Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kubrak skórzany od 2 po³ XIV wieku do pocz±tków XV wieku
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Kozacki Matt
Szanowni panowie rycerze zwracam siêz pro¶b± o rade w wykonaniu kubraczka skórzanego mêskiego
o w³asciwosciach nie bojowych zalezy mi g³ownie na zdobyciu krojów dla takiego ciuszka
z góry dziêjuje
Borg
Turska
UBIOR DWORSKI W POLSCE W DOBIE PIERWSZYCH JAGIELLONOW
Sa rysunki zachowanych resztek
Wojciech Radzki
Chocia¿ ekspertem w dzedzinie strojów nie jestem, to s±dze ¿e na wiêcej liczyæ raczej nie mo¿esz. To nie jest popularny ubiór. Prawdopodobnie takich wykrojów nie znajdziesz, bo ich po prostu nie ma. Proponujê jednak standard - welniane ciuchy.
Pozdr
WR
Kozacki Matt
dziêki Wojtek
czyli mam rozumiec ze cos takiego istanialo ale bylo rzaddko spotykane
a wiesz cos o ciuchahch podobnego tyu z tego okresu????? smile.gif
Wojciech Radzki
Gacie, koszula, na nogi nogawice dzielone, na górê dublet. No i na wierzch jaki¶ ³ach wierzchni.
Wyczerpujace info nt tych elemntow stroju znajdziesz na w dziale stroje pó¼ne.
Pozdr
WR
Borg
http://www.olofsgillet.org/images/olofsgillet_046.jpg
jedyna znana mi rekonstrukcja pozny XV, nie znam zrodel
Ogolnie to pewnie skorzane ubrania mialy taki sam wykroj jak welniane tyle ze powstawaly w celach ochronnych moze jakis ludwisarz czy kowal takie mial
Napewno nie zastepuje normalnych ciuchow
Pawel ChmurnoOki
Rowniez zwrocilem uwage na te fetyszystwoskie szatki jednak podczas jednej rozmowy kolega uswiadomil mi jedna dosc istotna kwestie -to cos to prawdopodobnie skorzany dublet jakis uzywano....wsrod zeglarzy -zapewne chodzilo o to ze skora jest mniej przewiewna niz welna i chlodny morski wiatr byl wowczas mniej dokuczliwy. Osobiscie rowniez polecalbym chwilowo sobie odpuscic i pojsc w strone podstawowego przyodziewku z lnu i welny -czasem stosujac rozwiazania pewne historycznie mozna duzo zaoszczedzic ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.