Witaam! Takie pytanie jedno. S³ysza³em, ¿e niektórzy rusini ³a¿± z obuszkami. Na jaki wiem datowana jest ta broñ? Czy pasowa³aby dla kogo¶ odtwarzaj±cego okolice nowogrodu z Xw. ?
A co konkretnie rozumiesz pod nazw± "obuszek"? Bo na moim terenie (¦l±sk Cieszyñski) to jest to samo co topór...
Pozwoli³em sobie wzi±¶æ kawa³ek obrazka ze zdjêæ Bractwa Ziemi Sanockiej, mam nadziejê, ¿e nie wezm± mi tego za z³e
O co¶ takiego mi mniej wiêcej chodzi.
To trzeba by³o napisaæ ¿e chodzi o bu³awê
A tak na serio Kirpicznikow w swoim wiekopomnyum dziele Driewnierusskoje oru¿ie w rozdziale Bu³awy u¿ytkowanie datuje na XI - XIII w - przy czym wskazuje ¿e XII - XIII to okres nawiêkszego rozkwitu w/w
pozdrawiam
To we¼ jeszcze wpisz sobie w googlach "obuch" to siê dowiesz co to jest ten ca³y obuszek. W za³±czniku to jaka¶ bu³awa jest.
edit: Widze, ¿e mnie Zawisza wyprzedzi³.
pozdrawiam
jak mnie pamiec nie myli Niemir sie porospisywal na ich www na takie rozne tematy
I bibliografie znajac go podal
Moze tak przeczytac....
Ok
to chyba nie pozostaje nic jak tylko zamkn±æ temat.
Z tego co mi wiadomo zanjdywana takie takze w warstwach z Xw. poszukam jeszcze w materialach i zamieszcze na forum.
Pozdrawiam
Hej
Ten "obuszek" to typ II w/g kirpicnikova i on datuje te zabytki na wiek XII-XIII. Znajdowane na terenach Rusi, równie¿ w okolicach Nowogrodu, a tak¿e w Polsce, Ciechanów, trzy z Mielnicy Du¿ej, no i jeden egzemplarz z Olszynki Grochowskiej w Warszawie...
Zainteresowanych "obuszkiem" zapraszam tak¿e na temat pt "¦ruba na kijku". Powiedzcie mi, czy taki "obuszek naprawdê móg³ byc broni±? Przecie¿ tak lekka broñ, w dodatku bez ostrej krawêdzi zadaje strasznie ma³e obra¿enia! A co kiedy walczy siê z opancerzonym przeciwnikiem? Mo¿e g³owice tych "obuszków" to dolne okucia rêkoje¶ci prawdziwych broni obuchowych, tylko mylnie interpretowane jako samodzielne. Ta broñ to wogóle wystepuje w ¼ród³ach ikonograficznych czy pisanych???
slaba skutecznosc ? male obrazenia ?
naprawde wolalbym dostac szabla po golej glowie niz obuchem w szyszaku .....
Ale moze sprawdzic sie noszona za pasem gdy w czasie walki wypadnie nam z êki topór albo miecz.
Brod± topora ³atwo zachaczyc o tarcze przeciwnika i wtedy taki obuszek, bu³awa czy "¶robka na kiju" jest bardzo pomocna.
Pozdrawiam
Zapraszam kolegê Nelviorna na trenig w najbli¿sz± niedzielê w siedzibie CHRZL(gdzie wybieramy siê na wspólny grupowy trening) w Lublinie gdzie takich w³a¶nie "kijków na ¶rubie" bêdziemy miêdzy inymi u¿ywaæ. Bêdzie móg³ kolega na w³asnej skórze przekonaæ siê o skuteczno¶ci takowej broni
.
A tak na przysz³o¶æ radzê wpierw wiêcej poczytaæ
ni¿ od razu snuæ jakie¶ w³asne teorie.
Polecam szczególnie prace Kirpicznikowa i Nadolskiego!
Je¶li kolega nie ma dostêpu do takowych,mogê u¿yczyæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.