CYTAT
piora mam gêsie, bardzo prosto sie je przycina
Tym lepiej. Sugerowa³em siê wcze¶niejszymi wypowiedziami, ale skoro nie ma problemu, ¿eby od pocz±tku u¿ywaæ ptasiego pióra, to z chêci± tak zrobiê.
Gdzie¶ na forum przeczyta³em o utwardzaniu w rozgrzanym piasku, przez co odnios³em wra¿enie, ¿e zrobienie zdatnego do pisania pióra przez osobê pocz±tkuj±c± mo¿e sprawiaæ pewne problemy. A je¶li uda siê unikn±æ kolejnego wydatku, jakim s± przybory do kaligrafii, to bêdzie to tylko zaleta, bior±c pod uwagê, ¿e w najbli¿szym czasie zamierzam zacz±æ kompletowaæ niezbêdne uzbrojenie serwienta
CYTAT
Papier czerpany od Flawiusza p. powleczony klejem "guma arabska" i wyprasowany nastepnie.
Czy ten papier jest ju¿ w wy¿ej opisany sposób przygotowany, czy musia³bym sam siê tym zaj±æ?
CYTAT
Atramentem slu¿e, jak siê nie boisz wysy³ania poczt± ;)
Za zwrot kosztów wysylania (listem) - próbka 10ml
jak sie spodoba, to pogadamy ;)
Z chêci±, zawsze jest szansa, ¿e przejdzie przez pocztê szczê¶liwie i bez szwanku
Chocia¿ póki co muszê siê zaj±æ czyst± teori±, ¿eby mieæ jakiekolwiek pojêcie, zanim siê za to zabiorê.
CYTAT
Same wzory czcionek to malo, lepiej mieæ jaki¶ poradnik, poka¿±, od ktorego miejsca zaczynasz, w któr± stronê i jak trzymaj±c pióro itd.
Zak³adam, ¿e we wspomnianej przeze mnie ksi±¿ce cokolwiek na ten temat znajdê
CYTAT
- papier do nauki to najtañszy papier pakowy po szorstkiej stronie, potem czerpany a potem to oczywi¶cie pergamin
Tak chyba bêdzie najpro¶ciej i najekonomiczniej.
CYTAT
Zapewne m±dra pozycja i pozwoli ci ona odró¿niæ pismo XIII wieczne od po¼niejszego. Ja bym jednak przepisywa³ manuskrypty z epoki.
Tak wiêc, jak s±dzê, zakup tej ksi±¿ki nie bêdzie wyrzuceniem pieniêdzy w b³oto?
CYTAT
Jadwiga Król Polski trochê dla ciebie za pó¼na, ale jej sektretarz ladnie pisa³
Zawiju¶nie, ale ³adnie ;)
Z tych, które mi odpowiadaj± (ze znalezionych do tej pory) jeden jest z XIIw.
http://medievalwriting.50megs.com/scripts/...es/rotunda1.htma drugi dopiero z XIV:
http://medievalwriting.50megs.com/scripts/...es/rotunda2.htm,
wiêc liczê na to, ¿e mo¿e w tym podrêczniku znajdê co¶ wartego uwagi, byæ mo¿e równie¿ co¶, co na stronie wygl±da³o "straszniej" a w praktyce oka¿e siê wykonalne