Poszukujê czego¶ na temat znalezisk elementów archeologicznych stroju wikiñskiego z X - XIw z terenów Islandii, Grendlandii i Vinlandii. Czy kto¶ ma jakie¶ informacje?
A czym sie roznily od tych jakie uzywali wikingowie "europejscy"??
Nosili parki i pioropusze?? Albo gogle z kosci morsa??
Witam
Jak siê podoba taki strój dla wikinga?
pozdrowienia
Ale¿ wy okrutni jeste¶cie.
Ka¿dy mediewista zna przecie¿ dok³adne subtelne ró¿nice "elementów archeologicznych"stroju szczepów wikiñskich ze wschodnich i zachodnich wybrze¿y Grenlandii i wyj±tkowo rzadkie wzory haftów spod zachodnich zboczy Tekli.
Zaskakuj±ca jest te¿ zbie¿no¶æ wzorów obuwia a¿urowego ze znalezisk ¶rodkowoeuropejskich i po³udniowo - wschodnich krañców Labradoru, któr± dyskretnie zaznaczy³ Vislav na zamieszczonej fotce.
Pozdrawiam.
Witam
Hmm...Tyle tylko, ¿e ja pokaza³em rekonstrukcjê stroju grenlandzkiego wikinga. Kolejny obrazek:
pozdrowienia
Hej! jest taka ksi±¿ka Else Ostergaard Woven Into the Earth: Textile Finds in Norse Greenland , tam powinno co¶ byæ. Nie wiem, niestety, jak z jej dostêpno¶ci± bibliotekach. Z polskich opracowañ o tamtych terenach mo¿na poleciæ pozycjê Zdobywcy Pó³nocnego Atlantyku Przemys³awa Urbañczyka, ale o strojach bêdzie tam raczej ma³o...
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam
czas na trzeci obrazek (niestety wiêcej nie znalaz³em):
Ciekawy jestem jak nosz±cy takie stroje zostaliby u nas okre¶leni na "wikingowskim" festiwalu.
Dla wyja¶nienia s± to eksponaty z
Danish National Museum in Copenhagen.
http://www.wbur.org/special/dispatches/gre...t.asp?counter=2
pozdrowienia
Obrazki swietne! Tylko mnie zastanawia ta suknia kobieca, a konkretnie zapinki... To na pewno wikiñskie, a nie wcze¶niejsze?
Pozdrawiam!
Vlasta
edycja: Damski strój z futrzan± narzutk± jest z Huldemose, ok. 55 r. n.e. - za wczesny dla wikingów (za Margaret Hald "Ancient Danish Textiles from Bogs and Burials"), a ten niebieski peplos z kracianym p³aszczykiem zosta³ zrekonstruowany przez Annê N?rgaard na podstawie grobu kobiety z L?nne Hede, Iw. n.e. - znów za wcze¶nie dla wikingów. (za "Da Klinger i Muld", red. Steen Hvass i Birger Storgaard)
Jak na Grenlandiê, to za du¿o mo¿liwo¶ci nie mamy - pozostaj± "aborygeni".
Natomiast obrazki ¶wietnie pokazuj± w jakim krêgu "stereotypów" siê znajdujemy
pozdrowienia
A mnie dalej te zapinki "mêcz±"
W "Z³otnictwie skandynawskim..." Koèki-Krenz ich nie znalaz³am, w "Swedish Vikings on Helgö and Birka" Wilhelma Holmqvista by³y podobne (za³±cznik) skandynawskie, ale z IV-V w. Fajnie, jakby kto¶ co¶ wiêcej na ten temat mia³. Mo¿e rzeczywi¶cie to jaka¶ lokalna moda?
Pozdrawiam!
Zafrapowana Vlasta
Dziêkujê Vislavie i Vlasto!
Rzeczywi¶cie nie przypomina to strojów naszych "wikingów". Pewnie taki strój uznanyby zosta³ za celtycki przez t± kratê
A co do tych publikacji Woven Into the Earth: Textile Finds in Norse Greenland, to chyba tylko w bibliotekach uniwersyteckich jest szansa na jej znalezienie
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.