SLAWA!!!
Grod powstanie w miejscowosci Czaplinek na drodze wylotowej na Koszalin/Mielno. Ma to byc produkt turystyczny i mam takze nadzieje ze centrum kulturowe
. Pomysl zrodzil sie na wykladach o muzeach na otwartym powietrzu (patrz tez w slowniku slowo skansen
). Moja fantazja jakims sposobem dotarla do przewodniczacej rady miasta Czaplinek i wtedy sprawy potoczyly sie bardzo szybko... Audiencie u Burmistrza, prezenatacja wirtualna w Urzedzie Miasta i reszta spraw, ktorymi moge was zanudzac w nieskonczonosc. Urzad Miasta bardzo przychylnie ustosunkowal sie do mojego projektu i zaproponowal calkiem spory kawalek ziemi do dzierzawy (ok 2,2 hektara) po bardzo przystepnej cenie. Co wiecej wladze Czaplinka widza w moim projekcie mozliwosc promowania naszego miasteczka, a wrecz ma to byc nasza sztandarowa atrakcja turystyczna
. Obecnie jestem na etapie zalatwiania wszystkich formalnosci bez ktorych nawet nie mam zamiaru ruszyc malym palcem u nogi...Wszystko ma byc zapiete na ostatni guzik za dwa dni i obiecuje ze bede informowal na biezaco. Fundusze mam walsne i mam duze szanse na pozyskanie pieniedzy z Unii. Przy pomocy stolarni, ktora posiadam i paru zaprzyjaznionych ciesli mysle ze sie uwiniemy dosc sprawniez z ta konstrukcja. Wsparcie mam takze w Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaiu za co bardzo serdecznie dziekuje
(tutaj specjalne podziekowania dla mistrza ktory rzadzi biblioteka na archeologii). Co do konstrukcji rzeczywiscie bedzie to kolejna palisada a nie wal... Bardzo bym chial zbudowac 2-gi biskupin ale niestety nie mam az tyle pieniedzy... Podobne przedsiewziecia mozna znalezc pod tymi adresami:
http://www.jomsborg.pl/album.html
http://www.grod.civ.pl/
Co do podwalin historycznych bede upieral sie, ze bedzie to rekonstrukcja plemienia slowianskiego Thafnezi (zwanych takze Drawianie) o ktorych wspominal geograf Bawarski w IX w.
Grod w pierwszym rzucie bedzie mial 50 metrow srednicy, 4 bramy wjazdowe, fose, chate, swiatowida, salne i czesc rzemieslinacza. Trzeba tutaj wspomniec o zagospodarowaniu terenu, ktory jest dosc pokazny. Bedzie miejsce na wszelkiego rodzaju pokazy,miejsce aktyewnej rekreacji (strzelanie z luku rzucanie toprami itp.
), miejsce z zywym inwentarzem, wieza widokowa i pare innych niespodzianek
.
Jako ze grod ma zarabiac na siebie bedzie czynny 24 h w sezonie letnim a gdy ten sezon sie skonczy bedzie zarabial na siebie jako centrum zywej historii dla szkol podstawowych gimnazjow itp. Organizowane beda takze modne w dzisiejszych czasach (gdzie nie ma miejsca na prawdziwa milosc
) imprezy integracyjne dla firm... Dodajac do tego jeszcze imprezy cykliczne kaledarz zapelnia sie dosc szybko
.Czaplinek posiada duza baze noclegowa i kateringowa. Miejscowosc jest piekna a grod bedzie znajdowac sie 2 min drogi od miejskiej plazy. Kto wypoczywal nad J Drawskim tem doskonale zna jego walory estetyczne i turystyczne. Maza mi sie skrycie wyscigi lodzi wczesnosredniowiecznych
...
Wiecej o samej miejscowosci:
http://www.czaplinek.pl/
Zapraszam wszystkich do zadawania pytan