Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: dussack
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Borg
Witam
Mam pytanie jak datowana jest taka bron
http://www.kultofathena.com/images%5C2654_l.jpg
wiem ze napewno XVI wiek, w XVII pod ta nazwa znalazlem masywne zachodnie szable
A od kiedy takie cos sie pojawia w zrodlach?
I czy jest to bron typowo pojedynkowa czy tez bojowa?
Pozdrawiam
Borg
Adsumus
Z tego co wiem, by³o to u¿ywane jako pa³ka policji miejskiej...Meyer w swoim traktacie po¶wiêca temu du¿o miejsca. Marek H. obecny na forum na pewno ma o tym sporo informacji, gdy¿ tym walczy..
Dodatkowo widzia³em w u¿yciu- jak dostaniesz po g³owie to przysiadasz.. smile.gif
Marcin Surdel
Krótkie uzupe³nienie...
To z Borgowego zdjêcia to raczej normalny nó¿ ni¿ broñ - przecie¿ d³ugo¶æ ostrza to jakie¶ max dwie szeroko¶ci d³oni, licz±c po rozmiarze rêkoje¶ci. Dwa z Pragi, o których wiem, wa¿± po 600 gram i s± wiêksze - o ile pamiêtam, oko³o 50cm klingi.

Jako "pa³ki" u¿ywano modelu drewnianego lub z utwardzanej skóry, nie metalowego. Powszechno¶æ u¿ycia dussacków z materia³ów organicznych potwierdza te¿ fakt, ¿e mimo znacznej liczby ich przedstawieñ z ró¿nych tekstów XVI i pó¼niejszych, poza dwoma metalowymi sztukami z Pragi w³a¶ciwie nie ma nic. Na moje oko, to dussack jest "sportow±" wersj± korda.

Nie wiem nic o ¶ladach dussacka jako takiego z XV wieku lub wcze¶niej.

Pozdrowienia
Rudobrody
Witam!

Dussaki to XV rodzaj broni, najpowszechniej u¿ywany w Angli..
Owego dussaka owijali skór± i na to siê t³ukli, zgadzam siê ¿e to broñ u¿ywana przez milicjê....

Pozdrawiam!!!
Mogê siê myliæ co do inf.. icon_cool.gif
Marcin Surdel
Cze¶æ

Ano, masz racjê - tylko dussack to nie Anglia a Niemcy i Cesarstwo, raczej nie XV a XVI, nie broñ a "non-lethal weapon" do walki treningowo-sportowej czasami dubluj±ca jako narzêdzie do "ustawiania obywateli do pionu", i nie przypisana do konkretnej formacji.
Chyba trochê pomerda³o Ci siê z singlestick'iem - który jest angielski jak Parlament, tylko ¿e na pewno nie XV, bo ma wiklinowy, pe³ny kosz. Tak jak pa³asze, które mia³ symulowaæ.

Ale, oczywi¶cie, je¶li wska¿esz ¼ród³o na dussacki w XV-wiecznej Anglii, znam paru ludzi którzy obsypi± Ciê z³otem icon_wink.gif

Pozdrowienia
Borg
Piêæ lat minê³o to ja wrócê do tematu. Chcia³em zapytaæ czy kto¶ podzieli siê wiedz± na temat konstrukcji dussacka skórzanego? Zastanawia mnie jak s± dzi¶ szyte by by³y praktyczne i bezpieczne. Ile warstw, jakiej skóry etc.
Marek H.
Witam,

Co do tematu, walczy³em skórzanymi, osobi¶cie bardziej do gustu przypad³y mi drewniane, w weekend bêdê robi³ nowe, zainteresowanych proszê o kontakt na priva.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.