Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja z Chalkis
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Pawe³
Witam
Jak w poni¿szej zbroi jest rozwi±zana sprawa czepca kolczego?
Nie jest on podczepiony do he³mu, wiêc czy jest on po porostu osobnym ko³nierzem b±d¼ kapturem, a mo¿e jest on jako¶ podczepiony od spodu?
Pozdrawiam i z góry dziêkuje za pomoc
Kazimierz
Tak z ciekawo¶ci - po czym wnosisz, ¿e nie jest podczepiony do he³mu? Zas³ona zgodnie ze swoim przeznaczeniem zas³anie tê czê¶æ dzwonu, gdzie powinny byæ tuleje lub inne dziurki. Moim zdaniem on jednak jest podczepiony do dzwonu. U³o¿enie czepca te¿ na to wskazuje.
Pawe³
Mam inne zdjêcie tej zbroi na której jest to dok³adnie widoczne
Tomasz Nejman
Moim skromnym zdaniem kaptur, albo osobny czepiec. Co do mocowania od spodu, nie mam pojêcia.

Przyda³a by siê fota z otwart± zas³on±...

A je¶li osobny czepiec to co¶ takiego (chyba...): http://www.mallet-argent.com/images/mail_g...orget_15thc.jpg

Pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem
Tatar
Witam!
Jako to zbroja wloska to hcialbym zauwazyc ze w Wloskej tradicji czepce kolcze niebyli popularne. To doscz widoczne przez ruzne freski lub inna vizualna informacje.
Moze im bylo za goroco? Moze jakasz moda, czy jakiesz inne sprawy , niejestem pewiem.
Na moje zdanie to moze byc cosz podobnego jak v wiadomosci powyzej. Lub ochrony inej konstrukcji ale cosz podobnego.

Goroco polecam popaczyc (jieszli co moge podeslic cut'y z osprey) srebrny altar katedry Pistoia.
Tez jiesli niejestes anti-ospeyem polecam "Italian militiaman" i "Italian medieval armies". Te ksiazki jedne najlepszyh.
Tomasz Rajtar
Nale¿y braæ poprawkê na to, ¿e ten he³m jak i ca³o¶æ w ogóle przesz³a rekonstrukcjê. Byæ mo¿e wiêcej ni¿ jedn±.
Nie wydaje siê Wam, ¿e zas³ona jest z innej parafii ni¿ dzwon? To nie jest niestety takie rzadkie - wystarczy przyjrzeæ siê dobrze "psiemu pyskowi" na Wawelu.
Dlatego na podstawie tych zdjêæ zbyt daleko id±cych wniosków bym nie wyci±ga³.
A ju¿ na pewno nie przysz³o by mi do g³owy, ¿e to he³m na kapturze kolczym... W wypadku basinetów to raczej nieprawdopodobny pomys³. Choæ oczywi¶cie muzealnicy pope³niaj± ró¿ne "ciekawostki". Co jednak nie oznacza, ¿e to co oni zmontuj± na stojaku ma siê jako¶ specjalnie do ¶redniowiecznej rzeczywisto¶ci... smile.gif
Jak w ruchu drogowym - zawsze obowi±zuje zasada ograniczonego zaufania... bum.gif
Tatar
Czy moze ktosz podac wiecej info o tej sprojki? W jakim museum on jest lub kolekcji. lub jakiosz inno informacje kturo macie po reka, lub znacie gdzie ona...
Borg
chce zauwazyc ze ten kaptur/czpiec przez pewien czas byl zapinany na sprzeczki z przodu
Teraz nie wiem czy oryginalnie czy to tez ktoras tam renowacja
Andrzej Siejeñski
CYTAT
A je¶li osobny czepiec to co¶ takiego (chyba...): http://www.mallet-argent.com/images/mail_g...orget_15thc.jpg

To pod saladê b±d¼ kapalin z podbródkiem o ile siê nie mylê.
Pozdrawiam
Pawe³
Z tego co wiem orygina³ znajduje siê w Nowym Jorku, a dok³adna replika w greckim zamku Chalkis.
Marcin Glinianowicz
Cytujê za A. Nadolskim: "[...] masowe znalezisko elementów ¶redniowiecznego uzbrojenia ochronnego pochodz±ce z Chalkis na Eubei. Znalezisko to, przechowywane pocz±tkowo w Museion Laographicon w Atenach, zosta³o nastêpnie [u]czê¶ciowo wykupione przez broniznwaców amerykañskich i trafi³o do nowojorskiego Metropolitan Museum of Art, gdzie pos³u¿y³o do zrekonstruowania przyk³adowego kompletu zbroi z 1400 r.[...]"
(Cytat z artyku³u "Szcz±tki zbroi ¶redniowiecznej z grodziska w Borówku")

Pozdrawiam Glina
klip
To mo¿e z innej beczki? W jaki sposób zamocowany jest element kolczy wystaj±cy pod naramiennikami ? Czy jest taki element komu¶ znany z innych materia³ów? Czy mo¿e on byæ historycznym rowi±zaniem?
Tomasz Rajtar
Ta plecionka jest mocowana do naramienników. U W³ochów takie kolcze elementy zdarzaj± siê przy nakolankach czy w³a¶nie naramiennikach.
Gringa
Specjalnie dla Pañstwa zesz³oroczne zdjêcie omawianego eksponatu z Metropolitan Museum of Art, New York...

