Witam,
szukam materialow dotyczacych sposobow zgrzewania stali w kuzni. Dokladnie interesuje mnie caly przebieg tego procesu.
chodzi si o spaw kowalski ?
jesli tak to ma 99% nie ma nic "pisanego"
jedyna mozliwosc to musi Ci ktos to pokazac .....
Witam
Ja kowalstwem zajmuje siê ju¿ ³adnych kilka lat. I mimo tej praktyki nadal mam k³opoty ze zgrzewaniem. Jest to g³ównie kwestia wyczucia materia³u ,temperatury dok³adnego dopasowania cze¶ci zgrzewanych i oczwi¶cie du¿ej pary w ³apie. Nawet mój mistrz o d³ugie praktyce mówi ze sam jeszcze nie jest do koñca w tym a¿ taki dobry jakby chcia³.
Pozdrawiam
Witam
Zmoich informacji wynika ze do zgrzewania jest potrzebny tzw. "boraks" czyli topnik , mozna takze uzyc krzemu , ponadto potrzebna jest
piekielnie wysoka temperatura.
Pozdrawiam.
temperatura powinna przekraczac 1400stopni celcjusza, jest to moment w ktorym bardzo latwo spalic stal, wystarczy chwial nie uwagi. A jesli chodzi o topniki to boraks techniczny albo kwarc (piasek morski) probowalem uzywac innego ale nie dziala, caly bajer polega na tym aby nie dopuscic tlenu do stali. A piasek jest w tym nie zastapiony topi sie w temp okolo 850 a obrabiany przedmiot pokrywa sie cienka warstwa szkla co zapobiega jego utlenianiu.
Zgrzewaæ mo¿na na boraks ,piaek ,pokruszony ¿u¿el czy gline ,zale¿y od rodzaju stali.A wspó³czesna stal jest niejednorodna i na pewnym odcinku potrafi sie ³adnie zgrzaæ a dalej siê spali.A co do temperatury to okre¶la siê j± na oko.
CYTAT(bert8)
Zgrzewaæ mo¿na na boraks ,piaek ,pokruszony ¿u¿el czy gline ,zale¿y od rodzaju stali.A wspó³czesna stal jest niejednorodna i na pewnym odcinku potrafi sie ³adnie zgrzaæ a dalej siê spali.A co do temperatury to okre¶la siê j± na oko.
...a by³o takie przys³owie, ¿e "na oko to ch³op w szpitalu umar³"
Temperatura zgrzewania to ok 1400-1500 c. wtedy kiedy sie pojawiaj± iskierki (tak tu trzeba uzyc oka), kiedy materia³ zaczyna sie paliæ. Jako topnika mozemy uzyc tych rzeczy co pan bert8 napisa³. Jednak zgrzanie w przypadku zabiegu kowalskiego rózni sie od zgrzewania stali na miecz/no¿. Zgrzanie jako po³±czenie elementów mozemy wykonaæ u¿ywaj±c poruszonego ¿u¿lu choæ nie wiem czy jest sens sie bawic i rozbijac mlotkiem, w przypadku kiedy uzywamy paleniska "na koks" wystarczy sam py³ który wszyscy kowale napewno widza w okolicach samego paleniska. Do zgrzewania stali na miecz trzeba sie postarac o boraks lub glinê[rozmieszana z wod±], s³omê ry¿ow± i papier[to po japoñsku], piasek tylko wysokiej jako¶ci, musi posiadaæ duzo kwarcu.
keep steel hot,
nikodem
Pisz±c na oko mia³em na my¶li w³a¶nie te iskierki i barwe ¿aru o¶lepiaj±c±obia³±,przecie¿ niebêdziemy wtykaæ termometru do ¿aru. A co do tego czym posypujemy to zale¿y od rodzaju stali któr± zgrzewamy (tak jak to robili cyganie).Nigdzie nie jest napisane ,¿e je¿eli zgrzewamy miecz to musimy posypaæ go piaskiem czy boraksem ,a je¿eli kto¶ sie uprze i ma do¶wiadczenie to zgrzeje stal bez tych dodatków.
bert grzmi±cy m³ot
Jaki gatunek stali mia³ pan na my¶li panie blacksmith pisz±c stal na miecze
CYTAT(bert8)
Jaki gatunek stali mia³ pan na my¶li panie blacksmith pisz±c stal na miecze
pisa³em zgrzewana stal na miecze czyli damascen, czy¿ nie?
