Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecz bizantyñski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Piotr Niemir Kotowicz
Kilka osób prosi³o mnie o jakiekolwiek informacje na ten temat. Jest co prawda odrêbna praca o tych mieczach w literaturze wêgierskiej - w formie artyku³u (niestety nie mam tego), ale jedno ca³e znalezisko pochodzi te¿ z Bu³garii. Autor okre¶la tê broñ jako miecz wojownika bizantyñskiego b±d¼ bu³garskiego. Miecz pochodzi z Braczanska. D³ugo¶æ 89 cm. Datowanie: IX - pocz. X w.
Dodajê równie¿ br±zowy jelec podobnego miecza z nieznanej miejscowo¶ci w Bu³garii

Pozdrawiam
Vlasta
Hej! mam nadziejê, ¿e na temat ... Szukaj±c zupe³nie czego¶ innego natrafi³am na stronkê http://www.badw.de/old/VortraegeReden/Kres...ten/Kresten.htm , gdzie, jak mi siê wydaje, jest trochê ikonografii do uzbrojenia bizantyjskiego. (klika siê w odpowiednie Bilden) Jako, ¿e niemieckiego nie znam praktycznie wcale, nie wiem, jak to jest opisane - jakie datowanie, sk±d co pochodzi i w ogóle - moze kto¶ kumaty na to spojrzy i siê wypowie...
Pozdrawiam!
Vlasta
Boran
CYTAT
nie wiem, jak to jest opisane - jakie datowanie, sk±d co pochodzi i w ogóle

jest to artyku³ na temat manuskryptu "Codex Vaticanus Palatinus graecus 431" - to jest Ksiêga Jozuego z 27 ilustracjami: od ucieczki zwiadowców izraelskich z Jerycha i po¶cigu za nimi, przez przekroczenie Jordanu, a¿ po walkê z 5 królami kanaanickimi i ich zabicie. Manuskrypt okre¶la siê jako powsta³y w X wieku, za rz±dów cesarza Konstantyna VII Porfirogenety, w czasie rozkwitu "renesansu macedoñskiego".

To tak na pierwszy rzut oka. Jak bêdê mia³ trochê czasu, postaram siê dok³adniej przyjrzeæ (niestety rewelacji nie moge obiecywaæ - od opuszczenia liceum moje kompetencje w zakresie jêzyka niemieckiego nieustannie majej± icon_sad.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.