Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepne] Rzut oszczepem , czyli zapomniany orê¿.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Nelviorn
Witam! smile.gif
Wiem, ¿e to dzia³ o ³ucznictwie, ale postanowi³em ten temat umie¶ciæ w³a¶nie tu, bo mimo wszystko w tu chyba pasuje najlepiej. Chodzi mianowicie o oszczepnictwo historyczne. Odnoszê wra¿enie, ¿e ten rodzaj walki jest w Ruchu Rycerskim ca³kowicie pomijany! shocked.gif Ja jako mi³o¶nik ¶redniowiecznej Rusi muszê przeciw temu ostro zaprotestowaæ.
Z moich obserwacji wynika, ¿e w¶ród zbrojnych istnieje niemal RPGowy podzia³ na klasy:1) Fighterzy (specjalizuj±cy siê w walce wrêcz, gardz±cy tchórzliwym uziemianiem wroga z dystansu), 2) Rangerzy ( bum.gif ) (mniej liczni, mi³o¶nicy ³uku i kuszy). A gdzie orê¿ rzucany siem pytam?! icon_sad.gif Gdzie no¿e do rzucania, toporki, gdzie oszczepy???
Przygotowuj±c siê do majstrowania stroju czyta³em nieco o uzbrojeniu XIIIwiecznych Rusinów. I co siê okaza³o: oszczep mo¿na uznaæ za ich niemal narodow± broñ! By³o to wynikiem walk z Tatarami. Oszczep nadawa³ sie zarówno do walki na dystans, jak i do walki wrêcz - w razie nag³ego przej¶cia do zwarcia nie trzeba by³o zmieniaæ broni. Oszczepów u¿ywali zarówno Bojarzy jak i prosta piechota. Nie mówiê, ¿e nie walczyli niczym innym, ale oszczepy by³y naprawdê popularne.
Nie bada³em sprawy tak dok³adnie dla ¶redniowiecznego ¶wiata zachodniego, ale jestem pewien, ¿e ore¿ miotany te¿ mia³ tam szerokie zastosowanie. I nie mówiê tu tylko o wczesnej Frankoñskiej "francisque". Pod Hastings Normañska kawaleria zanim szar¿owa³a, podje¿d¿a³a do przeciwnika i zarzuca³a go gradem w³óczni. Ludzie Harolda te¿ nie pozostawali d³u¿ni. Miotali w potomków Wikingów bu³awy, w³ócznie itp. A s³ynne pa³ki do rzucania u ¶redniowiecznych Prusów?
Ludzie - nie bójmy siê rzucaæ! ;)
Czarny Rycerz
Przepraszam ale czy tobie chodzi o rzucanie do siebie oszczepami?? Nawet jak na RR wydaje mi sie to zbyt niebezpieczne smile.gif jeszcze do celu to owszem i to chyba nie zaniklo...ale do sibie?? Ale ja nie wiem na ten temat zbyt duzo....jestem pocz±tkuj±cy devil.gif
Nelviorn
Nie no, do siebie to mo¿e nie, ale jakie¶ zawody w rzucaniu w dal to jak najbardziej smile.gif

