Trochê z dr¿eniem serca, i pewn± doz± nie¶mia³o¶ci anonsujê: po³owa wrze¶nia 2006 tj. 9-10.09. odbêdzie siê Turniej o szablê Krzysztofa i Miko³aja Szyd³owieckich na zamku w Szyd³owcu.
Impreza jest osadzona w realiach XVII wieku.
Szczegó³y na ten temat przeka¿e zainteresowanym na tym forum Gospodarz - Piotr - Paj±kiem zawany w³a¶nie z Szyd³owieckiego "Gryfa". Impreza bêdzie ju¿ trzeci± (chyba) z rzêdu i powiem Wam, ¿e poprzednie by³y bardzo udane dziêki Dyrektorowi Muzeum Instrumentów Ludowych w Szyd³owcu - Wielkie dziêki Panie Dyrektorze.
Ja pozostajê w nadziei, ¿e niczego z terminami nie popl±ta³em i nic siê na podany termin nie na³o¿y
Pozdrawiam 17 - nastki - Muzykus.
W realiach XVII wieku - to znaczy : kostiumowy , czyli w strojach XVII w. ??
apsolutnie tak
Gar¶æ informacji w tym temacie.
Bêdzie on trzecim z rzêdu Turniejem w Szyd³owcu.
Bêdzie to turniej datowany.
Wy³±cznie XVII wiek.
Oceniane bêd± inscenizacje w wykonaniu przyby³ych dru¿yn.
Zapewne po rozdaniu nagród odbêdzie siê biesiada.
Turniej przewidziany jest na jeden dzieñ (niedzielê).
Trochê szkoda
nie jest to niestety zale¿ne od nas.
Dok³adne informacje znajd± siê na tym forum, na pocz±tku czerwca, obecnie mamy du¿o zajêæ zwi±zanych z majowymi spotkaniami.
Pozdrawiam
Piotr czy¿
Czy impreza bêdzie podobna do tej w roku poprzednim? Pod wzglêdem jury, biesiady etc?
Postaramy siê poprawiæ b³êdy pope³nione w roku ubieg³ym.
Witam!
Dom Jastrzêbia z Krakowa siê k³ania. Chêtnie by¶my przyjechali w liczbie ok. 5 osób.
Pozdrawiam
Loki z Domu Jastrzêbia.
Czo³em!
Nastapi³a pomy³ka w terminie imprezy.
Turniej zaplanowany jest na DRUG¡ NIEDZIELÊ wrze¶nia tj. 10.09.
Przepraszam, nie wiem sk±d ta pomy³ka.
Dom Jatrzêbia mo¿e sie czuæ zaproszony.
Proszê o namiary oraz herb dru¿yny celem wys³ania zaproszenia ( na priw).
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
CYTAT
Turniej zaplanowany jest na DRUG¡ NIEDZIELÊ wrze¶nia tj. 10.09.
poprawi³em
pozdrawiam
Witam.
Rozpoczynamy wspólnie z Szyd³owieckim Muzeum przygotowania do wrze¶niowego turnieju.
Organizator - Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych - biuro@muzeuminstrumentow
Gospodarze KMBDiF "GRYF". - pajak116@op.pl
Turniej datowany - XVII wiek, na zaproszenia.
Turniej rozpocznie siê sum± rycerska w szyd³owieckiej Farze
Podczas imprezy oceniane bêd± scenki rodzajowe w wykonaniu uczestników.
W zwi±zku z tym nale¿y wytypowaæ jedn± osobê z dru¿yny do sk³adu sêdziowskiego.
Podczas oceniania w³asnej dru¿yny, bêdzie ona wy³±czona z jury.
Drug± konkurencj± bêd± gry i zabawy plebejskie.
Mamy ma³y problem ze zorganizowaniem turnieju ³uczniczego, oraz bojówki szabli.
Przyjazd do Szyd³owca bêdzie mo¿liwy w sobotê.
Nocleg niestety w schronisku m³odzie¿owym ( do¶æ daleko od Zamku), lub w namiocie na wyspie zamkowej.
