Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nauka stolarstwa...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Skidi
Nie bêdê owija³ w bawe³ne... potrzebuje kontakt do kogo¶ z Wroc³awia kto móg³by po¶wiêciæ mi troche czasu i nauczyæ mnie stolarstwa smile.gif jakby kto¶ by³ tak dobry to prosi³bym by napisa³ jeszcze czego oczekiwa³by w zamian za nauki? Z góry dziêki smile.gif
Razoslaw
Popytaj siê w okolicznych zawodówkach, czy jak to siê teraz nazywa. tongue.gif Na pewno która¶ kszta³ci w zakresie obróbki drewna. yes.gif
Skidi
Ehh... przeciez nie bêdê po ogólniaku do zawodówki szed³ :P
Razoslaw
Nie mówiê, ¿e masz siê tam uczêszczaæ. Z³ap jakiego¶ jej absolwenta.
Robi13
Hahaha absolwent zawodówki...
Mój ojciec by³ nauczycielem zawodu - wiêkszosæ zawodowców z ocenami db nie wie nic o technikach stolarskich. Ch³opaki na praktykach przez 3 lata zbijaj± skrzynki na warzywa albo palety euro. Naprawdê niewielu mistrzów stolarstwa uczy zawodu w starej dobrej szkole.

W O¶iwêcimu jest szko³a (technikum) prowadzona przez zakon salezjan - tam maj± dobre praktyki - je¶li za³apiesz wychowanka tej placówki to masz szczê¶cie. W o¶wiêcimiu na praktykach wykonuj± weile ciekawych projektów dla ko¶cio³ów ( ³awy, rze¿bione rêcznie elementy, wykoñczenia ko¶cio³ów itd) maj± te¿ ludzi znj±cych sie na ciesielstwie i modelarstwie. Tak wiec je¶li bêdziesz kogo¶ szuka³ to lepjej kogos z tej szko³y lub jakiegos starszego stolarza pamietaj±cego obróbkê rêczn±.
Skidi
Uuuuu.... to ciê¿ko bêdzie... angsad.gif
Hasintus
My¶lê ¿e, najlepiej znale¼æ kogo¶ kto siê zajmuje renowacj± starych mebli i zatrudniæ siê u niego do pomocy. Choæby na soboty. Przy zwyk³ym stolarzu nie wiele siê nie nauczysz, a przy renowacji jest du¿o rêcznej roboty i mo¿na siê nauczyæ naprawdê ciekawych rifów.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zeskanowalem J. Heurich - Przewodnik dla stolarzy .. wydany w Warszawie w 1862 roku.
Moze sie komu przyda.....
Razoslaw
Wspaniale. Ale gdzie to mo¿na znale¼æ?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
wrzucilem do skarbnicy frehy ... poprosc kogos kto ma mecenat zeby ci sciagnal ..
Horhe
CYTAT(Watcher)
Zeskanowalem  J. Heurich - Przewodnik dla stolarzy .. wydany w Warszawie w 1862 roku.

A ja udostêpni³em to ksero do skanowania. Z ca³ego serca polecam, tym bardziej, ¿e jest tam wiele narzêdzi, czynno¶ci i przepisów, których we wspó³czesnym stolarstwie siê ju¿ nie czyni.
arystofokles
CYTAT(Horhe @ 00:31 14.03.2006) *
CYTAT(Watcher)
Zeskanowalem  J. Heurich - Przewodnik dla stolarzy .. wydany w Warszawie w 1862 roku.

A ja udostêpni³em to ksero do skanowania. Z ca³ego serca polecam, tym bardziej, ¿e jest tam wiele narzêdzi, czynno¶ci i przepisów, których we wspó³czesnym stolarstwie siê ju¿ nie czyni.

Juz drugi tydzien szwendam sie po tym forum wypytujac o ten przewodnik i nikt nie odpowiada na moje PW. Czy ktos wie jak mozna go zdobyc????
fizibnschiz
Mam tê ksi±¿kê w formie elektronicznej jak kto¶ jest zainteresowany to proszê na PW.

Pozdrawiam
AdamOlszowa
CYTAT(fizibnschiz @ 14:12 17.06.2008) *
Mam tê ksi±¿kê w formie elektronicznej jak kto¶ jest zainteresowany to proszê na PW.

Pozdrawiam

Witam,
czy mo¿esz przes³aæ mi tê ksi±¿kê na e-mail, by³bym niezmiernie wdziêczny, taka wiedza jest wprost bezcenna!
pozdrawiam
Adam
scotch99
Czy i ja móg³bym prosiæ o kopiê na maila?
Mathaus
te¿ chcia³bym prosiæ o rzeczon± ksi±¿kê smile.gif
Sauron
Hej,

Zrobi³em edycjê/OCR'a tej ksi±¿ki (wa¿y obecnie ~2,5Mb) - a ¿e ksi±¿ka jest z 1862r. jej dystrybucja w tej postaci jest ca³kowicie legalna (nie jestem pewien czy dosta³em skan Kakaja - ale tak wpisa³em, we w³a¶ciwo¶ciach dokumentu). Jest to wczesna wersja, ze wstêpn± edycj± dopiero (wiêc ma sporo literówek) - ale zapraszam icon_wink.gif.

