Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stroju XV Artylerzystów poszukujê.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Pati
Witam!
Poszukujê jaki¶ namiarów dotycz±cych stroju XV wiecznego Artylerzysty!
Pozdrawiam Pati.
Marcin Waszkielis
My¶lê, ¿e dobry by³by standardowy strój obozowy. Dublet nogawice, bielizna. Mam gdzie¶ rysunek przedstawiaj±cy altylerzystów, jak chcesz mogê podes³aæ.
Pati
Witam!
Dziêki za namiary i je¶li mo¿esz to prze¶lij mi ten rysunek...
Pozdrawiam Pati.
Bartko z £om¿yñca
A która czê¶æ XV wieku Ciê interesuje?
Jaki region?

Artylerzy¶ci nie ubierali siê jako¶ wyj±tkowo inaczej...
Raczej skoncentrowaæ siê mo¿na na ich osprzêcie, a tutaj sporo ciekawostek mo¿na znale¼æ.
Pati
Witam!
Sorry w pierwszym po¶cie nie wyrazi³em siê zbyt dok³adnie:
wiêc tak-interesuje mnie okres od pocz±tku XIV do koñca XV czyli jakie¶ 100 lat,jednak dok³adnie interesuj± mnie czasy Wielkiej wojny z Zakonem N.M.P czyli Teren dzia³añ to Europa a jeszcze dok³adniej to Ksiêstwo Zachodniopomorskie.
Zatem je¶li masz jakie¶ namiary dotycz±ce nawet osprzêtu to z chêci± z nich skorzystam.
Pozdrawiam Pati.
Wotawa
O ile pamiêtam, znaczniejsi puszkarze byli o tyle wa¿ni lub zasobni, ¿e posiadali zbroje niemal kopijnicze. Z tego co mi siê b³±ka po czaszce, gdzie¶ w rachunkach wawelskich, bodaj¿e z czasów oko³ogrunwaldzkich zachowa³a siê wzmianka o zakupie takiej zbroi dla zdaje sie szefa artylerzystów.

Przynajmniej znaczniejsi artylerzysci musieli byc nie¼le os³oniêci i pewnie nie najgorzej wyposa¿eni wogóle (ubiór). W koñcu byli to eksperci od ówczesnego high-tech w dziedzinie uzbrojenia.
Zapewne zwyk³y "stemplowy" nie by³ ju¿ tak dopieszczany, ale te¿ chyba nie mo¿na mu przesadnei za³owaæ. Oczywi¶cie bez przesady smile.gif

Ale ¿eby posiadali jaki¶ szczególnie odrózniajacy ich ubiór - nie s³ysza³em.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie widzia³em owych rysunków, ale mo¿e w³a¶nie owa wielorako¶æ dowodzi braku obowi±zuj±cych regu³, w koñcu 100 lat to kawa³ czasu, mamy te¿ kawa³ ziemi do opisania. Zgodzê siê z przedmówcami- póki co wszystko wskazuje na to, ¿e ka¿dy nosi³ siê wedle swego gustu i mo¿liwo¶ci finansowych. Je¿eli trafia³ siê 'mundur'(liberia), to chyba te¿ bez wyszczególnienia rodzaju wojsk, czyli taki jak inni. Pozdrawiam
Gwyn
Bartko z £om¿yñca
Je¶li mam byæ upierdliw± ma³p±, to powiem, ¿e 100 lat to dalej nie jest dok³adny czas icon_wink.gif tongue.gif
Ale ju¿ nie bêdê taki paskudny...

Zapewne niezmiennym przez ten czas, a jak¿e przydatnym elementem jest "o dwa numery za du¿y" kaptur icon_wink.gif Os³ania przed dymem, czym¶ z czym artylerzy¶ci maj± w±tpliw± przyjemno¶æ mieæ czêst± styczno¶æ.

Strój powszedni jest taki jaki typowy by³by dla danej epoki.
Trzeba mieæ jaki¶ prosty ¿o³nierski ciuch wierzchni.

Tak jak Wotawa ju¿ zauwa¿y³. Czê¶æ oficerska by³a bardzo bogata i powa¿ana. To byli nierzadko naukowcy, technicy.
W sprawach fortyfikacyjnych i artyleryjskich maczali np. palce Leonardo da Vinci i Micha³ Anio³. Nie byle leszczu móg³ komenderowaæ artyleri±.
Sami strzelaj±cy te¿ nie byli byle ch³opkami z podwórka.
Te formacje w pewnym stopniu cechuje sta³y porz±dny ¿o³d i dosyæ du¿a dba³o¶æ o zasoby ludzkie(o materialne równie¿, ale to inna bajka), st±d oprócz stroju w wyposarzenie wchodzi³a i broñ i opancerzenie.