Musimy niestety ograniczyæ ilo¶æ osób z poszczególnych dru¿yn do siedmiu. ( wymóg organizatora).
inscenizacja bitwy z okresu potopów szwedzkich.
Oczywi¶cie po bitwie biesiada, o ile dopisze pogoda -na schodach, choæ postaramy siê o sto³y i ³awy,
Je¶li pogoda nie dopisze, w pomieszczeniach Zamku.
Zainteresowane dru¿yny proszê o zg³oszenia z podaniem adresu do korespondencji oraz numeru telefonu kontaktowego.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Witam czy ¦widnik te¿ mo¿e przyjechaæ jak w roku ubieg³ym ??
Witam
¦widnik oczywi¶cie jest zaproszony.Czekam na adres do korespondencji, oraz telefon kontaktowy.
Wa¿na informacja, przyjmowanie zg³oszeñ do 20 SIERPNIA.
Piotr Czy¿
Wys³a³em ju¿ na priva...
Buuuuuuuuuuu...szkoda,zê ja XVtka.... buuuuuuuu...a tak fajna ekipa w szyd³owcu jest, chetnie bym ponownie zobaczy³a wasze mordki
Wszystkim gor±co polecam bo organizacja przednia... buziolki i do zobaczenia w przysz³ym roku
Witam a ci co byli na turnieju w maju nie 17 mnastkowi te¿ mog± przyjechaæ. Bo kto¶ wspomina³ ¿ê mog±
bardzo nam przykro ale jak ju¿ wspomniane by³o na samym pocz±tku turniej ten ma siê odbyæ w konwencji siedemnasto wiecznej
jednak zapraszamy was na maj na spotkania rycrskie
Witam!
Koki nie wiem czy pamiêtasz
ale zaprasza³e¶ mnie na t± imprezê na Rawie Mazowieckiej... to i z chêci± bym siê wybra³, je¿eli bedzie taka mo¿liwo¶æ. Wy¶lê zg³oszenie do Was do 20 sierpnia, je¿eli bêdê wiedzia³ napewno, ¿e przyjadê. Jak co¶ to dogadajmy siê jako¶ na privie to jak da³o by radê to bym siê zabra³ z Wami jako¶ z Kielc czy sk±d¶...
Pozdrawiam!
Witam!
Jasne, ¿e Ciê pamiêtamy! Oczywi¶cie zaproszenie jest nadal aktualne, musisz tylko potwierdziæ swoj± obecno¶æ. Do zobaczenia we wrze¶niu!
Pozdrawiam!
postaramy sie aby by³o fajnie i by³o co robic na naszej imprezie:)powalczyc i pospiewac
Witam! A Pospolite Ruszenie to mo¿e jeszcze zg³osiæ akces- chocia¿ juz po 20 VIII - hehe
nie nie lubimy was wy zli tykocinscy wojownicy nocy hahaha do zobaczenia
Witam!
Niestety nie dam rady Was odwiedziæ w tym roku, bo dopad³y mnie poprawki egzaminów... Ale w przysz³ym roku z chêci± siê zjawiê. Mam nadziejê, ¿e spotkamy siê wcze¶niej na jakiej¶ imprezie.
Udanej zabawy ¿yczê i do szybkiego zobaczenia.
Hello³
to Tykociñskie Pospolitaki w liczbie do 7 sie zjawi±, jak Bóg da przywieziemy jakies dzia³ko. Jak tam u was z prochem powiedzcie?
mamy narazie 2 kilo ,ale sie zobaczy jeszcze, tykociniaki kiedy przyjedziecie bo mozna juz w sobote oficjalnie a nie oficjalnie to juz mówilismy o tym
hej
powiedzcie mi jeszcze czy spiwory brac trzeba i
o innych technicznych sprawach
które sie przydac moga
Turniej fajny bylo wesolo
biesiada jak zwykle wypasista hehehe pozdrowienia dla wszystkich druzyn przybylych ;)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikhej
Szyd³owieckim braciom podziêkowania sk³adam. pozdrowienia sle wszystkim, których spotka³em.
