Zapraszam wszystkich rzemieslnikow,kupców,po¶rednikow i wszystkich tych ,ktorzy chc± pohandlowaæ.
Bez wzglêdu na odtwarzany okres historyczny.
Wielki market na naszym grodzie to impreza otwarta dla "biznesmenow" wszelakich.
Wystarczy miec historyczne wdzianko i czym pohandlowac lub co zareklamowac...miejsca starczy dla wszystkich,a i zabawa w wiekszym gronie bedzie wieksza.
Wszystkich klientow zapraszamy do naszego jedynego w swoim rodzaju "hiper-marketu",gdzie beda mogli zakupic co nieco lub zapoznac sie z ofert± niejednego kupca,czy producenta.
Zapewniamy miejsce na placu targowym oraz niez³± zabawe.
Zainteresowani handlowcy moga sie kontaktowac ze mn± lub Maækiem Trzcinskim(kontakt na www.grod.civ.pl )
Szczegoly przekaze na priva lub meila.
Zapraszamy!
Oho, a wlasnie mialem wysylac zamowienie do Matulsa :P
Moze sie jednak wstrzymam i uciulam wiecej do czasu tych targow? :D
Byloby zaje-fajnie, gdybysmy mogli tu przeczytac co jakis czasu jak duza bedzie frekwencja wsrod rzemieslnikow (za dalego z Walbrzycha nie mam, ale lenistwo rzadzi sie swoimi wlasnymi prawami
)
Co¶ nie tak z adresem strony, a by³abym zainteresowana. Na "prv" zamiast "civ" (nie wiem czy siê przypadkiem nie pomyli³e¶) tez nie wchodzi, wiêc proszê o korekte czy cu¶.
Adres Nieczar poda³ dobry, nie wiem, co siê ze stronk± dzieje. Na wszelki wypadek podam maile do organizatorów tutaj: Maciej Trzcinski: trzcinka2@gazeta.pl, Nieczar: nieczar@interia.pl
Pozdrawiam!
Vlasta
Teraz przekierowuje na prvidera, wiec pewnie chodzi o jakies problemy ze strona. Jak ktos ma starsza Opere - moze wyskoczyc monit ze format adresu jest nieprawidlowy (mi tak robilo sie wczesniej) - wystarczy skopiowac wtedy adres jaki nam wyrzuci komunikat, wkleic i juz pieknie hula
Hulal
o, tak wlasciwie, ale to chyba przejsciowe klopoty ze stronka ("Sh*t happens")
Chcia³am siê tylko dowiedzieæ, gdzie kramiki postawicie. Tylko to mnie interesuje. Datê ju¿ znam, miejsca nie.
proszê o obja¶nienie czy to Partynice- wcze¶niacki gród?
Z góry dziêki.
Jak nabardziej Partynice mapkê masz na ich stronie -
strona
witam,
mamy pewne problemy z serwerem, ale w tym tygodniu strona ruszy ponownie
tak jak powyzej napisala Vlasta wszelkie informacje na temat imprezy organizowanej na naszym grodzie mozna uzyskac piszac do mnie lub do Macka Trzcinskiego
ogolnie ma to byc impreza czysto handlowa ,otwarta dla wszystkich ,ktorzy maja do zaoferowania cokolwiek zwiazanego z dawna kultur± materialn± od Starozytnosci po wiek XX naszej ery,ale wyl±czajac gadzety typu drewniane mieczyki czy plastikowe helmy :^)
zapraszamy
No, stronka
http://www.grod.civ.pl/ dzia³a, zobaczymy, jak d³ugo...
Kilka slow dodatkowych odno¶nie imprezy.
Rzemie¶lników i handlowcow wyrazaj±cych ochote przybycia proszê o kontakt meilowy w celu weryfikacji towaru (w przypadku gdy jest on przez nas nie znany) oraz „zaklepania” miejsca.
Ka¿dy uczestnik marketu bêdzie mia³ zapewniony kram,dwa posilki dziennie oraz udan± zabawe na biesiadzie sobotniej.
Uczestnicy za mo¿liwo¶æ wystawienia siê nie musza p³aciæ ,ale musz± przyjechaæ niestety na wlasny koszt.
