Co s±dzicie o publikacji Lwa Gumilowa, ¦ladami cywilizacji Wielkiego Stepu? S±dzê, ¿e to najbardziej intryguj±ca ksi±¿ka po¶wiêcona tematyce koczowników. Zw³aszcza teza autora o religii ¶redniowiecznych Mongo³ów (pod imieniem Wiecznego Nieba mieli czciæ irañskiego Chormuzda). Albo rozdzia³ przybli¿aj±cy postaæ autora Tajnej historii Mongo³ów. Gumilow patrzy na te sprawy inaczej ni¿ wiêkszo¶æ historyków. Czy znacie inne ksi±¿ki tego autora (oprócz Dawnych Turków i Dziejów etnosów Wielkiego Stepu)? Ponoæ napisa³ tak¿e co¶ o Hunach, ale nie jest to przet³umaczone.
Witam,
Pozwole siê podpi±æ pod temat, bo nie ma sensu tworzyæ nowego
Chodzi mi o Wasz± opiniê o ksi±¿kê w³a¶nie Lwa Gumilowa pt: "Od Rusi do Rosji",
natkn±³em siê na ni± w Emipku i sie zastanawiam czy warto to kupiæ
chodzi mi konkretnie o warto¶æ merytoryczn± czê¶ci o wczesnym ¶redniowieczu i koczownikach.
Jak my¶licie, czy op³aca siê to kupiæ? (czy to mo¿e kolejny Michalek?-wybaczcie takie porównanie, ale autor jest mi kompletnie nieznany)
Pozdro, Tasi
Có¿, jest pewna ró¿nica miêdzy Gumilowem a Micha³kie
. Lew Gumilow to jeden z najwybitniejszych rosyjskich historyków, jeden z najbardziej cenionych specjalistów od koczowników na ¶wiecie, a zwa¿ywszy na swój ¿ywot, to nawet bohater (wiêzieñ ³agrów, który opar³ sie presji komunistycznych w³adz ZSRR).
Jego pogl±dy na Rus i jej rozwój sa do¶æ specyficzne i dra¿ni± wielu rosyjskich badaczy o nacjonalistycznych pogl±dach. Gumilow czyni z nomadów nie odwiecznych wrogów Rusi, a motor napêdowy podbojów moskiewskich (uchod¼cy ze Z³otej Ordy stali siê wojskow± elit± Ksiêstwa Moskiewskiego). "Od Rusi do Rosji" jest jedn± z najciekawszych pozycji dotycz±cych tego zagadniania i oczywi¶cie rzeteln± pod wzgledem naukowym.
Dodam tylko, ¿e Gumilow jest dosyæ ciê¿ki do czytania, ze wzglêdu na ogromn± ilo¶æ informacji zawart± nawet w krótkim akapicie. Chcia¿ strawno¶æ dzie³a zale¿y te¿ od t³umacza.Jako autor jest przyk³adem tej dobrej radzieckiej szko³y naukowej (niepropagandowej, uprzedzam z³o¶liwe komentarze). Rzetelny i sprawdzony, godny polecenia
Dziêki za rady,
Sorry za porównanie do Micha³ka, ale od czasu jak siê naci±³em na jego "S³owian wschodnich", jestem cholernie ostro¼ny przy kupowaniu ksia¿ek
, choæ teraz ¿a³uje, ¿e jej nie wzi±³em - co sie odwlecze to nie uciecze
jeszcze ja dopadne. W skoro ju¿ jeste¶my przy rusi i koczownikach (szczególnie mi na nich zale¿y), to jakich autorów polecacie jeszcze? ¿ebym przy wizyycie wiedzia³ co braæ a czego nie
A w³a¶nie, gdzie moge dostaæ/¶ciagn±æ/przeczytaæ itp. publikacje Kirpicznikowa??? tyle siê o tym mówi, a ja ciagle tego niemam :/
Pozdro i thx, za pomoc
