Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] P³yty rezonansowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Leszek Pelc
Poszukujê wiadomo¶ci dotycz±cych mo¿liwo¶ci wykorzystania drewna innego ni¿ ¶wierk , jod³a czy cedr na p³yty rezonansowe instrumentów . Jest kilka ¶ladów wskazuj±cych na tak± mo¿liwo¶æ ( lira VIIw z Kolonii - klon ,tako¿ harfy np ta z Norymbergi - XVIw , viole da gamba pana Colichon XVIIw- mahoñ (!) ) oprócz tego dowody niejako po¶rednie w rodzaju np . rekonstrukcji psalterium w ca³o¶ci zrobionego z wi¶ni czy orzechowej fideli , któr± widzia³em u pewnego francuskiego budowniczego . Czy kto¶ co¶ wie ?
Agata Witkowska
Na przyk³ad palisander indyjski?
Mysle ze móg³ byæ stosowany, podobnie jak inne dzrewa egzotyczne, zw³. w krajach ¶ródziemnomorskich. Jestem ciekawa Twojej opinii na ten temat.
Pozdr.
Leszek Pelc
My¶lê , ¿e odk±d by³ znany móg³ byæ stosowany do konstrukcji pud³a rezonansowego instrumentów typu lutnia czy gitara ale na tyln± czê¶æ korpusu , która pe³ni jakby rolê lustra odbijaj±cego d¼wiêk
" wyprodukowany" przez przedni± p³ytê . Ze wzglêdu na sw± du¿± gêsto¶æ my¶lê , ¿e nie by³ stosowany na przednie p³yty , na które wybiera siê drewno raczej l¿ejsze . Bardziej prawdopodobne u¿ycie jawora , orzecha , czere¶ni czy wi¶ni , mo¿e brzozy ? mo¿e lipy ? Czy kto¶ cos o tym wie ?
Maskotka
Harfa O'Fogherty: drewno najcze¶ciej opisywane jako wierzba, Armstrong pisze "black sallow" (nie mog³am znale¼æ polskiego odpowiednika: ³acina salex caprea)
Harfa Trinity Colege (prawdopodobnie najstarsza znana) Armstrong: black sallow, Petrie jednakowo¿ twierdzi i¿jest to red sallow (tutaj nie uda³o mi siêznale¼æ nawet ³aciny, jeszcze poszukam); swoj± drog± stwierdzono, ¿e coprawda ³uk jharmoniczny jest z tego samego drenwa, to juzkolumna harfy - z twardszego, prawdopodobnie (jak twierdzi Petrie) dêbu...
Harfa Kildare: Armstrong podaje cis
Otoway: podane red sallow from the bog (nie jest to pierwsza znana mi wzmianka o u¿yciu bog wood czyli drewna wy³owionego z bagna, lub zakopywanego w bagnie ju¿ po wydr±¿eniu)

Ogólnie pud³a harf clairseach prawdopodobnie dr±¿ona z wierzby, przypominam sobie jednak, ze na li¶cie harfiarzy metalowostrunowej rozgorza³a dyskusja na temat gatunku wierzby, jak mi¿na u¿yæ (czê¶æ ludzi na tamtej¿e li¶cie jest z USA i szukali sensownego zamiennika wierzby z wysp). U nich do nowoczesnych instrumentów czêsto wykorzystywano sekwojê

O! odkopa³am archiwa tej¿e listy.
"Nasze (amerykañskie - przyp. mój) wierzby nie s± jak angielska wierzba bia³a salix alba; bli¿ej do niej naszej olszy czerwonej alnus rubra je¿eli chodzi o w³a¶ciwo¶ci." (t³um. moje ;))

Pozdrawiam serdecznie
Maskotka
Leszek Pelc
Dziêki za porcjê konkretnych wiadomosci . Na stronie http://www.clarsach.net/lamont/ twierdz± , ¿e jedna z wczesnych harf (Lamont) jest wykonana z grabu lub orzecha czy s± potwierdzenia tego w innych ¿ród³ach ?
Aha ..Salix caprea to wierzba iwa , ta "baziowa "
red sallow to salix laevigata - po polsku nie znalaz³em
Maskotka
Ludzie, którzy zajmuj± sie stronami clarsach.net i http://www.earlygaelicharp.info/ to chyba najlepsze (aktualnie) "wyrocznie" w tej dziedzinie...
opieraj± siê na Roberta Bruce'a Armtronga "Harps of Ireland and Scotland" oraz publikacjach Buntinga i Petriego..

Wydaje mi sie, ¿e je¶li chodzi o nowinki to wiecej ich mo¿na znale¼æ na drugiej wymienionej przeze mnie stronie.

Dodano: walnê³am z t± sekwoj± jak nieprzymierzaj±c wróbel na parapet, padajac ofiar± angielskich "false friends". Ostatnio szukaj±c angielskich nazw polskich drzew znalaz³am dowody na to, i¿ chodzi o jawor...

Pozdrawiam
Maskotka
Pawe³ Lipnicki
Niemniej próby u¿ycia sekwoi równie¿ odnotowano.. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.