczy nie widza... tongue.gif
tez bym bardzo chcial przebrac sie w stroj wczesnosredniowieczny i dlubac sobie siekierka ale badzmy realistami... Jako osoba ktora zajmuje sie obrobka drewna zdaje sobie sprawe jakie to sa koszty i odpad materialu, a kazdy metre szescienny drewna jest na wage zlota przy takiej konstrukcji... Gdybym byl milonerem bawil bym sie w przedsiewziecia ktore sie nie zwracaja (patrz osrodki kultury lub biblioteki publiczne szczerba.gif ). Zapewne zdobyl bym kawalek ziemi nad jeziorem mieczem i ogniem i tam zalozyl osade zeby grod mial prawdziwa fose ale co zrobic...
Maromba
SLAWA!!!

Ota tajemnica techniki budowania fos zwana SIATKOBETON

http://oczkowodne.net/oczko.php#projekt
Indar
O dziêki za t± sekretn± wiedzê... :) Na to te¿ wpadli¶my, i pewnie nam te¿ pozostaje te rozwi±zanie... Co¿, technika w s³u¿bie historii. Co do tego, i¿ czego oczy nie widz±... Naszym zamys³em jest gród otoczony wa³em przek³adkowym (plus oczywi¶cie fosa), ale prawdziwie przek³adkowa bêdzie jedynie czê¶æ, tzw "otwarta", na podstawie której bêdziemy pokazywaæ sposoby budowania wa³u.
Jak bêdziesz mia³ ju¿ jak±¶ wizualizacjê, projekty, to od razu siê chwal. :)
pozdrawiam serdecznie
Wielki Budowniczy Indar
Maromba
STALO SIE!!!!!

Ziemia pod budowe grodu zosta³a mi nadana przez urzad miasta na 10 lat!!!!!!!!!!!!!! bigsmile2.gif tongue.gif king.gif cool.gif bum.gif blinkie.gif blinkie.gif heart.gif yes.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif tongue.gif bum.gif szczerba.gif bigsmile2.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif

Jak ktos nie wiem co to oznacza to zaraz wyjsnie...

10 LAT OZNACZA MOZLIWOSC PIERWOKUPU!!!!!!!!!

wiele radosci icon_wink.gif
Wotawa
1.
CYTAT
Ota tajemnica techniki budowania fos zwana SIATKOBETON

glowa_w_mur.gif
Nie bardzo mogê wyobraziæ sobie fosê w której jest to potrzebne. Bardzo niepotrzebnie wydawane pieniêdze.
Przemy¶la³bym to. Zaoszczedzone pieni±dze da³bym raczej na zabezpieczenie osadzenia w ziemi wa¿nych elementów konstrukcji. Tu beton mo¿e byæ niestety bardzo potrzebny.
Do fosy - w ¿adnym wypadku. Nie dosæ, ze wydacie pieni±dze, to ka¿dy budowlaniec bêdzie siê ¶mia³. icon_wink.gif

2.
W grodzie z czterema bramami o ¶renicy 50m mogli mieszkaæ tylko samobójcy (brama to ³atwy ³up). Dodajmy do tego koszta bram. Czy¿by inspektor ppo¿ i bhp? Ewakuacja? I tak za du¿o. Nie s±dzê byto by³o oparte na wzorcach historycznych. Zamiast dwóch bram warto by wreszcie zainwestowaæ w palisadê (ok, zastosujmy ten termin) która nie wyglada wreszcie jak sito (je¶³i ju¿ musi byæ palisada z pomostem). Wiêkszo¶æ sporz±dzonych palisad ma wrêcz komiczne prze¶wity miêdzy palami. Pe³na wentylacja. Mo¿e bêdziecie pierwszymi którzy to zmieni±?
Projekt przeszed³ pe³n± drogê urzêdow±?

