Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "£ucznicze kurioza...."
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
lupusrex
Witam wszystkich smile.gif smile.gif

Temat za³o¿y³em bowiem wiele tu mówimy o ³ucznictwie historycznym europejskim, oraz azjatyckim. Jednak broñ ta doczeka³a siê wielu wcieleñ na prawie ca³ym naszym globie a o tym raczej ma³o wspominamy. Niekiedy kszta³ty i budowa mog± budziæ nasze zdziwienie face4.gif , mo¿e poszerzmy nasz± wiedzê o "wynalazki" które s± rzadkie i nietypowe smile.gif napewno natkneli¶cie sie na takowe w necie. na pocz±tek proponuje takie o to ustrojstwo icon_wink.gif

http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...oto&PhotoID=576

to tak na rozpoczêcie dyskusji tongue.gif .....

pozdrawiam
hiril
mo¿e i jestem niedouczona (jakos nigdy nie mog³am siê przekonac do angielskiego icon_redface.gif ) ale co to jest???
Krzy¶ Znienacka
Witam.

Owe "co¶" zaprezentowane przez za³o¿yciela tego tematu wygl±da po prostu na ³uk o dodatkowo wzmocnionym naci±gu, ca³kiem proste, pomys³owe i wygl±da na skuteczne, problem mo¿e pojawiæ siê tylko z przymocowaniem dodatkowej czê¶ci do majdanu ³uku.

Osobi¶cie, widzia³em raz na filmie o ³ucznictwie <jakim¶ po angielsku nie wiem sk±d ten film mia³em i jak siê nazywa³> autentyczn± dawn± samopowtarzaln± kusze, ca³kiem ciekawe bydle bum.gif

PS: polecam zainwestowaæ w angileski, piêkny jêzyk i nadwyraz przydatny smile.gif
lupusrex
Witam

Ten " poprostu prosty ³uk " smile.gif to wynalazek indiañski , dodatkowy element jest klejony na dwa czopy lub wiêcej do majdanu.

http://www.woodlandarchery.com/prod12.htm

Wynalazek ciekawy, - zapewne dodatkowe "ramiê" mia³o poprawiaæ sprawno¶æ- Jak wiêc widaæ nie tylko europejczycy i azjaci mieli nowatorskie pomys³y. Co do problemów z klejeniem. O ile mi wiadomo Ich wiedza na ten temat nie ustêpwa³a twórcom ³uków refleksyjnych. Podobnie jak w azji na kontynencie amerykañskim pojawia³y sie ³uki o konstrukciach "kompozytowych" wzmacinianych np ¶ciêgnami.

Co do kuszy o której kolega mówi to mo¿liwe ¿e chodzi tu o Chu ko nu

http://www.arco-iris.com/George/chu-ko-nu.htm

Tak¿e bardzo ciekawa konstrukcja, choæ kusza ta bardziej zaskakiwa³a szybkostrzelno¶ci± ni¿ si³± naci±gu. Mechanizm nie posiada wyodrêbnionego spustu, Strza³ nastêpuje po przekroczeniu pewnej granicy na drodze cienciwy.

Dla zainteresowanych schemat jest pod tym adresem

http://www.arco-iris.com/George/images/chu...hu-ko-nu_03.jpg

pozdrawiam smile.gif
Andrzej Rosa
Odno¶nie Penobscota:

Przymocowanie dodatkowego ³uku nie jest wiêkszym problemem, bo w sumie wystarczy go przywi±zaæ. Si³y na majdanie s± niewielkie a i tak dzia³aj± w ma³o k³opotliwym kierunku, bo ns rozci±ganie. Wiedza indian amerykañskich o klejeniu ³uków raczej odbiega³a od twórców ³uku rogowego. O ile mi wiadomo to nie wybiegali poza pokrywanie grzbietu ³uku warstw± ¶ciêgien. Nie stosowali rogu na brzu¶cu i raczej nie mieli wiêkszego pojêcia o klejeniu. Do pokrycia grzbietu ¶ciêgnami wystarczy ¿elatyna, do sklejenia ³uku rogowego potrzebny jest naprawdê dobry klej.

