Witam! Czy móglby ktos podac jakies strony lub polecic ksi±zki o etykiecie dworskiej w tych wlasnie krajach?? Podobnego tematu nie znalazlem wiêc prosze nie kasujcie
. Pozdrawiam i z góry dziêki za odpowiedz;-)
Na ksi±¿ki dotycz±ce tylko i wy³±cznie etykiety nie natrafi³em (jeszcze) ale moge poleciæ tytu³y gdzie miedzy innymi i ten temat jest omawiany.
Panorama ¶redniowiecznej Anglii - G.G Coulton
¯ycie codzienne we Francji i Anglii w czasach rycerzy Okr±g³ego Sto³u - Michael Pastoureau
¯ycie codzienne w czasach trubadurów, Claudie Duhamel-Amado - Genevieve Brunel-Lobrichon
Odleg³e zwierciad³o, czyli rozlicznymi plagami nêkane XIV stulecie - Barbara Tuchman
Królów Francji wzloty i upadki - L. Stomma
Eleonora Akwitañska - Boyd Douglas
A dla samej przyjemno¶ci czytania ...
cykl - Królowie przeklêci - Maurice Druon
Pozdrawiam
A jak cos to o t± etykiete chodzi mi z czasó wojny 100 letniej
. A nie ma ksiazek tylko o tym?? Albo zeby bylo DUUZO poswiecone temu
Moze jednak ktos cos zna?? bardzo prosze...
Z tekstów ¼ród³owych Book of Babees, o wychowaiu m³odzie¿y i generalnie zachowaniu na dworze. Pozdrawiam
Gwyn
A moze cos polskiego?? niestety slabo umiem angielski
Naprawde nikt nic nie zna?? Bardzo prosze...bardzo
Powiedz od razu na jaki temat masz napisaæ i na kiedy.
Mo¿e jednak
chocby troszkê.
Pozdrawiam
Wybacz ale nei zrozumialem pytania
nie mam nic napisac tylko po prostu chcialbym cos o tym poczytac
Robert poda³ Ci 6 tytu³ów na pocz±tek. Do roboty! I uczyæ siê angielskiego. Pozdrawiam
Gwyn (zbieraj±cy siê do pracy, gdzie uczy angielskiego)
Gwynie ucze sie ale mi cos nie idzie..
A moze wie kto¶ gdzie kupic ksi±zki polecane przez Roberta?? Z tego co szukalem w necie to nic nie znalazlem...
Istnieje taka instytucja jak BIBLIOTEKA
Tak...ale w bibliotekach zazwyczaj nie ma takich ksi±zek...A slyszal ktos o ksi±zce "¯ycie codzienne w czasach Joanny d'Arc"
A zajrza³e¶ do Biblioteki ¿eby chcocia¿by zapytaæ? Podejrzewam ¿e jednak co¶ siê znajdzie... W uniwersyteckiej bibliotece mo¿e lub w Narodowej...
Oki zapytam:) A slyszal ktos o tej kis±zce "¯ycie codzienne w czasach Joanny d'Arc" ? Moze ty [you:5bcdd3b0ff] ??
Tak, na przyk³ad mo¿na j± kupiæ za 14 zeta na allegro:
http://www.allegro.pl/item93848346_zycie_c...anny_d_arc.html
ja rozumiem, ¿e jak siê ma 12 lat to wszystko za Ciebie rodzice albo nauczyciele, ale Freha to nie towarzystwo pomocy uczniom!
Tak...Ale zdaje sie mozna sie spytaæ o jak±¶ ksi±zke jak samemu sie jej nie znalazlo...
lito¶ci
te wszystkie ksi±¿ki (mówiê o tych, które Robert wymieni³) mo¿na w wiêkszo¶ci bibliotek znale¼æ bez ¿adnego problemu, czê¶æ z nich z tego co pamiêtam stoi na pó³kach w ksiêgarniach rozmaitych.
Wysi³ku nieco w³o¿yæ w szukanie nale¿y.
Pytanie to za ma³o.
Bylem w ksiêgarniach i bibliotekach ró¿nych róznisych ale an razie nigdzie sie nie natkn±lem...
¿eby nie by³o
kolega wejdzie sobie na stronê
http://alpha.bn.org.pl/screens/opacmenu_pol.html
wybierze sposób przeszukiwania
np po tytule
i wyszuka
zapisze sygnaturki
i wybierze siê do biblioteki narodowej.
lito¶ci
Hej, sk±d ty jeste¶ Czarny Rycerzu? Bieszczady? Wszystkie wymienione tytu³y poza angielskimi Gwyna s± w mojej osiedlowej, malutkiej bibliotece. A za pytania gdzie stoj± ksi±¿ki o historii jeszcze ¿adna bibliotekarka nikogo nie zjad³a ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.