A do siebie to my¶lê, ¿e moznaby spokojnie rzucaæ lekkimi, têpymi toporkami czy pa³kami. Tylko wiadomo, spokojnie i po tarczach, i w opancerzeniu. To by³oby fajne.
Z reszt±, qrde, widzia³em jak ludzie wal± do siebie z ³uków czy nawet kusz (ga³ganki zamiast grotów, ale zawsze icon_neutral.gif ), wiêc nie uwierzê, ¿e walka na têp± groñ miotan± lub zabezpieczon± ga³gankiem jest bardziej niebezpieczna :/ od ostrza³u z ³uków
Czarny Rycerz
W sumie to jestem jak juz mówilem "pocz±tkuj±cy" ale wiem ze np. w Biskupinie byly zawody w tym i ludzie specjalizuj±cy sie w tym... dunno.gif
Hamsin1901
Nawet je¶li bêd± têpe, a walcz±cy z tarczami i w uzbrojeniu to i tak jest niebezpieczne. Z rzucaniem do siebie to nie przejdzie... (ale kto wie). Co do rzucania na odleg³o¶æ to lepiej na olimpiadzie jakiej¶, lepiej do celu. Bo na od³o¶æ to raczej podczas bitwy nie patrzeli, czy trafie w tego w pierwszej czy w czwartej lini. Byle py pad³. No, a do tarczy bym porzuca³ :D i to oryginalne, praktyczne i musi ³adnei wygl±daæ :D
Viator
Do siebie - to by³oby efektowne, podobnie jak s± efektowne pojedynki bez opancerzenia, ale oczywi¶cie jedne i drugie mo¿liwe tylko podczas walki re¿yserowanej. Czyli nie "zobaczmy kto kogo", tylko "spróbujmy sobie to zrekonstruowaæ"... Walka Celtów z Rzymianami czy Prusów z Rusami (wymiana rzutów) by³aby bardzo widowiskowa. Oczywi¶cie, zasady "pe³nej historyczno¶ci" trzeba by w³o¿yæ miêdzy bajki i zrobiæ niez³e pacyny albo gumowe groty...
Razoslaw
Pacyny potê¿ne a drzewce jak najl¿ejsze i mo¿na spróbowaæ siê tym rzucaæ... tak my¶lê bum.gif
I tak mniejsza szansa straty oka ni¼li przy pacynach od strza³.
Thyrvald
ja czego¶ nie rozumiem. Gadacie jakby nikt teraz nie u¿ywa³ oszczepów. Przecie¿ ³ucznicy i oszczepnicy s± w ka¿ym bractwie (m³odsi cz³onkowie bez odpowiedniego sprzetu) i na ka¿dej bitwie mo¿na ich zobaczyæ.
Oczywi¶cie w grê wchodza tylko pacyny.
Hamsin1901
Fakt, m³odzi (raczej "najnowsi") bior± siê za oszczepy i ³uki, bo sprzêtu nie maj±. Ale ja osobi¶cie nie widzia³em jeszcze oszczepnika, w akcji, na polu bitwy. face4.gif Fakt s±, ale nie ma tzw. pokazówek, o których pisa³ Viator. Oni poprostu nie rozstaj± siê ze swoim sprzêtem :D smile.gif
Vlasta
Przenios³am.
Pozdrawiam!
Vlasta
cahir
w tym temacie: http://freha.pl/index.php?showtopic=2353 argail pisze o rzucaniu oszczepem w ludzia

a tak w ogóle to co s±dzicie o tym oszczepie? : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85392680 ja wiem, ¿e ju¿ kupiony, ale chcê zasiêgn±æ opinii

i tak przy okazji: jak siê mia³o miotanie oszczepem w XIII-XIV wieku w europie? czy podobnie jak proca by³a to domena ch³opstwa i ogólnie biedniejszych wojów? mia³y jakie¶ szersze zastosowanie (poza polowaniem)?
Thyrvald
jak dla mnie to to jest zaklepana i pypolerowana rurka. Mo¿e i ok ale za 20 z³ nie 130
cahir
a wiesz kto wyrabia oszczepy za rozs±dn± cenê i nie z rurki? smile.gif
Razoslaw
CYTAT
za rozs±dn± cenê i nie z rurki?

A rozs±dna cena to ile dla Ciebie?

CYTAT
ja czego¶ nie rozumiem. Gadacie jakby nikt teraz nie u¿ywa³ oszczepów.Przecie¿ ³ucznicy i oszczepnicy s± w ka¿ym bractwie
S±, s±. Nawet w moim s± przewidziani. Ale z mojej wypowiedzi nie wynika³o ¿e nikt ich nie u¿ywa... tak mi siê wydaje przynajmniej.
cahir
CYTAT
A rozs±dna cena to ile dla Ciebie?

powiedzmy, ¿e poni¿ej 100 za sztukê je¶li s± dobrej jako¶ci albo ok 50-60 je¶li s± gorsze smile.gif. raz widzia³em oszczepy w pana mielcarka (kani), ale chyba zwin±³ interes bo telefony milcz± i na maile te¿ nie odpowiada :/
Razoslaw
Obawiam siê, ¿e ja znam tylko Valhalla. Groty oszczepów 60z³ ale nie bra³em to nie mogê siê wypowiedzieæ o jako¶ci. Ale nie wygl±daja na zaklepane rurki smile.gif
Thyrvald
kram Thorolfa
http://www.winland.pl/sklep/index.php

blinkie.gif
cahir
dziêki wam dobrzy ludzie. i jeszcze jedno: jakie s± techniki rzutu? tzn. czy przy rzucie celuje siê w jaki¶ sposób czy idzie na wyczucie? i gdzie mo¿na co¶ poczytaæ o tej broni, jej u¿yciu w ci±gu wieków ¶rednich?
Rudobrody
Witam i pozdrawiam!

