Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m XIV w. z pieczeci trojdena
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Lestek
Ma ktos pomysl co to moglo byc, moze jest cos podobnego na jakiejsc ikonografi albo jest znalezisko archeologiczne, Ten na pieczeci wyglada dziwnie, przypomina szyszak wielkopolski ale ma nosal i kulke na szczycie oraz wzdluz helmu biegna linie mogace swiadczyc ze byl znitowywany duzej liczby podluznych blach...
Krystian
Jak na mój gust, normalnie wygl±daj±cy wojownik/rycerz/zbrojny zwa³ jak zwa³ z terenów Mazowsza. Oni wygl±dali "nieco inaczej" smile.gif
Lestek
tak, ale intryguje mnie jak dokladnie mogl taki helm wygladac, znalazlem wspolczesny rysunek-probe rekonstrukcji, ale mnie nie przekonuje.
Micha³ Templarem zwany
A czy nie jest to kszta³t kapalinu zaczepnietego z Bizancjum??

Pozdrawiam
Micha³
Wotawa
Pieczêæ:
Stawia³bym na co¶ podobnego do he³mu "tahañczañskiego". Gdybym chcia³ odtworzyæ wygl±d wojownika tego typu, u¿y³bym pewnie w³a¶nie tego he³mu (tak, datuje siê go tak¿e do po³owy XIVw). Poza tym wszelkie inne analogie ruskie z okolic prze³omu XIII i XIVw wchodz± tu w grê. Sk±din±d pieczêæ jest faktycznie, zdecywowanie pó¼na. Mo¿na siê zastanawiaæ, czy nie utrwalono tu bardziej tradycji ni¿ rzeczywisto¶ci, ale spróbowaæ rekonstrukcji na pewno warto. "Tahañcza" jest dobrze opracowana.

Rekonstrukcja rysunkowa jest niezbyt udana.
Tatar
Witam!
"tahañczañskiego" - a co to? moze wiecej informacji moze ktosz podeslic?
Kacper
Od¶wie¿ê temat, o który he³m z Tahañczy chodzi? Jedyny do którego narazie dotar³em to bêd±cy w posiadaniu Muzeum Wojska Polskiego,który bardziej przypomina ten typ he³mu, ni¿ to co widaæ na pieczêci:
Aiuto
no patrze na te pieczec i jakos nijak mi to kapalina nie przypomina, ja po prostu nie widze tu zadnego rondo smile.gif
Jak juz cos to dzon mi bardziej przypomina pekilhube niz kapalin ....
Marcin Glinianowicz
Chodzi zapewne o ten http://www.freha.pl/download.php?id=107 he³m z Tahañczy.

A Twój rysunek to chyba raczej zabytek z "£ykowa". Mo¿e kto¶ pamiêta lepiej smile.gif

Pozdrawiam Glina
Racimir
http://cgfa.sunsite.dk/unknown/p-unknow26.htm
Rysunek z XI wieku (podobno 1028, niemiecki - niedaleko smile.gif )
Tez maja kulki na czubach.
nieczar
panowie pozwol± ,ze wtr±ce swoje 3 grosze

ja bym obstawial za czyms podobnym z za³acznika,...jak sie dokladniej przyjzec pieczeci to nosal tak naprawde odcina sie od krawedzi dzwonu-to raczej mi wygl±da na nos ...po prostu pieczec jest wytarta i nie widaæ detali (tych najbardziej wysunietych do przodu)...poza tym w pol. 14 w w helmam ruskiej prowieniencji (w typie wysooooki sto¿ek) nosale nie byly stosowane(baaardzo sporadycznie i to w nieco odmiennej formie dzwonu) ju¿ predzej takie sitka jak ma helm z za³±cznika

