Poszukujê ilustracji i materia³ów dotycz±cych ubiorów i mundurów powstañców styczniowych. W celu rekonstrukcji. Interesuj± mnie formacje wojskowe i tak¿e (¿e tak nazwê) pospolite ruszenie. Czy istnia³ jaki¶ wspólny element ubioru dla wszystkich. Chcemy stworzyæ ma³± kompanie reprezantycyjn± w celach pokazowych z czasów powstania styczniowego. Czy kto¶ posiada ilustracje, b±d¿ wie gdzie mo¿na znale¿æ takie materia³y.
Witaj Gonzo,
Ty,albo Twoi koledzy bywaj± na CP forum tak mi siê zdaje.
Police, to nie tak daleko do Muzeum Orê¿a Polskiego w Ko³obrzegu. Jest tam trochê ciekawych zabytków, elementów ubioru powstañców. Polecam.
Jest album na ten temat pt. "Fotografie powstañców styczniowych w zbiorach Gabinetu Grafiki Zak³adu Narodowego im. Ossoliñskich." Wroc³aw 2002, pod red. Leszka Machnika. Kosztuje oko³o 70 z³, dostaniesz w ksiêgarniach internetowych bez problemu.
W latach 60. ukaza³a siê seria albumów: "¯o³nierz polski. Ubiór, uzbrojenie i oporz±dzenie od wieku XI do 1965 roku." Poszczególne tomy obejmuj± kolejne okresy i jest to praktycznie sama ikonografia. Obecnie do¶æ trudno dostêpne, ale warte zachodu.
Wydaje mi siê, ¿e ksi±¿ka Szymona Kobyliñskiego "Gawêdy o broni i mundzurze" moze byæ Ci pomocna.
Pozdrawiam i zyczê powodzenia.
skontaktuj siê z dru¿yn± harcersk± "¯UAWI" z Rzeszowa i zajrzyj w in ternecie na strony: Radom - muzeum wsi radomskiej, bitwa pod Kowal±
Czuwaj,
jestem dru¿ynowym dru¿yny ¯uawi, je¿eli kogo¶ interesuj± munduru z okresy Powstania styczniowego proszê o kontakt prze¶lê zdjêcia, grafiki i potrzebne materia³y.
Czo³em !
Gdzie mo¿na znale¶æ informacje na temat mundurów rosyjskich z okresu powstania styczniowego?
pozdrawiam
Czo³em
Czy oprócz inscenizacji b.p. Kowal± odbywaj± siê jakie¶ insze? Przyznam, ¿e mam w domu kilka pami±tek powstañczych (broñ) i byæ mo¿e w przysz³o¶ci jako¶ zainteresowa³bym siê styczniowcami. W dodatku przecie¿ nieopodal tyle pól bitew z tego okresu, czy w Skale, Ojcowie nie ma ¿adnych inscenizacji czy grup zajmuj±cych siê powstaniem?
Móg³bym tez liczyæ na jakie¶ materia³y odno¶nie stroju powstañców?
Pozdrawiam
Czo³em !
Gdzie mo¿na znale¶æ informacje na temat mundurów rosyjskich z okresu powstania styczniowego?
pozdrawiam
Od naszego kolegi z Miñska dostali¶my taki material, d³ugo sie ci±gnie, ale warto:
www.reenactor.ru/ARH/PDF/1861-class.pdf
Trochê ilustracji jest tu:
http://www.grhkampinos.fora.pl/xviii-xix-w...a-1863,666.html
Album ¯o³nie¿ Polski znajduje siê w mojej szkolnej bibliotece.
S. Strumph Wojtkiewicz Powstanie Styczniowe-ogólnodostêpna na allegro polecam wiele ilustracji ¿o³nierzy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.