Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: bicze
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Królewicz
Witam,
1. Nie wiecie jak sie maj± bicze do XV wieku? Tzn. kto ich u¿ywa³, poco, jakie to by³y bicze(snake, bull czy stock) itp.
2. Ma kto¶ jakie¶ poradniki co do wyplatania biczy? Albo przynajmniej oprady mo¿e jakeis napisze smile.gif nadzur.gif Próbowa³em wygooglaæ, znalaz³em w sumie troche tego ale to po angielsku. Nie jestem w stanie tego sensownie rpzet³uamczyæ.
Z góry dziêkuje za odpowiedzi
Wyder
Niewiem czy cos ci to pomoze, ale podczas epidemii "czarnej ¶mierci" (1348- 1350) w wielu miastach na zachodzie europy tworzy³y sie procesje tzw. biczowników, którzy poprzez odprawianie publicznej pokuty chcieli u³askawic gniew bo¿y. Ich baty by³y raczej proste pare rzemyków obwi±zanych na kijku (jak niewiele trzeba by sie umartwiaæ cool.gif ).
Pawe³ Lipnicki
Bicze by³y w u¿yciu, to nie ulega kwestii. K³opot polega na tym, ¿e (z tego co wiem) nie znaleziono dobrze zachowanego przyk³adu bicza, niestety...
Królewicz
Witam
trudno ¿eby skóra sie zachowa³a wiec nic dziwnego w takim razie.
Jeszcze skonkretyzuje pierwsze pytanie. Chodzi mi konkretnie o "kulê" wyplatan± na pocz±tku bicza. Nie jestem w stanie tego uple¶æ w przeciwieñstwie do reszty.
Co do biczowników, to oni nieu¿ywali takich biczy o jakei mi chodzi :P to raczej by³o by trudne gdy¿ kazdy musia³by biczowaæ kolege, oni chyba brali jakie¶ sznury z wêz³ami i sie t³ukli po plecach ale teraz to tylko tak gdybam . bigsmile2.gif
Unik
Czy ta kula, o której mówisz, to mo¿e jest przypadkiem wêze³ ¿eglarski zwany ga³k±? Je¶li tak, to odsy³am do publikacji ¿eglarskich i materia³ów kursowych.
Rita
Biczownicy czasem lali i kolegów. Masz jaki¶ chêtnych na taki ³añcuszek szczê¶cia? Czasem i publika do³±cza³a do pochodu, wiêc jeden bicz musia³ wystarczyæ na parê osób...

Czasem bicz ma na koñcu tylko jêzyczek, zwyk³± p³ask± pêtelkê, a tê ³atwo siê robi smile.gif
Orzel
yyy bicz to nie to samo co bat ta kulka na koncu w slangu baciarzy nazywa sie turek icon_wink.gif
zrobic bat to dosyc ciezka sprawa i wymaga wprawy.Najwazniejszy jest srodek czyli bolster..jesli spieprzysz bolster to bat do niczego si enie nada.

na naszej stronce jest troche info i linkow do stronek ktore ci pomoga.

El Dziudziaros ;)

Niezlym zrodlem wiedzy o batach bedzie tez Janusz (kakofoniks) z Gdanska icon_cool.gif

Pozdrowionka
Czarny
kooniu
witam wszystkich,

¿eby zrobic bat to w³a¶ciwie prosta sprawa, zeby zrobic dobry bat to juz troszeczke cos innego, baty (dobre ) sa plecione z kilku warstw na zwijanym rdzeniu (tong) i czêsto choæ nie zawsze pomiêdzy kolejne oploty wstawiany jest pasek cienkiej skóry zwany bolsterem. Dzieki niemu bat jest sztywniejszy , ³adniej sie uklada czoæ na uzytkowanie ma mniejszy wp³yw ni¿ siê s±dzi, wa¿niejsze jest o³ole wywazenie bata - choc to tez sprawa indywidualna- bat wywa¿ony dobrze dla mnie innemu moze nie lezeæ.

co do batów uzywanych w dawnej polsce to sadzê ze by³y to stocki podobne do tych które uzywa sie do dzis w Puszcie wegierskiej (zreszta w rejoniezywca uzywa sie podobnych)
Królewicz
Witam,
obecnie ju¿ mam kilka biczyków na koncie. W sumie to jest proste bigsmile2.gif.
kooniu: dziêki za info. Sk±d bierzesz informacje, ze to stocki wêgierskei by³y u¿ywane? Masz jakei¶ ¼ród³a, widiza³es, s³ysza³e¶?
kooniu
CYTAT(Królewicz @ 00:12 11.11.2006) *
Witam,
obecnie ju¿ mam kilka biczyków na koncie. W sumie to jest proste bigsmile2.gif.
kooniu: dziêki za info. Sk±d bierzesz informacje, ze to stocki wêgierskei by³y u¿ywane? Masz jakei¶ ¼ród³a, widiza³es, s³ysza³e¶?

nie nie widzia³em , nie s³ysza³em ale tak s±dze przez dedukcje;) bull pojawia sie w ameryce, europa zachodnia dok³adnie anglia to dog whip(rodzaj stocka) -uzywany zreszta do dzisiaj w polowaniach na lisa , na wegrzech do dzis mamy zywa tradycje - kultywowana zreszta - uzywaja stocków, nasi po³udniowi s±siedzi czyli czesi uzywaja do dzis stocków np. w stadninach koni , u nas w zywcu sa regionalne zawody w crackingu jak myslisz jakich batów uzywaj±??? tak bingo !! stocków !!! wiec jakby bull by³ na naszych ziemiach typowym batem by³bym bardzo zdziwiony -ale nie takie cuda siê zdazaja, w koñcu bat zosta³ wynaleziony niezale¿nie w wielu miejscach naszego globu i tylko gdzieniegdzie mozna przesledziæ jego ewolucjê (np. w australii - tamtejsze stocki zreszta dzi¶ juz klasyczne , pochodza w prostej lini od przywiezionych tam angielskich dog whipów )
kooniu
moze jeszcze cos takiego

Józef Brandt

http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Brandt/...iec_kozacki.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.