Zgadzam sie oczywiscie, ze termometru nie bedziemy wkladac w palenisko ale dla osob ktore nie maja z tym styczno¶ci powiedzenie "na oko" moze nie wystarczyc. Topników oczywi¶cie uzyjemy jakich nam sie bedzie chcialo czy piasek czy borax czy cos innego lub tez nic...moje rady dotyczace uzywanych przeze mnie topnikow odnosi³y sie do szlachetno¶ci pracy jak± wykonujemy, chyba nie uwaza pan ze piasek jest lepszy od boraxu?
a mo¿e mi kto¶ powiedzieæ z czego jest boraks i gdzie go mo¿na zdobyæ??
Boraks to nic innego jak Boran sodu tworzy go sól. Wystêpuje on w przyrodzie w bardziej zanieczyszczonej formie. Kupisz go na allegro w cenie 5 z³ za 0,5 kg. Tak sobie czytam posty o zgrzewaniu i dochodzê do wniosku, ¿e leniwymi jeste¶cie lud¼mi
Ka¿dy pyta jak? czemu? kiedy? i ¿e to takie trudne. Trudne w przypadku zgrzewania znaczy stereotyp. To jest ca³kiem prosta sprawa a para w ³apie jest wskazana ale nie zawsze. Istota jest w praktyce okre¶lania temperatury i iskry. W pewnych przedzia³ach temperatur wystarczy naprawdê niewielka si³a, bo boraks powoduje oczyszczanie, podnosi temperaturê i up³ynnia tlenki ¿elaza. Je¶li przyk³adowo w zbyt wysokiej temperaturze walniesz mocno to ca³a warstwa up³ynnionego ¿elaza na krawêdziach styku powierzchni poleci ci na boki, je¿eli jednak pierwsze uderzenie wykonasz z wyczuciem a kilka nastêpnych trza¶niesz ogromn± par± to masz idealny zgrzew. Wszystko jednak zale¿y od rodzaju stali i praktyki. Oczywi¶cie odpadaj± wszelkie nowoczesne stale stopowe. One nie nadaj± siê do niczego. Tylko stale gatunkowe niestopowe, które maj± wêgiel i pewne ilo¶ci pierwiastków takich jak krzem, fosfor, ¶ladowo siarka, mangan. Te stale s± najbardziej zbli¿one do stali historycznych. Dobre do grzania s± wszelkie stare podkowy i tu mowa o przedwojennych, bo ¶wietnie siê klej± i doskonale nawêglaj±.
Pozdrawiam!
Einar
Ps: W pe³ni zgadzam siê z Bertem, ¿e tylko na oko no, bo chyba nie na nogê?
CYTAT(Blacksmith @ 16:35 17.04.2006)
choæ nie wiem czy jest sens sie bawic i rozbijac mlotkiem, w przypadku kiedy uzywamy paleniska "na koks" wystarczy sam py³ który wszyscy kowale napewno widza w okolicach samego paleniska.
Moje pytanie - czy mówi±c o pyle mia³ Pan na my¶li popió³ powsta³y po spaleniu koksu czy te¿ samoistnie powsta³y(w wyniku starcia) py³ z suchego koksu ?
Co do piasku us³ysza³em od starego kowola, ¿e nie ten "bia³y" lecz "¿ó³ty" piasek szybciej sie topi, i dlatego by³ przez niego polecany. Acha jeszcze t³uczone na m±kê szk³o.
Dok³adnie tak jak mówi Einar Styr najpierw lekkie potem coraz mocniejsze uderzenia - tak pisz± w ksi±¿kach traktuj±cych o ku¼nictwie.