Co do ksi±¿ek o koczownikach polecam tego¿ Gumilowa "Dawnych Turków", "Dzieje etnosów Wielkiego Stepu" i "¦ladami cywilizacji Wielkiego Stepu"; "Dzieje i kultura ludów Azji Centralnej" Bobod¿ana Gafurowa; "Dawni Mongo³owie", "Imperium mongolskie", "Tradycje i legendy ludów Mongolii", "Tradycje i legendy ludów tureckich" Stanis³awa Ka³u¿yñskiego; "Attyla" i "Czyngis-chan" Johna Mana. Odradzam oczywi¶cie Micha³ka
, w sumie to "Czyngis-chan" Podhoreckiego nie jest zbyt fachow± literatur±, ale dla pocz±tkujacego czytelnika siê nadaje. Zreszt± publikacje Mana równiez maj± charakter popularno-naukowy - ich najwiêksza warto¶æ polega na tym, ¿e autor jest równie¿ podró¿nikiem i opisuje historyczne miejsca oraz swoje wizyty w placówkach naukowych. A co do "ciê¿ko¶ci" Gumilowa to nie do koñca siê zgadzam. Oczywi¶cie nie jest to literatura rozrywkowa, ale "¦ladami cywilizacji..." wci±ga jak powie¶æ detektywistyczna
Witam,
A ksi±¿ki Z.¯ygulskiego juniora : "Broñ wschodnia"? W sumie wg. mnie nawet dobre, czesto siê powoluje na Kirpicznikowa, Jakie s± wieksze autorytety z dziedziny orê¿a wschodniego (nie chodzi mi o Chiny, Japonie i ogólnie daleki wschód, tylko o Bliski wschód-stepy itp.). Kogo polecacie jako specjaliste w dziedzinie uzbrojenia wschodniego?
Pozdro, Tasi[/b]
W. ¦wiêtos³awski jest godny polecenia.
Witam,
Widze ¿e temat od¿y³,
Co do publikacji Lwa Gumilowa, przeczyta³em "Od Rusi do Rosji", jestem w trakcjie czytania "¦ladami cywilizacji Wielkiego Stepu",
przeczytalem te¿ Borysa Rybakowa "Pierwsze wieki historii rusi" - daje siê wyczuwaæ klimat epoki w której to pisa³, co jest do¶æ ciekawym do¶wiadczeniem i porównaniem dwóch ró¿nych koncepcji na temat powstania Rusi,
w ka¿dym razie wg. mnie Ksi±¿ki Gumilowa sie czyta bardzo dobrze- naprawde wciagaja, niestety z Rybakowem jest juz gorzej, ale da sie przebrn±æ :D
Co do publikacji Micha³ka: - chce tylko odpowiedziec na zarzuty Ciwuna i zamkn±æ ten temat, jest do tego inny temat w którym te¿ sie chyba wypowiada³em do¶æ dawno
Ksi±¿kê Micha³ka kupi³em do¶æ dawno temu(maj±c ma³± wiedzê), i przeczyta³em ja ca³± i mi siê spodoba³a, bo poruszy³ dosæ du¿o watków w miare przystêpnie itp. Fakt, ¿e od razu kilka rzeczy by³o podejrzanych itp, ale nie zwa¿a³em na to,
w ka¿dym razie przez d³ugi czas nie zagl±da³em do tej ksi±¿ki. Ostatnio majac juz wiedze z publikacji Gumilowa, Rybakowa, Nadolskiego i Kiripcznikowa, wzi±³em siê za ponowne przejrzenie jej zawarto¶ci i to by³ rzeczywiscie duzy szok. Tyle rzeczy namiesza³ i pokrêci³, równie¿ rysunki i schematy nie trzyma³y siê kupy.
W ka¿dym razie taka jest moja opinia, ktor± wyrobi³em sobie ostatecznie po zapoznaniu sie z innymi publikacjami. Koniec tematu
Pozdrawiam, Tasi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.