Witam!!
Posiadacie jakie¶ informacje na temat skórznych lotek do strza³??? Gdzie, jakie by³y u¿ywane, z jakiej skóry????
Skórzane lotki, to raczej w be³tach u¿ywano...
W strza³ach wysz³oby chyba za drogo..
Witam
Nie spotka³em w ¿adnym ¼ródle nic na temat skórzanych lotek. Co do be³tów nigdy siê nimi nie interesowa³em.
Skórzane lotki sprawia³yby, ¿e wywa¿enie strza³ by³oby inne, domy¶lam siê, ¿e trzebaby by³o robiæ jeszcze ciê¿sze groty. Poza tym jaka ta skóra mia³aby byæ? utwardzana?Bo takie "oklapniête" niewiele dadz±. Przecie¿ to by³oby zbyt ciê¿kie. Poza tym w³a¶nie ta cena. Z lotek skórzanych z jednego ko³czanu mo¿naby zrobiæ pas
Je¶li mylê siê - proszê o sprostowanie i podanie ¼róde³ek
Pozdrawiam
Ukasz.
CYTAT(Ukasz Spode £ba)
Witam
Nie spotka³em w ¿adnym ¼ródle nic na temat skórzanych lotek. Co do be³tów nigdy siê nimi nie interesowa³em.
Skórzane lotki sprawia³yby, ¿e wywa¿enie strza³ by³oby inne, domy¶lam siê, ¿e trzebaby by³o robiæ jeszcze ciê¿sze groty. Poza tym jaka ta skóra mia³aby byæ? utwardzana?Bo takie "oklapniête" niewiele dadz±. Przecie¿ to by³oby zbyt ciê¿kie. Poza tym w³a¶nie ta cena. Z lotek skórzanych z jednego ko³czanu mo¿naby zrobiæ pas
Je¶li mylê siê - proszê o sprostowanie i podanie ¼róde³ek :)
Pozdrawiam
Ukasz.
Witam
Skóra niekoniecznie musi sie kojarzyæ z paskiem i grubo¶ci±. Takim materia³em u¿ywanym na lotki do be³tów by³ pergamin, czy równie¿ do strza³ do ³uku? Trzeba trochê poszukaæ.....
W "popularnym" opisie bitwy pod Legnic± trafi³em na infomacjê, ¿e tak (ale nie jest zbyt wiarygodne)
pozdrowienia Vislav
Skórzane lotki?!
Czy ja jestem na innej planecie?
Nigdy nie spotka³em siê ze skórzanymi lotkami... i wniskuje, ¿e takich nie ma, nie by³o, a jak chcesz to mo¿esz sobie zrobiæ. Ale moge sie myliæ...
Witam!!
Kiedy¶ co¶ m
i siê obi³o o uszy... Jak dot±d znalaz³em info o skórzanych lotkach do be³tów.
A temat wcale nie jest z innej planety
, o czym ¶wiadczy materia³ znaleziony przeze mnie.
D¿em bobry!
I znowu... Fragment ksi±¿ki "Gawêdy o ³ucznictwie":
Myli³em siê.
Jednak by³y skórzane lotki. Dobrze wiedzieæ...
Witam!!!
Postaram siê jak najwcze¶niej zamie¶cic moj
e strza³y ze skórzanymi lotkami. Prosze o komentarz i obiektywn± krytykê
.
witam
ja s³yszalem o takich lotkach by³a to cienka skÓra z byka nasiaknieta woskiem .
uzywane byly do beltów i do strzal miotaj±cych na ma³e odleg³osci .
strzala lecial prosciutko lecz po poenym dystansie tyl szedl w dÓ
pozdrawiam
Witam
Niekoniecznie zmniejszaj± dystans (lotki z pergaminu):
CYTAT
"The feathers (3) of a Turkish flight arrow, though stiff, are thin as paper, and are 2 1/2 inches long and 1/4 inch high near the nock. They were often made of parchment. (A footnote states that parchment feathering increases the range of a flight arrow by at least thirty yards.)
Cytat z:
Turkish Flight Arrows
pozdrowienia
Pmyim haayu!!
Oto zdjêcia-uwa¿am, ¿e strza³ka jest "¶reddnio"historyczna..
A tak wogle po co komu skurzane lotki do strzal one cos daja??
ja uzywam gêsich pior :P
CYTAT(mb7392)
A tak wogle po co komu skurzane lotki do strzal one cos daja??
fakt, ¿e kurze pióra nie s± najlepszym pomys³em
A jak ta strza³a, z lotkami ze skóry lata?
Fakt, kurze pióra nie s± za dobre
Witam
w/g artyku³u
Turkish Flight Arrows - patrz
poprzednia strona -lotki wykonane z pergaminu przy strzelaniu na odleg³o¶æ poprawiaj± wynik o co najmniej 3%.
pozdrowienia
Ale ja nie napisalem KURZE piura!!! Tylko GESIE!!!
CYTAT(mb7392)
1. A tak wogle po co komu skurzane lotki do strzal one cos daja??
2.Ale ja nie napisalem KURZE piura!!! Tylko GESIE!!!
Witam - trochê szacunku dla ortografii!
Niezbyt zabawne jest rozwa¿anie dylematu co jest lepsze:
gêsie
piura, czy s
kurzane lotki
pozdrowienia
W sumie to nic dziwnego by w tym nie by³o, lotka z pergaminu, powinna stawiaæ mniejszy opór w powietrzu, bo ma g³adkê powierzchniê, a nie jak pióro, ska³adaj±ca siê z wielu promieni. wiec i prêdko¶æ powinna wolniej traciæ, a masa jest porównywalna.
pzdr Piotrek
Witam!!!
Lata bardzo dobrze.
Nie strzela³em na odleg³o¶æ, wiêc nie za bardzo wiem czy lata lepiej od strza³ opierzonych w gêsie pióra. Przy okazji pozosta³e moje strza³y maj± inne groty-s± troszkê ciê¿sze.
Aha i wymiary-28",¶r.8mm, waga bli¿ej nie znana.
ORTOGRAFII NALE¯Y SIÊ
SZACUNEK!!!!!!!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.