3.
Wa³ nie musi byæ skrzyniowy. Ja akurat wybra³bym wa³ jako kilkukrotnie tañszy.
CYTAT
kazdy metre szescienny drewna jest na wage zlota przy takiej konstrukcji...

Tym bardziej siê dziwiê, ¿e wybieracie palisadê. Wogóle panuje jaki¶ kult palisady, nawet dla najmniejszego gródka stawia siê wielgachne, kosztowne konstrukcje. Przeciez to trzeba bedzie nied³ugo wymieniaæ :-)

Podsumowuj±c;
Widzê, ze wszyscy buduj± nie rekonstrukcje grodu, ale raczej rekonstrukcje tego co ju¿ kto¶ u nas zbudowa³ icon_wink.gif, szukajcie czego¶ nowego.
Dobra rada - dajcie spokój z tym betonowaniem fosy, bo to ju¿ gruba przesada :-).
Maromba
bum.gif
Maromba
4 bramy to cudowny pomysl, ktory znalazl zastosowanie w planie zagospodarowania. Teren jak juz wspominalem ma 2,2 hektara! Zdaje sobie sprawe ze nie kazdy widzial tyle otwartej przestrzeni w swiecie postepujacej urbanizjacii:tongue:
4 bramy pozwola na plynnosc w poruszaniu sie po obiekcie na ktory nie sklada sie jedynie grod smile.gif
co wiecej taki uklad pozwoli na podzial cwiartkowy grodu a w kazdej cwiartce beda inne atrakcje...
co do samobojcow mieszkajacych w grodzie to ja np nie jestem do konca normalny crazy.gif
palisady z przeswitami... Jeszcze nie zbudowalem palisady a ty juz widzisz przeswity z tym rzeczywiscie nie moge sie sprzeczac...
co do koncepcji samej palisady to ma sluzyc jako atrakcja i reklama. Grod ma wisiec nad droga wylotowa z Czaplinka i zapraszac samym wygladem... powiedzmy sobie szczerze kogo obchodza 4 chaty w polu... Komercyjny sukces to duza konstrucja ktora wrecz krzyczy "turysto obejrzyj dotknij zostaw tu pienadze!" icon_cool.gif
co do zatwierdzenia samego projektu sprawa jest w toku ale jeszcze nie napotkalem zadnych sprzeciwow i trudnosci, jak juz wspominalem wladze miasta sa zachwycone blinkie.gif
a co do antycznej techniki siatkobetonu to bardzo chetnie wyslucham innego pomyslu ktory nada fosie autentyzmu i zaspokoi najwybrednieszych zwiedzajacych ktorzy beda wlazic do fosy i stukac po dnie kijami zeby zobaczyc czy to aby napewno jest prawdziwe bum.gif

Jezelii kult palisad jest zly to ja nie chce byc dobry!!!! icon_mrgreen.gif

z calego serca dziekuje ze ktos w koncu zdobyl sie na krytyke icon_wink.gif
co do tych 4 bram mozemy zawsze wcisnac kit ze jest to miniatura krolewskiego grodu Harolda Sinozebego

Mam nadzieje ze choc troche naswietlilem moja koncepcje i usprawiedliwilem niektore z moich niecnych poczynan king.gif
Wotawa
Jak zrozumia³em gród ma s³u¿yc wy³±cznei rozrywce, je¶li tak, to faktycznie jakiekolwiek uwagi o historyczno¶ci dotycz± jakby nie tego tematu. Nadal 4 bramy wydaj± mi siê przesad±, ale to nie mój interes :-). Mo¿na oczywiscie sie zastanawiaæ co ma do tego historia, bo jak rozumiem równie dobrze mo¿e to byæ Gród Aragorna, ale to ju¿ kwestia osobna i te¿ nei moja sprawa.
CYTAT
Jeszcze nie zbudowalem palisady a ty juz widzisz przeswity z tym rzeczywiscie nie moge sie sprzeczac...
Troche nie zrozumia³e¶, bo mówiê o innych palisadach, które ju¿ stoj±. I nie po to by komu¶ pakowaæ palec w oko, ale by zwróciæ uwagê na problem.