Ksi±¿ki inne na ordugh.org

Edit: Ksi±¿ka jest ju¿ wyedytowana do 100 strony (wiec oko³o 50%)
Mathaus
Nice ^^

nie zapomnij wrzuciæ wersji ostateczniej smile.gif
sitko
Witajcie
Jak dla mnie to tak ksi±¿ka to jednak du¿o nie wnosi, w tej chwili nikt nie pracuje przy pomocy takich urz±dzeñ, i nie mówiê ju¿ o urz±dzeniach typu CNC ale o zwyk³ych rêcznych.

Zale¿y czego kto chce siê nauczyæ, dzi¶ zrobienie drzwi to jest moment, a jeszcze z 40 lat temu to by³a sztuka, zrobiæ drzwi które po 2 latach siê nie opu¶ci³y. Nie by³o takich mocnych klejów jak dzi¶ i wszystko na wikol jechali. Meble historyczne, Bez odpowiednich maszyn, da sie zrobiæ, ale wymaga to bardzo du¿ego do¶wiadczenia.

Je¿eli chce kto¶ siê nauczyæ sztuki stolarskiej to niech idzie do pracuje gdzie¶ do zak³adu max 3 osobowego, bo w molochu 10 i wiêcej osobowym przez pierwszy rok l bêdzie przynie¶ sprz±tnij pozamiataj, a od ¶wiêta, pozwol± Ci poci±æ resztki drewna na opa³.

od pradziada w mojej rodzinie jest prywatny zak³ad stolarski, niestety znalaz³ siê rodzynek(tzn Ja), który porzuci³ rodzinn± tradycje i poszed³ na studia medyczne. devil.gif
Pozdrawiam
vroobell
CYTAT(sitko @ 06:45 09.04.2010) *
Jak dla mnie to tak ksi±¿ka to jednak du¿o nie wnosi, w tej chwili nikt nie pracuje przy pomocy takich urz±dzeñ, i nie mówiê ju¿ o urz±dzeniach typu CNC ale o zwyk³ych rêcznych.

Sugerujesz zatem nie czytaæ mnicha Teofila, bo nikt dzisiaj nie robi ju¿ tak farb czy innych dawnych rzeczy (z hodowl± bazyliszka w³±cznie icon_wink.gif )? Nie czytaæ Agricoli w celu dowiedzenia siê jak pracowali XVI-wieczni górnicy, bo nikt dzi¶ ju¿ tak nie pracuje? Nie stosowaæ dawnych regulaminów bo nikt nie ubiera siê ju¿ w mundury Xiêstwa Warszawskiego i nie je¼dzi wed³ug nich? Wydaje mi siê, ¿e jest to forum po¶wiêcone rekonstrukcji historycznej i wszelkie materia³y na temat dawnych, czêsto ju¿ wymar³ych, rzemios³ i innych dziedzin ¿ycia s± na miejscu, ale mo¿e siê mylê...?
Sauron
Hej,

Abstrahuj±c od potrzeb Sitko (byæ mo¿e ma po prostu inne ;) ) - ksi±¿ka jest super. Jeszcze jej "nie czyta³em", tylko zapoznaje siê z ni± podczas obróbki/edycji OCR (a to trochê inne sprawa ni¿ czytanie) - ale chocia¿by sam pocz±tek i opis historii lub du¿y fragment dotycz±cy w³a¶ciwo¶ci ró¿nych drzew/drewna, ilo¶æ ich rodzajów, nazwy - dla mnie bomba...

Edit: To juz w prawdzie botanika/dendrologia ;) - ale sporo opisu drzew znajduje sie w ksi±¿ce z 1788r zeskanowanej przez googla.
sitko
CYTAT(vroobell @ 07:31 09.04.2010) *
Sugerujesz zatem nie czytaæ mnicha Teofila, bo nikt dzisiaj nie robi ju¿ tak farb czy innych dawnych rzeczy (z hodowl± bazyliszka w³±cznie icon_wink.gif )? Nie czytaæ Agricoli w celu dowiedzenia siê jak pracowali XVI-wieczni górnicy, bo nikt dzi¶ ju¿ tak nie pracuje? Nie stosowaæ dawnych regulaminów bo nikt nie ubiera siê ju¿ w mundury Xiêstwa Warszawskiego i nie je¼dzi wed³ug nich? Wydaje mi siê, ¿e jest to forum po¶wiêcone rekonstrukcji historycznej i wszelkie materia³y na temat dawnych, czêsto ju¿ wymar³ych, rzemios³ i innych dziedzin ¿ycia s± na miejscu, ale mo¿e siê mylê...?

Witaj
No trochê uderzê siê w pier¶. Raczej chodzi³o mi ze dla mnie nic nie wnosi ciekawego, bp to wszystko wiem, co do historycznego podej¶cia, jest nawet fajna dla pocz±tkuj±cego stolarza, ale kolega w temacie napisa³ ¿e chce siê nauczyæ stolarstwa. Zrozumia³em ze bardziej tego wspó³czesnego, z wspó³czesnymi rozwi±zaniami, bo tych z tej ksi±¿ki to chyba ju¿ tylko w skansenach szukaæ.
Pozdrawiam
vroobell
CYTAT(sitko @ 11:30 09.04.2010) *
tych z tej ksi±¿ki to chyba ju¿ tylko w skansenach szukaæ.

o to chodzi, o to chodzi - skansen alive icon_wink.gif
Sauron
Hej,

A ja mam takie pytanie poboczne - czytaj±c to "dzie³ko" (tak autor sam siê odnosi do ksi±¿ki) - wszystkie wymiary podawane s± w systemie imperialnym (stopy, cale, funty etc). Z czego to wynika - jaka¶ moda okresu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.