Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wojciechów - warsztaty kowalskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Myszax
Mam pytanko czy ktos z was by³ moze na warsztatach kowalskich w wojciechowie? Jesli tak to podzielcie sie wrazeniami i powiedzcie czy czegokolwiek sie nauczyliscie na tych targach.
Czarny Rycerz
Wojciechów to jest to kolo Lublina??Jesli o to chodzi to Ja osobiscie nie bylem na warsztatach ale gadalem z kolesiem z tamt±d i widzialem ich wyroby. Moje zdanie jest..... ¶rednie devil.gif
Horhe
CYTAT(Czarny Rycerz)
Wojciechów to jest to kolo Lublina??Jesli o to chodzi to Ja osobiscie nie bylem na warsztatach ale gadalem z kolesiem z tamt±d i widzialem ich wyroby. Moje zdanie jest..... ¶rednie  :devil:

Ledwo temat siê zacz±³,a tu ju¿ krytyka. W Wojciechowie mo¿na zacz±æ siê uczyæ podstaw kowalstwa.
P³atnerstwo, to stopieñ wy¿ej.
Wszeb±d
Witajcie Panowie. W Wojciechowie odbywaja siê corocznie kursy koawalskie. Szukajcie w internecie pod has³em Stowarzyszenie Kowali Polskich lub po prostu wojciechów. warsztaty trwaj± okolo 10 dni , koszt to 9000 z³. , ale z noclegiem i wy¿ywieniem je¶li siê nie mylê. Je¶li chcecie wzi±¶æ w nich udzia³ musicie ¶ciagn±æ formularz zg³oszeniowy.to informacje z tamtego roku, reszte dowiecie sie odwiedzaj±c ich stronê, oraz kontaktujac siê telefonicznie z organizatorem,Powodzenia
Myszax
9000?! To ma³a przesada =/
rycerz_XV
nie wiecie mo¿e czy s± gdzie¶ w Polsce organizowane jakie¶ inne warsztaty, tañsze??? sam interesujê siê wyrobem uzbrojenia, ale brak mi podstaw. Z drugiej strony 9000z³ to du¿o jak za 10 dni nauki! W tym czasie mo¿na pobawic siê w kowali, a nie nauczyc czegokolwiek.[/code]
Myszax
Masz racjê 9 tysiaków za 10 dni to o wiele za du¿o, ale jednak przez te 10 dni mozesz nauczyc sie podstaw a potem tylko kupujesz jak±s ksi±zke o obróbce metalu np. "metaloplastyka" (dostaniesz j± w prawie ka¿dej internetowej ksiêgarni za jakiejs 60z³) i æwiczysz, æwiczysz, æwiczysz........... ;)
Bary¶
Witam
Co do warsztatów by³ na nich 2 razy ch³opaczek, który by³ w naszym bractwie. Na FREHA ukrywa sie pod nikiem Witos. Jak chcecie co¶ wiedzieæ to walcie do niego. Nawet widzia³em go w TV bigsmile2.gif

Pozdrawiam Bary¶
Horhe
CYTAT(Wszeb±d)
Witajcie Panowie. W Wojciechowie odbywaja siê corocznie kursy koawalskie. Szukajcie w internecie pod has³em Stowarzyszenie Kowali Polskich lub po prostu wojciechów. warsztaty trwaj± okolo  10 dni , koszt to 9000 z³. , ale z noclegiem  i wy¿ywieniem je¶li siê nie mylê. Je¶li chcecie wzi±¶æ w nich udzia³ musicie ¶ciagn±æ formularz zg³oszeniowy.to informacje z tamtego roku, reszte dowiecie sie odwiedzaj±c ich stronê, oraz kontaktujac siê telefonicznie z organizatorem,Powodzenia

Eeeeeee nie chce mi siê w to wierzyæ. Za tyle kasy, to kupisz kowad³o, p³ytê kowalsk±, babki,m³otki,przecinaki i nawet palenisko zrobisz. Ja tam wolê kowali z Podhala. Polecam skontaktowaæ siê ze Szko³± Gin±cych Rzemios³ w Bukowinie Tatrzañskiej, maj± tam "wykladane" kowalstwo. Oczywi¶cie z praktyk± bic.gif