...a ztymi kulkami to bym uwa¿al, osobiscie nie znam zadnego helmu 12-14wiecznego z kulk± na samym szczycie, wystepowaly kuliste zgrubienia na sterczynach wiencz±cych ,ale nie w tych proporcjach ...ot byc moze wizja artystyczna
Borg
Mozna prosic wiecej na temat tego zalacznika?
Skad, jakos dokladniej datowane, moze inne ujecia?
nieczar
helm znajduje sie w zbiorach Muzeum Moskiewskiego, helm datowany na +- polowe 14 wieku, ale nie wykluczone ,ze pozniej

bardzo popularny typ helmu na Rusi w 14 stuleciu, jest wiele podobnych zabytków (z "sitkiem" zachowal sie z tego co wiem jeden), niektore dzwony dodatkowo spiralnie kanelowane

niestety to jedyna fotografia tego helmu jak± posiadam, z tego co wiem nie znajduje sie on ju¿ w ekspozycji GIM-u ...chyba przeniesli go do pude³ka :^)
Borg
Cud miod i orzeszki
rozumiem ze on sie konczy na wysokosci poczatku czepca, czyli nie zachodzi na uszy i potylice
mam nadzieje ze nie bedziesz zly jak poprosze zebys sie podzielil innymi takimi zdjeciami, jesli masz i to nie problem wyslac... wiele sie wyjasnia o tym co Oni mieli, a nie gdybologia stosowana

<dodano>
Hej jak wogole tam sie ten durszlak trzyma? Na stale?
Lestek
znalazlem kolejna pieczec, malo czytelna ale wydaje mi sie ze tam tez jest nosal, patrzac na rysunek mozna wysnuc przypuszczenie ze za czescia twarzowa, po bokach i z tylu tez byla blacha, jak myslicie ten helm mogl miec taki ksztal jak na obrazku ?
Borg
Jak XIII wiek moze to jakis norman?
nieczar
trzeba byæ wyj±tkowo ¶wietnym specjalist± ,aby moc rozszyfrowaæ typ helmu przedstawiony na tak niewyraznym i pozbawionym szczegolow zabytku ...to oczywiscie ¿art

nie wiem na jekiej podstawie "badacz" wymodzil wlasnie taki ksztalt helmu ? nota bene zypelnie poprawny ,bo bardzo podobny wygl±d ma helm z Kalitwy (Ukraina) ...z tym jednak szczegolem ,ze ow helm jest typem helmu piechotnego natomiast na pieczeci widzimy kawalerzyste...i tak naprawde z tego co mozna wyczytac z pieczeci to przedstawiony jezdziec mogl miec na glowie zarowno helm otwarty, z nosalem jak i twarzowke

acha, zdjecia "sto¿ków" umieszcze jak tylko ¿ona mi je pozmniejsza :^)
Racimir
W za³±czeniu postaæ z pieczêci Kiejstuta Litewskiego przy dokumencie z ok. 1379roku
Rycina z ksi±¿ki "Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450", PAN, pod redakcj± Nadolskiego.
Zdjêcia orygina³u pieczêci nie uda³o mi siê znale¼æ w necie...
W ka¿dym b±dz razie te¿ ma kulkê na szczycie dunno.gif
nieczar
...oto obiecane fotki kilku helmow typu "sto¿ek" nazywanych czasem kolpakami ,choæ ko³pak to rodzaj filcowej czapki z wywinietym i rozciêtym z przodu brzegiem popularnej na Rusi

kilka reprezentacyjnych egzemplarzy z 14-15w ...oraz dla porownania jeden z 16-17w

na czarno - bialej str.8 mozna zobaczyc "helm z kulk±" ...helm z 13w w typie taganskim (choæ nie wykluczone ,ze to dzwon twarzowki w typie bizantyjsko-ruskim) ...kulka to element obsady szpilu jalowca ,ktory niekoniecznie byl metalowy- mogl byc drewniany

...reszta helmow w tym typie z 14-17w wygl±da bardzo podobnie ,mozna je zobaczyc niemal w kazdym wiekszym muzeum dawnej CCCP...choæ w malych lokalnych muzeach tez znajduj± sie cuda :^)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.