Przemioty codziennego u¿ytku oprócz np. sakwy, torebki, buk³aka, czego¶tam...; to moze byæ ³opata, siekierka, kilof. Cokolwiek.
Poobserwuj wygl±d tych codizennych narzêdzi na jakich¶ rysunkach, rycinach, na czymkolwiek, a potem zastanów siê, co by Ci siê na peno przyda³o podczas kampanii smile.gif

Oczywi¶cie bez przesady, taki sprzêt jecha³ na wozach, wiêc wiadomo, ¿e taszczyæ tego nie bêdziesz, ale ³opata dla klimatu by³aby fajna bigsmile2.gif

Te skromne informacje jak widaæ s± mocno ogólne, nie dotycz± tego regionu, ani konretnego czasu(te 100 lat na pewno obejmuj±), opisuj± raczej pewne ogó³y. Wnioski oparte g³ównie na ksi±¿kach Comapny of Saint George oraz tego co czyta³em, a nie pamiêtam gdzie...
Tomaszek
moje przemy¶lenia dotycz±ce stroju artylerzysty z XV wieku (druga po³owa):
- ciuchy - ze 100% we³ny (jak bryzgnie zapalony proch z panewki, lub cokolwiek podobnego to mog± siê sztuczne szmatki do skóry poprzylepiaæ)...

- ewentualne he³my - z opcj± zas³oniêcia twarzy (salady, bla bla bla i tak dalej) - patrz: medieval soldier

- dobrym pomys³em jest fartuch - do tej pory widzia³em:
a) skórzany - "medieval soldier" i "medieval military costume"
B) z jakiego¶ materia³u/tkaniny (nie wiem, jakiego/jakiej face4.gif: ) w "Tracht wehr und Waffen"...

- koniecznie "sprzêt" (³opaty, oskardy, stemple, co-tam-tylko-chcesz) - chodzi mi o to, ¿eby np. stempel nie by³ kawa³kiem biednego kijka (za du¿o ju¿ takich widzia³em - bieda... icon_cry.gif )

- dobre by³yby "medievalne" rêkawice - na pewno pomog± nie spaliæ se r±czek (tylko nie spawalnicze - b³agam no.gif )...

no - chyba tyle
papa
Pati
Witam!
Dziêki za wszystkie informacje na temat o który mi chodzi³o...s± bardzo pomocne.
Pozdrawiam Pati.
Andrzej Siejeñski
Witam
Te dwa zdjêcia powinny Ciê zainteresowaæ:
http://www.companie-of-st-george.ch/images..._annotated.jpeg
http://www.companie-of-st-george.ch/images..._annotated.jpeg
Znalaz³em jeszcze dwie ilustracje (datowanie bli¿ej nie okre¶lone):
http://www.leksykony.pl/sredniowiecze/ilus...stobraz/a18.jpg
http://www.leksykony.pl/sredniowiecze/ilus...tobraz/a164.jpg
mo¿e w czym¶ pomog±.
Nataniel
Danesz
Czo³em !!!
Czy kto¶ z szanownych FRECHOWICZY orientuje siê w strojach i oporz±dzeniu strzelców z w / w okresu ? Interesuj± mnie zarówno kwestie "kostiumowe", jak równie¿ kaletnicza czê¶æ stroju ( wyposa¿enia tak¿e ).
Pozdrawiam i z góry dziêkujê.
Bartko z £om¿yñca
Co¶ ciekawego znalaz³em.
W Dragonie nr 2. Obrazki ze strony 11, podpis stronê wcze¶niej.
Skórzana torba(nr 12) z drewnianymi zakoñczeniami krawêdzi.
Mówi±, ¿e w kronikach sporo strzelców takie ma.

Jestem w trakcie szycia czego¶ takiego.
Fajna taka torebka. ;)
Danesz
Czo³em !!!
Dzieki wielkie Mo¶ci Bart³omieju ....!!! bigsmile2.gif
Bartko z £om¿yñca
Nou problemo.
W sumie Bartosz, ale to moja wina, bo zdrobnienie Bartek faktycznie pochodzi od Bart³omieja bigsmile2.gif

Nie to ¿ebym siê czepia³, broñ Bo¿e, tak tylko sobie glêdzê.
Pati
Witam Natanielu.
Dziêki za zdjêcia,bardzo mi siê przyda³y!ju¿ szyjê jeden z zdjêciowego "munduru"...jak skoñczê dam Ci znaæ.
Pozdrawiam.
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Dziêki za zdjêcia,bardzo mi siê przyda³y!

Jak by co pewnie znalaz³o by siê jeszcze co¶ w prywatnych zbiorach.

CYTAT
ju¿ szyjê jeden z zdjêciowego "munduru"...jak skoñczê dam Ci znaæ.

Chêtnie zobaczê.

Pozdrawiam
Nataniel

P.S. zdecydowa³em siê ostatecznie na XV w. tak wiêc pewnie kiedy¶ siê spotkamy (szkoda, tylko, ¿e po przeciwnych stronach barykady :-).
P.S. 2 Powoli siê przekonujê do tych piekielnych maszyn
Pati
Witam.
Gratulacje Natanielu ¿e siê powoli przekonujesz do altylerii prochowej!mo¿e jak twierdzisz kiedy¶ siê spotkamy,szkoda te¿ ¿e po drugiej stronie barykady...
Wracaj±c do tematu,je¶li co¶ jeszcze znajdziesz to daj znaæ!
Pozdrawiam.
Pati.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.