Inny szczep indiañski który stosowa³ podobn± konstrukcjê to Miq-Maq. Obie s± konstrukcjami stosunkowo pó¼nymi. Podejrzewa siê, ¿e powsta³y ju¿ po kontakcie z "bia³ymi".

Zalet± tego rozwi±zania jest regulacja si³y naci±gu, co pozwala dostroiæ ³uk do strza³y. G³ówn± wad± jest tzw. stacking, czyli gwa³towny wzrost si³y naci±gu ³uku. Jaki¶ dziewiêtnastolatek z kanady upar³ siê ostatnio ¿e rozwi±¿e te problemy i stworzy co¶ naprawdê wydajnego, ale jak mu pójdzie to trudno na razie oceniæ. icon_wink.gif

Teoretycznie ma prawo dzia³aæ, o ile w odpowiedni sposób bêdzie siê manipulowaæ ramionami si³y...

Pozdrawiam.
lupusrex
Witam

Nie uwa¿am siê za jakiego¶ eksperta od indianistyki, lecz nie zgodze siê ¿e kleje opraowywane na kontynencie amerykañskim by³y s³absze , za to potwierdzam co Andrzej napisa³ kompozyty drewno i róg raczej nie by³y znane o ile mi wiadomo. Oklejanie ¶ciêgnami jak ju¿ mówi³em i owszem.

Co do klejenia. Indianie mieli wysoko rozwiniêt± kulturê materialn± - je¶li chodzi o zdolno¶æ przetwarzania tego co ich otacza. Plemiona eskimoskie z powodu braku drewna eksperymentowa³y z rogiem w czystej postaci. By³o o tym w w±tku zatytu³owanym " ³uk z rogu" spodka³em siê tak¿e z wzmiankami o wyko¿ystaniu fiszbinu jako dodatku jednak niestety nie znane mi s± szczegu³y.

I ciekawostka co do klejenia.. Polscy polarnicy byli zaskoczeni jak eskimosi potrafili z kawa³ków drewna posklejaæ broñ do polowania na foki, z kawa³ków wyrzuconych przez morze, i to sie trzyma³o kupy na tyle dobrze ¿e by³o funkcionalnym narzêdziem do polowania. Tak wiêc "sprawano¶æ" rzeczonych klejów jest dla mnie dyskusyjna. Co do klejenia to klejono tak¿e kajaki, na tyle skutecznie, ¿e woda morska nie by³y w stanie tego¿ klejenia rozwi±zaæ, ale to ju¿ ca³kiem inna sprawa icon_wink.gif
Andrzej Rosa
CYTAT(lupusrex)
Witam

Nie uwa¿am siê za jakiego¶ eksperta  od indianistyki, lecz nie zgodze siê  Â¿e kleje  opraowywane  na  kontynencie amerykañskim by³y s³absze

Nie napisa³em ¿e _by³y_ s³absze. Zasugerowa³em tylko, ¿e mog³y byæ. A skoro mog³y byæ, to mo¿na by sobie zawnioskowaæ, ¿e najprawdopodobniej by³y jednak s³absze. Po co siê bawiæ latami szukaj±c który gatunek ryby ma pêcherze p³awne nadaj±ce siê na klej o parametrach jakich dzisiejsze kompozyty nie zawsze s± w stanie spe³niæ, kiedy wystarczy wygotowaæ dowolny kawa³ek skóry i ma siê z g³owy?

CYTAT(lupusrex)
Co do  klejenia. Indianie mieli  wysoko rozwiniêt±  kulturê materialn± - je¶li chodzi  o  zdolno¶æ przetwarzania  tego co  ich otacza.