Market ma byæ swoist± gie³d± reenactingow±.Miejscem konfrontacji wielu producentow, daj±cej mo¿liwo¶ci zapoznania siê z rynkiem i konkurencj± (w przypadku nowych traderów i wytworców).
Na dzien dzisiejszy mo¿emy siê spodziewac jubilerow,skórników ,kowali producentow ³ukow i akcesoriow luczniczych i innych historycznych zaopatrzeniowcow :^)
Zapraszamy wszystkie grupy do odwiedzenia naszych targów.Bez wzglêdu na odtwarzany okres historyczny.
Ka¿dy znajdzie cos dla siebie.
Witam,
W punktach ponizej przedstawiam szczegoly dotyczace imprezy.
1) Impreza jest otwarta dla grup i handlowcow po uprzedniej konsultacji z organizatorami (czytac np. Ja)
2) Uczestnicy przyje¿d¿aj± na wlasny koszt .Transport nie bêdzie refundowany.
3) Wszyscy uczestnicy winni posiadac stroje i namioty historyczne.
4) Handluj±cy otrzymaj± miejsce handlowe na terenie grodu ,którego aranzacja pozostanie w ich wlasnej inwencji.
5) Grupy lub osoby nie handluj±ce winne zaprezentowac siê w inny sposób np. pokazy walk czy pichcenie :^) ….albo cos tam innego
6) Uczestnicy z glodu nie umr± :^) ….czesciowe wy¿ywienie (prowiant i cos na cieplo) jest w interesie organizatorow
7) Uczestnicy walcz±cy bêd± mogli wypróbowaæ swoich umiejêtno¶ci w turnieju ….i zawalczyc o cenn± nagrode …oczywi¶cie przeznaczon± wylacznie dla zwyciêzcy :^)
8) (ewentualnie cos jeszcze)
Do wziêcia udzialu w markecie zg³osi³o siê ju¿ wielu rzemie¶lników rzemie¶lników handlowcow m.in. jubilerzy (ich jest najwiêcej :^)),rogownicy, producenci lukow,snycerze, skórnicy, sukiennicy ,i wielu innych
Zapraszamy chetne grupy walcz±ce do zapoznania siê z ofert± handlowcow…oraz do wziêcia udzialu w turnieju
Wszelkie w±tpliwo¶ci odno¶nie imprezy postaram siê rozwiac na priva lub meila
A jak kto¶ chce zobaczyæ, jak gród wygl±da po rozbudowie, to np.
tutaj mo¿na znale¼æ parê zdjêæ.
Zapraszamy serdecznie!
Vlasta
Kilka slow o nagrodzie w turnieju wojow, gwoli zachecenia do wziecia udzialu :^)
Nagrod± bedzie bon towarowy w wysokosci 500zl na zakup dowolnych towarow u rzemieslnikow i handlowcow bior±cych udzial w Markecie, a bedzie ich wielu ...z ciekaw± ofert± . Zatem mysle ,ze gra warta ¶wieczki :^)
Grupy walcz±ce przyjezdzaj± na wlasny koszt z namiotami, bo organizacja na Grodzie w tym sezonie ulegla istotnym zmianom i nie bedzie mozna nocowac w chatach...w zasadzie nie. Kazdy budynek posiada wlasn± oddzieln± funkcje.
Ilosc osob mog±cych przyjechac - nieograniczona (wiec moze byc ostra walka o ¿ywno¶æ :^))
Zapraszamy
Drobne pytanie do osób wybieraj±cych siê na market:
Czy kto¶ jad±cy z Krakowa (lub przez Kraków) bêdzie mia³ miejsce na dwie osoby i spor± kupke sprzêtu? (ewentualnie jedn± osobê i sprzêt)
oczywi¶cie dorzucamy siê do paliwa, dodatkowo mo¿emy postawiæ miodek czy co¶
Gdyby by³o wiêcej ludzi w takiej sytuacji (chêtnych do wyjazdu, ale bez ¶rodka transportu) - mo¿e wspólnie wynajmiemy busa?
UWAGA !!!
impreza ju¿ niedlugo, wiec prosi³bym wszystkie grupy walcz±ce ,ktore maj± zamiar przyjechaæ a jeszcze sie do mnie nie zg³osily o uczynienie tego najpozniej do czwartku
to wa¿ne ze wzglêdow g³ownie ¿ywieniowych :^)
PRZYPOMINAM O TURNIEJU WOJÓW !!!