Uwa¿am ¿e oszczepów powinni u¿ywaæ ludzie "bezpieczni"....
Oszczep to nie taki sobie kijek....trenowa³em sam rzut oszczepem<3latka> i uwa¿am to za bardzo niebezpieczny sport....ai tak¿e g³upi..mója prawa rêka jest co¶ nie ten tego po rzutach na odl.50m

Nie polecam tego diabelstwa nikomu!!! mad.gif
Razoslaw
A ja polecam. Kontuzji mo¿na siê nabawiæ przy wszystkim. Nie wiem czemu nazywasz to "g³upim sportem".
Rabiega
CYTAT(cahir)
dziêki wam dobrzy ludzie. i jeszcze jedno: jakie s± techniki rzutu? tzn. czy przy rzucie celuje siê w jaki¶ sposób czy idzie na wyczucie? i gdzie mo¿na co¶ poczytaæ o tej broni, jej u¿yciu w ci±gu wieków ¶rednich?

Mo¿na poczytaæ sobie n.p. TUTAJ smile.gif
Sporo teorii i praktyki, ja o¶mielê siê jednak zasugerowaæ miotanie intuicyjne, tak z rêki, jak i z u¿yciem miotacza.
Pozdrawiam.
Pawe³ Lipnicki
Praktyka czyni mistrza.. icon_wink.gif
Jestem równie¿ za u¿ywaniem broni drzewcowej - oszczepów, w³óczni itp, ale raczej w odtwarzaniu uk³adów walki, ni¿ w walce realnej. W dawnych wiekach przewa¿a³a nad inn± broni± pola walki (równie¿ pod Grunwaldem) : du¿a skuteczno¶æ, niezbyt du¿y koszt broni, projekcja zasiêgu ra¿enia przez rzut. Z reenactmentu wycofana u samych pocz±tków,
prawdopodobnie dla bezpieczeñstwa (uderzenie -punktowe - pchniêcie). Mimo, ¿e ze wzglêdu na niew±tpliw± historyczno¶æ jestem ZA wykorzystaniem oszczepów, w³óczni itp, jednak wymaga to skrajnej ostro¿no¶ci.
Co innego z rzutami na celno¶æ - my¶lê, ¿e s± jek najbardziej O.K.
Wotawa
U¿ywamy oszczepów-pacyn ju¿ od d³u¿szego czasu. To tania, bezpieczna i pierwszorzêdna zabawa. Poza tym mamy broñ z rekostrukcjami grotów z wczesnego ¦redniowiecza. Do rzucania do celu i na odleg³o¶æ.

Zapraszamy do wspólnej zabawy na wyjazdach. Tarcza, 2 oszczepy-pacyny do walki, 2 oszczepy ostre do rzucania do celu, jaka¶ czapa na g³owê i generalnie - wystarczy. My¶lê, ¿e po prostu pomys³ walki pacynami potrzebuje demonstracji, bo nie ma sensu t³umaczyæ, ¿e to bezpieczniejsze od sztaby ¿elaza w niewprawnych rêkach.

Co do zawodów w rzucaniu ostrymi - te¿ chêtnie siê zmierzymy. Dysponujemy grotami na XIw. i wcze¶niejszymi.

Je¶li jaka¶ impreza wczesno¶redniowieczna chcia³aby wple¶æ oszczepników w ,,bitwê" i ubarwiæ scenariusz, to u nas prawie wszyscy umiej± siê z tym obchodziæ i co wiêcej panuj± nad tym co robi±. Wiêc po prostu dajcie znaæ.
Rabiega
CYTAT(Wotawa @ 17:24 25.12.2006) *
Zapraszamy do wspólnej zabawy na wyjazdach. Tarcza, 2 oszczepy-pacyny do walki, 2 oszczepy ostre do rzucania do celu, jaka¶ czapa na g³owê i generalnie - wystarczy.

A³a.
Jeszcze du¿a torba opatrunkowa.
I generalnie - wystarczy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.