Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jaki jest najprostszy he³m do zrobienia X-XII w.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
vestar_03
Chcia³bym wiedzieæ aki he³m najpro¶ciej zrobiæ bo nigdy tym siê nie zajmowa³em a nie staæ mnie na kupno nowego.
Aha i jak by móg³ kto¶ daæ info na temat he³mu ¶w. Wac³awa to by³ bym happy.
kosa
http://priv.ckp.pl/moonforge/jak_zrobic_he...elm_zebrowy.htm

jak na pierwszy he³m moze byæ
vestar_03
Dziêki serdeczne przej¿a³em link i musze stwierdziæ, ¿e jest dobrze wyt³umaczone. i z tego kszta³tu mo¿na zrobiæ inne he³my, np. dodaæ okular. A czy ten he³m jest typologiczny czy lekka fantazja?
Pozdrawiam!
Borg
tak mnie zastanawia
co oznacza slowo typologiczny ja jestem ogolnie ograniczony i moze cos mnie ominelo w przedszkolu
Smokomir
Je¿eli chodzi o he³my ¿ebrowe to przyjmuje siê, ¿e he³my o takim wygl±dzie jak w kursie Skutilli s± poprawne - nie ma znalezisk z X-XI wieku - ewentualnie pó¼niejsze lub wcze¶niejsze. Wcze¶niejsze z regu³y o trochê innej konstrukcji, ¿ebra s± najczê¶ciej zdobione. S± za to znaleziska he³mów z jednego kawa³ka o takim w³a¶nie kszta³cie (istniej± hipotezy, ¿e wykonywane by³y one z 4 zgrzewanych ze sob± kawa³ków - nie wiem na ile to prawdziwe, trzebaby spojrzeæ na dok³adne badania o ile takie przeprowadzono).
Je¿eli chodzi o dodawanie okularu - wyjdzie z tego wariacja, akceptowalna, ale jednak niehistoryczna.
EDIT:
A tak na marginesie. Poszukaj trochê, bo to s± podstawowe informacje, a widzê, ¿e zasypujesz forum dziwnymi pytaniami icon_wink.gif I zacznij mo¿e od ksi±¿ek. read.gif
hardberserker
Z X wieku jest kilka znalezisk z naszych ziem - nawet przewinê³y siê w jakim¶ temacie na Freha.

Z lektury - polecam p.¯ygulskiego- przystêpno¶æ i konkret. icon_cool.gif
vestar_03
Ok dziêki jak bêdziecie mieli jakie¶ ibfo to ude¿ajcie!

Pozdrawiam!
¦wiêtos³aw
S£AWA !
mam pytanie chcia³bym wykuæ he³m na treningi mo¿e byæ mroczny i brzydki jak noc, zastanawia³em siê nad he³mem z jednego kawa³ka stali bo wydaje mi siê naj³atwiejszy do zrobienia, czy da siê taki he³m zrobiæ samemu.

ps. link do www.moonforge.prv.pl nie chce mi dzia³aæ
ps2. je¶li kto¶ zna adres jaki¶ stron o kuciu to niech napisze

z góry dziêkuje.
Mbartnik
Polecam - na przysz³o¶æ - przej¿eæ forum (tam tego du¿o wiêcej)
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2325
Jedna z lepszych stron z "wykrojami"
http://www.armourarchive.org/

Pozdrawiam
Marcin
Thorkil
CYTAT(¦wiêtos³aw @ 16:49 04.12.2006) *
S£AWA !
mam pytanie chcia³bym wykuæ he³m na treningi mo¿e byæ mroczny i brzydki jak noc, zastanawia³em siê nad he³mem z jednego kawa³ka stali bo wydaje mi siê naj³atwiejszy do zrobienia, czy da siê taki he³m zrobiæ samemu.

ps. link do www.moonforge.prv.pl nie chce mi dzia³aæ
ps2. je¶li kto¶ zna adres jaki¶ stron o kuciu to niech napisze

z góry dziêkuje.

Tak, oczywi¶cie, ¿e sie da zrobic taki he³m samemu, tylko zalezy co sie umie, bo raczej nie ucz± tego w szkole podstawowej jak pisania cool.gif
Zacznij moze od zebrowca, ewntualnie normana je¿eli nie masz o tym pojecia. A na trening to mo¿e spraw sobie wojaka z allegro jak zale¿y Ci tylko na funkcjonalnosci, grosze kosztuj±.
¦wiêtos³aw
Próbowa³em zrobiæ normana ale trochê nie wyszed³, wiêc teraz mam du¿o lepszy pomys³ dowiedzia³em siê ¿e ojciec mojego kumpla kuje ró¿ne rzeczy i wykuje mi he³m ¿ebrowy po promocyjnych cenach.
davemustaine
Ktos pisal ze chcialby jakis treningowy a nie lepiej kupic od Mardinusa on ma jakies treningowe za 80 zika....moim zdaniem cena przystepna i nie trzeba juz nic robic pozdrawiam
¦wiêtos³aw
S³awa

Ja bêdê mia³ normalnego ( nie bêdzie mroczny i brzydki) normana za jakie¶ 150, po znajomo¶ci. smile.gif
Vronec
hem ma ktos moze gdzies pokazówke z moonforge a propos zebrówki , bo strona ich od d³uzszego czasu w remoncie jest?
chrisser
http://moonforge.prv.pl/ strona juz dzia³a
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.