Witam wszystkich serdecznie!
Sprawa moze wydaje siê b³aha, ale takowa nie jest.
Na JUZ potrzebuje tekstu dotycz±cego pasowania na rycerza. Moze byc to tekst z jakiego¶ historycznego aktu, albo tekst, który wy wykorzystujecie w waszych bractwach.
Jestem wolontariuszem fundacji Mam Marzenie i spe³niamy w tej chwili marzenie ch³opca, który zawsze pragna³ zostaæ rycerzem.
Jest to sprawa nie cierpiaca zw³oki, dlatego oczekuje od Was rych³ej i skutecznej pomocy.
Z góry dziekuje!
Ja znalaz³em takie co¶. Oto tekst o pasowaniu ksiêcia Wilhelma. Oczywi¶cie kilka rzeczy nale¿a³by zmienic, a to nale¿y do Ciebie.
...Po przygotowaniu, wiêc wszystkiego w katedrze w Kolonii, po ewangelii, uroczystej mszy, król czeski zaprowadzi³ wspomnianego giermka Wilhelma przed kardyna³a, wypowiadaj±c te s³owa: Waszej Wielebno¶ci, ojcze ¶wi±tobliwy, przedstawiam tego wybornego giermka, prosz±c najpokorniej Wasz± Wielebno¶æ o przyjêcie jego pobo¿nego ¶lubowania, aby godnie móg³ wej¶æ w nasze grono rycerzy. Pan za¶ kardyna³, ubrany w strój pontyfikalny,wyt³umaczy³ owemu giermkowi... co to jest rycerz: Ka¿dy, kto chce byæ rycerzem, musi byæ wielkodusznym, wolnie urodzonym szczodrym doskona³ym i mê¿nym... Zanim jednak¿e uczynisz ¶lubowanie swego stanu, wys³uchasz z nale¿n± rozwag± zasady regu³y. Tak± jest za¶ regu³a stanu rycerskiego: przede wszystkim s³uchaæ codziennie mszy z pobo¿nym rozpatrywaniem Mêki Pañskiej; odwa¿nie walczyæ w obronie wiary katolickiej, ¶wiêty Ko¶ció³ wraz z jego s³ugami uwalniaæ od jakichkolwiek napastników; wdowy i sieroty wspieraæ w ich potrzebie, unikaæ wojen niesprawiedliwych, nie domagaæ siê nies³usznego ¿o³du, stoczyæ pojedynek w obronie ka¿dego niewinnego; uczêszczaæ na turnieje tylko dla æwiczeñ rycerskich; cesarzowi rzymskiemu albo jego patrycjuszowi z czci± okazywaæ pos³uszeñstwo w sprawach ¶wieckich... dóbr feudalnych królewskich lub cesarskich wcale nie sprzedawaæ i ¿yæ nienagannie wobec Boga i ludzi na tym ¶wiecie. Je¿eli za¶ bêdziesz przestrzegaæ tych zasad rycerskiej regu³y... osi±gniesz doczesn± cze¶æ na ziemi, a po tym ¿yciu spokój wieczny w niebiesiech. Po dokonaniu za¶ tego kardyna³ pan po³o¿y³ rêce owego giermka z³±czone ze sob± na mszale (na miejscu) gdzie czytano ewangeliê, mówi±c: Czy pragnie, wiêc przyj±æ rycerski stan w imiê Pana i spe³niaæ wedle twojej mo¿no¶ci regu³ê, wyja¶nion± ci wedle jej tekstu? Giermek odpar³: Chcê. Pan za¶ kardyna³ prze³o¿y³ poni¿szy tekst wyznania giermkowi, który go wobec wszystkich w ten sposób odczyta³: Ja, Wilhelm, holenderskiego rycerstwa ksi±¿ê ¶wiêtego rycerstwa wolny wasal, przysiêg± zobowi±zujê siê przestrzegaæ regu³ê rycersk± w obecno¶ci pana mego Piotra... kardyna³a i legata apostolskiego na tê przenaj¶wiêtsz± ewangeliê, któr± rêk± dotykam. Odpowiedzia³ mu kardyna³: To pobo¿ne wyznanie, aby by³o prawdziwym odpuszczeniem Twoich grzechów, Amen.Po tych s³owach król czeski uderzy³ w kark giermka mówi±c: "Mianujê ciê rycerzem na cze¶æ wszechmocnego Boga i przyjmujê ³askawie do naszego grona...
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia: Tomasz zwany Jezusem
A w jakim mie¶cie spe³niacie marzenie? Mo¿e mo¿na pomóc, chyba, ¿e ju¿ wszystko macie dograne
Powodzenia!
Edit:
http://www.mammarzenie.org/katowice/2005/patryk.php
to chyba to marzenie - niestety mam za daleko, ale i tak dacie radê.
powodzenia!
fajnie by by³o gdyby¶cie poprosili o pomoc jakies pobliskie bractwo rycerskie, zeby to pasowanie wyglada³o choæ troche jak prawdziwe.
powodzenia!
Nie wiem dok³adnie jak to ma wygladaæ. Pewien te¿ nie jestem. Ale kto¶ wspomina³ co¶ o Czarnym Rycerzu z Bedzina. Wiec mamy zamek etc.etc. Mój udzia³ jest jedynie drobnym ziarnkiem piachu w porównaniu z ca³a praca moich kolegów i kole¿anek z fundacji.
Je¶li ludzie od Czarnego Rycerza maj± pomóc i to jeszcze na zamku, to chyba ¶wietnie to wyjdzie.
Nawet niewiedzia³em ¿e jest taka akcja ale jestem pe³en podziwu dla takich dzia³añ szczerze mówi±c bardzo mnie to wzruszy³o mam nadzieje i zyczê wam z ca³ego serca powodzenia !
to jest to marzenie:
http://www.mammarzenie.org/katowice/2006/patryk.php
Gdyby to by³o blisko Kalisza, to ju¿ by¶my to za³atwili :D