... wraz z towarzysz±cym mu opisem

Pozdrawiam
Monika

PS. Po ewentualne t³umaczenie opisu uprzejmie proszê zg³aszaæ siê do Gwyna heart.gif... icon_wink.gif
Jakub zwany garbatym
Wszystko fajnie, tylko gdyby jeszcze co¶ by³o widaæ na tych zdjêciach.... face4.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Rozja¶nij monitor devil.gif Naprawdê. W muzeum ciemnawo jest a zbroja stoi w k±ciku. Natomiast stoi napis, ¿e to nie jest jedna zbroja, tylko taki tam sk³adak z rzeczy jakie by³y w Chalkis. Tak¿e nie ma tu takiego czego¶ jak 'oryginalna zbroja'. S± oryginalne elementy posk³adane w latach 20 poprzedniego wieku celem pokazania jak zbroja z okolic 1400 mog³a wygl±daæ. Tkanina na p³atach jest wspó³czesna.

Co do he³mu- dla mnie s± wyra¼ne ró¿nice w fakturze dzwonu i zas³ony. Plus, jak widaæ z boku, dzwon nie wygl±da na dolnej krawêdzi jak basinet normalny. Jakie¶ podejrzane to wszystko. Jeszcze te obroty ko³nierza (?), znikaj±cy pas rycerski... Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rajtar
Protest. To jest ju¿ raczej kirys kryty ni¿ p³aty... smile.gif
Choæ oczywi¶cie granica miêdzy jednym a drugim jest do¶æ p³ynna...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Sorencjo, rozpêdzi³em siê po angielsku. Oni, bidaczki, kryty kirys albo p³atami nazywaj±, albo brygantyn±... Pozdrawiam
Gwyn
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Ten komplet to maxymalny sk³adak w du¿ej czê¶ci zrekonstruowany (ca³kiem udanie), kupili go Amerykañce za jakie¶ ¶mieszne pieni±dze, a z he³mu z tego co mi wiadomo od kogo¶ kto by³ tam i rozmawia³ z kustoszem oryginalny jest szczyt dzwonu. A co do terminoogi faktycznie ¿e W³osi, Angole i reszta na zachód od Odry tego typu rozwi±zania ochrony korpusu nazywaj± najczê¶ciej brygantyn±. U nas to kirys kryty jak Tomek napisa³, choæ ta terminologia nie jest (zreszta jaka jest) do koñca usystematyzowana.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jak to mówi± 'By³e¶ kiedy¶ w Stanach? Widzisz, bo ja znam kogo¶ kto by³...' icon_wink.gif Czyli wszystko siê zgadza, dzwon nie od zas³ony i na odwrót. A ten dzwon to i tak wygl±da dziwnie. No ale có¿, by³y perwersyje w Italii...
Pozdrawiam
Gwyn
Gringa
O! takie jeszcze mam, jak Pañstwa intere¶ci...

http://www.chronique.com/Library/Armour/chalcis.htm

...niestety obrazki w tek¶cie kategorycznie odmówi³y wspó³pracy, a ja reklamacji nie przyjmujê smile.gif

Pozdrawiam
Monika
Gringa
A tu... http://www.varmouries.com/tran_10.html ...to mo¿na nawet siê zaopatrzyæ w takie cudo,
je¶li kto¶ ma akurat czterdzie¶ci dwie zbêdne podobizny Benjamina Franklina - ale czy to to warte tyle, to mnie ju¿ Pañstwo nie pytajcie smile.gif

Pozdrawiam
Monika
Wojciech Radzki
Na zestawienie basinet + kaptur kolczy natkn±³em siê niedawno przegl±daj±c obrazy Hansa Holbeina, przedstawiaj±ce sceny pasyjne. Za³±czam to co znalaz³em. Obrazy na pewno pochodz± z II po³. 15 wieku. Mam jednak problemy z ustaleniem dok³adnej daty. Podpis wskazuje na lata 1460-65, ale z kolei w Web Gallery of Art ta data podana jest jako data urodzenia artysty.
My¶lê ze jest to ciekawe, raz ¿e ze wzglêdu sam± kombinacjê, a dwa jest to kolejny wyj±tek wskazuj±cy na to, ¿e przy³bice starszego typu ca³kowice nie wysz³y z u¿ycia w II po³ówce 15 wieku.
Pozdr
WR
Borg
Jak pamietam w spisach rot wystepuje okreslenie lepki czy szlomy starszego typu czy jakies tam przestarzale
moze to takie cos
choc predzej bym sie spodziewal otwartych lebek
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Przecie¿ pisze, ¿e lata 90. Urodzony 1460-65. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Sceny pasyjne, jak wiadomo, podejrzane s±. ¯eby by³o ¶mieszniej ¶wietnie widaæ dziurki i tulejki...
Wojciech Radzki
Ech no tak racja, le date de naissance.... trzeba bylo sie bardziej wgrysc w ten tekst shocked.gif
Pozdr
WR
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.