Co do betonowania fosy to ja nie rozumiem po co to jest potrzebne? :-)
Je¶li dla utrzymania w niej wody, to prorokujê - nie utrzyma. A dlaczego - to opowie pierwszy lepszy uczeñ z technikum budowlanego, albo ktokolwiek z bran¿y. Poza dyskusj± pozostawiam sens wype³niania fosy wod±, ja go osobi¶cie - nie widzê. Zw³aszcza bez w³aczenia w naturalny obieg wody. Je¶li to ma byæ atrakcja, to prorokujê, ¿e bedzie g³ównie komarowo-fertorowa. icon_wink.gif Piszê to wy³±cznie dla satysfakcji powiedzenia sobie pó¼niej "a nie mówi³em"? :-)

Aha! Ja nie chcê by sie kto¶ z czegokolwiek usprawiedliwia³, po prostu jestem ciekaw po co i jak ludzie buduj± grody. Wiêc pytam. Jak widzê co¶ dziwnego to sie po prostu dziwie. Zw³aszcza je¶li buduj± fosê z betonu icon_wink.gif

Po prostu patrz na mnie jak na mêcz±cego turystê :-) To nie jest krytyka, po prostu mnie te spraw ciekawi± i bawi±.
Maromba
bardzo sie ciesze ze rozbawil cie moj pomysl i rozwiazania bigsmile2.gif
uwagi dotyczace historycznosci jak to ladnie ujoles sa tutaj bardzo na miejscu ale co jest bardziej autentyczne grod aragorna czy np biskupin pozostawie ocenie najwyzszego bigsmile2.gif

bardzo sobie cenie twoje uwagi i serdecznie prosze zebys nakreslil mi jak wedlug ciebie powinien wygladac dokladnie grod wczesnosredniowieczny zeby przyciagnal turyste i spelnial tzw. "autentycznosc historyczna"
mile widziane linki zdjecia lub szkice

nie bede oszukiwal ze grod jest produktem typowo turystycznym i nie jest to eksperyment naukowy dlatego ze takie konstrukcje wymagaja sporych dotacji ktorych ja nie mam icon_cool.gif

ps. nie z betonu tylko z SIATKOBETONU bum.gif cool.gif
Robi13
fosa z siatkobetonu nie bedzie przeciekaæ ;) gwarantujê smile.gif
Cod o smrodu to mo¿na obsadziæ fosê odpowiednimi ro¶linami i zasiliæ w rybki i i nne ¿ywe org w celu utrzymania naturalnej równowagi miêdzy glonami, larwami komartów, rybami, itp. itd.

Jak dla mnie fajna sprawa - tylko szkoda ¿e nie da sie bardziej histerycznie. Szkoda.
Robi13
A poaztym smród by³ histroryczny !!!
Maromba
przespalem sie i przetrawilem ten wal ziemny read.gif

to nie jest takie glupie tyle ziemi lezy odlogiem yes.gif

jak wysoki powinien byc taki wal?

nadal czekam na zdjecia szkice linki...
Wotawa
Ja tylko podsuwam pomys³y :-). Decyzje projektowe ju¿ kosztuj± icon_wink.gif. Kto¶ w koñcu za to bierze pieni±dze, prawda?
Szkice i rysunki mogê sporzadziæ je¶li tylko ktos da mi na wymianê detale ciesio³ki dachów skandynawskich, albo zdjêcia rekonstrukcji dachów d³ugich domów - serio - szukam tego. Chodzi konkretnie o specyfikê skandynawsk±.
Wa³ ziemny od dawna by³ ignorowany przez ogrodników, co mnie ci±gle zdumiewa³o. Po prostu nikt kto projektowa³ nie zna³ siê ewidentnie na umocnieniach i taka jest prawda. Za to we Wroc³awiu w rozbudowie grodu (z tego co widzia³em w necie) ju¿ jest przewidziany. Teraz zapewne wszyscy bêd± sypaæ takie same wa³y, skoro ju¿ kto¶ da³ przyk³ad :-D.