Tego im nijak nie odbieram. Nawet bym siê spodziewa³, ¿e te kontrowersyjne historycznie strza³y mogli sobie kleiæ. icon_wink.gif

CYTAT(lupusrex)
Plemiona eskimoskie  z powodu  braku drewna  eksperymentowa³y  z  rogiem w  czystej postaci. By³o o tym  w  w±tku zatytu³owanym " ³uk  z rogu" spodka³em siê tak¿e  z  wzmiankami  o wyko¿ystaniu  fiszbinu jako dodatku jednak  niestety  nie znane mi s± szczegu³y.

Fajne jest to wzmacnianie grzbietu sznurkami. Zaraz znajdê...
tutaj

CYTAT(lupusrex)
I ciekawostka   co do  klejenia.. Polscy polarnicy  byli zaskoczeni   jak eskimosi  potrafili  z  kawa³ków  drewna  posklejaæ  broñ do polowania na foki, z kawa³ków   wyrzuconych  przez  mo¿e,  i to sie trzyma³o kupy na tyle  dobrze ¿e  by³o funkcionalnym  narzêdziem  do polowania. Tak wiêc   "sprawano¶æ"  rzeczonych klejów jest  dla mnie  dyskusyjna. Co do klejenia  to klejono tak¿e  kajaki, na tyle  skutecznie,  Â¿e    woda morska  nie  by³y w stanie tego¿ klejenia rozwi±zaæ, ale to ju¿ ca³kiem  inna   sprawa   icon_wink.gif

Nie bêdê siê upiera³. Niech im bêdzie na zdrowie. icon_wink.gif To co s³usznie podkre¶lasz, to fakt ¿e kleje zwierzêce s± dobrymi klejami. Wcale nie jest ³atwo je zast±piæ kompozytami.

Pozdrawiam.
lupusrex
Witam....

Fakt ciekawe szczerba.gif , do¶wiadczenia tego pana mi s± znane, natkne³em siê na niego szukaj±c materia³ów na temat atlatl . Widaæ ¿e lubi nietypowe " zabawki" cool.gif

Dzi¶ mam kolejny smaczek.... i przyk³ad wyobra¼ni ludzkiej..

http://p081.ezboard.com/fpaleoplanet69529f...picID=323.topic

icon_wink.gif icon_wink.gif

pozdrawiam
Andrzej Rosa
Widzia³em ju¿ to. Czytujê to forum, bo jest bardzo wysoki poziom dyskutantów. Autorzy The Traditional Bowyers Bible itp. A Tim Baker, pomimo deklarowanej niechêci do technologii, lubi jednak ró¿ne dziwad³a. Przypominam sobie kuszê która mia³a gumowe ekspandery przymocowane z jednej strony do ramion a z drugiej normaln± ciêciwê. Jak na mój gust to bardzo niewydajne rozwi±zanie, bo jak ju¿ magazynowaæ energiê w rozci±gliwej lince to bez tej ca³ej niepotrzebnej masy koniecznej na d¼wignie tylko zrobiæ normaln± procê. icon_wink.gif Linek mi siê gdzie¶ zapodzia³ ale gdzie¶ tam to by³.

Acha - kto¶ zrobi³ replikê tej samopowtarzalnej kuszy wspominanej we wcze¶niejszych postach i obfotografowa³ wszystko w szczegó³ach. Kusza by³a koreañska... hmm, mo¿e znajdê...
Tutaj jest - http://www.koreanarchery.org/rcb/

Dla tych co lubi± kusze. Ja siê trochê brzydzê. icon_wink.gif

Pozdrawiam.
lupusrex
Witaj

Masz raciê ¶wietne forum. A w±tek w³a¶nie stworzy³em by przybli¿yæ ró¿ne egzotyczne pomys³y.

A kusza z gumk±...... to dwie stronki dalej.....

http://p081.ezboard.com/fpaleoplanet69529f...tart=41&stop=51

Intresuj± mnie jednak osi±gni±ca techniki dawnej, wiêc pêdno¶æ mas plastycznych w postaci gumy jest dla mnie ma³o...zajmuj±ca szczerba.gif szczerba.gif ale jak ten pan to lubi to niech tworzy takie cu¶, bowiem nie mo¿na mu uj±æ znajomo¶ci tematu w innych projektach.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.