500 ZL PIECHOT¡ NIE CHODZI. WARTO POWALCZYÆ !!!
A do której palnujecie wystawienie kramów w sobotê? Bo nie wiem czy zd±¿ê po zajêciach...A chcia³abym
Witam!
A mo¿ecie podaæ, chocia¿ przybli¿on± listê rzemie¶lników którzy bêd± siê wystawiaæ?
Czy jest jakie¶ przybli¿one chocia¿ datowanie imprezy? Wybieram siê jako widz wy³±cznie, ale w stroju no i stojê w³asnie przed dylematem wyboru miêdzy kilkoma wiekami odtwórstwa ;)
jak zosta³o napisane na pocz±tku
CYTAT
Bez wzglêdu na odtwarzany okres historyczny.
wiêc dylemat pozostaje
pozdr Boran
Ach te kobiety... :D Nigdy nie wiedz± w co siê ubraæ
.
A na powa¿nie to wydaje mi siê, ¿e najwiêcej bêdzie ludzi medievalnych. Aczkolwiek fajnie by by³o zrobiæ bitwê poza oczami turystów w której wikingowie jad± motorami wraz z brygad± strzelców karpackich na husariê i arkebuzerów do spó³ki z rycerzami w gotykach ;).
MARKET JEST IMPREZ¡ OGOLNOHISTORYCZN¡ !!!
DATOWANIE OD PALEOLITU DO 2 WOJNY SWIATOWEJ.
JEDYNYM STRICTE MEDIEVALNYM AKCENTEM BEDZIE TURNIEJ WOJOW I POKAZY GRUP WALCZ¡CYCH Z CZECH.
IMPREZA JEST PRZYGOTOWANA GLOWNIE DLA RZEMIESLNIKOW!!! ...TO ONI BED¡ NAJWAZNIEJSZYMI JEJ UCZESTNIKAMI
GRUPY WLACZACE S¡ OCZYWISCIE JAK NAJBARDZIEJ MILE WIDZIANE I ZAPROSZONE ,ALE JEDYNIE JAKO GO¦CIE
TO ZNACZY ,ZE NP PIERWSZENSTWO W USYTUOWANIU SIE NA TERENIE GRODU MAJ¡ RZEMIESLNICY I HANDLOWCY
Rzmieslnicy zapisywani s± u mnie i u Macka Trzcinskiego. Nie chce pisaæ szczegolowej listy ,bo do konca nie moge miec pewnosci kto na pewno przyjedzie mimi wczesniejszych deklaracji.
Na pewno bedzie mozna obejrzec towar niemal z kazdej kategori .
O WSZELKICH DECYZJACH ODNOSNIE IMPREZY DECYDUJE JA ,MACIEK TRZCINSKI ORAZ WOJTEK RZEWUSKI, A TAKZE IMPORTOWANY Z KALISZA ADMINISTRATOR GRODU TOMEK BANASIAK "BANAN"
SZCZEGOLOWY PLAN IMPREZY DOSTEPNY NA www.grod.civ.pl
UWAGA !!!
MINIMUM UZBROJENIA OCHRONNEGO W TURNIEJU WOJOW TO HELM I REKAWICA NA DLON WALCZ¡C¡!!!
BEZ TEGO WOJOWNIK NIE ZOSTANIE DOPUSZCZONY DO WALKI.
DO WALKI DOPUSZCZENI ZOSTAN¡ TYLKO OSOBY PELNOLETNIE !!!
ZASADY TURNIEJU ZOSTAN¡ OMOWIONE NA IMPREZIE.
PROSIMY TE¯ WSZYSTKICH WODZÓW GRUP WALCZ¡CYCH O SPISANIE WCZESNIEJ KAZDEJ OSOBY Z GRUPY
Z IMIENIA I NAZWISKA , TO WAZNE ZWLASZCZA PO OSTATNICH WYPADKACH NA GRODZIE.
SPRAWAMI ORGANIZACYJNO-PERSONALNYMI W TRAKCIE IMPREZY ZAJMUJE SIE JA.