Mam troch zdjêæ, moge siê nimi podzieliæ, ale nie znam zadnych serwerów na których móg³bym je umie¶ciæ ani w ogóle jak sie to robi. Jak kto¶ my mnie pomóc móg³ niech sie odezwie.
Hitem turnieju to by³ chyba proch, co siê zapali³ od iskry przypadkowej. Ma³o kto siê zreszt± pozna³, ¿e tej eksplozji i p³omieni nie by³o w programie. Uczta by³a wypas pe³en, szkoda tylko, ¿e sie odby³a w niedziele, jak trzeba by³o wracaæ na rann± zmiane do pracy. Turystom, jak pods³ucha³em, sie strasznie podoba³o wieszanie banity. jak dynda³, to mu zdjêæ narobili chyba ze setkê.
Witam!
Zakrzyknê bojowo - Na pohybel wyczosnkowanym co nie przyjechali , lubo zrejterowali.
Dziêkujê wszystkim uczestnikom Turnieju za wk³ad w jego wykonanie. Prawda ci, ¿e jeden dzieñ to niewiele jak na turniej, ale mo¿e siê ta sprawa poprawi. Proponujê, coby w przysz³ym roku przyjecha liczniej ni¿ w tym. Mo¿e zamiast wieszania (¿eby siê nie znudzi³o) Gryfiacy obetn± jak±¶ ³apkê z³odziejowi na pniaku. Wiem, ¿e jak siê za to wezm± zrobi± to tak sugestywnie, ¿e kilka osób zemdleje.
Brawo za insenizacjê bitwy.
Pozdrawiam Muzykus.
Widzê, ¿e impreza przednia by³a. I bardzo ¿a³ujê, ¿e nie mog³em na niej byæ. Mam nadziejê, ¿e przyby³a czê¶æ Pospolitego nie nabydli³a - a je¿eli tak, to te¿ dobrze. Pozdrowienia dla ch³opaków z szyd³owieckiego Gryfa.
Dzieki wam bracia i siostry
ze sobie
i
wielce rad jestem ze was widziec mog³em
co do jednego dnia tej imprezy to niestety nic nie moglismy zrobic
bo to nie do konca od nas zalerzy szkoda tylko ze nie dopisali ludzie którzy mieli dojechac bo by by³o wiecej walczacych i dzieki ci Marku
za konferansierke a tykociniakom za ops³uge prawie wszystkiego co strzela³o wiele by wymieniac jeszcze ,dzieki wam wszystkim do zobaczenia
Witam!
Wprawdzie ja na turnieju by³am tylko jako turysta (wkoñcu XIII a XVIIw to do¶æ znacz±ca ró¿nica
) ale muszê przyznaæ, ¿e i tej stronie turniej przypad³ do gustu. Fakt: wisielec podoba³ siê naprawdê wszystkim, a i ten rozstrzelany nieszczê¶nik przypad³ do gustu
. Zreszt± ca³a bitwa koñcowa by³a naprawdê niez³a razem z tymi do¶æ ma³o XVII wiecznymi manewrami typu kopanie kamienia z przewrotki czy przy³o¿enie jak w amerykañskim futbolu
. Weso³o by³o, a i uczestnicy niezwykle cierpliwi w stosunku do turystów robi±cy sobie milionpiêæset zdjêæ z jedn± osob±
. Mi³o by³o i do zobaczenia w maju gdzie pojawiê siê ju¿ jako ta "druga" strona (czyli uczestnik
).
Pozdrawiam!
Witam!
CYTAT
Zreszt± ca³a bitwa koñcowa by³a naprawdê niez³a razem z tymi do¶æ ma³o XVII wiecznymi manewrami typu kopanie kamienia z przewrotki czy przy³o¿enie jak w amerykañskim futbolu
Jako jeden z organizatorów obiecujê, ¿e za rok u¿yjemy prawdziwych kamieni! Mo¿e wtedy nie bêdzie takich kwiatków...
Tak ca³kiem powa¿nie, to niektórym inscenizacja pomyli³a siê z piaskownic±. Chcieli¶my bitwy o zamek, a dostali¶my lataj±cy cyrk Monty Pythona. Tak czy inaczej, za rok obiecujê poprawê
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.