HOWGH
Widzicie wszêdzie tak traktuj± to w ksi±¿kach a ja tego nie przeczyta³em i to wiem, bo PRAKTYKA to podstawa!!! Jest pewna istotna sprawa i warto j± przytoczyc. Im stal ma wiêcej wêgla tym delikatniej siê uderza na pocz±tku a mocniej jak siê sklei. Nie piszê o zgrzewaniu ¿elaza, bo to jest ju¿ tak prosta sprawa, ¿e nie trzeba ani topnika ani wielkiej umiejêtno¶ci. Stal wysokowêglowa ma natomiast to do siebie, ¿e w temperaturach "zgrzewalno¶ci" potrafi siê niezwykle krystalizowac i kruszyc. Dla pocz±tkuj±cych polecam wiêc zgrzewanie miêkkiej stali ok 0,3 % C dla wprawy. Przy tym odwo³ujê siê do krysów malajskich wg ksi±¿ki J. Piaskowskiego "O stali damasceñskiej". Mo¿ecie uzyskac bez problemu wzór na takiej stali przez zgrzewnie kawa³kiów o jednorodnej zawarto¶ci wêgla. Miejsca zgrzein same tworz± warstwy nawêglone i bêd±cê po wytrawieniu widoczne. Jako historyczny topnik polecam nic innego jak kruszony na py³ krzemieñ. Nie ma sensu szukac piasku. Wszêdzie jest mnóstwo krzemienia ba³tyckiego po ostatnim zlodowaceniu. Doskonale siê topi. Dodatkowo jak kto¶ siê kiedy¶ bawi³ w wytapianie ¿elaza w dymarkach to mo¿na kruszyc ¿u¿el na py³ i zypac zgrzewane pakiety. Mo¿liwo¶ci s± tysi±ce i nie ma tutaj ramy, w któr± mo¿na temat zgrzewania oprawic. Powracaj±c do korzeni zgrzewania to chcê wyja¶nic pocz±tkuj±cym czemu i po co w ogóle topnik. Topnik jest po to by nie dopu¶cic do up³ynnionego zgrzewu tlenu, który podwy¿szaj±c temperaturê spala nam up³ynnion± stal, ¿elazo. Przyk³adowo po zgrzewaniu 0,5 kg pakietu bez topnika po kilku zgrzaniach masz o prawie po³owê mniej materia³u. Przy dobrym wykorzystaniu topnika i kilkukrotnym zgrzaniu pakietu otrzymujesz kawa³ek o podobnej masie do kawa³ka pocz±tkowego. Stal w nik³ym stopniu siê spali³a ni w warstwach zgrzein nie ma ¿u¿la ( zgorzeliny)
Pozdrawiam!
Widzê ¿e masz spore do¶wiadczenie, wiêc proszê napisz jak poradziæ sobie ze zgrzewaniem cienkich
warstw .Mia³em kiedy¶ problem z okuciami do ³opaty i musia³em u¿yæ spawarki
Ale o co konkretnie ci chodzi? Sprecyzuj to pytanie. Czy chodzi ci o zgrzanie jednorodnego materia³u? Je¶li tak to jest kilka sposobów. Przyk³adem mo¿e byæ zgrzewanie klamry do paska. Mo¿na j± zgrzaæ na zak³adkê i tu zak³adka winna byæ grubsza od grubo¶ci koñcowej po zgrzaniu o jej grubo¶æ w³asn±. Je¿eli jest ju¿ bardzo trudno to zrób sobie miêkk± przek³adkê przyk³adowo z ¿elaza i tu mo¿e byæ armco, b±d¼ stal o niskiej zawarto¶ci wêgla ze starej podkowy. To wszystko jednak trzeba zrobiæ na wyczucie, bo nikt nie jest w stanie powiedzieæ jak póki po prostu tego nie zrobisz
CYTAT(Einar Styr... @ 17:31 31.03.2008)
Ale o co konkretnie ci chodzi? Sprecyzuj to pytanie. Czy chodzi ci o zgrzanie jednorodnego materia³u? Je¶li tak to jest kilka sposobów. Przyk³adem mo¿e byæ zgrzewanie klamry do paska. Mo¿na j± zgrzaæ na zak³adkê i tu zak³adka winna byæ grubsza od grubo¶ci koñcowej po zgrzaniu o jej grubo¶æ w³asn±. Je¿eli jest ju¿ bardzo trudno to zrób sobie miêkk± przek³adkê przyk³adowo z ¿elaza i tu mo¿e byæ armco, b±d¼ stal o niskiej zawarto¶ci wêgla ze starej podkowy. To wszystko jednak trzeba zrobiæ na wyczucie, bo nikt nie jest w stanie powiedzieæ jak póki po prostu tego nie zrobisz
Dziêki .Nastêpnym razem spróbujê z przek³adk± grubsz± ni¿ pozosta³e warstwy.To mo¿e te¿ pomóc w zachowaniu k±ta pomiêdzy okuciami je¶li przek³adkê uformuje w klin.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.