Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pro¶ba o identyfikacje rogatywki
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Mudub
Rozchodzi siê o rogatywkê któr± otrzyma³em od dziadka a któr± on otrzyma³ od kogo¶, niestety dziadek umar³ dawno temu i nie jestem wstanie dowiedzieæ siê wiêcej szczegó³ów. Nie jestem znawc± umundurowanie wiêc przybli¿ê jej wygl±d po amatorsku, je¿eli bêdzie potrzeba postaram siê po¿yczyæ aparat i zrobiæ zdjêcia czapki. W ¶rodku jest napis: "J.W OLSZEWSCY £ÓD¬, PIOTRKOWSKA 34 ANDRZEJA 4" rogatywka ma br±zowy otok i jedn± gwiazdkê. Orze³ek (prawdopodobnie z koron±) by³ wykrêcany a na jego miejscy jest teraz orze³ek bez korony. Daszek koloru czarnego metalowy z koñcówk± koloru srebrnego. Szew na górze rogatywki (po przek±tnych kwadratu) srebrny.
Je¿eli kto¶ móg³by mi pomóc w okre¶leniu jej wieku, przedwojenna czy te¿ nie oraz gdzie takie czapki by³y spotykane bym by³ bardzo wdziêczny.

Pozdrawiam
Rabiega
Witam.
Nie moja to dzia³ka, ale obstawiam : rogatywka garnizonowa wz.36, podporucznik piechoty, produkcja tu¿-przedwojenna.
Z tym, ¿e na pewno nie "daszek metalowy", ale z lakierowanej skóry, rant okuty.
Pozdrawiam.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Przedwojenna piechota miala granatowy otok. Stopien moze byc porucznika. Czy denko rogatywki jest usztywniane, czy calkiem miekkie? Jesli usztywniane, obstawialbym wczesne LWP. Ale najlepiej jest zobaczyc zdjecie, bo opis nieiwle mowi.
Pozdrawiam
Mudub
Witam.
Dziêki za zainteresowanie problemem ;)

Tak faktycznie daszek to skóra, denko jest miêkkie.
Jakmi sie uda to pod spodem powinny byæ zdjêcia.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Na 99% wczesne LWP.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.