Problem w Polsce w tym, ¿e ludzie nie robi± swoich grodów, tylko kopiuj± cudze. Takim wzorcem jest np. Wroc³aw który jest po prostu klonowany w Polsce, tylko dodaje wszystkie mo¿liwe "pribombasy" :-). A to wy¿sza palisada, a to wiêcej bram... Wygl±da na to, ze niewielu interesuje architektura militaris, po prostu buduje siê ¿eby bydowaæ :-)

Pojechali¶cie z tym betonem w fosie :-D - ale to Wasza sprawa. Nie mówili Wam o folii do zbiorników wodnych?
Architekt wymy¶li³ te transzeje betonowe? Horror :-)

Je¶³i to na co zwróci³em uwagê jako¶ polepszy za³o¿enie, to dobrze, je³¶i nie, to przynajmniej poszerzy spojrzenie na zamo budowanie grodów. NA tym moja rola tutaj sie koñczy.
Vlasta
Gwoli informacji, wa³ we Wroc³awiu stoi ju¿ dawno.
Pozdrawiam!
Vlasta
Maromba
mam plan dlugiego domu z wymiarami sporzadzony przez ciesli Zacznij temperowac kredki mozemy sie wymienic icon_mrgreen.gif

dzis byl dzien pod znakiem radosci!! dostalem wieze widokowa od nadlesnictwa za 1 zl! Z calego serca dziekuje panom w zielonych mundurach za wklad w przedsiewziecie blinkie.gif
planydotyczace palisady ulegly zmianie Nie bedzie przeswitow bum.gif udalo mi sie bardzo korzystnie pozyskac kawal lasu debowego i bedzie to solidna konstrukcja a nie jakas tam atrapa tongue.gif

badzmy dobrej mysli bo wszystko uklada sie zaskakujaco dobrze! (az podejrzane dunno.gif )
Wotawa
CYTAT
PostWys³any: Pon 20 Lut, 2006    Temat postu:
mam plan dlugiego domu z wymiarami sporzadzony przez ciesli Zacznij temperowac kredki mozemy sie wymienic

Nie bedziesz mia³ do czynienia z niewdziêcznikiem. :-)

CYTAT
Gwoli informacji, wa³ we Wroc³awiu stoi ju¿ dawno. Pozdrawiam!

Jak tylko zdrowie mi pozwoli i poumawiamy sie z tubylcami wroc³awskimi (pozdrowienia) zrobimy pielgrzymkê z £odzi do grodu. Pozdrowienia :-)
Wotawa
Ok, dziergam ten wa³, powinien byæ w okolicach ponidzia³ku (przepraszam, mam trochê pracy ostatnio). Wysoko¶æ ok. 3m w najwy¿szym punkcie "krenela¿u". Poza wa³em ziemnym - g³ównie drobnica drewniana.
efendi
Witam!
napiszcie co slychac dalej z budowa. Chce dodac ze na gród 66 m sredenicy(¶r), drewno kosztuje
1.000.000. z³(modrzew juz kupiony i strugany).
Pozdrawiam
Efendi
Mi³obor
witam!

trafi³em na ten post z czystego przypadku i postanowi³em co¶ naskrobaæ :-)

Grodzisko jest ju¿ wybudowane, ale ci±gle siê rozbudowuje

S³awogród- bo tak nazwa³em swoje dzie³o, jest inicjatyw± ca³kowicie prywatn± i finansuje siê z zajêæ i warsztatów dla szkó³ i turystów