Widzê, ¿e jestem pierwszy:)
Na wstepie wielki pok³on za mozliwo¶æ rozbicia swojego namiociku
... a teraz kilka informacji
1. Turniej wygra³ Elwis z poznañskiej dru¿yny "Lech"
2. Pogoda dopisa³a i mimo kilku przelotnych opadów by³o naprawdê super.
3. Niestety w samym grodzie ziemia by³a w strasznym stanie, ale to ju¿ wina deszczu sprzed 2 tygodni
4. Pierwszego dnia by³ naprawdê rewelacyjny pokaz w wykonaniu naszych po³udniowych s±siadów z Czech i mo¿e tutaj rzucê pewn± uwagê ... Nasze pokazy to g³ównie wej¶cie z jak±¶ tam fabu³± a pó¼niej nawalanka ... Ntomiast tam by³o widaæ, ¿e jest to dopracowane w najdrobniejszych szczegó³ach i robi³o naprawdê wielkie wra¿enie, zw³aszcza na turystach a o to w³asnie chyba chodzi.
5. Kramy ... Na zewn±trz wyros³o mini-miasteczko w którym obok wyrobów bednarskich i ceramiki mo¿na by³o kupiæ he³m i mieczyk dla dziecka ... tak troszkê dziwnie to wygl±da³o, ale rozumiem, ¿e nie by³o innego rozwi±zania.
6. ... Ma³o turystów ...
Generalnie sam pomys³ marketu jest dobry i liczê, ¿e za rok uda siê go powtórzyæ
Pozdrawiam
By³am turystycznie i po cywilu - faktycznie troszkê ma³o kramów, no i g³ównie z wcze¶niackim asortymentem. Wiêcej osób z pewno¶ci± by przysz³o, gdyby impreza by³a bardziej nag³o¶niona w cywilnych mediach. I jeszcze jedno:
KTO NIE BY£ NIECH WIE I SIÊ STRZE¯E, BO NADCI¡GA HALFGAR ZE SWOJ¡ KAW¡. I ¯ADEN GRÓD, NI ZAMEK SIÊ JU¯ NIE OSTOI SARACENOM...
Dziêkujê za mo¿liwo¶æ przyjechania i nacieszenia oczu gródkiem. Jest po prostu uroczy!
Dziêki Marketowi schud³am co najmniej kilo lub dwa
ale co tam, przyda siê
Ten deszcz by³ nieco denerwuj±cy... zw³aszcza, i¿ szaman siê w zaklêciach chyba by³ pomyli³ i miast go odegnaæ, przywo³a³...
Pokaz Czechów by³ wart ogl±dniêcia i to okrutnie. Nocna pantomima wywar³a na mnie ogromniaste wra¿enie. Po prostu niezapomniane prze¿u... tfu... prze¿ycie ;)
Uczta, na której zdar³am g³os przekrzykuj±c rejwach i tumult czyniony rozmowami
równie¿ pozostanie mi³ym wspomnieniem. Za rozmowy dziêkujê - wiele siê dowiedzia³am dziêki nim, a i ¶piewu pos³uchaæ i gry by³o mi³o. Naprawdê
Dziêkujê te¿ dziewczynom z Gayardu za naukê i rozmowê dokszta³caj±c±. Du¿o mi to da³o do my¶lenia ;)
Dziêkujê tym, którzy przyczynili siê do pomno¿enia naszego skromnego maj±tku, który zosta³ niemal w ca³o¶ci przeznaczony na uhistorycznienie siê
Dziêkujê organizatorom za zaproszenie, maj±c nadziejê na przysz³y taki market.
Halfgar, a co z moj± obiecan± herbatk± po saraceñsku?
Market moim zdaniem mo¿na zaliczyæ do udanych imprez na grodzie. Ma³o turystów ale pewnie zostali odstraszeni pogd± sprzed dwóch tygodni a poza tym sporo osób przyjecha³o dwa tygodnie temu g³ównie na koncerty. Zapraszamy na kolejne imprezy
CYTAT(tatsu)
Halfgar, a co z moj± obiecan± herbatk± po saraceñsku?
Tatsu ... specjalnie dla ciebie bêdzie herbatka
Pytanie tylko : "kiedy"?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.