Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga 1 w 8 drut 1,8
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Thorhin
Chce sobie zrobiæ kolczuge o takich parametrach jak w temacie na turniej, warto sie bawiæ czy to raczej strata czasu?
Viator
1 w 8 czy 2 w 8 (splot królewski) ? Chyba wysz³aby za ciê¿ka a poza tym nie za bardzo historyczna.
Parlan
Dok³adnie...ciê¿ka bêdzie i niewiem jak z historyczno¶ci±...ja mam kolczugê do kolan z rêkawami do ³okcia kó³ka ¶rednicy 6 mm grubo¶æ 2mm splot 4w1 i jest ciê¿ka jak cholera...wiêc obawiam siê ¿e i twoja by by³a...ja bym nie poleca³ czego¶ takiego...bardziej 6w1 albo jak Ci zale¿y na gêstym splocie to z 6 mm zrób 4w1 i w zupe³no¶ci wystarcza
Sigurd
6/2 mm - ta kolczuga siê wogóle rusza ? Taki splot czyni j± pewnie podobn± do p³yty icon_wink.gif
Parlan
Eh no sam wiesz :D ale na pancerno¶æ narzekaæ nie mo¿na :Dchoæ faktycznie te kó³ka sie nie chc± ruszaæ :D a jak przyjdzie do ³atania to mnie szlag trafia :D
Sigurd
Moim zdaniem ostro przesadzi³e¶ z proporcj± ogniw. 2 mm grubo¶æ daje siê do ogniw o ¶rednicy 10 mm i taka kolcza jest wtedy niezbyt cie¿ka i dobrze wygl±da. Ale ¿eby do szóstek ???
Parlan
ano troche przesadzona jest ale co ja mogê zrobiæ :D chcia³em wyd³u¿yæ rêkawy ale waga by mnie zabi³a :Dpancerna jest to faj ale ze wk³adaniem na przeszywe s± ma³e problemy smile.gif
Thorhin
Hm moze faktycznie 1 w 8 to gêsto ale zapewniam ze idzie chyba szybciej niz 2/6mm:) PS:Pancerniki gór±:P Zobacze w praktyce jak zrobie wiekszy kawa³ek, na rêkawice napewno sie nada bo jak narazie chce miec wszystkie paluchy sprawne, a co po niektórzy lubi¿ celowaæ w³a¶nie w nie:)
Smokomir
Zi±! Temat jest w uzbrojenie wczesne i rokzwit, wiêc zak³adam, ¿e siê pytasz o wczesne ¶redniowiecze. A sploty inne ni¿ 4w1 wtedy nie wystêpowa³y.
Halfgar
Thorhin ... Tak szkicowo ... Takie pancerniki id± na pierwszy ogieñ bo s± powolne. Poza tym we wczesnym by³ WY£¡CZNIE splot 4w1, wiêc nie ma ¿adnej dyskusji. Poza tym poszukaj sobie informacji o tym JAKIEJ wielko¶ci by³y kó³ka kolcze - g³ównie o ¶rednicy 8-12 mm.

A tak od miski ... rulez.gif rulez.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif banplz.gif banplz.gif
Parlan
Heh ale np. ja nie mogê narzekaæ na to ¿e jaki¶ powolny jestem czy co¶...heh no i mam nadziejê ¿e mnie na pierwszy ogieñ nie wpakuj± jako ciê¿ko zbrojnego devil.gif
Thorhin
No spoko Halfgar chcia³em tylko zasiêgn±æ jêzyka, a tak pozatym taka kolczuga pewnie by³a znana tylko z powodów finansowych jej nierobili bo sie nieop³aca³o:) A co do pancerników to jak masz dobr± kondycje to niejestes wolny a do tego masz swietna ochrone.
santiago
CYTAT(Viator @ 19:09 08.02.2006) *
1 w 8 czy 2 w 8 (splot królewski) ? Chyba wysz³aby za ciê¿ka a poza tym nie za bardzo historyczna.

Co do historii to historycznie kolczugi by³y nitowane, wiêc jakby siê tak czepiæ to chêtnie poznam kogo¶ kto posiada takow±, natomiast w temacie 8/1,8mm posiadam tak± kolczugê, splot oczywi¶cie 4w1 bo inny chyba siê nie nadaje, moja kolczuga jest z nieocynkowanego drutu: do ³okci i d³uga do kolan, wa¿y 11,5kg, mozna siê przyzwyczaiæ, ale ¿eby walczyæ z przeciwnikiem, który jest w samej grubej przeszywie, ciê¿ko oj ciê¿ko, ze swojej jestem zadowolony, planujê zrobiæ takie te¿ nogawice, kolczugê przed³u¿yæ do mitynek i przerobiæ czepiec, po¿iwiom uwidim. bum.gif
Indar
CYTAT(santiago @ 14:54 19.11.2006) *
Co do historii to historycznie kolczugi by³y nitowane, wiêc jakby siê tak czepiæ to chêtnie poznam kogo¶ kto posiada takow±, natomiast w temacie 8/1,8mm posiadam tak± kolczugê, splot oczywi¶cie 4w1 bo inny chyba siê nie nadaje, moja kolczuga jest z nieocynkowanego drutu: do ³okci i d³uga do kolan, wa¿y 11,5kg, mozna siê przyzwyczaiæ, ale ¿eby walczyæ z przeciwnikiem, który jest w samej grubej przeszywie, ciê¿ko oj ciê¿ko, ze swojej jestem zadowolony, planujê zrobiæ takie te¿ nogawice, kolczugê przed³u¿yæ do mitynek i przerobiæ czepiec, po¿iwiom uwidim. bum.gif

Gwoli informacji to powiem, ¿e coraz wiêcej ludzi posiada nitowanki - i ich ilo¶æ z ka¿dym miesi±cem siê zwiêksza. Nie trzeba d³ugo szukaæ ¿eby kogo¶ takiego znale¿æ.
Wci±¿ niestety przeszkod± jest cena, i do czasu a¿ bêdzie ma³o producentów sytuacja siê nie zmieni.
k³aniam
I.
Sighrolf
Innym wyj¶ciem s± te¿ zgrzewane kó³ka- s± z³±czone i rozp³aszcozne w miejscu gdzie powienien i¶c nit, w sumie jest to nitowane kó³ko bez nita tak naprawde.
Z nitowankami jest problem, ale do czasu. Sam siê szykuje powoli do zakupu. A jak by siê znalaz³ kto¶ kto by prze³ama³ monopol niskimi cenami by³o by kononowiczowo :P

Pozdr.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.