Warsztaty kowalskie w Woujciechowie 28.06. - 10.07.2005
Tworz± tam w "plastelinie", ale to dobre na pocz±tek by poczuæ metal.
Wszeb±d
Przepraszam za zamieszanie, suma za kurs wynosi 900, a nie 9000 jak napisa³em, jeszcze raz przepraszam.do Bukowiny przyje¿d¿a kowal z Zakopanego, o terminy jego przyjazdów 0182077221pytajcie Bartka Koszarka tel do domu Ludowego
MAJSTER
Witam
Tam w Wojciechowie jest jeszcze jedno ciekawe miejsce, a mianowicie muzeum kowalstwa. Mie¶ci siê w wie¿y ariañskiej, która stoi prawie u wylotu z Wojciechowa na Na³êczów. By³em tam latem i zrobi³em mnóstwo zdjêæ. Zachêcam do odwiedzin. Wiêcej dowiecie siê na tej stronie: http://www.kowale.com.pl/muzeum/muzeum.html Dla mnie wielka frajd± by³y pokazane tam starodawne obrabiarki takie jak tokarka i wiertarki oraz zbiór narzêdzi.
Bo¿ymir
Witam!
polecam warsztaty w Wojciechowie,mozna tam nabyc podstawy kowalstwa ludowego i artystycznego.
z odkuwaniem,mieczy,nozy,broni,zbroii,itp. to juz gozej.trzeba samemu probowac smile.gif devil.gif
ja osobiscie staralam sie aby pojechac na te warsztaty.ale okaza³o sie ze nie kazdy moze i jest duzo zainteresowanych.itp.(bede sataral sie tego roku smile.gif )
pozdrawiam
S³awa!
Horhe
Wojciechów daleko. Ja tak sobie my¶lê, ¿eby mo¿e co¶ takiego na Pó³nocy zrobiæ. A¿ siê prosi zaanga¿owaæ w to miasto Gdañsk i Muzeum Techniki w Warszawie/ o Gdañsk - Ku¼nia Wodna. S± te¿ inne miejsca, ale mniej zwi±zane z kuciem. Tylko ilu kowali-"pedagogów" mo¿naby znale¼æ w pó³nocnej Polsce?
Blacksmith
witam,
Widze, ¿e panowie maj± do¶æ spor± wiedzê co dzieje sie w Wojciechowie. Dlatego tez mam pytanie: s³ysza³em, ¿e jest tam jaki¶ konkurs/turniej kowalski, czy to prawda? Podobno obowi±zuj± jakie¶ zapisy, zg³oszenia... By³bym bardzo wdziêczny za informacje.
Pozdrawiam
bert8
Witam
By³em tam 2 razy i moge wam powiedzieæ ¿e kucia mieczy to was tam nie naucz±,chocia¿ w³a¶ciciel ku¿ni kuje miecze (ale pod m³otem i w kowad³ach matrycowych).Ucz± tam natomiast podstawowych czynno¶ci kowalskich takich jak : spêczanie ,wyd³u¿anie ,ciêcie ,giêcie ,skrêcanie ,przebijanie itd.Co do konkursu to nale¿y zadzwoniæ do goku w wojciechowi i zg³osiæ swoje uczestnitwo.
www.kowale.com.pl
W tym roku kurs kosztuje 1000 PLN ale za 2 tygodnie nauki z noclegiem i wy¿ywieniem (bardzo dobra micha) ,to nie jest du¿o ,tym bardziej ¿e o materia³ i koks sie nie martwicie .Poza tym pod koniec kursu jest niez³a impreza ,a ¿e wojciechów niedaleko na³êczowa i klimat jest uzdrowiskowy gorza³a wchodzi jak woda.
pozdro
Horhe

Mo¿e warto pój¶æ i zasiaæ ziarno warsztatów?

http://pomorze.naszemiasto.pl/turystyka/ak...sci/901085.html
Celej
raczej w kuzni wodnej nie liczylbym na zawiele wyrabiaja pamiatki glownie, natomiast pokazy kucia to pokaz mlotu wodnego oraz nozyc do ciecia stali napedzanych sila wody, wiem bo robie tam pokazy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.