Mo¿na siê oczywi¶cie czepiaæ historyczno¶ci, ale ten kto nigdy nie mia³ nic niehistorycznego niech pierwszy rzuci kamieñ icon_wink.gif

u¶mia³em siê oczywi¶cie czytaj±c moje posty z 2006 r. i postanowi³em odpisaæ "co s³ychaæ"

A s³aychaæ to, ¿e nadal ¶wietnie siê bawiê w swojej drewnianej piaskownicy (Aragorna) z grupk± przyjació³ i rozszerzam powoli datowanie eksponatów do XIII wieku

je¿eli jeste¶cie ciekawi co mo¿na wybudowaæ na w³asny rachunek zapraszam na nasz± stronê http://www.slawogrod.eu

Pozdrawiam
Mi³obor (ex Maromba)
Razoslaw
To mo¿e ja siê o¶mielê, bo choæ mam sobie nadal sporo do zarzucenia, to rozjebanych do kostek hajdawerów, karwaszy, poobgryzanych tarcz, orczych os³on twarzy i nieprzepasanych bioder nigdy nikt u mnie nie u¶wiadczy³. icon_wink.gif
Fajnie ¿e siê odezwa³e¶, przynajmniej mamy podgl±d jak rozwinê³a siê budowa i co tam siê dzieje.
A ¿e dzisiaj jest pierwszy kwietnia, to pozwolê sobie na podsumowanie grodu: Mia³o byæ piêknie a wysz³o jak zwykle icon_wink.gif
Znicz
Najwa¿niejsze, ¿e jest klimat i ludzie siê dobrze bawi±. Gratulacje za inicjatywê, która wypali³a!!!!

Z historyczno¶ci± nie jest najlepiej, niemniej nawet rekonstrukcje zaproponowane teraz przez profesjonalistów budz± powszechny sprzeciw jak rekonstrukcja grodu w £êczycy czy zamku w Ciechanowie.

Ja nie odwa¿ê siê na potêpianie wszystkiego w czambu³, skoro nie zachowa³a siê ani jedna korona wa³u s³owiañskiego grodu w Europie. Jednak¿e S³awogród powinien siê nazywaæ – warowna osada.

Pozdrawiam Znicz

Matron
Podziwiam zapa³, d±¿enie do celu i przede wszystkim chêæ przedsiêwziêcia. Oczywi¶cie krytykowaæ te¿ jest co ale nie ¶miem togo robiæ, niech budowla siê rozwija bo du¿o jest do zrobienia.
Jaros³aw
Kochani, na razie niewiele mogê napisaæ bo w³a¶nie uzyskujê pozwolenia/zezwolenia itp. ale na gor±co muszê:
By³em w Czaplinku z dziewczyn± 2 lata temu, i jest : praca, pieni±dze, zaanga¿owanie.
Oczywi¶cie, mo¿na siê czepiaæ, ale ka¿dy z nas budowniczych staje przed problemem: jak to utrzymaæ przez okr±g³y rok ? we¼cie to pod uwagê oceniaj±c i krytykuj±c.
Ps. Razos³awie, my¶lê, ¿e takie ³adne dziewczyny które tam s± na zdjêciach wymusz± ogarniêcie siê przez ch³opaków i nie bêdziesz siê czepia³ ;)
Pozdrowienia, wiêcej wkrótce jak ju¿ bêdê mia³ wszystkie dokumenty na rozbudowê swojego
grodu.
semen
Uwa¿am, ¿e ka¿dy gród/zamek/pa³ac/dwór w którym nie ma ³adnych dziewczyn jest niehistoryczny. I nie pomog± tutaj ¿adne wa³y ziemne czy dêbowe palisady, ani nawet 100 mln. euro z Unii.
Razoslaw
¯e ja? Potêpiaæ? Czepiaæ? Musieli¶my siê nie zrozumieæ.
Szkoda, ¿e na forach ka¿dy komentarz, który nie jest entuzjastyczny, u¶miechniêty i pochwalaj±cy jest tak odbierany.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.